Quo vadis Česká filharmonie?

12. 01. 2013 | 12:26
Přečteno 2332 krát
Spory o pojetí, umělecké vedení a způsob hospodaření České filharmonie se vedou celá desetiletí. Určitý zlom nastal v roce 2011, kdy byl ministerstvem kultury ustaven generálním ředitelem České filharmonie David Mareček a počínaje sezónou 2012/2013 šéfdirigentem Jiří Bělohlávek.

Od prvého koncertu 4. října 2012 uběhlo již dost měsíců na to, aby bylo možno posoudit, zda skutečně došlo k tomu, že po dlouhé době, kdy je v čele České filharmonie organizačně zkušený a umělecky kvalifikovaný profesionál, šéfdirigentem po dlouhé době mezinárodně ostřílený český umělec, je atmosféra v řadách pracovníků ústavu skutečně klidná a soustředěná, a že orchestr skutečně dosahuje jak doma, tak v zahraničí po zásluze oceňovaných interpretačních výsledků.

Očividně došlo k řadě zásadních změn. Od začátku sezóny 2012/2013 se výrazně změnil průměrný plat hráče ČF, který byl 26 413 korun, a vyšplhal na 40 tisíc korun. Orchestr se tak na míle vzdaluje ostatním tělesům v ČR, což vyvolává jistou - a pochopitelnou - nevoli, protože vynikající hudebníci nejsou jen v České filharmonii.

Změnilo se i složení orchestru, kde se i na čelních místech uplatnili vynikající mladí umělci. Za všechny je možno jmenovat nejen koncertního mistra houslové skupiny Josefa Špačka ml., ale i zástupkyni koncertního mistra Irenu Herajnovou.

Zároveň dává ČF příležitost dalším mladým umělcům tím, že studentům středních a vysokých škol ve věku do 26 let na základě konkursu umožňuje být rok či dva roky členy České filharmonie. Není to samozřejmě jen tak, neboť kromě účinkování v orchestru mají i hodiny, kde se učí pod vedením hráčů České filharmonie hrát orchestrální party. Ale tím hlavním bonusem je právě práce v kolektivu filharmonie a s dirigenty, kteří filharmonii řídí. Opět za všechny lze jmenovat vynikajícího mladého kontrabasistu Jana Vokouna. A jsou to nejen čeští studenti (např. Kenta Kato ve druhých houslích nebo Yuki Takahashi v bicích nástrojích), takže Česká filharmonie tak pomalu získává i jinde obvyklý punc mezinárodnosti.

Pokud jde o organizační stránku, tak byl znovu položen důraz na funkci jednotlivých nástrojových skupin a jejich zástupců. Zatím bylo v ČF spíše zvykem, že vedoucí jednotlivých nástrojových skupin zodpovídají šéfdirigentovi za úroveň svých lidí, včetně jejich připravenosti na zkoušky Nyní se to stalo psaným pravidlem, včetně možných sankcí: hráč, jehož výkony nebudou dostačovat, může na osobním ohodnocení přijít o 10-15 tisíc korun. A naopak hráč, který na sobě pracuje a je to slyšet, může dostat přidáno.

Výrazně ožila i funkce veřejných generálních zkoušek.

Diskutabilní může být sloučení tří dvoudenních tradičních cyklů abonentních koncertů (čtvrtek, pátek) do dvou třídenních (středa, čtvrtek, pátek). Pro ČF je výhodou lepší sehranost a tudíž i kvalita provedení, pro řadu stabilních abonentů to znamenalo výraznou změnu v jejich životě. Vyvstává tak otázka, zda je ČF pro posluchače, nebo zda jsou posluchači pro ČF. Tyto změny se také projevily v koncertním programu, kde došlo k duplicitám k roku předchozímu. Ale to je záležitost přechodná.

Diskutabilní je také přehnaná snaha o popularizaci. Byly vydány drahé propagačních brožury, jsou natáčeny televizní spoty, šéfdirigent se prosazuje do médií, atd. Na druhé straně v médiích prakticky zaniklo dříve obvyklé, kritické hodnocení konkrétních koncertních výkonů. Samozřejmě že ČF není koženou institucí a že jsou v ní živí lidé. Ale všude na světě se pečlivě rozlišuje důstojný profesní výkon a příležitostné populární akce. Ty ovšem nemohou spočívat v tom, že dirigent vyhazuje taktovku do vzduchu a chytá ji.

A když již jsme u těch profesních výkonů. Ve čtvrtek 10. 1. podala ČF na abonentním koncertu pod vedením svého miláčka Ken-ičiro- Kobajašiho výkon skutečně světové úrovně.

Již úvodní skladba japonského skladatele Shigeakiho Saegusa „Requiem za oběti zemětřesení“, věnovaná obětem zemětřesení v minulém roce, byla milým překvapením. Autor, na rozdíl od předchozího Requia, zvolil nevokální formu.
Ve zhruba patnáctiminutové skladbě, založené především na smyčcových nástrojích, jemné, neustále se prolínající motivy a melodie uklidňují a harmonizují myšlení, rozrušené vzpomínkami na důsledky katastrofy. Skladba ukazuje, že ne cesta vzrušených emocí, tragický gest a projevů je tou správnou k vyrovnání se s osudem a k dosažení duševního vyrovnání. Z jednotlivých hráčů je třeba především vyzvednout výkon hobojistky Jany Brožkové.

Naši přátelé v Bratislavě budou mít možnost vyslechnout tuto skladbu 17. 1 pod vedením stejného dirigenta.

Po přestávce zazněla Beethovenova 9. Symfonie d-mol, a to tak, že orchestrální i vokální část (Pražský symfonický sbor) snesou srovnání s jakýmkoliv provedením nejlepších světových orchestrů, ČF nehrála, ČF celou symfonii prožívala, reagovala na jakékoliv jemné upozornění dirigenta, překrásně harmonicky ladila. Předvedla vrcholné umělecké dílo, které našlo dlouhodobý nadšený ohlas u publika, včetně „standing ovations“ pro dirigenta i orchestr. Nezapomenutelný koncert!

S tímto výkonem ostře kontrastoval nezodpovědný výběr sólistů, který byl záležitosti vedení České filharmonie. Simona Houda-Šaturová, Jana Horáková-Levicová, Richard Samek a Matěj Chadima sice provedli vše, čeho byli schopni a co uměli, ale na světové výkony orchestru a sboru to nestačilo. Škoda pořízené nahrávky, která mohla mít úspěšné uplatnění na zahraničních trzích.

Antonín Dvořák by měl být České filharmonii vlastní. To však nebylo patrno na abonentním koncertu 20.12 pod vedením Jiřího Bělohlávka. Dirigent zvolil ne zcela obvyklé rozsazení jednotlivých skupin orchestru, přičemž zejména vyzvedl kontrabasy na nejvyšší praktikábly a roztáhl je do celé šíře síně. Naopak bicí nástroje a trubky utopil na podlahu, takže trubky hrály violoncellistům na záda.
Klasický, dlouhodobě vytvářený a světově uznávaný specifický zvuk ČF se tím pro posluchače značně změnil. Experimentovat je nejen možné, ale i nutné, výsledkem však nesmí být zhoršení kvality. Zvlášť dramaticky se to projevilo u symfonie č. 7 d-moll, zejména ve třetí větě, která je po dlouhá léta zapsaná ve sluchu dlouhodobých abonentů. Znovu tak vyvstává otázka, pro koho je ČF určena. Požadavky simultánního nahrávání nejsou omluvou.

Zatímní výsledky dávají za pravdu staré zkušenosti, že ČF je schopna se vypnout ke světovým výkonům. Základním faktorem přitom ovšem zůstává osobnost dirigenta a jeho souznění s orchestrem. Může to být i vyslovený dobrák, jako je Leonard Slatkin, který např. symfonii Josepha Haydna č. 85 prakticky vůbec nedirigoval a nechal ČF hrát tak, jak to nejlépe umí a jak skladbu cítí. A může to být i tvrdý ras, jako Daniel Znajder, který vše prozkouší do posledního detailu, a pak spolehne na to, že hráči ČF filharmonie mají v krvi i slováckou hudbu a povolí jim v Kodályových „Tancích z Galanty“ hrát uvolněně a s plnou chutí.

Česká filharmonie je na nové cestě. Je otázkou kam a za jak dlouho ji tato cesta povede. Přeji jí vše nejlepší.

Antonín Hrbek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy