Kulturní jednota Čech

09. 03. 2011 | 21:11
Přečteno 4583 krát
Před pár dny zde vyšel text Franze Werfela z názvem Co Češi darovali Evropě, jímž jeden z našich předních znalců světové literatury resp. překladatelů z němčiny a angličtiny Hanuš Karlach reagoval na Fabiana Golga či spíše na jeho anglicky psaný blog Czech Stereotypes of the Germans (České stereotypy o Němcích).

Dnes publikuji druhý, panem Karlachem přeložený text, který stejný, německy píšící židovský autor napsal v atmosféře vypjatých dnů krátce před mnichovským diktátem ze svého pařížského exilu.


Libor Stejskal

Kulturní jednota Čech

Praví se o pravěkých ještěrech, kterým věda říká „dinosauři“, že pouhým pohledem ochromovali nervové centrum své oběti. Žádní z obětí se nedokázala ani pohnout. Dnes zažíváme něco podobného. Na Západ i na Východ vrhají obrovité stíny dinosauři političtí. Ochromují nervové centrum zemí, které považují za kořist, a pak ty země polykají. Ale nejenom malým zemím, i těm velkým se děje totéž. Kdo o sobě tvrdí, že pořád ještě věří na právo a na mravnost, tváří v tvář tomuto drzému lačnění po revizi upadá do hluboké strnulosti. Jako kdyby v celém světě nastávalo něco jako pravěk. Lidstvo za jeho technickou zpupnost z trestu honí po pekle jakési zasuté vývojové etapy.

Nehodlám se odvolávat na myšlenky dlouhé křesťanské éry, na lásku k bližnímu, na lásku k nepříteli, na to, že všichni jsme Božími dětmi, na milost a na vykoupení. My se nedržíme ani hodnot takové Eddy. Posvátnost smluv je jakési neznámé slovo z budoucnosti. Muži ve velkoměstských centrech, kteří nedokáží přijít o pět šilinků, aby nedotírali na právníka, vydávají se pokorně těm nestvůrám vstříc, aby na jejich oltáři obětovali právo slabých, právo, které tak vzývali. Pouhým ochromeným nervovým centrem se to vysvětlit nedá, ba ani jenom strachem z války ne. Za touhle slabostí je jemně skrývaný souhlas, tajný obdiv, sympatie. Nedošla tu snad už dospělosti mládež, co nemá jiný ideál než motorizované kreténství? Nenachází tu náhodou své příznivce ďábelskost, která může být jakákoliv, ale musí umět lámat ten nebo onen rekord a být sdostatek vynalézavá? Adam a Eva marně jedli ze stromu poznání, ač jeho ovoce učí, jak odlišit dobro od zla. Všude prudce raší morální džungle a jen čeká, až povstanou různé druhy dinosaurů.

Spolkli nebohé Rakousko. Teď jejich pracky spočívají na Čechách, na Moravě a na Slezsku. Zmíněnou malou kořist i velké sousedy ochromuje jak pohled na přehlídku moci, tak to, že se jim injikují rozběsněné lži, tak nestoudné a jedovaté, jaké tahle planeta nepoznala. O Rakousku tvrdili, že jeho lid bez výjimky prahne po návratu domů do mateřské říše. Kolik překrucování je v tomhle výroku! Tou matkou bylo ne všelijak poskládané Velkoruskou, nýbrž Rakousko; ti parvenuové ji po dvě staletí vraždili. Teď prohlašují, že Československou je slátaný nacionální stát, jehož součástí jsou sudetští Němci od roku 1918 pouze dílem násilí. Tenhle stát prý musí proto zmizet. A svět, od dob vynálezu automobilu záškolák a ignorant, jim věří na slovo a přesvědčeně přikyvuje.

A jak tedy tváří v tvář té neuvěřitelné propagandě vypadá tisíciletá, spolehlivě doložená pravda? Země svatováclavské koruny, Čechy, Morava a Slezsko, jsou od raného středověku nedělitelným jádrem státu. Utvářely se nikoli svévolí, ale politicky, v souladu se zeměpisnými zákony. A jako málokterá jiná část Evropy v průběhu staletí nezměnily svou vnější strukturu. Tady požadavek „opravy hranic“ znamená brutální rozervání jednoty dané přírodou a dějinami, rozervání, jehož následky budou nedozírné pro celý kontinent. „Nacionální touha po vlasti“, kterou údajně pociťují sudetští Němci, je, pokud nebereme v úvahu pár posedlých vousatců a obchodníků s politikou, vynálezem poslední doby. Co existují dějiny českých zemí, žijí tu Němci. Zvala je sem česká knížata, zvali je sem čeští králové, chránili je, zaručovali jim jejich způsob života, práva, svobodu.

V roce 1178 kníže Soběslav II. vydal toto nařízení: „Já, Soběslav, kníže české, zvěstuji všem, současným i budoucím, že beru v ochranu Němce… Zaručuji těmto Němcům život podle zákona a spravedlnosti. Vězte, že Němci jsou svobodní lidé.“ Král Přemysl Otakar II, jeden z největších českých panovníků, osvědčoval Němcům veškerou přízeň, lákal je ze Saska a z Bavorska do českého vnitrozemí, dosazoval je do vysokých úřednických funkcí a odměňoval je v zemi nejbohatšími obročími. V patnáctém a v šestnáctém století, kdy Češi měli už tak jako dnes národní stát, německého obyvatelstva tak přibývalo a jeho vliv natolik rostl, že posléze germanizovali celá velká území. Tohle se dělo v době, kdy moc Čech byla na vrcholu, což ctihodného otce českých dějin Františka Palackého podnítilo k nejedné přemítavé úvaze. Že za ta staletí, co v Čechách vládli Habsburkové, národem, který dominoval a spravoval zemi, byli Němci, nikoliv Češi, to je ještě v dobré paměti. Mladá, demokratická republika se svou pokrokovou ústavou, která vzorně chrání práva osobnosti, stanovila těsné meze pomstychtivé nacionalistické utlačovatelské politice.

Nedá se popřít, že v prvním vítězném opojení roku 1918 takové tendence existovaly a působily, ke škodě budoucnosti. Ale svádět na ně stav nouze, vyhlášený tehdy v sudetských horách, je zase jen propagandistická lež. V těch končinách tkalců a domáckých dělníků vlastně panuje stav nouze odedávna, a souvisí s hospodářskou reformou, ne s formou vlády. (Ne nadarmo se tu jedno staré městečko jmenuje „Wassersuppen“, česky „Nemanice“.) Přes to všechno se tu za posledních dvacet let napáchala nejedna Chyba. Když se však pomyslí na to, jak dinosauři, co se zmocnili německého národa, nakládají a ještě budou nakládat se svými menšinami, zamrznou člověku v hrdle veškeré námitky.

Je to tak. Oba národy spolu už tisíc let zápolí. To zápolení jim ale neuškodilo, naopak uchovalo jejich síly svěží. To zápolení bylo ve své nejvlastnější podstatě jakousi agresivní podobou plodné symbiózy. Pokud by někdo chtěl zkoumat prarodiče Čechů a Němců v Čechách, způsobil by si v mysli zoufalý zmatek. Napravo, nalevo, všechno obráceně! – Nejpodstatnější pravda je však takováhle: Nikdy v průběh svých dějin až do chvíle, kdy propukl nacionální socialismus, neprojevovali čeští Němci sebemenší separatistické sklony. Ani za husitské revoluce nepomýšleli nikdy na to, rozbít jedinečnou jednotu země, která byla jejich vlastí, a přidat se k některému saskému nebo bavorskému dynastovi. Ani chviličku nikdy nesnili o severu. Tváří se obraceli vždycky na jih, tak jak jim to velí zeměpisný zákon. Za vlády Habsburků tíhli v drtivé většině k Rakousku. Za převratu v roce 1918 jediný z nich nepomýšlel na to, přidat se k Velkoprusku, a jen část jich hodlala nadále být po boku zmenšeného Rakouska. A stejně tak málo pociťovali kdy sudetští Němci touhu po nějaké státní samostatnosti. Dějiny neznají žádné sudetoněmecké knížectví, ani v nějaké uzavřené a hustě osídlené německé jazykové oblasti. Tahle skutečnost má pádnou důkazní sílu. Učí nás, že kmen českých Němců není s to konstituovat stát a svůj svéráz si zachovává pouze ve svárlivém soužití s Čechy. I rpo něj „anšlus“ znamená nesmyslnou sebevraždu. Nejlepší synové a dcery českých Němců tohle vždycky věděli a vědí to i dnes.

Především kulturní sebevraždu! Země svatováclavské koruiny s hlavním městem Prahou jsou svým vlastním světem. V onom zápolení se tu smísily dvě národní původnosti a prýští z nich pramen nanejvýš vydatný a ryzí. Ušlechtilý model mnohonárodního státu Rakouska měl svůj původ v Čechách. Čechy, Morava a Slezsko a také Slovensko byly velkým rezervoárem talentů, a jim díky mohlo staré Rakousko tak dlouho vzdorovat modernímu nacionalismu. Namísto dlouhého zdůvodňování tu uveďme krátký výčet jmen. Omezuje se jen na dobu novější a nečiní si nárok na úplnost. V Čechách a v zemích s nimi sousedících mají svůj původ tito vědci devatenáctého století: historiograf František Palacký, filozof a zakladatel státu T. G. Masaryk, filozof a fyzik Ernst Mach, filozof, filantrop a vynálezce Popper-Lynkeus, velicí učitelé socialismu Karl Kautsky a Victor Adler, fyzik a filozof Bernard Bolzano a Sigmund Freud, zakladatel psychoanalýzy. Z Čech a ze sousedních zemí pocházejí tito velcí hudebníci: Christoph Willibald Gluck, Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Josef Suk, Leoš Janáček, autor „Její pastorkyně“, opery, která jednou bude nesmrtelná. Mozart a Carl Maria von Weber měli v Čechách druhou vlast. Lze tu uvést básníky a spisovatele nejvyšších kvalit: Adalberta Stiftera, Jana Nerudu, mocného lyrika Otokara Březinu, Rainera Maria Rilka, Franze Kafku. Řekněme tu ještě, že z téhle končiny pocházejí rodiny Huga von Hofmannsthala, Artura Schnitzlera, Petera Altenberga, Richarda Beera-Hofmanna a Maxe Reinhardta.

Ta řada jmen by se dala rozhojňovat donekonečna. Ale už těchhle několik, z období poměrně krátkého, dosvědčuje svéráz a plodnost jisté organické jednoty, která má teď být rozervána, k neštěstí Němců neméně než k neštěstí Čechů. Nejde tu vpravdě zdaleka jen o tragický osud Čechů. Prastará kultura Čech, plná mystického ducha a zářivé lidskosti, prastaré dějiny Čech zmírají pod rukama onoho šklebícího se „chirurga“ a jeho stejně tak neslavných jako nicnetušících asistentů. Nevědomost nechrání před trestem. To platí jen pro soukromníka. Politika trest nestihne, pokud zrovna nepadne do rukou nepřátelského pohlavára. Čechy si bere čert. Puritánští křesťané mu udílejí požehnání. My však hájíme svou duši; voláme hlasitě: Je to zločin na lidskosti!

Franz Werfel prožil v Praze své dětství i mládí (tedy s výjimkou studií v Lipsku a v Hamburku), ale po první světové válce se usadil ve Vídni. Oba texty napsal ve Francii (kam uprchl po anšlusu Rakouska) ve dnech těsně před mnichovským diktátem (později se hlásil do československé zahraniční armády, kam nebyl odveden vzhledem ke své srdeční vadě, které nakonec podlehl v roce 1945 v USA).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy