JCDecaux BigBoard staví po Praze 250 nových billboardů

11. 03. 2011 | 12:50
Přečteno 13707 krát
V prosinci roku 2008 schválila Rada hlavního města Prahy dodatek ke smlouvě s firmou JCDecaux o výstavbě, provozování a reklamním využití městského mobiliáře. Smyslem tohoto dodatku bylo narovnat pro Prahu nevýhodnou smlouvu z roku 1994. JCDecaux se v něm zavazuje vybudovat do 42 měsíců od podpisu dodatku 300 nových čekáren MHD a 50 kontejnerů na tříděný odpad; na oplátku dostává právo postavit a provozovat 250 osvětlených velkoformátových reklamních vitrín, tzv. rolling boardů.

8,6 milionů ročně

Dodatek byl uzavřen v lednu 2009 na dobu určitou do konce června 2021. Po dobu účinnosti smlouvy má JCDecaux zajistit provoz městského mobiliáře a hradit veškeré náklady s ním spojené, tedy zejména údržbu, úklid, osvětlení, vodné a stočné (z provozu toalet) či vyprazdňování odpadkových košů.

Za poskytnutí exkluzivního práva na reklamu ve formátu od 1 do 9 m2 má navíc JCDecaux platit Praze paušální roční částku. Ta byla pro rok 2008 sjednána ve výši 8,6 mil. Kč s tím, že podle skutečného vytížení reklamních ploch může být navýšena o 25 až 100 %. Kromě toho je výše platby navázána na vývoj inflace.

Smlouva zakazuje firmě JCDecaux využívat nově postavené čekárny a nádoby na tříděný odpad k reklamním účelům. U velkoformátových reklamních vitrín – které jsou oboustranné – smí jednu stranu využívat město pro své informační kampaně, druhou stranu má k dispozici JCDecaux pro komerční využití. Právo výběru plochy má JCDecaux, město se tak obvykle musí spokojit se (z pohledu řidičů) zadní stranou nosičů.


Vlevo: Barrandovský most – K Barrandovu, leden 2011: přední strana vitríny je vyhrazena pro reklamu, zadní pro informační kampaně města. Vpravo: Ke Štvanici – Rohanské nábřeží, leden 2011: i tady na město zbyla nepříliš atraktivní strana vitríny.

Pracujeme pro Pražany

Kvůli projektu městských reklamních vitrín byl již v dubnu 2008 (tj. sedm měsíců před schválením dodatku Radou hl. m. Prahy) založen společný podnik firem BigBoard Praha a JCDecaux, Městský mobiliář – JCDecaux BigBoard. Výstavba vitrín je rozdělena do několika fází, k 1. 2. 2011 by mělo stát 131 z plánovaných 250 konstrukcí.

S instalací vitrín se spěchalo zejména před volbami – jak dokazuje snímek z dubna 2010, kde na ještě ne zcela dokončeném billboardu v Nádražní ulici běží kampaň ODS před parlamentními volbami.

Plakáty pražské ODS se do vitrín vrátily i před komunálními volbami v říjnu 2010. Jiří Witzany, který do těchto kandidoval za zelené a ED, podal dokonce na tehdejší vedení města a firmu JCDecaux trestní oznámení pro podezření, že ODS pro svou propagaci zneužila plochy určené pro nekomerční využití a v rámci plánované image kampaně "Pracujeme pro Pražany" propagovala sama sebe.

Tematické návrhy pro nekomerční využití vitrín schvaluje čtvrtletně městská rada (viz např. zde). Již několik měsíců se na nich město prezentuje nepříliš duchaplnou kampaní "Praha město kultury".


Vlevo: Nádražní ulice, duben 2010: předvolební kampaň v narychlo dokončené vitríně. Vpravo: Na Strži, říjen 2010: Praha město kultury.

Malá Strana, Hradčany, Nové Město, Vinohrady…

Umístění nových prvků městského mobiliáře, včetně reklamních vitrín, je ve smlouvě přesně vymezeno (viz příloha C dodatku). Nové reklamní nosiče se tak objeví (popř. již objevily) i v užším centru města – jeden billboard bude například na Malé Straně (Chotkova), dva na Hradčanech (Jelení, Milady Horákové), pět na Novém Městě (např. Sokolská) a jedenáct poutačů přibude na Vinohradech (např. nám. Míru či Bělehradská).

Vitríny stojí obvykle v těsné blízkosti nebo přímo uprostřed frekventovaných křižovatek (např. Vyskočilova – Michelská), u stanic metra (např. Budějovická či Smíchovské nádraží), ve středních dělících pásech komunikací (např. Průmyslová) nebo u výjezdů z rychlostních silnic (např. Jižní Spojka). Z hlediska bezpečnosti silničního provozu jsou tyto nosiče velmi rizikové, neboť na kritických místech rozptylují pozornost řidičů, často dokonce některé značky či semafory zakrývají nebo jim tvoří "pozadí".

Několik vitrín bylo postaveno v oblastech se stavební uzávěrou – Rada hl. m. Prahy těmto stavbám schválila výjimku (např. zde). Zajímavý osud potkal plánovaný billboard na křižovatce ulic Českomoravská a K Žižkovu. Odbor výstavby městského úřadu Prahy 9 po pečlivém a poctivém zvážení žádost na umístění této stavby zamítl, mimo jiné s odvoláním na negativní posudek Policie ČR a námitce místní lékárnice.


Vlevo: 5. května (sjezd) – Vyskočilova, leden 2011: před semafory. Vpravo: Vyskočilova – Michelská, leden 2011: uprostřed křižovatky.

Praha, město BigBoardu?

Firma BigBoard byla v uplynulých několika letech ve výběrových řízeních pořádaných pražským magistrátem mimořádně úspěšná.

V květnu 2006 vyhrála soutěž na "realizaci komplexního řešení inzerce kulturních a společenských akcí na pozemcích ve vlastnictví hl. m. Prahy" a mohla tak v historickém centru Prahy nainstalovat 29 reklamních sloupů. Celkové roční nájemné činí 893 778 Kč.

V říjnu téhož roku zvítězila společnost AG Bulldog v tendru na pronájem 60 pozemků k umístění reklamních zařízení s plochou nad 20 m2. BigBoard v srpnu 2006 všechny plochy od AG Bulldogu odkoupil a v říjnu 2008 se tyto společnosti sloučily. V průměru platí firma městu za každý vysoutěžený pozemek přibližně 38 tis. Kč měsíčně. Měsíční nájem reklamní plochy o rozměru 9,6 x 3,6 m se v Praze pohybuje od 50 do 90 tis. Kč.

V rámci programu Partnerství hl. m. Prahy v oblasti cestovního ruchu získal BigBoard v říjnu 2009 příspěvek 2 miliony Kč na realizaci projektu "Praha odhaluje své krásy nejen domácím turistům". Dceřiná společnost BigBoardu BigMedia obdržela v rámci téhož dotačního programu příspěvek 3 milióny Kč na projekt "Praha (nejen) všech Čechů ráj".

I v tendru na pronájem pozemků k provozování reklamních zařízení s rozměrem plochy od 9 do 20 m2 v dubnu 2010 nevyšel BigBoard naprázdno. 592 (!) pozemků vysoutěžil přímo BigBoard, 184 parcel získala jeho další dceřiná společnost – firma MG Advertising. Zbylých 480 pozemků vyhrála společnost Avenir, která pro změnu patří do skupiny JCDecaux. Průměrný měsíční nájem připadající na jeden pozemek z tohoto výběrového řízení vychází přibližně na 4 350 Kč, reklamní agentury za plochy této velikosti v Praze inkasují od 8 do 40 tis. Kč měsíčně.

BigBoard v Praze provozuje i celou řadu menších, avšak neméně atraktivních ploch, jako např. reklamu na sloupech veřejného osvětlení (Jižní Spojka, 5. května, Nuselský a Barrandovský most), převěsy nad pražskou magistrálou či plachty na zábradlích v centru Prahy (viz mediální zastoupení BigBoardu BigMedia).


Vlevo: Olbrachtova, leden 2011: za přechodem u základní školy, před stanicí autobusu Budějovická. Vpravo: Průmyslová, leden 2011: střední dělící pás, (zatím?) bez svodidel.

Co s tím?

Dodatek ke smlouvě o provozování a reklamním využití městského mobiliáře z roku 2008 vyvolává řadu pochybností. Uveďme alespoň některé:

• Potřebuje venkovní reklamou přesycená Praha dalších 250 billboardů, navíc z části v historickém jádru města? Nebylo by lepší financovat výstavbu nového městského mobiliáře maloformátovými reklamními vitrínami přímo v čekárnách MHD, jako tomu bylo dosud? A když už velkoformátové vitríny, proč ne místo stávajících billboardů?

• Nejsou odbory dopravy, které mají při schvalování reklamních zařízení dbát na bezpečnost silničního provozu, až nepochopitelně benevolentní? Podle paragrafu 78 odstavec 6 Silničního zákona je v bezprostřední blízkosti pozemní komunikace v obci zakázáno umísťovat cokoliv, co by mohlo mj. snižovat viditelnost, rozpoznatelnost či účinnost dopravních značek a zařízení nebo rozptylovat pozornost účastníků provozu.

• Došlo vůbec uzavřením tohoto dodatku k narovnání původní smlouvy? Podle oficiální tiskové zprávy pražského magistrátu přinese dodatek městu za 13 let své platnosti dodatečné plnění v hodnotě přes 358 mil. Kč, tj. 27,6 mil. ročně. Naproti tomu příjmy společnosti JCDecaux BigBoard z 250 nově instalovaných vitrín činí i při 50% vytížení reklamních ploch 38,7 mil. Kč ročně (vitríny se pronajímají za 12 900 Kč na čtrnáct dní). Dodavatel mobiliáře si tak podle tohoto hrubého odhadu vydělá o zhruba 11 mil. Kč ročně více než před podpisem dodatku.

• Nebyla společnost BigBoard v posledních několika letech pražským magistrátem protěžována?

Věřme, že nové vedení pražské radnice v čele s primátorem Svobodou dostojí svým slibům o nápravě poměrů na magistrátu a bude se těmito otázkami zabývat.

Nezisková organizace Acta non verba, se kterou na této kauze spolupracujeme, hodlá navíc v nejbližších dnech podat podmět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) a domoci se zrušení celé smlouvy.

Autor: Štěpán Fiala, nechceme-billboardy.cz.

* * * * *
Pražskej blog k témuž: Praha, město billbokultury

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy