Co považuji v evropském školství, kultuře a sportu za důležité

10. 02. 2010 | 12:08
Přečteno 2715 krát
Androulla Vassiliou, nově zvolená členka Evropské komise odpovědná za oblasti vzdělávání, kultury, mnohojazyčnosti a mládeže


null
null
Ve funkci komisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež se budu prioritně věnovat těm oblastem, ve kterých můžeme přinést skutečný prospěch našim občanům a zvýšit kvalitu života v Evropě.

Odborná příprava a vzdělávání jsou základem strategie „Evropa 2020“, kterou chce Komise posílit konkurenceschopnost, environmentální rozměr a udržitelnost evropského hospodářství. Při stanovení těchto priorit jsem vycházela z obecných politických cílů, které si Komise vytýčila na příštích pět let.

• umožnit občanům získávat dovednosti a zlepšit přístup ke vzdělání a odborné přípravě a zaměřit se při tom na potřeby trhu
• zvyšovat mobilitu v oblasti vzdělávání a zajišťovat příležitosti pro mladé lidi
• pěstovat v lidech kreativitu a podporovat kulturní projevy

Vzdělávání

Je třeba zlepšit situaci ve vzdělávání, výzkumu a v oblasti inovací
• aby byla Evropa schopna čelit konkurenci na světových trzích
• aby se mladí lidé mohli dobře uplatnit na současném pracovním trhu
• abychom vyřešili dopady hospodářské krize

Situace se musí zlepšit již v oblasti vzdělávání nejmladších dětí. Je nutné zejména zkvalitnit profesní přípravu jejich učitelů, protože právě práce pedagogů zůstává tím nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje kariérní úspěch jejich svěřenců. A to není samozřejmě zdaleka jediný přínos, který zlepšování úrovně vzdělání dětí má.

Konkrétně se zaměříme na tyto problémy a cílové skupiny:
• každé šesté dítě opouští školu před jejím dokončením
• každé páté dítě má vážné problémy se čtením
• 80 milionů lidí si osvojilo pouze nízké nebo základní dovednosti

Budu se zasazovat o přijetí politických opatření, jež sníží počet dětí, které opouštějí školu před jejím dokončením. Předložím též návrhy opatření, jež zlepší referenční srovnávání a následně politiky, zajišťující zaměstnatelnost, mobilitu ve vzdělávání a studium jazyků.

Dalším významným předpokladem k tomu, aby lidé v EU disponovali dovednostmi na vyšší úrovni, je kvalitní vysokoškolské vzdělání. Navzdory nepopiratelnému pokroku, kterého bylo dosaženo boloňskými reformami, se stále jen málo z našich univerzit řadí mezi světové špičky. To je třeba napravit.

Chci oblasti vysokoškolského vzdělání dodat potřebný stimul a modernizovat jej, aby se Evropa stala žádaným cílem studentů a výzkumných pracovníků z celého světa. K tomu chci využít především
• Evropský inovační a technologický institut
• akce „Marie Curie“ (zaměřené na mobilitu výzkumných pracovníků)
• program Erasmus (mobilita studentů a akademických pracovníků)

Evropskému inovačnímu a technologickému institutu pomůžeme stát se vlajkovou lodí evropské prosperity, která bude v budoucnu stát za znalostech. Program Marie Curie posílí snahy o provázanost evropského výzkumného prostoru a evropského prostoru vysokoškolského vzdělání. Tím usnadníme volný pohyb znalostí – a výzkumných pracovníků a studentů – a podpoříme tím v EU inovace.

Program Erasmus zaznamenal úspěch. Je však třeba pokročit dále: Chci zvýšit jeho kvalitu a zdokonalit jeho financování. Našeho cíle, kterým jsou 3 miliony účastníků do roku 2012, se nám zatím dosáhnout nepodařilo. U třetiny zapojených zemí navíc účast klesá.

Projekt Erasmus Mundus zaměřený na výměnné pobyty mezi subjekty v EU a mezinárodními akademickými organizacemi se stal důležitým globálním nástrojem integrace a sbližování v této oblasti. Budu jej maximálně podporovat, neboť je to v zájmu dobré reputace našeho systému vysokoškolského vzdělání .

Na realizaci všech těchto cílů budu úzce spolupracovat s orgány členských států, se kterými se dohodnu na postupech řešení našich společných výzev. V tom nám pomůže výměna osvědčených metod a referenční srovnávání. K plnění těchto úkolů budu žádat orgány EU o předělení více prostředků.

Programy EU dokazují, že mobilita v oblasti vzdělávání je velmi účinným nástrojem zkvalitňování dovedností (a to nejen jazykových znalostí), zvyšování zaměstnatelnosti a míry tolerance vůči ostatním kulturám. Mým cílem je vytvořit rámec pro iniciativu Mládež v pohybu (léto 2010) a co nejdříve připravit její program. Její přínos bude spočívat v posílení kulturní rozmanitosti, mezikulturního dialogu a zkvalitnění studia jazyků.

Kultura

Chci, aby Evropa byla místem, které bude stimulovat kreativitu, inovace a kulturní projevy. Chci dosáhnout toho, aby kulturní a kreativní odvětví (které nyní vytváří 2,6 % evropského HDP) přinášela více inovací a podílela se na růstu. Činnost, kterou v této oblasti plánujeme, bude letos konkretizována v zelené knize na toto téma.

Brzy také předložím návrh, jehož předmětem bude označení „Evropské dědictví“, jež zviditelní místa zosobňující evropské ideály a které nám pomůže budovat evropskou identitu a pocit sounáležitosti.

Hodlám též využít úspěchu programu MEDIA, který ve světě pomáhá propagovat evropskou kulturu. Finančně podporuje výrobu a distribuci evropských filmů a související studijní programy. Naším cílem je vybudovat celosvětově uznávané odvětví, která pomůže vytvořit nová pracovní místa a bude se podílet na růstu. Zvláštní pozornosti by se zde mělo dostat využití digitálních technologií ve filmovém průmyslu.

S ostatními komisaři se budeme v rámci tzv. digitální agendy dále věnovat otázce autorských práv, abychom našli kompromis a garantovali dostatečně široký přístup ke kultuře a zároveň spravedlivě ocenili práci umělců (což je nutné k zachování kulturní rozmanitosti).

V neposlední řadě chci kulturní priority začleňovat do ostatních politik EU.

Mnohojazyčnost

Jazykové vzdělání a aktivní užívání jazyků je užitečné jak v pracovní, tak osobní sféře, a pomáhá sbližovat kultury různých národů, což je nedílnou součástí nehmotného bohatství EU. Podpory se musí dostat nejen 23 úředním jazykům EU, ale i všem 60 regionálním a menšinovým jazykům.

Jedním z hlavním úkolů v této oblasti bude podporovat výuku jazyků od raného věku. Jedním z našich cílů je, aby každý občan EU hovořil kromě svého mateřského dvěma cizími jazyky. Znalost jazyků lidem pomůže najít pracovní místa a lépe komunikovat a porozumět lidem v jejich okolí, jak doma v Evropě, tak i za jejími hranicemi.

Sport

Slovo sport se sice neobjevuje v titulu mé funkce, přesto jej však nepovažuji za druhořadý. I v této oblasti hodlám maximálně využít prostředků, kterými EU po přijetí Lisabonské smlouvy disponuje. Význam sportu pro vzdělávání, sociální integraci a zdraví je neoddiskutovatelný. Kromě toho má i své místo v ekonomice Unie.

S profesionálními i amatérskými organizacemi budu
• prosazovat zásady fair play
• usilovat o vymýcení dopingu
• chránit mladé sportovce (amatéry i profesionály)
• bojovat proti rasizmu a násilí
• podporovat místní sportovní organizace a amatérskou činnost napříč všemi generacemi a zasazovat se o to, aby Evropané žili zdravě po celý svůj život.

Slovo dostane každý…

Stejně jako vám i mně na úrovni vzdělání, kultury a sportu a na budoucnosti naší mládeže velmi záleží.

Proto budu již v raných fází přípravy našich politik bedlivě naslouchat všem zúčastněným stranám. Společně se tak postaráme o to, aby výsledky naší práce byly reprezentativní, důvěryhodné a zcela konkrétní.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy