Svět kávy mává z Brna
Od akce, kterou letos potřetí pořádali Adam Obrátil a Petra Střelecká (jedna z nejlepších baristek světa) pro své oborové kolegy, jsem moc nevěděl co čekat. Není to můj obor a sám fenomén výběrové kávy (quality coffee) je relativně mladý, takže jsem zažil pozitivní kulturní šok ze skvěle zorganizované akce světového formátu s přednášejícími, mezi kterými jsem byl z Česka jako jediný.
Pestré složení hostů, z nich každý vylíčil živě svou cestu k práci s kávou, dodalo debatě nečekaně velkou hloubku i konfrontační okamžiky, ovšem ve zcela přátelském duchu. Mimochodem, Čechy pracující ve světě v debatě zastupoval Honza Komárek z Irska.
Začátek slibný, sobota byla ovšem neméně skvělá:
Alli Scott z pražírny Square Mile Coffee Roasters mluvila o zlepšování zákaznické zkušenosti (ožehavé téma).
Maxwell Colonna-Dashwood mě nadchl svým vědeckým, evidence-based příspěvkem o vesmíru ukrytém v zrnku kávy a jak je pomlít tak, aby to neskončilo velkým třeskem :)
Peter Dore-Smith popsal bez příkras svou podnikatelskou cestu ke dvěma vyhlášeným kavárnám Kaffeine, které navštěvuje i David Beckham a občas o nich něco nasdílí na Instáč (52 miliónů fanoušků udělá své).
A konečně Francouzka Laura Meunier hovořila o produkci kávy ve Střední Americe, kde už pár let pracuje pro místní producenty.
Součástí programu byly rovněž workshopy (hodně pokročilé) a nemohu nevyzdvihnout úžasné industriální prostory Industra a neformální, přátelskou atmosféru, která byla výsledkem bezchybné péče organizátorů. Pokud děláte cokoli profesionálně s kávou, tohle je akce, na které příště nesmíte chybět. Z mého pohledu zásadní konferenční počin!