Podobnost čistě náhodná?

02. 11. 2011 | 14:58
Přečteno 3459 krát
1. Nastavení zrcadla

Dne 17. října letošního roku uveřejnil Respekt článek upozorňující na možné podezření z korupce při udělování prezidentské milosti slečně Radce Kadlecové pravomocně odsouzené ke dvěma letům vězení za opakované přijímání úplatků při výkonu policejní služby na útvaru cizinecké policie v Karlových Varech. Na Aktualne.cz vyšly na toto téma dva blogy: Je Respekt zločinný? Není, jen plní svou povinnost. a Milost pro Radku Kadlecovou.

Jen o den později 18. října komentoval článek Respektu pan prezident v reportáži České televize z Litoměřic, kde se zastavil v rámci své třídenní návštěvy Ústeckého kraje.

"Já vetuji, vetuji zcela jednoznačně, že by se něco takového mohlo stát, že by to bylo možné. Ta technika, jak ty milosti udělujeme, vůbec něco takového neumožňuje. Já jsem neuvěřitelně rozhořčen na skutečně zločinný časopis Respekt, on je zločinný dávno a známým způsobem, mě to nepřekvapuje. Znehodnotit, zneuctít institut prezidentských milostí způsobem, jak oni si to dovolují, je pro mě zničující." Udělování milostí je těžká agenda, které se musí intenzivně věnovat. Číst tisíce rozsudků a žádostí o milost je podle prezidenta náročná práce. "Jejich pokus znevážit to takovým způsobem mě opravdu zásadně uráží a nevím, co s tím udělat," řekl Klaus v Litoměřicích.

Také reakce šéfredaktoru Respektu Ericha Taberyho byla blesková.

Pokud dáme pryč osobní invektivy, tak jediná faktická odpověď je následující: "Musím kategoricky vyloučit, že by k podobnému jednání vůbec mohlo dojít. Stanovený systém pro posuzování žádostí o udělení milosti prezidentem republiky jakoukoli možnost zneužití vylučuje." Pokud to tak je, měli by si svůj systém nechat patentovat, protože neexistuje rozhodovací proces, který se nedá ovlivnit. To není kritika, to je fakt.

Obrana je možná jen jedna - transparentnost. Děje se ale pravý opak, protože kancelář prezidenta nám říká, že nelze veřejnosti sdělit, na základě jakých informací se milosti udělují, ani jak se na Hradě rozhoduje.

Naštěstí nežijeme v době, kdy se tvrdí, že hlava státu byla vybrána samotným Bohem, a proto se její rozhodnutí nezpochybňují. Všichni jsme omylní a všichni musíme být připraveni se zodpovídat za své kroky. Prezident a jeho tým má přece situaci ve svých rukách, tak ať zveřejní podklady, které vedly k udělení svobody korupčnici. Jestli toho není kancelář prezidenta schopna, tak přiznává, že je situace ještě dramatičtější, než se dosud zdálo.“

http://respekt.ihned.cz/nenechte-si-ujit/c1-53261980-hrad-priznava-chybu

2. Nastavení zrcadla

Dne 19.10.2011 vystoupila v pořadu Radia Impuls vedoucí akreditační komise Vladimíra Dvořáková, která mimo jiné uvedla:

„U Jana Ámose Komenského jsme u dvou oborů, jednoho magisterského, jednoho doktorského usoudili, že ještě je nutné to omezení zachovat, aby nebrali studenty. U toho doktorského to souviselo s vědeckým výzkumem a granty a tak dále, to je možná moc složité a není tak podstatné svým způsobem, a u toho magisterského nám šlo o to, že vlastně když se ta škola akreditovala, tak předpokládala, že bude mít tak, já nevím, 200-300 studentů, možná 400 a najednou jich měla 1700. A ve své podstatě s přibližně stejným personálem co se týče těch kvalifikovaných pracovníků, těch profesorů, docentů. A zároveň v té době my jsme dostávali poměrně dost stížností od studentů, kteří říkali, že na ně učitelé nemají čas, když se píší bakalářské a diplomové práce, přičemž když jsme dělali kontrolu bakalářských a diplomových prací, tak jsme zjistili, že ta kvalita není úplně ideální. Proto jsme řekli, navrhujeme omezení, dejte si to dohromady, sníží se vám počet studentů, naberte si mezitím lidi, zapracujte je a půjde se dále. Z nějakého důvodu opět ředitel tedy odboru vysokých škol, pan doktor Nantl, vlastně to zamítl. Návrh Akreditační komise zamítl, což bylo takové jako hodně netradiční, to se prostě v životě nestalo, za 20 let se to nestalo “

http://www.impuls.cz/clanek/video-vladimira-dvorakova-studium-na-nekterych-vysokych-skolach-ovlivnuje-korupce/231571

Dne 25. října reagoval na vystoupení paní Vladimíry Dvořákové pan ministr Dobeš.

„Ministr školství Josef Dobeš kvůli prověrkám na soukromých vysokých školách ostře kritizoval šéfku Akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Vadí mu, že Dvořáková o případech mluví v médiích, ačkoliv ministerstvo ještě neukončilo prošetřování. Dobeš také uvedl, že v budoucnu by už o akreditacích neměla rozhodovat Akreditační komise, ale nově vytvořený nezávislý orgán“.
Spor vznikl kvůli návrhu komise na omezení akreditace soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) a odebrání akreditace Bankovnímu institutu. Ministerstvo však poprvé v historii nedalo na návrh komisařů a vyhovělo odvolání UJAK.

U Bankovního institutu pak odebralo jen akreditaci pro výuku v angličtině, škola se ještě může odvolat.

"S jistou mírou nadsázky mediální počínání předsedkyně Akreditační komise připomíná 50. léta, kdy dělníci v závodech předem rozhodovali o výsledcích politických soudů. Stejně tak profesorka Dvořáková vyvíjí svými výroky v médiích nepřípustný nátlak. Oba případy nejsou definitivně rozhodnuté. Jako ministr jsem nepodepsal ještě žádný závěr," konstatoval Dobeš.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi/dobes-se-oprel-do-dvorakove-moc-si-poustite-pusu-na-spacir_215662.html

A i zde reakce přišla dříve než za 24 hodin.tenější články:

Zveřejňování zjištěných nedostatků na vysokých školách je ve veřejném zájmu, společnost má právo vědět, proč ministerstvo školství zamítá sankční návrhy Akreditační komise vůči těmto školám.

Tak reagovala komise na úterní výtku ministra školství Josefa Dobeše (VV), kterému vadilo, že šéfka komise Vladimíra Dvořáková mluví o některých kauzách do médií. Komisaři také uvedli, že budou i nadále zodpovídat dotazy novinářů bez ohledu na to, zda je to ministerstvu příjemné či ne.

„Proč ministerstvo zvažovalo šest měsíců, zda odebrat akreditaci vysoké škole, která nedokázala doložit studijní dokumentaci absolventů studia na pobočce na Ukrajině, kteří magisterský titul získali za jeden semestr studia; nedokázala doložit, jaké předměty a za jakých podmínek byly těmto studentům uznány, kde, jak a před jakou komisí probíhaly státní závěrečné zkoušky, jak probíhaly obhajoby?," ptají se komisaři.

http://zpravy.tiscali.cz/dvorakova-chce-i-pres-dobesovy-vytky-zverejnovat-kauzy-na-vs-je-to-ve-verejnem-zajmu-105274#Rychlá_půjčka_utáhla_opasek_splátkám_o_15_procent._Stiskni_ENTER!

Nejsou tato nastavená zrcadla v souladu s úspěchem obou politiků v anketě papaláš roku?

Jsou jenom fantazii a moc bych si přál, kdyby tomu tak bylo, slova Martina C. Putny v Respektu (43/2011 , str. 54-55)?

„Nová vláda, kterou složí Václav Klaus, bude ještě daleko odpornější. V té bude Ladislav Bátora ministrem školství, Vít Bárta ministrem vnitra, Michal Semín bude mít speciální ministerstvo pro rodinu a Jana Bobošíková bude stát v čele parlamentu“.

„Chtějí autoritativní stát s omezenou demokracii, se silnou rolí vůdce, s pečlivě kontrolovanými medii a s nadstandardní vazbou na Rusko- poté co Česká republika vystoupí z Evropské unie“.

Osobně jsem přesvědčen, že ani Pavel Dobeš, „nejlepší ministr školství po listopadu 1989“, by nezůstal bez významného postu ?

Aleš Zima

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy