Senátorské monology IV

21. 10. 2010 | 17:53
Přečteno 4596 krát
Otevíráte poslední várku textů, které o sobě na naší výzvu napsali jen několik desítek hodin před druhým kolem voleb uchazeči o senátorské křeslo.

Oslovili jsme všech 54, kteří se probojovali z kola prvního. Celkem jich odpovědělo 16, z toho jeden nabídku odmítl.

Ve třech volebních obvodech se podařil plánovaný duel - z Prahy 6, Brna-venkova a Tábora dorazily texty od obou kandidátů. Zbylých devět bohužel vedlo jen jakýsi virtuální monolog (tedy řečeno s nadsázkou, protože přísně vzato vedli monolog všichni, neboť texty psali nezávisle na sobě).

Po třech blozích, ve kterém se představili kandidáti ze dvou obvodů (zde, zde a zde), najdete v tomto závěrečném příspěvky tři texty.

Všem, kdo naší nabídky využili, děkujeme (umíme si představit, tedy alespoň někteří, jak moc má každý kandiát pár dní před volbami nabitý program a že nemůže zvládnout vše, co by možná i chtěl).
***

Volební obvod Olomouc: Martin Tesařík (ČSSD) versus Jan Hálek (ODS)
(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Jan Hálek píše:

Tento příspěvek bude krátký a stručný. V době jeho publikace bude totiž zbývat jen několik desítek hodin do konce 2. kola voleb do Senátu. Pokud hledáte informace o mě jako politikovi, navštivte můj facebook.

Co je důležité! Přijďte volit v 2. kole, každý hlas se počítá! A proč byste měli volit právě mne? Pokud jste z Olomouce a okolí, tak Vám není potřeba nic obšírně vysvětlovat. Buď jste příznivci našeho sběrače funkcí radního/primátora/poslance/hejtmana a dáte hlas jemu, nebo ne. Pokud ne, čtěte dál.

Do druhého kola jsem se dostal těsně o prsa: 233 hlasů před kandidátem za TOP09 prof. Jiřím Kleinem. Dílem mi přálo štěstí, dílem usilovná práce. Čest náleží i ostatním kandidátům z prvního kola.

Do 2. kola vstupuji se stejným počtem hlasů jako hejtman, začínáme oba zase od nuly. Mnoho mám s kandidáty z prvního kola (mimo komunisty a hejtmana) společného, ale nejen s nimi, také s významnou částí lidí v našem volebním obvodu. Nevolíme totiž Tesaříka. A není to otázka pouhých antipatií, ale výsledek dlouhodobého pozorování jeho činností a vlivu.

Není náhodou, že mi všichni vyřazení kandidáti (mimo komunisty) vyjádřili podporu v 2. kole. Děkuji Jiřímu Kleinovi, Pavlu Nováčkovi, Janu Rytíři a Josefu Duškovi za tento gentlemanský a ušlechtilý skutek. Dohromady jsme tak společně získali 23 132 nekomunistických a netesaříkovských hlasů! Podporu mi vyjádřila i stana Věcí veřejných. To už je slušná šance na vítězství.

Vypůjčím si teď heslo TOP09 – „Odpovědní jdou volit“. Kdo chcete uchránit celou zemi a ostatní lidi naší země před vlivem Tesaříka, přijďte mne prosím podpořit tento pátek a sobotu. Máme velmi dobré šance společně vyhrát, jen ještě jednou přijít vhodit lístek do urny.

Děkuji za podporu
Jan Hálek

PS: Prosím sdílejte tento blog se svými známými v Olomouci a okolí!
***


Volební obvod Bruntál: Jaroslav Palas (ČSSD) versus Jiří Žák (ODS)
(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Jíří Žák píše:

Já, nebo on, Žák, nebo Palas?

Vedu důsledně kontaktní kampaň a v ulicích mi čas od času někdo položil otázku – proč volit právě vás? Něco jsem odpověděl a za pár minut jsem na to už nemyslel.

Včera v noci se mi tahle protivná otázka propracovala až do ložnice a do snu. Hlodala a hlodala. Takže hned ráno jsem svolal všechny své věrné, rodinu a přátele. Začal jsem na ně dotírat: „Proč by mě měli lidi vlastně volit?“

Vzpomněl jsem si na historku ze synova dětství. Když mu bylo sedm a nevěděl si rady se životem, rozdělil A4 na dva sloupce a modrým fixem levý nadepsal Radosti v životě, pravý Mrzení v životě. Dodnes mám trauma z toho, že v levém byl jediný zápis a pravý přetékal poznámkami typu „Otrávil jsem rybičky bublifukem. Málem mě přejel parní válec. Málem jsem rozbil auto.“ Doufám, že to byla jen chvilková deprese.

Tak jsem i já rozdělil arch bílého papíru na dva sloupce. Levý, aby to bylo stylové, jsem nadepsal J. P., pravý J. Ž.

Všichni začali radit, co psát.

„Máš šestiletou zkušenost z práce v Senátu. Získal jsi přehled, znalosti, kontakty, uznání mezi kolegy i v zahraničí, úspěšně pracuješ na řadě zákonů nebo jejich novel. Kancelář funguje dennodenně, lidé si zvykli obracet se na nás kdykoli a s čímkoli. Jsi houževnatý, nevzdáváš se snadno, poradíš si v poušti i na recepci. Mluvíš dokonale několika jazyky.“

Krásně se to poslouchalo. Jenže žena a syn mě nikdy moc nešetří. Jejich drzost jako obvykle strhne ostatní a já se choulím pod nemilosrdnými údery:

„Senátor jsi možná dobrý, ale doma už nestíháš nic. Kdy konečně spravíš dvířka v kuchyni? Ten druhý zvládne klidně i úřad hejtmana a ani si u toho neužene vysoký tlak. Ty ses občas omluvil i z městské rady, a to jednala jen každé druhé úterý!

Jsi bývalý automobilový závodník, ovšem otočit Prahu třikrát týdně ti dělá velké potíže. Čas od času dokonce pospáváš na odpočívadle u dálnice, abys neusnul přímo za volantem.

Aktivní sportovec už taky nejsi, že? Co můžeš položit na misku vah proti krásným zálibám toho druhého? Nežvaň o rekonstrukci buginy, vždyť to děláš tři roky a pořád nejsi hotov!

Nemáš fantazii, všiml sis, jak nápaditá hesla vymyslel protikandidát? Co všechno slíbil? A ty prý – nedávám žádné plané sliby. To má voliče přesvědčit?

Jak dokážeš, že máš taky sociální cítění? Odpověz stručně a jasně. Doveď svědky, jinak je to tvrzení proti tvrzení.“

Už jsem se začal ošívat, ale to nejhorší mělo teprve přijít.

„Cos vlastně dělal celý život? Vždyť ty taky poctivě pracuješ třicet let, mamka je taky doktorka (že filozofie, to už ten darebák nedodal) – a kde tedy máte ty miliony, co se dají takto ušetřit? Už jste konečně doplatili těch 200 000, co jste si před patnácti lety půjčili na barák? Fakt je, že hejtman nekouří, zato ty hulíš jak fabrika. Tos to dokázal všecko prokouřit?“, pokračoval nemilosrdně syn.

Tak a dost. Už nechci nic slyšet! A ten mladý, kde je úcta k rodičům – toho jsem tedy opravdu vychoval! Další mínusový bod pro mne, že?

Tak tenhle masakr jsem si mohl ušetřit. Příště se jich ještě budu na něco ptát. Prý kamarádi.

Prostě já vám, voličům našeho volebního obvodu, asi nic neporadím. Budete se muset řídit vlastní hlavou a vlastním rozumem.

Jiří Žák

P.S. Stejně mám pocit, že výčet mých nedostatků nebyl míněn úplně vážně a že si ti moji nemilosrdní kritici, kteří makají dvanáct až patnáct hodin denně, bez ohledu na čas, peníze a vlastní rodiny, kteří si vzali dovolenou a v senátní kanceláři pomalu spí, jen aby neztráceli čas přesunem domů a pomohli mi v tomto nerovném souboji, nakonec myslí, že jsem lepším senátorem, než by můj protikandidát kdy mohl být. A já si to upřímně řečeno myslím taky.

***


Volební obvod Nový Jičín: Zdeněk (Besta ČSSD) versus Milan Bureš (ODS)
(ani jeden kandidát na naší nabídku nereagoval)

Volební obvod Ostrava-město: Liana Janáčková (NEZ) versus Antonín Maštalíř (ČSSD)
(ani jeden kandidát na naší nabídku nereagoval)

Volební obvod Frýdek-Místek: Petr Gawlas (ČSSD) versus Stanislav Czudek (VV)
(ani jeden kandidát na naší nabídku nereagoval)

Volební obvod Kroměříž: Miloš Malý (ČSSD) versus Zdeněk Janalík (ODS)

(ani jeden kandidát na naší nabídku nereagoval)

Volební obvod Hodonín: Zdeněk Škromach (ČSSD) versus Alena Venhodová Alena (ODS)

(první kandidát, řazeno podle výsledku v prvním kole, na naší nabídku nereagoval)

Alena Venhodová píše:

Čtyři důvody, proč mohu přinést Slovácku větší užitek než Zdeněk Škromach

Když jsem byla vyzvána, abych vám - svým voličům - vysvětlila, proč právě já bych měla být vaším zástupcem v Senátu (a nikoli můj soupeř Zdeněk Škromach), nesedla jsem hned k počítači, jak bývá asi zvykem, ale šla jsem do kuchyně. Kulinářství a vaření je totiž moje hobby a nejlépe si při něm třídím myšlenky. Nakonec jsem zformulovala čtyři vzájemná srovnání. Sami posoudíte, zda jsou pro vás dostatečně pádné.

Srovnání první – Slovácku i svým voličům jsem věrná


Na Slovácku jsem se narodila, pracovala, nikdy jsem nekandidovala za někoho jiného a ani nebudu. Pan Škromach v letošních volbách do poslanecké sněmovny kandidoval ve Zlínském kraji. Přestože mu zlínští voliči dali téměř devět tisíc preferenčních hlasů, pouhých čtrnáct dní po svém zvolení oznámil, že bude kandidovat v senátních volbách v hodonínském obvodě a pokud vyhraje, svého poslaneckého mandátu se vzdá. Původně své rozhodnutí vysvětloval tím, že už má věk na to, aby postoupil z dolní parlamentní komory do horní. Nyní svůj krok vysvětluje tím, že pro sociální demokracii je v tuto chvíli důležitější Senát než Poslanecká sněmovna. Ať je to jak chce, je vidět, že pro Zdeňka Škromacha jsou přednější zájmy jeho strany než důvěra, kterou od svých voličů dostal. To by mělo být pro hodonínské voliče varováním.

Srovnání druhé - mám ke Slovácku a k jeho kořenům hlubší vztah

Vedle své běžné senátní práce jsem vždy hledala něco navíc, jak konkrétně pomoci našemu regionu. S přáteli jsem již před mnoha lety založila občanské sdružení Aktivní Slovácko, jehož jsem předsedkyní. Jednou z jeho významných aktivit je propagace Slovácka. Představujeme naši kulturu, tradice i folklór i za hranicemi našeho regionu, aby si lidé řekli: Slovácko je krásné a zajímavé, tam se chci podívat. Protože kam přichází turisté, tam vznikají i nová pracovní místa, která tolik potřebujeme. Naproti tomu, když zastával Z. Škromach funkci ministra práce a sociálních věcí v období vysokého hospodářského růstu v letech 2002 až 2006, byl počet nezaměstnaných v okrese Hodonín o 3,2% vyšší než dnes v hospodářské krizi. Tak si říkám, to snad mohl pomoci více. Nebo z jiného soudku: ctím křesťanské kořeny naší kultury. Jsem iniciátorkou vzniku tzv. Mikulčické výzvy, jejímž cílem je zahájit celospolečenskou diskusi o významu křesťanských hodnot pro moderní společnost. Naproti tomu má Zdeněk Škromach k víře silně negativní vztah, když například v minulosti prohlásil: „Náboženství vždy vedlo k mysticismu a pro dnešního člověka je již nedůstojné.“

Srovnání třetí – každý máme jiné vnímání politiky

Já politiku vnímám jako nadstavbu své práce a osobních aktivit, nikoli jako obživu. Jsem zubní lékařka a celý život pracuji jako běžný člověk. Naproti tomu pan poslanec Škromach se již 20 let – od roku 1990 - živí jen jako funkcionář placený z peněz daňových poplatníků. Já chápu politiku především jako dialog, který má vést k nějaké dohodě nikoli jako souboj. Přeji si, abychom k sobě přistupovali s porozuměním a s úctou k názoru druhého. Můj soupeř politiku chápe jako boxerský zápas, označil se za těžkou váhu a i na svých plakátech vystupuje s boxerskými rukavicemi.

Srovnání čtvrté a poslední

Pro druhé kolo jsem získala podporu všech svých protikandidátů vyjma komunistického. Tedy podpory od pana Jiřího Koliby, kandidáta KDU-ČSL, pana Risto Ljasovského kandidáta TOP 09, Jiřího Brücha kandidáta Věcí Veřejných, paní Zuzany Matuškové kandidátky Suverenity i místní organizace Strany práv občanů (Zemanovců). Společně jsme dosáhli velmi vysoké voličské podpory. S trochou nadsázky bych mohla výsledek prvního kola senátních voleb v hodonínském obvodě popsat jako „všichni s Alenou Venhodovou“ 52% hlasů versus „Zdeněk Škromach s komunisty“ 48% hlasů.

Vaše Alena Venhodová


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy