Opravdu je evropský energetický trh nefunkční?

09. 09. 2022 | 10:32
Přečteno 1619 krát
Experti na energetickou politiku i evropská a česká politická scéna stále více mluví o nefunkčnosti evropského energetického trhu. I ministr Síkela se na mimořádné tiskové konferenci minulé pondělí nechal slyšet, že trh „přestal fungovat, zamrzl, a my ho proto musíme opravit“. A za tímto cílem svolal mimořádnou schůzi Rady pro energetiku, která se uskuteční v pátek 9. září. Co se tedy s evropským energetickým trhem stalo?

Rekordní ceny za elektřinu

Ceny za elektřinu na evropských energetických burzách trhají rekordy prakticky denně. Poté, co 19. 8. Gazprom oznámil opětovné úplné uzavření plynovodu Nord Stream 1 mezi 31. 8. a 2. 9. kvůli údajné údržbě, cena elektřiny s dodáním v posledním čtvrtletí poprvé překonala 700 EUR za MWh. V pondělí se velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním na příští rok dokonce přehoupla přes 1 000 EUR za MWh a zároveň byl překonán absolutní rekord nárůstu ceny za jeden obchodovací den. Stejně na tom byla středoevropská energetická burza PXE sídlící v Praze, která v pondělních dopoledních hodinách tuto hranici také překonala. Ceny ročního kontraktu na obou burzách v odpoledních hodinách ale opět klesly 760 EUR za MWh.

Důvody vysokých cen

Důvodů vysokých cen je mnoho. Aktuální energetické krizi jistě nepomáhají odstávky jaderných elektráren ve Francii ani sucha, která znesnadňují fungování vodních i jaderných elektráren. Tím, kdo ale energetickou krizi vyvolal a kdo ji neustále udržuje je nepochybně Rusko, které svou energetickou politikou vyhnalo ceny plynu na dosud nevídané hodnoty. A protože výsledná cena elektřiny je dána tzv. závěrným, tedy nejdražším zdrojem, jsou ceny elektřiny do velké míry odvozeny od cen plynu. Tedy alespoň v aktuální podobě fungování trhu s elektřinou, který funguje na principu zvaném „merit order“. Podle tohoto principu jsou pro uspokojení poptávky po elektřině elektrárny „zapínány“ podle jejich finanční náročnosti. Téměř vždy tedy elektřinu do sítě dodávají zdroje, které nemají žádné nebo velmi malé marginální náklady, jako jsou jaderné elektrárny nebo obnovitelné zdroje energie. Plynové zdroje přicházejí na řadu jako poslední, protože mají nejdražší náklady na provoz. Tento princip je jedním ze základů fungování trhu, zajišťuje jeho efektivitu a optimální zapojení energetických zdrojů z hlediska marginální ceny za dodanou MWh.

Vládní opatření a neúčinné cenové stropy

Vlády na vysoké ceny za energie odpovídají jednorázovou finanční podporou spotřebitelů, cenovými stropy, zdaněním neočekávaných zisků a dalšími opatřeními. Toto jsou ale krátkodobá řešení, která neřeší podstatu problému. I na mimořádné schůzi mají být cenové stropy na pořadu dne. To je ale velmi neefektivní a drahé řešení, které navíc nemotivuje spotřebitele k úsporám, které v současné energetické krizi tak potřebujeme. I podle ministra Síkely znamená „každé zlevnění ceny elektřiny o 100 EUR 150 miliard ze státního rozpočtu.“

Odstrašujícím případem, kdy zastropování cen pohonných hmot mělo přesně opačný efekt, než se zamýšlelo, je Maďarsko, kde po vládním nařízení prudce vzrostla poptávka. Stejně tak opatření ve Španělsku, kde po souhlasu Evropské komise vláda zavedla cenový strop pro plyn určený pro výrobu elektřiny ve výši 40 EUR. Za první měsíc fungování cenového stropu cena elektřiny skutečně klesla, a i když opatření zaplatili daňoví poplatníci, ukázalo se toto opatření dokonce jako čistě ziskové (1). Problém ale byl, že po zavedení cenového stropu prudce vzrostl export elektřiny ze Španělska do Francie, kde žádný cenový strop nebyl. Nějaká část peněz španělských poplatníků tak jistě skončila ve Francii. Je tedy jasné, že pokud by státy EU přeci jen chtěli cenové stropy zavést, muselo by to být řešení účinné v rámci celého evropského trhu s elektřinou, jinak by ve velmi propojené kontinentální Evropě docházelo k narušení volného trhu a umělé podpoře výrobců elektřiny v zemích bez cenových stropů – trh by byl neefektivní a vše by nakonec zaplatili spotřebitelé.

Ne-funkční trh?

Opravdu tedy trh přestává fungovat? V neděli odpoledne ceny za elektřinu na okamžitém (spotovém) trhu v Německu klesly na něco málo přes 13 EUR za MWh (2). Bylo to způsobeno hlavně silným zapojením solárních elektráren a celkovou menší nedělní spotřebou. Určitě tedy není pravda, že by cena plynu určovala ceny elektřiny vždy. Pokud je poptávka dostatečně nízká, tak že na její pokrytí stačí pouze jaderné nebo obnovitelné zdroje energie, cena elektřiny samozřejmě klesá. Není tedy pravda, že by se trh přestal fungovat. Trh funguje přesně podle toho, jak jsou nastavena jeho pravidla. Co se změnilo jsou okolnosti a prostředí, ve kterém trh funguje. V úterý dopoledne se ceny elektřiny na pražské burze s dodáním na příští rok propadly na 550 EUR za MWh. Stejně tak se propadly ceny elektřiny na německé burze, asi na 565 EUR (3). Cenový propad je reakcí trhu na plány trh reformovat, mluví se o možnosti zastropování cen. Navíc se v prostředí závratných cen prakticky neobchodovalo. Trh tedy funguje a reaguje na vnější podněty. Jaký je tedy problém v aktuálním fungování trhu?

OZE se do výsledné ceny nepromítají

Je pravda, že pokud závěrnou elektrárnou pro cenotvorbu elektřiny je elektrárna plynová, cena elektřiny je typicky vyšší. Navíc všechny nízkonákladové zdroje, jako například jaderná energie nebo obnovitelné zdroje, profitují z vysoké ceny závěrných plynových elektráren, i když jejich vstupní náklady se nemění. A to je jedním z hlavních problémů aktuálního nastavení trhu - spotřebitelné neprofitují z velmi nízkých cen elektřiny, které obnovitelné zdroje nabízejí. I když fungování trhu zajišťuje, že pokud je dostatek elektřiny např. ze sluneční nebo větrné energie, mohou ceny elektřiny klesnout velmi nízko, třeba i do záporných hodnot (což mimochodem fungování trhu také neprospívá), většinou jsou plynové elektrárny stále využívány k vykrývání poptávky ve špičce. I když je plyn v rámci celé EU využíván k výrobě elektřiny z méně než pětiny, plyn stále často vytváří výslednou cenu elektřiny pro všechny energetické zdroje, nehledě na jejich náklady na výrobu.

Rozdělení trhu s elektřinou

Evropské vlády jsou si vědomy závislosti trhů s elektřinou na cenách za plyn a ozývají se hlasy za ukončení tohoto spojení. Jak ale zajistit, aby byl trh s elektřinou oddělen od trhu s plynem? Jak bylo řečeno, aktuální energetická krize je umocněna skutečností, že se ke spotřebiteli nízké ceny, které obnovitelné zdroje nabízejí, nedostanou. Místo krátkodobých řešení, které podstatu problému neřeší, se tedy nabízí rozdělení trhu s elektřinou (4) na trh s obnovitelnými zdroji energie (5) a na trh s konvenčními zdroji, který by podléhal současným pravidlům a principu „merit order“. Obnovitelné zdroje by fungovaly v separátním trhu a stále by na aukcích „soutěžily“ o co nejnižší cenu. Výsledná cena za elektřinu by pak byla spojením obou trhů. Je to jednoduché řešení, které by se mohlo implementovat velmi rychle. Navíc, toto řešení reflektuje dlouhodobý vývoj a směřování evropského energetického trhu a nebylo by jen reakcí na aktuální geopolitický vývoj. Velmi podobný návrh, který by se měl na mimořádné schůzi Rady také probírat, navrhlo Řecko.

Je naprosto na místě být obezřetný a všechny návrhy na reformu aktuální podoby trhu s elektřinou podrobit expertním studiím. Na aktuální liberalizované podobě evropského trhu s elektřinou se pracovalo posledních 30 let a poslední věc, kterou bychom měli chtít, je tyto snahy podkopat podniknout kroky zpět od rozvoje vedoucího k energetické unii. Nicméně k řešení aktuální energetické krize je třeba uplatnit nástroje, které uleví spotřebitelům, budou brát v potaz dlouhodobý vývoj trhu směrem k obnovitelným zdrojům energie a nebudou jen krátkodobou pomocí, která ve výsledku k řešení nepovede.

Jan Svoboda
Autor je analytik Klimatýmu Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy