Evropa a USA společně proti změnám klimatu

06. 02. 2021 | 10:14
Přečteno 3309 krát
Evropská unie si s novým vedením USA slibuje lepší spolupráci v mnoha směrech, ale zejména společný postup v boji se změnami klimatu. Společná transatlantická zelená agenda by nás měla posunout k dosažení cílů udržitelného rozvoje, globální klimatické neutralitě do roku 2050, zelené obnově po pandemii, vytvoření mezinárodního uhlíkového trhu, šíření, sdílení a investování do nových udržitelných technologií, ukončení těžby uhlí ve světě.

Ilustrační foto (Pixabay).
Ilustrační foto (Pixabay).

Společný postup by zmírnil dopady změn klimatu na mezinárodní mír, zajistil stabilitu a bezpečnost, zabránil řetězícím se dopadům klimatu na mezinárodní finance a mimo jiné i zlepšil spolupráci v oblasti Arktidy, kde i my usilujeme o pozorovatelský status v Arktické radě.

Minulý týden proběhla neformální videokonference s Johnem Kerrym, které jsem se zúčastnil. USA krátce po jmenování nového prezidenta Joe Bidena učinily na mezinárodním poli něco, co bych označil jako velmi rychlý návrat ztraceného syna mezi země, plnící závazky Pařížské dohody.

Snahu USA rychle se vrátit ke spolupráci s EU v řešení změn klimatu ještě podtrhl fakt, že John Kerry byl do funkce zvláštního vyslance pro klimatické otázky jmenován pouhé dva dny po Bidenově inauguraci.

Všechny účastníky konference, tedy představitele Evropské komise, Evropské rady a ministry zahraničí EU John Kerry ubezpečil, že návrat USA znamená to, že hodlají v oblasti klimatu hrát aktivní roli na globální úrovni a vyjádřil svůj vděk za konzistentní pozici EU v době, kdy předchozí vláda USA opustila Pařížskou dohodu. Evropa se podle něj chovala zodpovědně v době, kdy se Trumpova legislativa rozhodla chovat bezohledně.

Pařížská klimatická dohoda má za cíl celosvětově omezit tvorbu skleníkových plynů. Připojily se k ní i největší producenti jako je Čína, USA či Indie. Rusko se nepřipojilo. ČR je smluvní stranou od listopadu 2017.
Jako člen EU jsme se společně zavázali snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o nejméně 40 % ve srovnání s rokem 1990.

Vyjádření členských zemí sice musela být kvůli nedostatku času stručná, přesto jsme se napříč zeměmi shodli na několika bodech, které jsou pro nás při společném plnění klimatických závazků zásadní:

- Vyřešit klimatickou krizi je největší výzvou všech dob.
- USA a EU se musí proaktivně ujmout vedoucí role v globálním úsilí boje proti klimatické změně.
- Hlavní oblastí boje je odejít od uhlí směrem k čistým energiím.
- USA a EU musí společně komunikovat směrem k největším producentům CO2 a dostat je tzv. „na palubu“.
- Přechod k čisté energii musí být spravedlivý. Je nutné zajistit nová místa a rekvalifikace.
- Je potřeba dostat do hry o klima soukromý sektor.

Boj proti klimatické změně není podle Johna Kerryho jen výzvou, ale i ekonomickou příležitostí. Je největším trhem budoucnosti, jaký známe. Může vytvořit řadu stabilních a dobře placených pracovních míst a přinést i řadu dalších pozitiv pro životní prostředí a pro zdraví obyvatel.

Za Českou republiku jsem zmínil, že EU tvoří jen 8 % globálních emisí a mezinárodní spolupráce a zapojení soukromého sektoru je více než nutná. Dopady klimatických změn můžeme vidět již dnes. U nás v podobě sucha, ale také rychlejšího šíření kůrovce a jeho zničujícího dopadu na naše lesy. Ale i v jiných zemích jsou dnes dopady přírodních katastrof a dalších změn více než viditelné. Zásadní pak je vliv klimatických změn v rozvojových zemích, které již tak mají celou řadu jiných problémů, které musí řešit. Pokládám proto za důležité nečinit kroky jen na domácí půdě, ale pomoci i zranitelným zemím čelit důsledkům změn klimatu. Stejně jako zástupce ostatních zemí, i mě zajímaly konkrétní plány USA.

John Kerry v reakci na dotazy zdůraznil, že každá země má svou vlastní dynamiku a neexistuje stejný recept pro všechny, jeho slovy „not one shoe fits all approach“. Je třeba zemím poskytnout flexibilitu a ponechat rozhodnutí jak postupovat.

Jaká je současná situace v USA, jaké zastávají spojené státy postoje a jaké budoucí kroky, objasnil v několika bodech:

- Na úrovni jednotlivých amerických států aktivity podporující Pařížskou dohodu probíhaly. Přes 1000 starostů se aktivně zapojilo a téměř 78 % nové elektřiny ve 38 státech (s 80 % populace) pochází z obnovitelných zdrojů.
- Neexistuje nic jako čisté uhlí, i přírodní plyn je jen fosilní palivo.
- Je třeba adekvátně využít moderních technologií k získání nového náhledu na věc a nových kalkulací.
- Musíme lépe a efektivněji využívat rozvodných sítí a obnovitelných zdrojů.
- USA se vydají cestou vodíku. Ten by mohl být do budoucna hlavním zdrojem energie, protože je ho dostatek.
- Bude potřeba hovořit o řadě dalších souvisejících témat: o udržitelném venkovském hospodářství, o oceánech, o přírodních rezervacích.
- Veřejnost v Evropě je angažovaná, naopak v USA je stále řada popíračů. Musíme posílit komunikaci nejen navenek, ale i směrem k domácí populaci.
- Je nutné pomáhat zemím, které samy nemají dostatek finančních prostředků, jejichž vlády nejsou dostatečně silné; zemím, které čelí negativním důsledkům klimatických změn.
- USA vidí prostor pro spolupráci s automobilovým průmyslem - zjistit, čeho jsou schopni dosáhnout, co pro to potřebují a jaká motivace zrychlí jejich úsilí.
- USA již zavřely řadu uhelných elektráren a Bidenova vláda plánuje mnohem víc aktivit na domácí půdě.
- USA vidí potřebu začít snižovat emise v dopravě a zrychlit uvádění elektromobilů do provozu. Hodlá využívat mnohem více zelené elektřiny, mít 500 000 školních elektrobusů a 500 000 dobíjecích stanic.

Pokud se podle Kerryho listopadové zasedání COP26 (26th UN Climate Change Conference of the Parties) v Glasgow vydaří, měl by být výsledkem strategický plán, finančníci by měli být na stejné straně a soukromý sektor motivován k investování finančních prostředků. Pokud to tak bude, „rozjeté věci již nepůjdou zastavit bez ohledu na to, kdo bude v Bílém domě v příštím volebním období“. Osobně jsem rád, že návrat tak velkého hráče do společného boje s klimatem probíhá rychle.

I nás čekají nevyhnutelné změny, které musíme vlastní silou uvést v život. Především budeme řešit velké množství dílčích problémů.
Horníci a lidé žijící v lokalitách jako Ostravsko, Ústecko a Karlovarsko, se za posledních několik desítek let staly součástí prostředí, kde alfou a omegou pracovních příležitostí je uhlí. Hlavním úkolem pro nás je mít plán, jak regiony poznamenané těžbou ekonomicky „přenastavit“. Mluvíme-li o roce, ve kterém bychom chtěli odejít od uhlí (podle mého názoru 2033), není důvod v těchto regionech oddalovat přechod na udržitelnou ekonomiku. Naší hlavní prioritou proto je, aby v těchto krajích byla slušná, stabilní a důstojná práce, ale také aby lidé mohli dýchat čistější vzduch.

Debata o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany se aktuálně zastavila na otázce bezpečnosti. Bezpečnostní experti připouštějí, že účast Ruska a Číny v tendru je nebezpečná a já zastávám názor, že jejich zapojení bychom se měli vyhnout. Vzniklé hádky ale způsobují, že dostavba neproběhne včas a náš odchod od uhlí zkomplikuje. To mě vede k přesvědčení, že musíme už teď řešit, jak zajistit, aby měly české domácnosti (a celý náš průmysl) v budoucnosti cenově dostupnou elektřinu. Musíme se poučit z minulosti a nedělat stejné chyby jako při podpoře solární energie, ale hledat cestu jak více využít i čisté, alternativní zdroje energie. Pokud se například ptáte, kolik větrných elektráren jsme za loňský rok postavili, tak přesné číslo je nula.

S USA toho doufám budeme mít v budoucnu mnoho společného nejen v zelených tématech. Povzbudivé je, že nová americká vláda s námi chce nejen v této oblasti spolupracovat. Narážím mimo jiné na jejich plán využití zelené elektřiny v dopravě a čisté mobilitě obecně. Nebylo by moudré věřit, že elektromobilita a jiné alternativní pohony neovládnou světový automobilový průmysl jen proto, že si u nás někdo myslí opak. Ovládnou ho a s ní přijde i větší počet elektromobilů nebo vodíkových aut na našich silnicích.

Česko je průmyslová země a naše budoucnost závisí na tom, jestli jsme schopni využít nové trendy v náš prospěch. I v minulosti přicházející změny vyvolávaly nejistotu a obavy. Lidé se strachovali, že nové technologie je připraví o práci, že jejich firma může zkrachovat a oni nenajdou novou práci, aby zajistili svoji rodinu a postarali se o své děti. Nemá cenu rozbíjet nové stroje, nijak si tím nepomůžeme. Kdybychom v minulosti za každou cenu bránili změnám, tak dodnes používáme třeba páru.

Naopak je potřeba se na změny připravit a ochránit všechny, kdo mohou být těmito změnami postiženi. Sociální demokracie stála za prosazením placené dovolené, zdravotním a sociálním pojištěním i ochranou nezaměstnaných. Opakovaně naše hnutí v celé Evropě dokázalo, že umí ochránit ty nejzranitelnější. A zvládneme to i teď.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy