Šťavnaté Šťávovy miliardy

18. 08. 2008 | 10:12
Přečteno 4685 krát
Stát okradl sám sebe.

V r. 1990 byl jsem prvním právním zástupcem J. Šťávy, resp. jeho firmy Diag Human a Conneco, ve sporu a tehdejší Československou republikou o náhradu škody, která mu vznikla dopisem tehdejšího ministra zdravotnictví Bojara některým českým nemocnicím, a také jsem s ministrem Bojarem osobně marně jednal o důsledcích tohoto dopisu, resp. o možnosti smírného vyřešení celé nešťastné události. Bylo to v idealistických dobách politiky OF, kdy se zdálo možné a dokonce snad i žádoucí, aby ústavní činitel nejen soukromě vyjádřil svůj osobní názor na obchodní případ, ale seznámil s ním i širokou veřejnost. O co tehdy šlo? Ministr Bojar měl za to, že firma J. Šťávy, která na území státu obchoduje s krevní plazmou, sponzoruje odběrová místa krve a výměnou za plazmu dodává nemocnicím potřebné léky a vybavení, které jinak u nás nebylo v té době možné sehnat, se chová způsobem, se kterým pan ministr nesouhlasí. Napsal v tomto smyslu dopis nejen obchodním partnerům firmy J. Šťávy, ale i všem nemocnicím, ve kterém snad bylo dokonce hrozeno jakousi sankcí, pokud nemocnice bude nadále s J. Šťávou spolupracovat. Důsledky byly zřejmé: obchodní aktivity firmy byly významně utlumeny a posléze zastaveny úplně. Nikdy jsem nepochyboval o nárocích J. Šťávy na přiměřené odškodnění a nikdy jsem se tímto názorem netajil, i když to, jak uzná každý, kdo zváží politický vývoj u nás v uplynulých letech, nebylo právě populární.

I když dnes nemá žádný smysl zkoumat – jak činí někteří – stav celé věci před 18 lety, tedy např. jaký byl podíl Diag Human na trhu s krevní plazmou a zda přisouzená částka podílu na trhu této firmy skutečně odpovídá, přesto z celé osmnáctileté kauzy plynou některá významná poučení.

Především existuje významná jistota, že za současných poměrů v českém zdravotnictví se nic podobného již nemůže opakovat. Taková naivita při jednání se zahraničními farmaceutickými firmami! Dnes je pan ministr, resp. jeho občanské sdružení, těmito firmami přímo financováno a jeho první náměstek je jejich bývalý dealer. Takže žádný amatérismus zde nehrozí. Čímž ovšem nemá být řečeno, že by škody, které vzniknou v důsledku působení této „profesionality“ na českém zdravotnictví a na obyčejných lidech vůbec, budou menší, než ony Šťávovy miliardy….

V celé věci byly učiněny - z hlediska státu – dvě zásadní chyby. Byl – li tou první onen Bojarův dopis, tak tou druhou kardinální chybou bylo rozhodnutí ministra Stránského dát souhlas k tomu, aby věc nebyla projednávána před soudy, ale jen v rozhodčím řízení. Bez tohoto souhlasu by rozhodčí řízení nebylo možné. Nechci vůbec spekulovat o tom, že by - jak tvrdí někteří – při jednání před soudem měla Česká republika více šancí, osobně se to nedomnívám, ale ze zásady by neměl nikdy stát přenechávat své pře pouhému rozhodčímu řízení. Pokoušeli jsme se - marně – v Poslanecké sněmovně prosadit v tomto smyslu zákonné ustanovení. Proti rozhodčímu nálezu totiž není žádná možnost odvolání! Neexistuje odvolací orgán, který by třeba chybné – to nemůžeme vyloučit – rozhodnut rozhodců mohl napravit. Nepřezkoumatelnost rozhodnutí má ovšem vážné důsledky, pokud jde o kvalitu a zejména přesvědčivost odůvodnění, což si každý asi dovede představit. Pokud např. v této věci rozhodci odmítli zabývat se (!!!) důkazy, které stát předložil v r. 2004 s odůvodněním, že byly získány nezákonně „za součinnosti vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny“, jedná se, ne-li o drzost, tak jistě o stav, který by u soudního projednávání věci nezůstal bez náležité odezvy. Parlamentní vyšetřovací komise je, podle našeho práva, řádný vyšetřovací orgán a skutečnosti jím zjištěné jsou stejně relevantní, jako skutečnosti zjištění kýmkoliv a kdekoliv jiným a jinde.

Rozhodčí řízní je vhodné pro jednoduché, především obchodní spory, ve kterých se nepředpokládá složité a mnohaleté dokazování, tam, kde obě strany jsou v zásadě ve stejném postavení (podnikatel proti podnikateli), jde jim jen o rychlé rozhodnutí sporu a nemají v úmyslu záležitost rozporovat složitou cestou odvolávání se. Není vhodné ovšem pro spory, jejichž účastníkem je stát, ve kterých by měl padnout rozsudek nezávislého soudu, stvrzený právními názory všech soudních instancí. A samozřejmě už vůbec není vhodné rozhodčí řízení pro občanskoprávní spory, např. mezi občany. Mimochodem: nájemní smlouvy, ve kterých se nájemce předem vzdává práva na soudní řízení a tedy na možnost odvolávání se, a přenechává své případné budoucí spory s pronajímatelem v rukou jakéhosi rádoby nezávislého rozhodcovského rozhodování, ve kterém má jen malou možnost cokoliv ovlivnit, by nájemce nikdy uzavírat neměl!

Krátkozrakost české žurnalistiky je další pozoruhodnou skutečností, která plyne z této záležitosti. Cožpak si ti publicisté, kteří vítězoslavně svolávají odpovědnost za placení vysoké částky odškodného na bývalé ministry zdravotnictví a s gustem vypočítávají kolik by každý nich musel zaplatit, pokud by měli platit v poměru k délce svého ministerského působení, vůbec neuvědomují, co by asi publikovali, kdyby se kterýkoliv z minulých ministrů zdravotnictví v minulosti bez dalšího uvolil požadovanou částku zaplatit? Kolik bychom si asi přečetli článků o rozhazovačnosti (levicové) vlády, kolik bychom toho slyšeli o neodpovědnosti ministra, který bez dalších obranných právních kroků vyplácí miliony ze státního rozpočtu do kapes „podezřelého“ podnikatele?

Zaujatost některých, kteří soustavně sledují celý příběh Diag Human, je až skličující. Např. J, Urban, po vzoru římského senátora M. P. Cata, který každý svůj projev o čemkoliv končil větou „Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno“, v každém svém článku neopomněl požadovat potrestání (odvolání, zničení) Z. Koudelky, který v rozhodném období byl jen poslancem a s věcí, která byla výlučnou záležitostí moci výkonné – a nikoliv Parlamentu - mohl mít jen málo společného. To, že se jej Urban snaží diskreditovat označením „tajný poradce ministra zdravotnictví“ (LN 15.8. 2008), jen svědčí o osobní zaujatosti: co je na poradcích ministra zdravotnictví, ostatně kteréhokoliv jiného, tajného? A vytýkat bývalým ministrům, že prodlužovali věc „požadováním dalších zbytečných znaleckých posudků“? Není to snad právem a dokonce povinností strany sporu, zejména jde-li o představitele státu a rozhoduje-li se o veřejných financích?

Problém je v něčem jiném. O povinnosti státu poskytnou náhradu bylo rozhodnuto – bez možnosti odvolání – již v polovině devadesátých letech. Od té doby se jednalo jenom o výši náhrady. Proč nejen právní prostředí v České republice, tedy stav vymahatelnosti práva u nás, ale i stav veřejného mínění, štvaného částí žurnalistiky proti jakýmkoliv krokům kterékoliv vlády, a proti jakýmkoliv legislativním krokům jakéhokoliv Parlamentu, ztěžuje nebo dokonce neumožňuje racionální kroky bez nekonečného alibistického zaštiťování se dalšími a dalšími právními kroky, to je ovšem otázkou mnohem širší, vyžadující mnohem hlubší zkoumání této věci.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy