Problémy s oteplováním má člověk i příroda. Závěry z jednání IPCC.

31. 03. 2014 | 16:30
Přečteno 3299 krát
Rozšířená verze informace z www.infomet.cz.

Na konci září 2013 zahájil Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change www.ipcc.ch) vydávání v pořadí již páté hodnotící zprávy (5th Assessment Report, AR5). První část se věnovala fyzikálním základům změny klimatu (např. infomet.cz nebo aktualne.cz a mnoho dalších zdrojů). V týdnu od 24. do 30. března 2014 se sešla v japonské Jokohamě druhá pracovní skupina, aby doladila text druhé části AR5, která je zaměřena na dopady, adaptaci a zranitelnost (Climate Change 2014: Impacts, Adaptation and Vulnerability).


Každá část zprávy je rozdělena do tří verzí - Úplná zpráva má cca 2500 stran, Technické shrnutí cca 150 stran a Shrnutí pro politiky cca 30 stran. Text druhé části zprávy připravily stovky autorů, připomínkovaly stovky expertů a nakonec se sešlo 2350 připomínek z tzv. Governmental review. Všechny připomínky byly zapracovány a na jednání v Jokohamě bylo předloženo připomínkované Shrnutí pro politiky (SPM). Větu po větě, odstavec za odstavcem hledali účastníci shodu mezi názorem autorů a návrhy vlád. Experti a zástupci vlád často hledali tuto shodu těžce, ale vždy ji našli. Pětidenní jednání probíhalo dle mých poznámek 60 hodin po odečtení přestávek na jídlo, přičemž část byla rozdělena na souběžné části. K tomu došlo v případech, kdy se delegáti nebyli schopni dohodnout hromadně, tak vytvořili menší skupiny a snažili se připravit obecně přijatelný text, který byl poté opět schvalován. Zastupoval jsem na jednání Českou republiku samostatně a nemohl jsem se tedy souběžných jednání účastnit. Některé neshody jsem považoval za zcela zbytečné, jiné způsobili někteří delegáti svou snahou přidat do SPM něco, co nemá oporu v úplné zprávě (prý ve snaze text zlidštit a přiblížit politikům). Nejzávažnějším problémem byla snaha dostat do SPM konstatování, že méně rozvinuté země jsou vystaveny všem rizikům spojeným se změnou klimatu. Autoři navrhovali, že méně rozvinuté země jsou zpravidla vystaveny více rizikům zároveň. A tedy ne všem rizikům. Bylo pro mě zajímavé sledovat, jak jsou zástupci některých rozvojových zemí sveřepí a nechtějí slyšet zcela logické argumenty (např. že rizika spojená s mořským příbojem se týkají jen přímořských zemí). A jak zástupci nerozvojových zemí zachovávají „poker face“ a „diplomatic level“. Jen vrozená slušnost mi nedovolila do těchto diskusí zasahovat.

Výsledný text byl publikován 31. března po tiskové konferenci na stránkách IPCC a bude samozřejmě i na stránkách ČHMÚ. Níže uvádím hlavní závěry, které ve zprávě jsou. Ve srovnání s předchozími zprávami druhé pracovní skupiny jsou předložené informace založeny na podstatně širší vědecké, technické a socioekonomické literatuře (cca 12000 bibliografických odkazů).

1. Pozorované dopady změny klimatu jsou v přírodních a antropogenních systémech rozšířené na všech kontinentech a oceánech.

2. Změny v režimu srážek a tání ledovců ovlivňují hydrologickou bilanci, dostupnost a kvalitu pitné vody v dotčených oblastech.

3. Suchozemské, sladkovodní i mořské druhy mění oblasti svého výskytu, sezónní aktivitu, migrační návyky a vzájemné vztahy.

4. Negativní vliv změny klimatu na zemědělství je rozšířenější než pozitivní dopady patrné v některých oblastech vyšších zeměpisných šířek.

5. Zvyšuje se úmrtnost z horka a snižuje úmrtnost z chladu.

6. Extrémy (sucha, povodně, horké vlny, cyklóny, požáry) ovlivňují ekosystémy i člověka (životy a zdraví, majetkové škody, úrodu).

7. Zpráva definuje hlavní rizika spojená s projevy měnícího se klimatu (zdraví i životy obyvatel a škody na majetku v pobřežních zónách, na malých ostrovech a v urbanizovaných oblastech vlivem bouří, přílivových vln a povodní; úmrtnost v horkých vlnách; potravinová nedostatečnost jako důsledek výskytu sucha, variability srážek a extrémů zvláště v chudých oblastech; změny v ekosystémech a biodiverzitě doprovázené škodami v zemědělství, vodním hospodářství, rybářství).

8. Zpráva aktualizuje pět hlavních důvodů k obavám, které jsou vyvolány zvyšujícími se projevy změny klimatu, které klasifikuje podle očekávaného zvýšení teploty v porovnání s obdobím 1986-2005. (1) Ohrožení unikátních systémů a kultur, (2) Extrémní projevy počasí, (3) Rozložení dopadů v čase a prostoru, (4) Globální dopady a (5) Velkoprostorové události.

9. Významné snížení zdrojů sladké vody ve většině aridních subtropických oblastech zvýší soupeření o vodu mezi jednotlivými sektory a státy. Naproti tomu se zvýší dostupnost sladké vody ve vyšších zeměpisných šířkách.

10. Sklizeň hlavních plodin (pšenice, kukuřice, rýže) se v některých oblastech bude snižovat až o 20% do konce století (adaptační možnosti jsou v průměru 15-18%, ale lokálně značně proměnlivé) a bude se zvyšovat meziroční variabilita sklizní.

11. Snižovat se bude energie potřebná k vytápění, zvyšovat energie potřebná pro chlazení v obydlených a obchodních prostorách. Energetické zdroje a technologie budou ovlivněny v závislosti na typu (výroba energie z vody, větru, slunce), extrémní počasí však ovlivní všechny zdroje.

12. Ekonomické ztráty spojené se zvyšující se teplotou o cca 2,5°C nad aktuální stav jsou odhadovány s velkou nejistotou na 0,2 až 2% HDP.

13. Do poloviny století zpráva očekává vyšší pravděpodobnost úrazů, chorob a úmrtí spojených s výskytem horkých vln a požárů, vyšší pravděpodobnost úmrtí z podvýživy v chudých oblastech. Naproti tomu se sníží úmrtnost spojená s chladem a mrazy a rozšíří se oblasti se zemědělským potenciálem do vyšších zeměpisných šířek.

14. Extrémní počasí a vyšší variabilita klimatu bude vyvolávat migraci, kterou lze považovat za jedno z možných adaptačních opatření.

15. Změna klimatu může nepřímo zvyšovat rizika násilných konfliktů, bude ovlivňovat i kritickou infrastrukturu mnoha zemí a snižovat jejich vnitřní bezpečnost. Vliv mezinárodních organizací na udržení bezpečnosti bude stoupat.

16. Zpráva souhrnně prezentuje klíčová rizika v jednotlivých regionech (Afrika, Evropa, Asie, Austrálie, severní Amerika, střední a jižní Amerika, polární oblasti, malé ostrovy a oceán) v současnosti, v blízké (2030-2040) a vzdálené (2080-2100) budoucnosti s odhadem možné adaptace (podrobně v tabulce 1 ve zprávě). Pro Evropu je např. analyzován dopad extrémních srážek, horkých vln, nebezpečných cyklón a zvýšené hladiny oceánu.

17. Adaptační opatření se začínají v některých sektorech postupně stávat součástí plánovacích procesů (vodní hospodářství, výstražná služba a „management“ katastrof, ochrana přirozeného prostředí a další).

18. Reakce na klimatická rizika je v měnícím se světě výzvou. Zpráva připomíná nejistoty spojené s přípravou a analýzou projekcí budoucího vývoje a projevů změn klimatu.

19. Zpráva předpokládá, že efektivní adaptace mohou pomoci budovat bohatý a odolný svět již v blízké budoucnosti.

20. Mezi základní principy přípravy a realizace adaptačních opatření patří mezinárodní spolupráce, spolupráce veřejného a soukromého sektoru při přípravě a aplikaci finančních mechanismů a správné ocenění zdrojů. Odhad nákladů na adaptace v rozvojových zemích má nízkou spolehlivost a pohybuje se od 4 do 109 mld. USD ročně v období 2010-2050.

21. Zpráva popisuje velké množství možných adaptační opatření, ze kterých vybírám: zlepšení plánování a přípravy technických opatření ve vodním hospodářství, zajištění pitné vody, ochrana přirozených ekosystémů, ochrana miliónů obyvatel na pobřeží před příbojovými povodněmi, dostupnost hygieny a kvalitního zdravotnictví pro děti i dospělé, včetně očkování, zlepšování reakcí na přírodní katastrofy a zajištění řešení jejich následků, důraz na potravinovou bezpečnost ve všech oblastech, plánování výstavby s ohledem na možná rizika a další. V této souvislosti musím připomenout výtky některých skeptiků, že existují vážnější problémy než je změna klimatu. Zde je odpověď, tyto vážnější problémy se změnou klimatu přímo souvisí.

Závěrem jen konstatování, že možnostmi zmírňování antropogenního vlivu na změnu klimatu se bude zabývat třetí pracovní skupina IPCC v týdnu od 7. dubna 2014 v Berlíně (Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy