Filmový festival bez pozlátka a snobismu: jeďte do Wroclawi

30. 08. 2021 | 17:42
Přečteno 2198 krát
Festival Nové horizonty je pro lidi, kteří mají rádi filmy, kteří se sem kvůli nim sjedou z celé země, jejichž světem je kinematografie, režiséři, experimenty, objevy.

Polský festival nabízí to nejlepší z loňské světové produkce.
Polský festival nabízí to nejlepší z loňské světové produkce.


Nezvou sem žádné ministryně otevírat bazény, neukazují se tu byznysmeni s modelkami, politici sem nejezdí zahrát si golf a domlouvat obchody. Žádné červené koberce, žádný falešný lesk a hra na Cannes východu. Novináři nepíší o dekoltech večerních rób, ale o filmech.

Tohle je skutečný filmový festival. Zasvěcený kinematografii. Potkat tu můžete herce i režiséry světových jmen, všichni jsou ale civilní, bez flitrů. Uvádějí své snímky, zůstávají na debaty. A v sále můžete potkat třeba Olgu Tokarczukovou, literární nobelistku, která jako předsedkyně letošní poroty absolvovala všechny soutěžní seance.

Řeč je o filmovém festivalu Nové horizonty v polské Wroclawi. Doporučuji každému, kdo chce vidět oceněné novinky ze všech loňských významnějších světových festivalů, kdo chce vidět, co mu nikdy neukážou komerční česká multikina: odvážné filmy na nezvyklá, i aktuální, horká témata, inovativní formy, pro Středoevropana méně známé národní kinematografie, světové objevy. A v jedné sekci třeba taky filmy slow, dlouhé záběry, kde se zdánlivě dlouho nic neděje anebo jen nepatrně, ale které vedou k netušeným pocitům a k přemýšlení.

Festival propojený s městem a jeho obyvateli

Celý festival běží v devíti sálech multikina v samém centru Wroclawi, pár metrů od jejich Staroměstského náměstí, tedy tzv. Rynku. A taky v několika dalších kinech a divadlech. Letos tu promítli 231 filmů během šesti set představení, denně od rána do půlnoci. Vidět aspoň část z toho, co si zaškrtnete, znamená celodenní maraton. Výhodou je demokratičnost výběru: přes internet si rezervujete lístky vždy na ten den a na den budoucí, kromě pár rezervací pro filmové hosty tu nemají žádné vyhražené kategorie pro lepší diváky a pro veřejnost. Výsledkem jsou naplněné všechny sály, většinou mladými lidmi. Kteří se sem sjeli na deset dní ze všech koutů Polska i z ciziny.

Píši naplněné, což letos znamenalo naplněné ze tří čtvrtin, coronavirové předpisy dovolily obsadit pouze 75% křesel. Proto se také většina snímků promítala několikrát, aby se dostalo na všechny. Ve všech patrech kina i během projekcí měli všichni důsledně roušky. Sám jsem zažil, jak si uvaděčka během projekce všimla diváka, který si roušku chytrácky sundal, a jemně mu šla připomenout, aby si ji nasadil. Kontrast s karlovarským přehlížením předpisů, které jako by pro smetánku neplatily, nebetyčný.

Festival se neuzavírá do sebe, snaží se co nejvíc vstoupit do města. Na Rynku se každý večer po setmění promítá zdarma pro veřejnost na obří plátno, letos to byly třeba jihokorejský Parazit, Almodovarův Bolest a sláva, chilská Ema, francouzská Kozinka či Šarlatán Agnieszky Holland nebo Služebníci Ivana Ostrochovského. Mimochodem jediné filmy české či slovenské provenience, které se na festival dostaly, ač jeho organizátoři mají českou i slovenskou kinematografii v oblibě. Letos jsme toho ale mnoho co nabídnout zjevně neměli.

Festivalem žije celé město a desítky jeho zajímavých bister, kaváren a barů s nezvyklými jídly. Židovská, mexická, francouzská kuchyně, dvoupatrová veganská restaurace přímo na Rynku, pivnice s dlouhou řadou značek včetně mnoha českých, zmrzlinárny s inovativními druhy zvláštních exotických směsí, koblížkárna, před kterou stojí vždycky dlouhá fronta, aby se rozhodla mezi náplní z růžových květů, švestek, třešní, višní nebo meruněk.

Anebo klasická „Bohemia café“ ve stylu vídeňské kavárny či „Růžová kráva“, která v moderním interiéru nabízí levně tradiční polské pierogi, studenou polévku chlodnik růžové barvy s bělobou vajíčka natvrdo uprostřed a všechny možné polské tradiční lahůdky. Festival doprovázejí výtvarné akce, výstavy, performance. Ještě o půlnoci jsou ulice a náměstí plné, květinový trh na Solním náměstí v tu dobu stále překypuje pugéty všech možných vůní.

Celý život fascinován filmy, vychoval tisíce kinomanů


Duší toho všeho je Roman Gutek, člověk celý život zamilovaný do filmu. Za komunismu organizoval různé filmové kluby a po jeho pádu spustil Varšavský filmový festival, spoluzakládal Nadaci filmového uměni, a před dvaceti lety založil festival Nové horizonty. Nejdřív v Polském Těšíně, později ho přenesl do mnohem větší Wroclawi.

Svůj festival nevnímá jako cíl sám o sobě, zapadá do jeho mnohaletého šíření autorských filmů, vybočujících z konvenčního průměru, a vůbec filmové osvěty.
To multikino, v němž se v srpnu koná festival, provozuje celý rok a celý rok je v něm schopen nabízet kvalitní kinematografii, nikdy neustupuje komerci. Wroclaw je velké město a Gutek tam za léta vychoval početné publikum kinomanů, hladové po dobrých filmech. Na středních školách i na univerzitě tam už léta organizuje filmové semináře, přednášky, dílny. Studenti mají z jeho seminářů i zápočty. Sotva tam skončí Nové horizonty, nabízí zajímavě dělaný festival filmů pro děti a hned potom v listopadu každoroční festival amerických snímků.

Gutek svoji síť filmových seminářů rozšířil s léty na celé Polsko, tisícům mladých lidí otevřel oči pro kvalitní kinematografii. Zároveň je filmovým distributorem, má rád české režiséry, do Polska třeba vozil snímky Petra Zelenky. A k tomu provozuje i jedno z nejlepších kin ve Varšavě, kino Muranów. Tam také v r. 2016 proběhla ohromná, skoro půlroční přehlídka filmů československé nové vlny, kterou tehdy pořádalo České kulturní centrum.

Polsko je vůbec zemí, kde už za starého režimu vznikla hustá síť filmových klubů a tuhle tradici zájmu o kvalitní kinematografii se jim podařilo nějakým způsobem udržet dodnes. V kinech tam běží spousta zajímavých filmů, které v Praze neuvidíte, a mnoho mladých Poláků člověka udiví svojí znalostí světové kinematografie.

Kombinace Jihlavy a Cannes

Nové horizonty mají světovou úroveň, svou kombinací Uherského Hradiště či Jihlavy s Cannes, jeho schopností přitáhnout stovky lidí, kteří zbožňují chodit do kina, je unikátní i v evropském měřítku. A pro Čechy není problém si tam zajet.

Před pár dny skončil, začínal snímkem „Titan“ (zlatá palma z Cannes) a hlavní cenu udělil filmu „Theo a jeho metamorfózy“ francouzského režiséra Damiena Odoula.

Předsedkyně poroty Olga Tokarczuková to odůvodnila takto: „Věrni duchu soutěžní sekce festivalu, jehož posláním je podporovat tvorbu a úsilí vizionářských a nekompromisních autorů a autorek, kteří jdou odvážně vlastní cestou, často proti proudu a mimo módní trendy, kteří komentují nejpalčivější problémy svým vlastním, výjimečným jazykem, jsme se rozhodli udělit Grand Prix Festivalu odvážnému a překvapivému filmu, který je pro diváka vzrušujícím zážitkem a který mění perspektivu reality i kinematografie…“

Do Wroclawi to autem trvá z Prahy pět hodin, není to vlastně ani pořádně cizina. Koneckonců město bylo jakožto Vratislav od 14.století součástí Koruny království českého a svojí duší je i přes nesmírná zničení ze strany Němců a potom Rusů na konci války městem typicky středoevropským. Čech se tu cítí jako doma, architektura mu jen velmi slabě naznačí, že je tak trochu v cizině.

Přímý vlak z Čech, který tu existoval do konce války, stále nejezdí. Možná se ale politici obou zemí nějakých čtyřicet, padesát let po pádu komunismu na jeho obnově jednou dohodnou? Jezdí tam ale přímý autobus. Příští rok vám cesta zabere jen pár hodin.


Článek zveřejnil také Deník Referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy