Agent StB „Akát“

30. 11. 2013 | 20:20
Přečteno 8042 krát
Honza, který mne do svazků StB v květnu 1989 zapsal, asi nebyl silný v české gramatice, a proto použil jednou výraz „Akát“ a na jiném místě „Agát“. Nedoslýchavá zapisující dáma u soudu, který mne v roce 2009 zprostil obvinění ze spolupráce s StB, použila v soudním protokolu výraz „Achát“. Vyberte si tedy, co se vám líbí, já sám jsem do roku 2008 nevěděl, že ten název je někde skutečně písemně spojen s mým jménem.

Fakt je, že již na jaře roku 1991 na VUT Brno mne můj skupinář Olda náhle oslovil jako „Agát“. Tehdy jsem nechápal, o čem mluví, a pokračoval jsem proto v naší běžné konverzaci. Načež Olda vzrušeně zvolal „ale ty jsi jsi přece Agát!“. Opět jsem nechápal. Tehdy jsem se domníval, že by snad mohlo jít o nějaké módní porevoluční oslovení. Olda, vida moji skutečnou nechápavost, mi následně sdělil, že jsem evidován ve svazcích StB (ačkoliv mi neřekl, odkud on to ví, když já to nevím). Odpověděl jsem, že je to blbost, protože já o ničem takovém nevím. A Olda (z místní mafie vyškrtnutých z KSČ po roce 1968, kteří se po roce 1989 opět úspěšně prodrali k moci) skutečně skončil s těmi verbálními útoky. Nicméně v září roku 1991 jsem byl z VUT Brno vyhozen z důvodu „nabytečnosti“, přičemž na dveřích své kanceláře jsem před vyhozením našel tento plakát. Nechal jsem si ho na památku.

null
null


Mimochodem, mojím vyhozením z VUT Brno skončilo i moje velké úsilí o rozpracování aplikačního výzkumného tématu umělé inteligence, za jehož základní výzkum byl Švýcarskem v roce 1992 navržen na Nobelovu cenu doc. Václav Polák. (Ten Polákův úmysl je dnes softwarově nějak podobně realizován počítačem Watson od IBM – viz více zde). Důvody k vyhození z VUT Brno, které kromě mé evidence ve svazcích StB byly podstatné jsem popsal již zde. V roce 1992 jsem z Ministerstva vnitra ČR získal negativní lustrační osvědčení, čímž jsem se ujistil, že vše kolem mne byla jen účelová desinformace, a definitivně ztratil o téma agentů StB zájem.

Pozitivní lustrační osvědčení


A ouha. V roce 2006 (tj. 17 let po listopadu 1989) mi náhle přišel z Ministerstva vnitra ČR dopis, s pozitivním lustračním osvědčením a žádostí, ať vrátím osvědčení původní, tj. negativní. Zíral jsem jak vyjevený - a negativní lustrační osvědčení samozřejmě nevrátil. Navštívil jsem Ministerstvo vnitra ČR, ti mne odkazovali na dnešní ÚSTR (Ústav pro studium totalitních režimů). Jelikož USTR pak jeden rok mlčel s vysvětlením „proč“, obrátil jsem se na ombudsmana, paní Jitku Seitlovou. Ta pak někam napsala dopis, že jako občan demokratického státo mám snad právo se v rozumné době dozvědět, proč jsem v tomto státě byl zbaven svých plných občanských práv. (Tzn. abych se například mohl i přihlásit do konkuzního řízení na děkana fakulty na univerzitě, kde vědomý člen „zločinecké organizace“ - dle zákona 198/1993 Sb. - v té době tam mohl pracoval jako rektor.) Zašel jsem na USTR, předal jsem dopis sekretářce tehdejšího ředitele ing. Žáčka. Sekretářka mi převzetí mého dopisu nechtěla potvrdit a „demokrat“ Žáček mne nikdy na rozhovor nepřijal. Dostal jsem ale později možnost jít do badately archivu USTR a tam získat složku vedenou na mé jméno. Tak jsem po 19 letech (teprve v dubnu 2008!) zjistil, že krycí jméno Akát je skutečně spojeno s mým jménem. Požádal jsem advokáta JUDr. Milana Hulíka, aby mne zastupoval u soudu.

Soud se konal 24. března 2009. Soudce před započetím procesu sdělil:

1. Miroslav Pivoda žádnou spolupráci s StB nikdy nepodepsal.
2. Žádnou činnost pro StB nevykázal.
3. Byl sice ve svazcích zaevidován, ale zápis do svazků StB neschválil žádný Honzův nadřízený.
4. Byl zaevidován v tehdy již 12 let neexistující kategorii, jako „ideový spolupracovník“.

Soudce se dotázal státní zástupkyně (najmutou USTR), zda se raději nechceme dohodnout na nějakém mimosoudním vyrovnání. Zástupkyně ale požadovala řádný soudní proces, který samozřejmě prohrála a český stát pak zaplatil soudní výlohy jen proto, aby se USTR dozvěděl, že Honza byl můj dřívější kolega ze sportovního klubu. Nebylo nic nezákonného stýkat se s ním příležitostně i u piva podobně jako s mnoha jinými svými kolegy sportovci. Kdy mne byl býval ing. Žáček dříve přijal k rozhovoru na USTR, býval by se stejnou informaci ode mne dozvěděl přímo a zcela zdarma. Historik s vědeckou hodností měl ale evidentní problém pochopit, že by se snad lidé mohli seznamovat i v jiných životních kontextech, než jen pro ryze účelovou spolupráci s StB. Ve své posedlosti chtěl zřejmě objevit nějakého super-supertajného agenta. Ha. Ha. Ha.

Major StB Honza u soudu vypověděl, že mne do svazků zanesl proto, aby si ověřil, zda z StB (před listopadem 1989) neunikají informace na veřejnost. Ty skutečně unikly, ale až po listopadu 1989 a navíc do velmi nesprávných rukou – do rukou skutečného agenta StB, který se po listopadu 1989 stal ředitelem našeho ústavu. Toho jsem již za socialismu veřejně obvinil z podvodu ve výzkumu. Proto mne po listopadu 1989 tímto elegantním způsobem vyhodil z VUT Brno.

Proti všem

Nemám žádné důvody nevěřit Honzově výpovědi u soudu. Přece jen ale spekuluji i s možností, že Honza mohl mít i další motiv, kromě již výše uvedeného. Totiž, že mne tím zápisem vlastně chtěl svým způsobem ochránit před nepřátelskými útoky mých kolegů na výzkumném Ústavu teorie a metod řízení při VUT Brno. O situaci na pracovišti jsem s ním neformálně mluvil, tak jako s kýmkoliv jiným. Udat nějakého disidenta jsem tím ale určitě nemohl už proto, že v mém okolí se žádný nenacházel. Na našem ústavu byli především komunisté a vyškrtnutí z KSČ (po roce 1968), kteří se zoufale snažili dostat do KSČ zpět. S velkým očekáváním jsem kdysi přešel do výzkumného ústavu, po deseti letech praxe ve velkém strojírenském podniku, a svým kolegům na Ústavu jsem pak do očí natvrdo sděloval, tento ústav je třeba zrušit, protože neprodukuje žádnou skutečnou vědu. Po roce 1989 mi historie definitivně dala jednoznačně za pravdu (byly zrušeny všechny ekonomické výzkumné ústavy), ale osobní útoky na mne nepřestaly. (Proč? Není to sice téma tohoto článku, ale asi se to všeobecně neví: Protože všechny tituly a hodnosti mých oponentů získané před listopadem 1989 v socialistické ekonomice byly uznány jako platné i pro tržní ekonomiku. Představte si analogickou situaci, kdyby v listopadu 1989 náhle vymřeli všichni lékaři a zvěrolékaři byli uznáni jako plně kvalifikovaní pro léčbu lidí). Vzpomínám si, jak před mým neúspěšným pokusem o habilitaci na docenta v Ostravě v roce 2002 se mne jeden místní oponent velmi udiveně dotazoval, proč mám tolik zavilých nepřátel v Brně, kteří mne špiní po celé republice.

Ani v roce 2009 mne děkanka Podnikatelské fakulty nepřijala k rozhovoru s písemným odůvodněním, že jako děkanka musí hledět dopředu. Nehledal jsem u té děkanky žádné zaměstnání, pracoval jsem tehdy spokojeně pro jednu soukromou americkou univerzitu. Chtěl jsem děkance jen vysvětlit, že na Muzeu výpočetní techniky při technické univerzitě nelze stavět konkurenceschopnost české ekonomiky!

Kompenzace za způsobenou škodu?

Bylo by logické získat nejen soudní rozhodnutí o neoprávněnosti registrace, ale i odškodnění za vzniklou morální i věcnou škodu. Advokát JUDr. Hulík mne již ale nechtěl zastupovat, protože prý jsem ve vězení přece nebyl. Asi by bývalo bylo lepší odseděl nějaký čas ve vězení, než být v nominálně demokratické zemi takto odstrkován a špiněn čtvrt století (mnohé detaily v tomto smyslu jsem zde přeskočil).

Obrátil jsem se na Českou advokátní komoru a byl mi přidělen mladý advokát, který napsal žádost o mimosoudní kompenzaci na ministerstvo, ale ta byla zamítnuta. Chtěl jsem ve sporu pokračovat. Rád bych se býval byl soudil, sám se i obhajoval, ale sám jsem bohužel neuměl sepsat žalobu. Žádný advokát, kterého jsem oslovil, nebyl ochoten se mého případu ujmout. Ředitelka brněnské pobočky ČAK mi nikoho nechtěla doporučit, protože jak napsala, „jednalo by se o neoprávněné zvýhodňování určitých advokátů, ...“. Tím záležitost kompenzace pro mne definitivně skončila.

Závěr


Pokud by se snad opět v Česku udělovala nějaká lustrační osvědčení o minulosti, nebránil bych nějakému formálnímu přiznání (které bych pak mohl věnovat svým vnukům), že Miroslav Pivoda se choval jako zodpovědný občan demokratického státu již před listopadem 1989. Podvody s negativním ekonomickým dopadem existovaly již za dob reálného socialismu, nikoliv až s příchodem Klausovy privatizace. Možná, že i na toto jednou přijdou ve státem placeném výzkumném ústavu USTR.

Miroslav Pivoda

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy