Papírové peníze se určitě znehodnotí, a proto: Lidé, kupujte zlato!

18. 08. 2011 | 15:43
Přečteno 9959 krát
Rozhovor pro REFLEX, 28.7.2011. Proč se světová ekonomika zpomaluje, kdo očekává inflaci a zda je pro Čechy výhodné investovat do amerických nemovitostí.


Rozhovor pro REFLEX, 28.7.2011
(rozhovor pořízen 29. června 2011 - cena zlata 1512 USD)

Analytik Štěpán Pírko tvrdí: Papírové peníze se určitě znehodnotí, a proto: Lidé, kupujte zlato!

Proč se světová ekonomika zpomaluje, kdo očekává inflaci a zda je pro Čechy výhodné investovat do amerických nemovitostí. Na tyto a další otázky odpovídá ekonom společnosti Colosseum ŠTĚPÁN PÍRKO.

Evropané se pořád zabývají Řeckem a Portugalskem, ale například americkým státům Illinois a Kalifornie také hrozí bankrot. Dá se to srovnávat?
V detailech to jsou rozdílné situace, ale příčina potíží je stejná. Lidé si zvykli utrácet víc, než vydělávají, žít na dluh. V konečném důsledku je docela jedno, zda si půjčovali sami na auta či domy, nebo si užívali štědrý sociální systém na účet státu. Když došly peníze, jelo se dál. Nikomu se ve výdajích nechce udělat krok zpět, nikomu se nechce šetřit. V EU navíc hrála roli myšlenka jednotné Evropy. Ta se podporuje, ať to stojí, co to stojí. Následky teď vidíme. V Americe dochází k velkému výpadku příjmu a už ne tak velkému škrtání výdajů. Situace v USA se po roce 2001 výrazné zhoršuje jak na federální úrovni, tak na státní.

Co je horší?
Situace ve Spojených státech není tak akutní jako na jihu Evropy. I když je také hrozivá.

Zdá se, že ekonomika USA zpomaluje. Jde o druhou část propadu?
Bili Gross, manažer největšího dluhopisového fondu PIMCO, pojmenoval současnou ekonomickou situaci jako nový normál. Zřejmě již nebudeme mít deset let konjunkturu a pak krátkou recesi. Naopak třeba po dobu pěti či deseti let uvidíme jen slabý růst a vysokou nezaměstnanost. Může se k tomu přidat velká inflace, a to by pak byl hřebíček do rakve.

Proč ceny v USA ale nerostou tak rychle, jak centrální banka tiskne peníze?
Deflační tlaky, které plynou z obrovského předlužení, jsou tak velké, že ani tak extrémně uvolněná měnová politika Fedu a výdajové programy vlády nejsou schopny nastartovat inflaci, i když se o to snaží. Je to zřejmě hlavní cíl administrativy, protože inflace je jediný nástroj, jak situaci takzvaně vyřešit. Dluhy by se v reálném vyjádření skutečně snížily. Střadatelé budou okradeni, dlužníci zachráněni. Problém se rozloží mezi větší počet obyvatel.

Je to rozumné řešení?
Jak pro koho. Pro dlužníky ano, pro ty, co mají peníze, určitě ne. Vždy záleží na úhlu pohledu. V USA by to přivítala jak vláda, tak většina zadlužených obyvatel. Inflace ve vysoké míře je však velmi nebezpečná. Může to otevřít nůžky mezi bohatými a chudými, což už se desítky let děje, zatím naštěstí v rozumné míře, situaci se daří držet pod kontrolou. Když se nůžky rozevřou příliš, tak máme revoluci. Zvlášť když znehodnocení peněz vymaže střední třídu.

Kde se americká inflace projevuje?
Ve zbytku světa, jenž není v dluhové krizi. Americká centrální banka nakoupí od někoho americký státní dluhopis, ten někdo (indický/čínský investor) získá hotovost a rozhlédne se, kde jsou nejvyšší výnosy. Samozřejmě zamíří do silně rostoucích ekonomik.
Finanční injekce, která je určena k tomu, aby v USA nastartovala růst cen, končí všude jinde ve světě, kde páchá škody. Vidíme, že ceny rostou rychle třeba v Číně, Indii nebo v Rusku, tedy v zemích, kde nejsou silné deflační tlaky. Tady ono přitápění pod kotlem působí problémy.

Existují dva tábory ekonomů. Jeden varuje před inflací, druhý před deflací. Považujete deflaci za něco špatného?
Ne. Je to už desítky let podsouvaná věc na školách, v médiích a podobně. Existuje totiž obrovský zájem na inflaci. Když se na to podíváme v historickém kontextu, dlouhodobá a neustálá inflace je ve skutečnosti relativně novodobý fenomén, řekněme od založení americké centrální banky Federal Reservě (1913). Je nám podsouváno, že inflace je to jedině správné a všechno ostatní vede do záhuby. A já se ptám, proč má centrální banka každý rok zajistit, aby se naše peníze znehodnotily o dvě tři procenta. Za průmyslové revoluce v 19. století ceny klesaly, a přitom nikdo nepochybuje o tom, že jde o období velké prosperity. Proč chleba za deset let nemůže stát stejně jako dnes? V čem je to špatné?

Mohou za to papírové peníze?
Ano, dlouhodobé údaje bijí do očí. Po staletí přetrvávala relativní cenová stabilita, přes všechny války, inflace, deflace. Za dolar nebo libru jste si koupil stále relativně stejné věci a najednou po založení Fedu jste si za něj koupil každý rok o pět procent méně.
V každém případě si myslím, že tento papírový experiment nemůže dopadnout dobře.

Ale zatím funguje.
Zatím je na světě dostatek lidi ochotných pracovat, akceptovat tyto papíry a šetřit v nich, kupovat státní dluhopisy, omezovat svou spotřebu a živit svou prací zbytek světa. Jednou to ale skončí. V Číně
dnes vidíme akutní tlaky na růst mezd. Tak pomalinku končí „nekonečná" zásobárna levné pracovní síly. Prosperita, kterou jsme si v USA a Evropě získali i díky tomu, že jsme si finanční systém zorganizovali tak, aby více vyhovoval nám, pomalu vyhasíná. Otázkou je, jak a kdy začnou lidé z dalších zemí své úspory využívat. To pak přijde Číňan a v nějakém americkém městě koupí půl ulice a Američan tam bude jako chudý příbuzný. Brazilci například skupují nemovitosti na Miami. Nedávno stál srovnatelný byt na Floridě třikrát tolik než v Brazílii, ale nyní se karta obrátila a poměr je téměř opačný. Stačilo pouhých pár let a kolaps cen bytu o 50 procent na Floridě, růst cen v Brazílii a k tomu posílení reálu proti dolaru udělaly divy. Nejde však jen o Spojené státy, kdo v poslední době viděl Vancouver, vidí zástupy Číňanů, kteří skupují tamní ulice jednu po druhé. Karta se začíná pomalu obracet.

Je pro Evropana americká nemovitost dobrá investice?
Americké domy jsou už vyloženě levné, jejich ceny jsou i pod dlouhodobou (nebublinovou) křivkou růstu cen. Investor ale musí zohlednit také vývoj kursu dolaru. Roli hrají i další faktory. Pokud by problémy, jež jsou před námi, sklouzly až do sociálních problémů, může přijít na řadu otázka, co budete mít z bydlení ve čtvrti, kde nebudete moci vylézt na ulici. To dnes už platí třeba v některých částech Detroitu. Dlouho jsme nyní žili v relativně klidné době, proto o takovém riziku ani neuvažujeme. Ale nemovitost není investice na rok či na dva. Kdyby na jihu Evropy došlo k odchodu od eura, nové měny výrazně devalvují. Lidé velice zchudnou a může se stát, že investice do luxusní vily bude podobně atraktivní jako u nás v roce 1948.

Poradil byste teď nakupovat zlato?
Ano. Zlato je forma investice, která je v dnešním prostředí velmi vhodná, představuje určitou jistotu. Nemusí to být jistota ve válce, ale třeba při měnové reformě nebo jiném státním opatření, jež má za úkol připravit vás o peníze. Držíme zlato, protože problém s dluhy není vyřešen, jen se posunuje dál, ať už je to Řecko, Portugalsko, nebo USA. Je to nevyřešený problém, který jednou skončí tím, že zásadné přehodnotíme náš pohled na současné papírové peníze. Mají krásnou funkci prostředku směny, účetní jednotky, ale jako dlouhodobý uchovatel hodnoty jsou naprosto nevhodné.

V Utahu zavedli nedávno alternativní menu v podobě zlatých a stříbrných mincí ražených federální vládou, byť spíše symbolicky. Může přijít doba, kdy to bude mít svou váhu?
Stoprocentně přijde doba, kdy se papírové peníze znehodnotí. Kdyby ne, bylo by to poprvé v historii. Teze „tentokrát je to jinak" se většinou ukazuje jako špatná. Teď se bude klín vytloukat klínem a dluhový balvan dál valit před námi. Postupem času máme méně a méně variant řešení.
Při finanční krizi se bankovní dluhy zasanovaly státními penězi a problém se přesunul o jednu úroveň výše, od soukromého sektoru ke státnímu. Ten se nyní dostal do problémů a jediný, kdo jej může zachránit, jsou nadnárodní autority (MMF, EU) a centrální banky. To je další fáze. Dluhy se přesunují na vyšší a vyšší úrovně, protože se bojíme nechat někoho zbankrotovat. Nad centrálními bankami ale už žádná úroveň není, takže se blížíme k závěrečnému stadiu.

Jak to bude vypadat?
Výrazné znehodnocení papírových peněz, vysoká inflace a z toho pramenící zvýšení sociálních rozdílů. To je podhoubí výrazných konfliktů. Co je výhoda - díky ekonomickému pokroku se máme stále lépe, tím pádem projev jakékoliv další krize je vždy trošku lepší.

Může být obrana Utahu úspěšná?
Já myslím, že ne. Protože ti, kdo rozhodují o tom, co je a co není legální, nemají zájem na tom, aby takové věci byly legální.

Takže předpokládáte, že Washington to Utahu zatrhne?
Není zájem na tom, aby si každý dělal své vlastní peníze. Dokud jde de facto o hru v malém měřítku, jako kuriozita to bude tolerováno. Ale pokud by byl ohrožen monopol centrálních bank na peníze, pak bude přijato určité opatření, jež takové věci učiní ilegální.

Průzkum banky Barclays mezi centrálními bankéři ukázal, že dolar jako hlavní rezervní měna skončí a nastává čas zlata.
Odklon od dolaru už probíhá a bude probíhat dlouhodobě. Doufejme, že nedojde k nějakému skokovému znehodnocení dolaru.

Co kdyby ale někdo strhl vlnu velkých výprodejů dolaru?
Na to odpovídal americký ministr financí Timothy Geithnn. Dostal otázku, co si myslí, že nastane, když Číňané začnou ve velkém prodávat americké dluhopisy. Odpověděl, že k tomu nedojde, protože není, kdo by je nakupoval. To je ono. Peněz ve světě je neskutečné množství a všechny jsou papírové a podložené dluhem. Takže dolar je špatná měna. Ale je euro, jen nebo libra lepší?
Zavést systém měn založený na zlatě má však taky své mouchy. Pokud by těžba zlata vzrostla jeden rok o deset procent, měli bychom desetiprocentní inflaci? Nikdo zatím nevymyslel nějaký geniální měnový systém, který by vyřešil všechny nevýhody.

Jak vidíte růst světové ekonomiky?
Čína a Indie utahují měnovou politiku, a tím v těchto zemích tlumí ekonomický růst, potažmo dovoz z Německa, a tudíž i z Česka. Velmi podobně bude působit nový normál, tedy nízký růst, v USA. Rozpočtová umravněnost bude sice brzdou ekonomického růstu, ale podle mého názoru toho nezdravého růstu. V dohledné době minimálně roku jsou tu z obou táborů brzdné účinky, jež se jistě projeví i u nás.
Vzpomeňme, že ještě na jaře 2009 byla prognóza, že ČR bude mít růst HDP. Největší škarohlídi tam měli nulu. Nakonec to byla minus čtyři procenta. Nicméně tento scénář nás nemůže potkat v letošním roce.

Co by znamenalo znehodnocení peněz?
Lidi nebudou mít úspory, ovšem ani dluhy. Ale bude tady ta kancelář? Bude. Budete mít tenhle oblek? Budete. Reálné věci se nezmění.

Autor: MIROSLAV CVRČEK, REFLEX 28.7.2011

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy