Pirátské dilema: do vlády jít či nejít, být či nebýt?

16. 10. 2021 | 16:30
Přečteno 2457 krát
Piráti stojí před rozhodnutím: půjdou do vlády, která bude evidentně hodně pravicová a konzervativní a kde budou zřejmě hrát páté housle, nebo se rozhodnou pro opozici, se kterou nepočítali?

A když ano, jakou politickou roli v ní na sebe vezmou a jak ji se čtyřmi poslanci uhrají?

V kontextu Evropy jsou unikátem, nikde jinde není Pirátská strana tak silná jako u nás. Je to dáno tím, že v českém kontextu trochu suplují, co jinde znamenají Zelení, kteří u nás naopak téměř zmizeli. Stranu mladé generace, která netkví svými kořeny v minulém století, ale žije dnešním a je spíš altruistická než sobecká.

Ostřelováni jako nikdo jiný

Ze všeho nejdřív je třeba říci, že Piráti dostali ta pouhá čtyři poslanecká křesla nikoli proto, že by nebyli v kampani aktivní, že by nebyli vidět a slyšet, nýbrž právě proto. Odvedli gigantickou práci, byli činorodí, po jistou dobu to vypadalo, že jsou hlavním soupeřem miliardáře Babiše a jeho impéria.

Rozjela se proti nim diskreditační kampaň, jakou lze srovnat snad jen s prezidentským soubojem Zeman-Schwarzenberg. Od toho, že Piráti chtějí vzít seniorům řidičáky po vylhanou hrozbu konfiskace domů. V čemž mu samozřejmě sekundovala SPD.

Nikdo nebyl tak silně a tak lživě ostřelován jako Piráti a jako jejich předseda Ivan Bartoš. V jejich zákrytu klidně prosperoval jejich koaliční partner STAN, prakticky nekritizovaný. Kromě výborného a lidsky působícího Víta Rakušana jsme na celostátní úrovni téměř nikoho jiného od nich neviděli, přesto slaví vítězství třiatřiceti poslanců.

Podobně byla za štítem Pirátů schovaná koalice Spolu, na niž se Babišova mediální mašinérie nijak zvlášť nezaměřovala. Dokonce sama jednu dobu střílela do Pirátů s tím, že to jsou prý jacísi „neomarxisté“ a levičáci. Teprve později se vzpamatovala při prozření, že s nimi bude s největší pravděpodobností nucena sestavit vládu a že hlavním protivníkem je A.Babiš a ne I.Bartoš.

Nepříliš šťastným faktorem byla i média včetně mainstreamových, která donekonečna vypichovala každý drobný přešlap Pirátů, každý z jejich hlediska nepovedený spot či výrok. Nikdo nebyl takto „v dobrém“ permanentně v médiích i na sociálních sítích pod drobnohledem jako Piráti.

Stačí připomenout poslední velkou předvolební debatu v ČT, kdy moderátorka Witowská položila v první otázce na rozjezd A.Babišovi a pár dalším neutrální dotaz, proč chce být premiérem, aby vzápětí na Víta Rakušana vystřelila, že za jejich koalici má ambici být premiérem Ivan Bartoš a proč tu tedy není, jestli se bojí.

Jako by ta média v Pirátech zpočátku viděla slibnou naději, do níž si každý projektoval své, a později se cítila zhrzena tím, že Piráti nejsou přesně takoví, jaké by je chtěla mít. Kdekdo měl spoustu nápadů, co a jak by měli Piráti dělat lépe, což ovšem nemohlo než vést k znejistění jejich pozice. Zřejmě část lidí, zpočátku ochotných dát Pirátům hlas, začala váhat a nacházet na nich vady na kráse. Více než na jakékoli jiné straně, a na Ivanu Bartošovi víc než na kterémkoli politikovi opozice.

O koalici rozhodla většina

Jak se teď Piráti zachovají? Půjdou do vlády či nikoli? Nejspíš ano. Ovšem kvadratura kruhu. Jelikož jsou demokratickou stranou (podle jejich způsobu fungování jedinou stranou přímé demokracie), rozhodne o tom ve chvíli, kdy bude na stole návrh vládní koaliční smlouvy, jejich fórum. Dnes to vypadá, že se tak stane do 8.11.

Stejným způsobem si rozhodli, že půjdou do koalice se STAN. Pokud ten krok dnes část jejich členů kritizuje, neměli by zapomenout, že to nebylo rozhodnutí Ivana Bartoše, ale že pro tehdy v hlasovalo 80% jejich členů (za vysoké účasti také 80%).

Proč účast ve vládě

Zmínil jsem otázku vládní účasti Pirátů na twitteru a většina reakcí byla pro účast. Mluví pro to několik argumentů: celou kampaň Piráti dělali jakožto koaliční projekt se STAN, včetně společného programu a financí, s výhledem na vstup do vlády. Ivan Bartoš byl představován jako kandidát na premiéra, o několik jménech se mluvilo jako už o ministrech (Olga Richterová na sociální věci…).

Voliči dali svůj hlas celé koalici PirSTAN, opustit teď Starosty by bylo na voličích i na partnerovi zradou. V jejich koaliční smlouvě se v článku 13.2. říká: „Koaliční strany prohlašují, že výsledek voleb nemá vliv na platnost ustanovení koaliční smlouvy a že bez ohledu na výsledky jsou připraveny tuto smlouvu plnit. Zavazují se nevydávat vyjádření, která by naplnění koaliční smlouvy mohla zpochybňovat či mařit.“

Pro mluví i velká slušnost a elegance jejich partnera Víta Rakušana, který se ve vyjednáváních o vládě stále drží předem dohodnuté poměrnosti s Piráty, byť mají jen čtyři hlasy.

Pro také hovoří skutečnost, že jen takto budou moci prosadit aspoň část svých priorit, které nikdo jiný ve vládě asi hájit nebude. A jen takto ukáží, zda zvládnou i ministerskou zodpovědnost, kterou dosud neměli. Vstoupí do klubu vládních stran.

Museli počítat s tím, že pokud bude A.Babiš poražen, budou se účastnit na vládě pěti stran, tedy že budou nuceni ke kompromisům vůči všem ostatním konzervativnějším formacím. Museli vědět, že se svou mladou a moderní, proevropskou, proklimatickou, promenšinovou a zároveň sociálně vnímavou agendou budou v té vládě často osamoceni.

Takhle do toho se Starosty šli a novum je dnes jen v tom, že jsou početně daleko slabší, než počítali. Tak slabí, že by se pravicová koalice bez nich obešla. Což ovšem vnáší do hry nový aspekt.

Jsou jediní, kdo plně podporovali Manželství pro všechny i kdo rozuměli důležitosti Úmluvy o potírání násilí na ženách (tzv. istanbulská). Obě témata teď asi na čtyři roky zamrznou, kromě nich a části STAN je asi nikdo nepodpoří.

Dalším argumentem, byť minoritním, je, že ti Piráti, kteří mají šanci na nějaké místo ve vládním aparátu, si ji jen tak nenechají vzít. Z minulého parlamentního období mají pár desítek osob, asistentů poslanců apod, pro něž budou chtít najít uplatnění.
Ve hře může být i klouzavý mandát poslanců, kteří půjdou do vlády.

A proč opozice

Jaké jsou argumenty pro to, jít do opozice (teď nebo někdy později?)

Především ten, že pokud budou mít Piráti dvě či tři místa ve vládě, dostanou se do stejné situace jako byla ČSSD s Babišem. Nic samostatného neuhrají, pokud navrhnou něco úspěšného, přivlastní si to premiér Fiala a pravice. A pravicová většina je pravděpodobně ve svém objetí zadusí. Ztratí v ní svou specificitu, lidé je přestanou vnímat jako tu zvláštní novou sílu. A může to být po čtyřech letech jejich konec. Jak napsal jeden z jejich členů: „Plavba do vládních pozic by také mohla být plavbou poslední.“

V opozici by určitě jako strana posílili a vypilovali si, kde stojí. Ovšem čtyři roky bez vlivu na politiku státu.

Od vlády, která přijde, lze vzhledem k povaze vítězných stran i k situaci, v níž bude fungovat (rostoucí ceny a inflace, zadlužení…), čekat tvrdou politiku: škrty, omezování, zeštíhlování státní správy. A za tu Piráti, budou-li ministry, ponesou spoluzodpovědnost. Že by seděli ve vládě a zároveň tvrdili na veřejnosti, že jsou proti jejím krokům, by bylo naivní představou. Kam si položí červenou čáru, za jakou už nebudou ochotni jít a kdy třeba přejdou po roce, dvou do opozice? Čára bude o to tenčí, že vládní koalice nebude vůbec potřebovat jejich hlasy na prosazení svých zákonů, majíc většinu i bez jejich čtyřech poslanců. Politicky nebudou vládě potřební.

Pokud půjdou do opozice, čeká je tam ovšem vzhledem k těm pár mandátům podobný problém jako v eventuálním vládním táboru, jen v bleděmodrém. Hlavní opozicí bude ANO a SPD, které se jistě často dohodnou na společném postupu svých dvaadevadesáti hlasů. Co v tom moři uhrají čtyři hlasy pirátské?
Pro opozici bude za nějakou dobu snadné kritizovat vládní opatření, že se zdražuje, že roste inflace. A Piráti se k tomu připojí? Asi jim nezbyde nic jiného, tak jako se pod tlakem okolností chtě nechtě tehdy připojili k nápadu pravice na vyjádření nedůvěry Babišově vládě, ač nemělo nejmenší šanci na prosazení. Jak si udrží se čtyřmi poslanci nějakou svoji viditelnost a identitu?

ČSSD stáhla pod vodu veškerou ideu levice

Velkým problémem bude, že z českého politického spektra dnes zmizela klasická levice. ČSSD si za to samozřejmě může sama, stala se stranou establishmentu a lidí na ministerských křeslech či z dozorčích rad, stále víc se svojí rétorikou i chováním přibližovala Babišově straně. Jenže pod vodu s sebou stáhla se svými neduhy i veškerou ideu levice, za což nese nesmírnou zodpovědnost. Bojovnost Jany Maláčové na poslední chvíli to už nezachránila.

Buď se ta stoletá strana dokáže zbavit kariéristů a obrodit se, nebo na jejích troskách vznikne něco nového. A možná kolem Pirátů. Ti budou teď nejspíš sociálně nejvnímavější stranou sněmovny.

Demokracie nemůže bez rozumné a konstruktivní levice dlouho existovat, trvalé vychýlení by přineslo jen nárůst extrémů. Kdo bude politicky profitovat z nespokojenosti a sociálních otřesů? Nebude-li to artikulovat zodpovědná strana, poroste podpora SPD, Babišova ANO, eventuálně dalších populistů, kteří většinou snadno hnědnou. Mohli by tou stranou být malí Piráti?

Nezapomeňme, že strany dvou koalic včetně Pirátů volilo 2.333.600 občanů, ale populisticko-protestní strany ANO a SPD plus ty antisystémové, které neprošly do parlamentu (KSČM, Přísaha, Trikolóra TSS, Volný blok) měly dohromady 2.637.400 hlasů. Nebo ještě jinak, strany, které se do parlamentu nedostaly, volilo milión osob, to znamená milion propadlých hlasů. Většina voličů nevolila tu pravici, jež bude sestavovat vládu.

To by měl mít Petr Fiala na paměti a netlačit příliš na ideologickou pilu, jinak zemi neukormidluje. Piráti mimo vládu by byli patrně jedinou konstruktivní a slušnou opozicí.

Skylla a Charybda


Soudím, že Piráti budou tlakem okolností nuceni zabývat se stále víc sociálními tématy a politicky je artikulovat a bránit. Ve vládě to budou moci dělat, budou mít možná i výsledky, ale nikdo si toho nejspíš nevšimne. Ledaže by to I. Bartoš uměl veřejnosti prodat. Pomůžou národu, ale jako strana nejspíš utrpí. V opozici by to mohli formulovat snáze a naplno, ovšem nejspíš bez hmatatelného výsledku. A museli by také nějak s novou opozicí, tedy s ANO a s SPD, vycházet. Nic příjemného ani snadného.

Pro Piráty tak dnes neexistuje jednoznačné řešení. Každá z hypotéz má svá pro a proti, obojí s sebou nesou velká rizika. Každá může vést k rozpadu té strany nebo jejímu konci, nebo ji naopak posílit. Dnes si vzhledem ke koaličnímu projektu se Starosty nemůžou dovolit odejít od jednacího stolu, koaliční projekt je příliš cenný. A po pár letech vládní účasti uvidí, zda to bylo dobré řešení a co se jim podařilo prosadit. Nemusejí být ve vládě celé čtyři roky.

Nechtěl bych být v Bartošově kůži. Otazníky, kam se podívá. Skylla a Charybda.

Článek vyšel v mírně pozměněné podobě také v Deníku Referendum

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy