Ve straně, mimo stranu a proti straně po sedmi letech

10. 12. 2010 | 14:25
Přečteno 4868 krát
Včera večer jsem sedl k počítači a začal psát odpověď panu Václavu Žákovi. Chtěl jsem v ní reagovat na jeho poznámku k mému článku „Nedokážu si představit sebe, že já jako disident, bych šel někam žebrat o peníze“. V něm jsem se pozastavil nad urážlivou volbou slov pana senátora Dienstbiera, která pronesl ve své řeči k návrhu na stažení zákona o protikomunistickém odboji.

http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/183226.aspx

"Tento zákon je vlastně od počátku mrtvé dítě, respektive dítě, které několik let umírá. Není vůbec možné, aby zákonodárné sbory hodnotily dějiny. Neřeší vůbec nic z toho, co vlastně řešit chce," prohlásil ale Dienstbier. „Nedokážu si představit sebe, že já jako disident bych šel někam žebrat o peníze," Podle něj už existuje dost mechanismů, jak účastníky odboje ocenit. Dienstbier uvedl, že tuto možnost má už i sama vláda.

Rád bych přidal odkaz na tento výrok v stenografickém přepisu jednání senátu, bohužel není ještě dostupný. Dostupný je ale videozáznam jednání senátu, který potvrzuje, že výrok pana Dienstbiera si media nevymyslela, ani jej nijak nezkreslila.

http://www.senat.cz/cinnost/webtv/archiv.php?video=true&id_schuze=&zacatek=20101209002310&konec=20101209054046

Pan Žák mi vyčítá, že jsem se nestal prominentem. Málo jsem se prý snažil. Asi mu nevysvětlím, že jsem se vůbec nesnažil. Nijak jsem netoužil „změnit svět k lepšímu“ a už vůbec ne „zevnitř strany“. Nijak jsem netoužil stát se prominentem. Ani jsem nemohl. Seděl jsem, jak někteří mí kritici píší „za bukem“, v kanadském bezpečí.

Ano, pan Dienstbier si odseděl 4, 5 roku v kriminále. A říká, že o peníze by jako disident nežebral. Říká, že peníze ani on, ani ostatní disidenti neměli, protože je používali pro pomoc těm, kteří nemohli nic dělat. Já jsem napsal, že znám část disidentů, těch „bezejmenných“ signatářů Charty, kteří žádnou pomoc nedostali. Tomu starému Rómovi v base, jak pan Žák popisuje, pan Dienstbier říkal, že peníze „používali k pomoci těm, kteří nemohli nic dělat“. Říkal že „je používali“, což mi napovídá, že patřil k těm, kteří měli nad penězmi z exilu kontrolu. Já znám docela dost signatářů Charty, kteří ztratili práci, protloukali se jak mohli, byli sbíráni a vyslýcháni Státní bezpečností, byli obviňováni z toho, že jsou „parazity a chuligány“. Nakonec, když režim zjistil, že je všechny zavřít nemůže, byli vykopnuti za hranice. Žádnou pomoc od Charty nedostali a nestěžují si, o „prachy“ nežebrali a nežebrají. Není o nich slyšet. Já jsem i je chtěl připomenoout. Zaráží mě, že pan Žák proti tomu tak ostře protestuje.

Zajímavá je zmínka pana Žáka o kotelně. Mám něco společného s panem Dienstbierem I já jsem topil v kotelně. Bylo to jedno ze zaměstnání, které jsem vykonával proto, abych si vydělal na živobytí během studií. Mělo to výhodu, pracoval jsem od pěti ráno do osmi a pak jsem šel do školy. Byla to plně automatizovaná kotelna, má práce spočívala v tom, že jsem zkontroloval přístroje, zapsal stav do knihy a většinu času jsem strávil učením. O topení v kotelně tedy něco vím, a rozhodně si tak nepředstavuji prominenci. Je to prostě práce. Vykonává ji řada lidí a nepovažuji ji za nějak méněcennou nebo degradující. Jistě, bylo to jiné, než práce pana Dienstbiera. Já jsem si ji zvolil sám, on jinou práci dělat nemohl. Já jsem pracoval s automatizovanou plynovou kotelnou, pan Dienstbier možná házel uhlí lopatou.

Důvod, proč jsem odešel do Kanady nebyl v tom, že bych se nechtěl stát prominentem. O něčem takovém jsem, abych řekl pravdu, nikdy ani neuvažoval. Chtěl jsem studovat a doma jsem studovat nemohl. Lopatou házel můj otec, veterán druhé světové, afrického bojiště a Anglie. Neházel uhlí, ale uran v Jáchymově. Do Kanady jsme odešli, celá rodina, protože ani on, ani já, jsme necítili touhu napravovat nenapravitelný režim. Vážím si těch, kteří riskovali. Já jsem cítil, že další riziko můj otec už podstupovat nemusí. Že se riskovat nebojí, dokázal celým svým životem. Zemřel krátce potom, co jsme přijeli do Kanady, ve věku 58 let na rakovinu. Zemřel v době, kdy jsem končil druhý semestr na univerzitě a zemřel sice v bolestech, ale spokojený.

Chtěl jsem tu odpověď panu Žákovi napsat, ale čím déle jsem o ní přemýšlel, tím více jsem si uvědomoval, že jsem něco takového už jednou psal. Bohužel díky stěhování, havariích hard disku a podobným nepříjemnostem jsem to nemohl najít. Nakonec pomohl Google a já jsem ten můj článek z roku 2003 našel. Ještě déle mi trvalo najít článek bývalého sociálně demokratického senátora Františka Vízka, který podobně jako pan Dienstbier a pan Pithart, jeden ze senátorů KDU, kteří hlasovali pro stažení zákona o protikomunistickém odboji, byl kdysi vyloučen z KSČ a stal se disidentem. Ten se liší od textu pana Žáka jen v tom, že tam kde pan Vízek píše o těch, kdo se namísto aby se „snažili stranu změnit“, „schovávali za bukem“, pan Žák mluví o těch, kteří „zalezli do privátního života“

Ten článek pana Vízka i kritickou reakci pana Žáka přetiskuji. Odpověď psát nebudu, jak jsem řekl, napsal jsem ji již před sedmi lety.

Václav Žák napsal(a):
Jiří Dienstbier občas vyprávěl, jak jeho a další disidenty, které režim na konci sedmdesátých let poslal do vězení, přivítal neformální kápo věznice, jakýsi starý Róm. Ten jim řekl: "politika, ta mne nezajímá. Ale vy jste strašně šikovní! Prý jste dostávali spoustu peněz zvenku a nic u vás nenašli! A když se mu snažili vysvětlit, že žádné peníze nemají, protože je používali na pomoc těm, kteří nemohli nic dělat, jenom mával rukou a volal: vždyť vám říkám, že jste šikovní!
Dienstbier z normalizačního dvacetiletí strávil 4,5 roku v kriminále, pak topil v kotelně. Tak si pan Haas představuje prominenci. Myslím, že kdyby se trochu snažil, taky by si takovou prominenci mohl zařídit.
Před tím, jako syn kladenského doktora, kolem sebe viděl bídu a tak po válce vstoupil do KSČ. A od Chruščevovy řeči v roce 1956, když mu bylo dvacet, se začal snažit stranu změnit. On a celá řada jeho kolegů připravila rok 1968. Pak prohrál, ale na rozdíl od jiných nezalezl do privatního života, ale riskoval a dával otevřeně najevo, co si o režimu myslí.
O prachy nežebral. Nikdy jsem s ním o tom nemluvil, ale nepochybně je vděčný těm, kteří Chartě pomáhali.
Nedělám si už dlouho valné iluze o mravní a intelektuální úrovni některých spoluobčanů. Ovšem ubohost diskusních příspěvků pod tímto blogem - až na čestné výjimky, pochopitelně - mne opravdu zarazila.


20.11. GLOSA: Ti nejlepší za bukem ?
František Vízek
http://archiv.neviditelnypes.lidovky.cz/clanky/2003/11/34128_12_0_0.html
Dlouholetý přátel Václava Klause Tomáš Ježek se hrubě mýlil, když před časem v jednom z rozhovorů prohlásil, že snad už dá Václav Klaus pokoj, když je teď prezidentem. Nedá. Jako ekonom sice zklamal, nevěda, že prosperita začíná ve výrobě a ne bankovními manipulacemi a peněžními transakcemi, ale stále se cítí být "nejnej" střídavě jako sociolog, statistik, ekolog, politolog ... a nově též historik.
Ve svém textu k 17.listopadu (MF Dnes 15.11.) nevyčítá obyčejným lidem - ke kterým sám patřil -, že s totalitou kolaborovali, že se nebouřili a nedemonstrovali a nezakládali opoziční skupiny. Překvapující je, že jejich rezistenci, nevýkonnost, náhradní individuální aktivity a pasivní žití považuje za chování, kterým byly vytvořeny předpoklady pro "sametovou revoluci" /!/. O disidentech - ke kterým sám nepatřil - není v textu jediné slovo, natož slovo uznání.
Plně souhlasím s reakcí předsedy a místopředsedy Senátu Petra Pitharta a Jana Rumla, kterou tentýž deník přinesl tři dny poté, a za sebe dodávám: Stokrát milejší - protože užitečnější - jsou mi ti, kteří měnili svět k lepšímu ve straně, pak mimo stranu a posléze proti straně, než ti, kteří se krčili celá desetiletí "odvážně" za bukem a nyní si osobují právo nejen klasifikovat druhé, ale mají troufalost ukazovat jednu jedinou a jedině správnou či dokonce jedině možnou cestu vpřed. A sebe vnímají jako schopné vůdce...


Ve straně, mimo stranu a proti straně
Tomáš Haas
Ke komentáři pana Františka Vízka na článek Václava Klause k 17 listopadu
(Ti nejlepší za bukem?, Neviditelný Pes, 20.11.2003
Nemohu soudit někoho za to, zda byl nebo nebyl "obyčejným občanem", měl jsem to štěstí, že mi bylo, když jsem odešel z ČSSR v roce 1969, 21 let. Nemusel jsem odolávat pokušení vstoupit do strany, abych získal výhody, které to přinášelo, ani jsem nemusel odolávat nátlaku na to, abych vstoupil do strany, jako jim museli odolávat někteří mí přátelé a spolužáci. Někteří do strany vstoupili, někteří nepodlehli ani pokušení, ani nátlakům. Doufám, že bych se zachoval stejně, ale jak jsem řekl, nebyl jsem zde, a nebyl jsem nikdy postaven před volbu. Přesto si těch kteří jsou předmětem opovržení pánů Vízka, Pitharta a Rumla vážím, zachovali si lidskou tvář daleko lépe, než ti, kteří jí chtěli přilepit na krvavou tvář své strany, zachovali si jí tím, že zůstali "obyčejnými občany".
I mezi bývalými komunisty bych rozlišoval, vážil bych si člověka, který dejme tomu brzy po válce vstoupil do strany, a který se někdy mezi lety 1948 a 1968 probudil z omylu, předstoupil před svůj uliční nebo závodní výbor, a řekl: "Tady je pánové má legitimace, zjistil jsem, že jsem omylem vstoupil do zločinecké bandy, do smrti budu i na svých rukou vidět krev jejich obětí, nechci už s vámi mít nic společného, zmýlil jsem se, vstoupil jsem mezi vrahy, ale stydím se za to, lituji toho, a chci alespoň zemřít jako slušný člověk".
Jenže s takovým bývalým komunistou jsem se ještě nesešel, ačkoliv bych jej rád potkal, a smekl před ním. I jeho bych považoval za hrdinu.
Zato jsem poznal mnoho takových, kteří stejně jako pan Vízek a pan Pithart "měnili svět k lepšímu" za cenu zničených životů svých spoluobčanů, často, jako pan Ruml starší stáli v předních řadách bojovníků za "pokrok", vraždili a věznili své spoluobčany, vylučovali je ze škol a vědeckýh ústavů, nebo takové jednání posvěcovali svými komentáři ve stranickém tisku a rozhlase. Tisíce z generace mých rodičů prošli lágry a věznicemi strany pana Vízka, Pitharta a Rumla staršího, myslím tím jejich původní stranu, tu, ve které, mimo kterou, a proti které měnili svět k lepšímu.
Potom se "užitečným" soudruhům pana Vízka stala nehoda, jednou, v průběhu mnoha stranických názorových přemetů a "změn linie", nepřehodili správně vyhýbku, a octli se na špatné koleji. Rodná strana je vyloučila ze svého středu, a oni se náhle ocitli mimo. I přesto nikdy nezapoměli, že jsou komunisty, dokonce své vyloučení ze strany považovali, a stále považují, za příkoří, za něco co si nezasloužili, považují se za oběti režimu. Středem světa je pro ně stále jejich strana, svět vidí pouze relativně ke straně, "ve straně, mimo stranu, proti straně". A dnes opět chtějí "měnit svět k lepšímu", opět si osobují právo klasifikovat své spoluobčany, rozhořčují se nad tím, že ten plebs, který "seděl za bukem", zatímco oni, zbaveni výhod členství v jediné správné straně, trpěli a museli mezi nimi žít jako obyčejní lidé, si dnes troufá pochybovat o jejich právu na pravdu.
Pane Vízku, ti kteří "seděli za bukem" možná nebyli hrdiny. Každému z nás to není dáno. Byli pouze obyčejnými slušnými lidmi. Jenže skuteční hrdinové jsou ti, kteří prošli lágry a věznicemi, ne ti kteří je do nich posílali, a kteří udělali z celé naší země ostnatým drátem obehnaný lágr, ještě před tím, než je strana vyloučila, a tím z nich udělala "hrdiny" a donutila měnit svět "mimo stranu". A i ti "obyčejní lidé", jsou většími hrdiny, než ti nadšení straničtí aktivisté z konce čtyřicátých let, z padesátých let a všech let komunismu které následovaly. Na rozdíl od nich neztratili zdravý rozum, lidskou slušnost, respekt ke svým spoluobčanům a víru anebo alespoň povědomí o hodnotách, které tvořily a tvoří základ civilizované společnosti. To, že tyto hodnoty přežily desetiletí snažení soudruhů pana Vízka, vytvořilo základní předpoklad pro společenské změny, kterým dnes říkáme "sametová revoluce". Pan Vízek vyčítá Václavu Klausovi to, že ve svém článku nerozděluje obyčejné a slušné lidi, že nekádruje občany že nerozdává dotazníky s otázkou "co jste dělali před listopadem", podobně jako se strana pana Vízka ptala "co jste dělal před únorem, před srpnem" a před všemi těmi milníky jejího působení. Zvyk je prostě zvyk.
A tak panu Vízkovi a jeho soudruhům vadí, že pan president nedocenil jejich zásluhy, že své spoluobčany nerozděluje na ty, kteří se se "zasloužili", a ty, kteří jsou podle nich jen stádem, které "sedělo za bukem".
Hodně pokory k těm "obyčejným lidem", těm kteří seděli v kriminálech, a snad i trochu pokory k těm kteří "seděli za bukem" a nezůčastnili se vaší "užitečné" činnosti na přeměně kvetoucí země v lágr by neškodilo, pane Vízku. Mluvím o pokoře, protože lítosti a kajícnosti se od vás nedočkáme. To nejsou vlastnosti "schopných vůdců".

Tomáš Haas, thaas@rogers.com

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy