"Děkujeme – odcházíme" pohledem nelékaře

25. 01. 2011 | 10:09
Přečteno 7464 krát
Od počátku roku 2011 čelí nemocniční lékaři nebývalé mediální kampani, která způsobila pravděpodobnou ztrátu podpory veřejnosti akci Lékařského odborového klubu Děkujeme – odcházíme (D-O). Mediální prostor je přeplněn polopravdami, mýty a v některých případech zjevnými účelovými desinformacemi. Člověk nepracující ve zdravotnictví se v tomto informačním chaosu může lehce ztratit a bude těžko hledat pochopení pro lékaře podporující akci D-O. Jako nelékař, ale odborník pracující ve zdravotnictví bych rád čtenářům nabídl vlastní pohled na některé důvody vedoucí lékaře k odchodu.

Hned na počátku předesílám, že akci lékařů D-O podporuji a považuji ji dokonce za jediný možný způsob, jak dosáhnout alespoň částečné změny poměrů ve zdravotnictví. Mezi odcházejícími lékaři mám mnoho přátel a jejich odvahy postavit se bezútěšné situaci v našem zdravotnictví si velice vážím. Tito lidé riskují své kariéry a čelí nevybíravému tlaku ze strany politiků, managmentu nemocnic, médií i neinformované veřejnosti. Rád bych se v tomto textu krátce vyjádřil k některým vybraným tématům, které jsou s akcí D-O spojovány.

Načasování akce

Častou výtkou akci D-O i ze strany některých lékařů je načasování akce. Mnoho lidí se ptá, proč lékaři neprotestovali dříve, zejména v době vlád ČSSD? Pravdou je, že zde proběhlo již několik protestních akcí formou nápisů stávka či pásek na oblečení a to i v době vlád ČSSD. Bohužel byly veřejností i médii ignorovány (o politicích nemluvě), protože praktický dopad byl nulový a „stávkující“ lékaři dále normálně poskytovali péči v plném rozsahu. K načasování akce přispělo několik aspektů:

Generační

Dorůstá generace lékařů, kteří se nechtějí spokojit s podprůměrnými platy a slovy o poslání, či postoji některých starších kolegů, že oni to měli ještě složitější. Starší kolegové nemohli cestovat (v 80 letech a dříve), později byli přijímáni do nemocnic na úvazek 0,025 s povinností sloužit plný úvazek, aby se mohli věnovat vědecké práci (v 90 letech). Všichni společně poslouchali 20 let ujišťování, že platy se jim jednoho dne zvednou, prozatím musí počkat na reformy. Dnešní generace třicátníků je plně kvalifikovaná, atestovaná, často se zahraničními zkušenostmi a perspektiva v jejich oboru je taková, že jejich základní plat po atestaci je průměrně 25 tisíc za plný úvazek. Do budoucna se mohou dostat až téměř k 30 tisícům během dalších dvaceti let. Tito lékaři nejčastěji odcházejí do ciziny a jsou nedostatkovým zbožím již teď.

Vývojová

Nejen, že se situace nemocničních lékařů nezlepšuje, ale zejména pro mladé lékaře se významně zhoršuje. Pod vedením bývalé náměstkyně Hellerové byl zcela destruován vzdělávací systém lékařů, který se stal absurdním obsahově a neúnosným finančně. O tomto tématu již bylo napsáno mnoho, základním kamenem úrazu jsou předražené povinné kurzy a tzv. stabilizační dohody, které byly uzavírány s lékaři v předatestační přípravě a ve kterých se lékař zavazuje, že bude pracovat celkem nejméně 10 let na jednom místě a na oplátku mu bude financována a umožněna povinná předatestační příprava.

Finanční

Na počátku se akce D-O mezi lékaři nesetkávala s přílišnou pozorností, destrukce platových tabulek ve zdravotnictví a praktické minimálně desetiprocentní snížení již tak dlouhodobě mizerných platů, deklarovaná v roce 2010, pomohla lékaře zradikalizovat.

Nadprůměrné platy lékařů

V médiích se neustále objevuje informace o průměrných platech ve zdravotnictví. Protože lékařské tabulky jsou shodné s tabulkami, podle kterých jsou placeni i psychologové, mám poměrně přesné informace o platech svých kolegů. Nástupní plat je v Praze kolem 17 tisíc Kč za plný úvazek, po atestaci cca 25 tisíc u lékařů (psychologové jsou cca o 1 tisíc na počátku a 2 tisíce po atestaci níže). Jak je tedy vysvětlitelný rozdíl mezi udávanými tabulkovými platy a průměrnými?

Přesčasy

Lékaři si od jisté doby mohou přivydělat přesčasovou prací, kterou jim nabízí nemocnice, obvykle na zvláštní dohodu, aby se mohly porušovat předpisy o maximu přesčasových hodin pro jednotlivce. Tyto přesčasy mohou plat poměrně významně zvednout. Počítat je do průměrné mzdy je však nesmysl. Psychologové přesčasy neslouží, a tak si přivydělávají přednáškami, vlastní soukromou praxí apod. Nikoho však nenapadne počítat tyto vedlejší příjmy do svého průměrného platu v nemocnici.

Disproporce

Některé lukrativní odbornosti, zejména ambulantní části navazující na lůžkovou péči, mají průměrné platy významně vyšší a tak zvyšují průměr v nemocnicích. Stejně tak někteří primáři či přednostové. Tyto platy jsou naprosto adekvátní, nebo spíše podhodnocené vzhledem k odbornosti těchto pracovníků, přesto mohou být proti platům běžných lékařů ve značné disproporci a zvyšovat tak významně průměrný plat oddělení i nemocnice.

Způsob výpočtu

Do průměrných platů se počítají veškeré příjmy lékařů včetně přesčasů, klinických studií apod. Dále například na některých pracovištích uměle zvyšují průměrný plat částečné úvazky některých lékařů, které se započítávají pro účely výpočtu průměru jako celé. Například pokud má starší kvalifikovaný lékař úvazek 0,1 na oddělení a dostává za něj reálně 10 tisíc, do průměrné mzdy se započítá plat při hypotetickém úvazku 1,0, tedy 100 tisíc.

Počty lékařů

S průběhem akce D-O dochází ke zvyšování průměrného počtu lékařů v nemocnicích, alespoň podle čísel ministerstva zdravotnictví. Původně udávané číslo cca 12 tisíc narostlo až na od ledna prezentované číslo 20 tisíc. Protože jsou počty lékařů udávány v úvazcích, lze skutečný počet lékařů pouze odhadovat. V tomto smyslu je nutné si uvědomit, že 3800 lékařů odchází z drtivé většiny z lůžkových oddělení, kde je počet úvazků cca 10 tisíc v roce 2009. Počty ministerstva naposledy zřejmě neúmyslně zpochybnila ředitelka VFN Jurásková, která udává, že průměrně vycházejí minimálně 3 sestry na 1 nemocničního lékaře a sester je v nemocnicích cca 37 tisíc.

Odcházejí „Cvachové“?

Nejméně polovina odcházejících lékařů je v nejlepších produktivních letech, tedy mezi 30 a 40 lety. Tito lékaři jsou páteří většiny oddělení a bez nich se péče v nemocnicích dlouhodobě nedá udržet. S akcí souhlasí drtivá většina jejich generačních souputníků, ale i lékařů jiných generací, kteří v nemocnicích z různých důvodů zůstali. Často kvůli nátlaku ze strany nadřízených a managmentu nemocnic. Akci podporuje většina odborných společností, většina akademických senátů lékařských fakult, většina profesorů a docentů. Přesto je v médiích opakovaně poskytován prostor převážně několika vybraným odpůrcům, kteří se proti akci vymezují.

Jak to bude s péčí po 1.3.?

Každému odborníkovi ve zdravotnictví je jasné, že pokud odejde všech 3800 lékařů, kteří podali výpovědi, dojde k naprostému kolapsu zdravotní péče ve většině regionů ČR, ať již ve vybraných oborech (např. porodnictví, neurologie v Praze), nebo v celé akutní i neakutní péči (Vysočina). Navrhované strategie ministerstva jsou stejně pravděpodobné, jako že na hranicích s ČR čekají autobusy plné ukrajinských, rumunských či bulharských lékařů, toužících nahradit naše odcházející odborníky. Navrhované přesuny pacientů autobusy a vrtulníky, záskoky praktiků či ambulantních specialistů v nemocnicích jsou naprosto nesmyslné a nerealizovatelné nápady, které podle mého názoru slouží pouze k odvedení pozornosti a matení veřejnosti. Veřejnost by si měla uvědomit, že pokud lékaři odejdou, dojde k akutnímu ohrožení zdraví a životů všech občanů ČR a zodpovědnost ponesou ti, kteří současnou situaci bagatelizují a svým vyhroceným přístupem a jednáním z pozice síly tuto situaci způsobili. Jako odborník, občan i potenciální pacient doufám, že si to tito přestavitelé uvědomují. Ačkoliv mám ještě v čerstvé paměti vyjádření primátora Němce při pražských povodních, který v situaci, kdy bylo zatopeno metro a povodňová vlna se valila na Prahu, ujišťoval občany slovy:“Situace je naprosto výborná…“

Situace ve zdravotnictví je z pohledu lékařů i pacientů dlouhodobě frustrující. Kvůli systému regulace zdravotní péče ze strany pojišťoven prakticky neexistuje konkurence mezi lékaři a tím se snižuje dostupnost kvalitní lékařské péče pro pacienty. Nemocniční lékaři ve fakultních a krajských nemocnicích jsou posledním článkem řetězu špatně koncipované zdravotní péče v ČR, který je zároveň pod největším tlakem. Akce Děkujeme – odcházíme je výjimečně silným nátlakem na změnu systému zdravotnické péče v ČR, která v současnosti vyhovuje pouze pojišťovnám a zdravotnickým „podnikatelům“. Forma nátlakové akce byla zvolena na hranici etiky, aby dokázala upoutat pozornost veřejnosti, protože je pro mnoho lékařů posledním zoufalým pokusem o změnu. Bohužel, díky postoji politiků, kteří se změně systému směrem k větší otevřenosti pacientům i lékařům brání (a to prakticky napříč politickým spektrem), se původní marketinková nadsázka Náš exodus, Váš exitus může stát mrazivou realitou.

Tomáš Nikolai (psycholog ve zdravotnictví)

P.S. Dnes byl zveřejněn rozhovor s kolegou MUDr. Doležalem, který mnohem lépe než můj text informuje o situaci ve zdravotnictví a vysvětluje motivaci lékařů v akci D-O. Čtenáři jej najdou např. na adrese http://www.tribune.cz/clanek/20981-nikdo-umirat-nebude.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy