Kaczyński otevřel konflikt s USA: chce likvidovat nevládní tv

23. 08. 2021 | 17:47
Přečteno 3078 krát
Polsko je už týden v ostrém konfliktu s USA. Snad v největším diplomatickém konfliktu, jaký země zažila od r. 1990.

Zní to neuvěřitelně, ale ta země ležící na hranici s Běloruskem, která má kousek od svých hranic ruské rakety v Kaliningradě a která se v minulých letech snažila přemluvit Američany, aby na jejím území otevřeli svoji základnu jako záruku své bezpečnosti, se rozhodla jít do přímého střetu s Washingtonem. Což je v naprostém rozporu se státním zájmem Polska.

Zdá se, jako by polská vláda nebyla s to uvědomit si mezinárodní dopad svého počínání. Jako by vládní tábor vnímal veškeré své počínání jen v domácím kontextu a prizmatem studené války, jakou vede s opozicí. Jako by se mezi těmi lidmi nenašel nikdo, kdo by měl nadhled a odvážil se Jaroslawu Kaczyńskému vysvětlit, že jeho nápad zlikvidovat zákonem televizi, jejíž vysílání se mu nelíbí, způsobí střet se světovou velmocí. Od níž Polsko odvíjí svou bezpečnost.

Bývalý prezident Kwaśniewski, přitom sám kdysi partajní mládežník, zákon ihned kvalifikoval jako ohrožení bezpečnosti Polska a „katastrofální konflikt se strategickým partnerem.“ Je neuvěřitelné, že v zemi, která dělala vše pro to, aby byla vnímána jako nejbližší spojenec s USA, se najednou veřejně spekuluje o tom, že by Washington mohl v případě eskalace konfliktu uvalit sankce na některé lidi z vedení země, že by je třeba odmítl vpustit do USA či jim zmrazil konta.

Není to přitom zdaleka jediný mezinárodní konflikt, do něhož Polsko zatáhl Kaczyński a jeho naivní a nekompetentní diplomacie. Už několik let je ve střetu s orgány Evropské unie ohledně demontáže právního státu a nezávislosti médií. Před pár dny Varšava vyrobila další konflikt, tentokrát s Izraelem, ohledně zablokování restitucí nemovitostí potomkům Židů zahynulých v holokaustu. Izrael to považuje za nepřátelský akt, Polsko označil za nedemokratickou zemi a odmítl vyslat do Varšavy svého velvyslance. Polsko má také spor s ČR ohledně dolu Turów.

A co je horší: až na Orbána nemá v Evropě a ve světě žádného spojence. Až tam ho dovedla ideologická zaslepenost Jaroslawa Kaczyńského, skutečného vládce dnešního Polska, a jeho naprostá neznalost světa.

Ovládnout všechna veřejná média

„Lidé věří tomu, co vidí v televizi,“ prohlásil v r. 2016 Jaroslaw Kaczyński, sotva se dostal k moci. Logický závěr z toho pro něj byl: ovládnout tenhle komunikační nástroj. A tak co nejrychleji překopal a z gruntu vyměnil vedení ve všech veřejnoprávních médiích: televizi TVP, rozhlase i tiskové agentuře PAP.

To tsunami zasáhlo většinu známých tváří, šéfy programů, zahraniční korespondenty. Stovky lidí. Z donedávna veřejnoprávních médií udělal propagandistický nástroj vládnoucí strany, kdysi veřejnoprávní televize je dnes tak lživá a tak štvavá vůči opozici, že mnoho Poláků ji považuje za stejnou, ne-li horší, než jaká bývala televize za komunismu. Její sledovanost klesá. Stala se z ní televize jedné strany a jedné ideologie, s českou ČT se nedá vůbec srovnávat. Ani obsahem, ani v tom, že Kaczyński, ač pouze předseda jedné strany, přímo rozhoduje, kdo je jejím ředitelem.

V nedávných parlamentních i prezidentských volbách měla lví podíl na tom, že volby vyhrála Kaczyńského strana PiS a vzápětí její prezidentský kandidát Duda. Veškeré zpravodajství bylo tehdy o tom, co skvělého vláda udělala, o opozici nebyla buďto vůbec řeč, jako by neexistovala, nebo se o ní mluvilo jako o zrádcích a antipolských silách. Nebyla daleka jazyku Rudého práva, když kdysi psalo o chartistech jako o ztroskotancích a zaprodancích.

„Repolonizovat“ čili zestátnit opoziční média

Lidé, kteří odmítají se na ni dívat, mají k dispozici druhou stanici, soukromou TVN a její zpravodajský kanál TVN 24. Tohle médium patří americké firmě Discovery, sledují ji miliony diváků. Kaczyński má na ni speciálně spadeno, podle některých zdrojů je přesvědčen, že to ona způsobila jeho pád v r. 2007, když zveřejnila nahrávky, jež ukázaly, jak jeho lidé lanařili a vydírali některé politiky jiných stran. Tahle televize je dnes hlavním a nejrozšířenějším médiem v zemi, jež kritizuje vládu a dělá slušnou žurnalistiku padni komu padni. Má moc zasáhnout milióny lidí, daleko větší, než tištěná média.

Kaczyński už několik let usiluje o likvidaci všech kritických médií. Podobně, jako v minulosti v Maďarsku Orbán. Vybral si k tomu národoveckou rétoriku, podle níž je třeba polská média „vrátit do polských rukou“, tzv. repolonizovat. Čili zestátnit. Jelikož několik týdeníků patří německým vydavatelům, rozehraje čas od času antiněmeckou propagandu. Před volbami mu v tom sekundoval i prezident Duda, když třeba v kampani prohlásil, že „Němci nebudou diktovat, kdo bude vládnout v Polsku“.

Nedávno se to Kaczyńskému podařilo s regionálním tiskem a s jeho internetovými médii, kdy přivedl německého majitele k tomu, aby svou mediální síť prodal polostátnímu Orlenu, firmě, která se ovšem zabývá naftou a benzínem. A která má v čele člověka dosazeného vládní stranou PiS. Ten, v rozporu s počátečním ujišťováním, že do redakční práce nebude zasahovat, vyměnil obratem šéfredaktory za lidi příchylné PiSu.

Jinak řečeno, Kaczyński za státní peníze skoupil regionální tisk, který má vliv v menších městech, aby se stal jeho tiskem stranickým. Zestátnil ho.

Zákon šitý výlučně proti televizi TVN

A v minulých dnech jeho poslanci obratem odhlasovali zákon, který by znamenal likvidaci soukromé televize TVN. Teoreticky má zákon obecnou povahu, zakazuje většinové vlastnictví polských médií všem subjektům mimo EU nebo Evropský hospodářský prostor. Prakticky se však jedná o zákon na jedno použití, o lex anti-TVN. Žádné jiné médium kromě TVN v Polsku mimoevropského majitele nemá.

Premiér Morawiecki jakoby naivně tvrdil, že smyslem zákona, bleskově odhlasovaného během dovolených, je, aby se k polským médiím nedostal narkobyznys. Žádná taková situace ovšem v Polsku nehrozí. I přes letní prázdniny vyšly do ulic na protest tisíce lidí, stovky polských novinářů ihned podepsaly výzvu, odmítající zákon. V útoku na TVN vidí útok na nezávislost médií. Každý v Polsku ví, že ta televize pracuje velmi profesionálně a měří každému stejným metrem, že je kritická i vůči opozici.

TVN však není obyčejnou televizí, ale největší americkou investicí v Polsku, patří firmě Discovery, jež má v zemi vějíř několika desítek specializovaných kanálů včetně toho zpravodajského, který je trnem v oku Kaczyńskému.

Američané nehodlají Kaczyńskému ustoupit

Útokem na ni nastartoval konflikt s USA, jaký země dosud nezažila. O záležitosti psala všechna větší světová a samozřejmě americká média, na obranu vlastníků TVN se hned postavil ministr zahraničí USA a záležitost tak nabyla ráz mezinárodního konfliktu. Jde i o komerční problém, protože likvidace TVN by znamenala pro zahraniční investory nejistotu – něco v Polsku rozjedete a potom vám to vláda zlikviduje nebo zabaví. Chování spíš ruského než evropského druhu.

Firma se hodlá bránit všemi dostupnými prostředky, může se opřít mj. o mezistátní smlouvu mezi Polskem a USA o vzájemné ochraně investic, argumentuje také nezávislostí médií a informačním pluralismem. Každých deset let žádá o obnovení koncese, ta současná jí končí 26.září t.r., o její obnovení žádá už osmnáct měsíců, stále bez odpovědi. Tvrdí, že splňuje všechna kritéria a že není důvod, proč by koncesi nedostala. Polská televizní rada vůči ní také nikdy neměla námitky. Zákon byl očividně přijat na politickou objednávku.

Vedení TVN prohlásilo, že rozhodně neuvažuje o prodeji ani o zastavení vysílání. Využilo evropského práva a bleskurychle získalo koncesi od nizozemské vlády, takže v případě eskalace konfliktu s Polskem může televize dál v rámci EU vysílat. Její zpravodajský kanál TVN 24 dál přes satelit, ostatní kanály jsou ovšem vázány na pozemní vysílače a musely by zřejmě přejít na internet.

Z mezinárodního hlediska by ovšem bylo absurdní, aby v dnešním Polsku byla léta zavedená televize přinucena vysílat jako samizdat či jako kdysi rozhlasová Svobodná Evropa. Rušilo by ji Polsko?

Na té situaci je ovšem vidět, kam může autokrat, který neví nic o světě, nikam necestuje a nezná jazyky a doma je vševládcem, dovést vlastní zemi. V níž ho navíc zdaleka nevolila ani polovina voličů. Konflikt je teprve na počátku a i když má teď Washington plnou hlavu Afghánistánu, na TVN nezapomíná.

Text vyšel i v Deníku referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy