Český sen za 7 a půl amerických

08. 09. 2008 | 11:05
Přečteno 12265 krát
Vážení čtenáři. Následující příspěvek je zpovědí zkrachovalých existencí, napálených obětí výnosného obchodu s pracovní silou.

null
null
Poslední dobou slyším ze všech stran, hlavně však doma, stížnosti na nekorektní poměry v českých továrnách. Není jediný den, aby mi matka nevyprávěla o tragických osudech chudáků, kteří přiletěli do Čech za vidinou snadného zbohatnutí. Příběhy jsou čím dál smutnější a moje sociální cítění roste.

null
null
Když k nám domů přišla před měsícem naše známá a s pláčem nám oznámila, jak její vyhlídky na slibnou kariéru továrního dělníka zkrachovaly ze dne na den, začal jsem se více zajímat o netransparentním systému náboru nových pracovních sil.

null
null
Na začátek by bylo vhodné si říct základní fakta a dovolím si citovat odstavec z lidových novin, který by nás měl uvést do obrazu. „Z více než 400 tisíc cizinců, kteří u nás pracují, roste nejrychleji právě počet Vietnamců. V továrnách jich pracuje kolem devíti tisíc a další tisíce sem teprve míří. Tuzemské továrny přitom stále marně hledají tisíce dalších dělníků.“

Z odstavce vyplývá pár informací. Za 1. továrny trpí nedostatkem dělníků. Česko už dávno není pro investory zemí zaslíbenou . V momentě, kdy při nákupu v hypáči kolem sebe slyšíte častěji pobaltské jazyky a čeština se ozývá jen z amplionů při reklamě na výhodnou akci dvě vložky za cenu jedné, tak není něco v pořádku. To je přesně ta hranice, kdy se nůžky platové diference mezi manuální neodbornou a kvalifikovanou prací rozevírají víc, než kam dohlédly prognózy investorů. Za 80 hrubého si dnes průměrný Čech ani neuvaří kafe, natož aby stál u pásu, ledaže by dostal pozici s přídomkem –manažer na konci. „Co se dá dělat. Dovezem levnější pracovní sílu,“ řeknou si namistrovaný límečky u kulatého stolu. Když už jsme u „katování kostu“ (rozuměj cutting costs), tak ušetříme ještě víc, když sáhneme rovnou do Dálné Asie. Zde nastává problém pro personální oddělení firmy. ..Kde vzít pracovníky? U Výstaviště žádný houf Vietnamců čekající na práci nepotkáte.
Ke slovu přicházejí pochybné zprostředkovatelské firmy využívající mafiánské praktiky ke svému obohacování. Hiearchie těchto firem sahá až do Vietnamu, kde tzv. „naháněči“ jako za dob ústní lidové slovesnosti na ulici hlásají co se událo „na Západě“.

„Slyšte slyšte, splňte si svůj český sen!“...“Čechy vstoupily do Shengenu“, čili volný pohyb bez hranic... „dobře placená práce s 7x větším platem“, neboli dost na jídlo a kapesné, kdo umí malou násobilku, neváhá...“ silná Vietnamská komunita“, aneb všichni ti rádi pomůžou, ale musíš cálovat, to se rozumí! Nejlepší je, že výhodná nabídka práce v ČR není genderově ani věkově omezená. Invalidi, důchodci, děti, zelení i modří, všichni jsou vítáni, stačí položit sedm a půl amerických na stůl a můžou balit kufry. Bohužel berou jen cash, ale od toho je tu rodina, aby se za ně zadlužila. Přece z nich budou boháči a boháči plní své závazky.
Po příletu do Čech se dozví malé sladké tajemství. Jejich setrvání a práce v ČR je vázána na živnostenský list. Oficiálně podnikají, neoficiálně se z nich stali otroci. Za vyřízení je třeba zaplatit 500 doláčů jinak jsou v sázce doklady a balíček sirek. Živnosťák si musí každý rok prodlužovat a samo sebou to nejde jinak než přes zprostředkovatele. Výčet poplatků ještě není zdaleka u konce.
Pro ilustraci uvedu firmu Teleplan sídlící v Říčanech. Tento specifický příklad se dá aplikovat i na jiné podniky. Firma Teleplan se zaměřuje na servis elektroniky od Samsungu po Microsoft. Mají vlastní personální oddělení, a to se domlouvá s prostředníky. Zde je výjimkou, že mezi prostředníky a tlumočníky panuje silné konkurenční prostředí. Figurují tu tři zájmové skupiny, každá s jiným sazebníkem poplatků. Zajímavá je i struktura skupin, které lze přirovnat k MLM (rozuměj multi level marketingu). Ti na špičce ledovce si účtují až 8000 Kč za zprostředkování práce. Ti na nejnižší úrovní si říkají o 3500 za zprostředkování zprostředkovatele. To je fér, nemyslíte?

Aby člověk mohl pracovat, tak musí jíst, spát a nějak se dopravit do práce. To by byli hlupáci aby i na tomhle nevyrazili pár desetníků z výplatní pásky. Počítejte se mnou...poplatek za ubytování 1000 Kč/měsíc, poplatek za jídlo 30 Kč/den, za dopravu z Prahy 40 Kč/den, za tlumočení 250 Kč/den. A to jsem nezmínil jací to jsou kreativci při vymýšlení nových poplatků. Když jim dojde fantazie, tak aspoň zvýší stávající. Tady platí rovnice desátek = inflace x 10. Zřejmě se řídí heslem: „z velkého koláče jsou ještě vetší drobky.“
Z celkové výplaty nám tak zbude sotva 8000 čistého měsíčně pod podmínkou, že člověk odpracuje i noční dvanáctihodinovky. Teď připočítejme živnosťák, zdravotní a sociální (ano jsou to živnostníci) a po roce nula z nuly pojde. Každý se tak ocitne v bezvýchodné situaci.
U poplatků ještě chvíli zůstaneme. Nedávno zrušili příspěvky na stravování ve fabrice, protože Vietnamcům nechutnalo tamní „jídlo pro zvířata“ a vyhazovali je do koše. Považte, spolkli byste nedovařenou rýži, přesolenou univerzálně hnusnou omáčku, nebo studený párek s folií? Já tedy ne. Vietnamci prostě nejsou zvyklí na sýry ani na týden starý chleba. Nechci z otřesné kvality jídla vinit catteringovou službu, co Teleplan zásobuje, ale důkazem budiž propastný rozdíl mezi denním jídlem, kdy se stravují i supervizoři a nočním jídlem, kdy se stravují pouze Vietnamci. Je to jako srovnávat restauraci druhé a páté cenové kategorie.

Navíc poplatky ani nejsou nikde oficiálně uvedeny. Teleplan vyplácí mzdy zprostředkovatelům a ti po strhání poplatků peníze předají dál. Dělnici na konci měsíce obdrží malý papírek se sumou. O poplatcích ani zmínka.
Když už ani poplatky nestačí na nového „medvěda“ v TDI v metalíze a „na hlínách“, tak nezbývá, než rychleji protáčet peníze. Řešením budiž vysoká fluktuace pracovníků. Nový pracovník vždy vynese několikanásobně víc, než už pracující. Prostředníci nemají v kompetenci ukončení pracovního poměru a proto je třeba zatahat za provázky. Slovenští supervizoři jsou toho vhodnými kandidáty. Špatně placení, neuznaní, bezcharakterní. Vyhazují jako na běžícím páse i za takové banality jako chvilka odpočinku v sedě během noční 12-ti hodinovky, špatný pohled, nebo nedorozumění kvůli jazykové bariéře. Mají oči jako ostříž, dokážou stát za vašimi zády celou hodinu a čekat na jedinou chybičku aby mohli na personální podat stížnost na nedodržování pracovního postupu. Vulgárně před zaměstnanci volují a pičují a myslí si, že jim Vietnamci nerozumí.

V zásadě firemní kultura Teleplanu připomíná vazalské poměry v anglických továrnách po průmyslové revoluci. Děsím se toho, že i v Česku můžou panovat takové nehumánní poměry. Ale co, všichni dostanou svá procenta ze zisku a bude bohatší Ježíšek.
Aby se neprotestovalo, že stále nabírají nové pracovníky. Museli tlumočníci pracující Vietnamce opít rohlíkem. Na argument, že továrna má méně zakázek, tudíž není práce, se nedá nic namítat. Proč ale pořád dělají nábory? Výsledkem toho je početná skupina Vietnamců, co každý den dojíždí do továrny, aby jim u vrátnice bylo řečeno, že zrovna dneska není práce. Co mají ale dělat? Nelze sedět v ubytovně se založenýma rukama. Ani je nelze vyhodit, protože pracuji často na hranici svých fyzických a psychických možností, supervizoři jsou na ně krátcí.
Taková je tristní situace s dělníky. Noviny a media si dovolí uveřejnit jen strohé citace PR oddělení (public relations). Negativní ohlasy na nelidské zacházení s dělníky by ucpalo koryto a krachujicí továrny je přece něco, co nechceme. Situaci příliš nepomůže ani zásah samozvaného Marcela „Vietnam“ Wintera, hlavy česko-vietnamské společnosti, který udělá současný systém ještě více netranspartentní. Nápad se zastřešující nad-agenturou, co by dohlížela na ostatní zprostředkovatele přispěje jen k rozvětvení toku peněz. Znáte to, chcete zacpat horský potůček, tak vhodíte co největší balvan jaký máte po ruce do vody. Chvilku se nic neděje, ale nakonec voda proteče jinudy.

Jako řešení bych viděl přímou spolupráci firem na náboru zaměstnanců, tzn. vytváření workshopu a přímá selekce ve Vietnamu, jazykové kurzy pro zájemce a smlouva na dobu určitou. Naštěstí se touto cestou vydalo pár firem, naneštěstí narazily na "byrokracii" české ambasády ve Vietnamu. To už je ale na delší povídání.

Závěrem bych se rád vrátil k té paní v úvodu. Mimo to dostojím svých slov v úvodu a uvedu životní osudy dalších dělníků.

Phuong – Paní ve středních letech žijící v Čechách od roku 94. Dříve se živila prodáváním textilií v tržnici. Oblečení už tolik nevynáší, tak nastoupila v Pardubicích do továrny. Ke své smůle je její manžel alkoholik a násilník, živoří teď v Holešovické tržnici, a tak si musela najít jinou práci, aby uživila rodinu. Platí 12k Kč nájemného a na krku dítě ve školním věku. V Teleplanu nastoupila v listopadu 2008. Její životní situace jí donutila, aby si odnášela domů ručníky, stará trička, prostě věci, co se vkládají do krabice s elektronikou, sloužící jako neplnohodnotný airbag. Na dotaz proč to dělá jen odpověděla: „nosím to domů, aby to mohl manžel prodat, je toho škoda“. Chudí lidé z Vietnamu prostě nedokážou pochopit to plýtvání s prostředky. Je to podobné jako, když si Čech povzdechne nad tím, jak někdo vyboural svoje Ferrari.

U pásu jí to moc nešlo. 12 hodin stání není pro každého. A jednou muselo dojít k tomu, že jí načapal supervizor jak sedí, odpočívá. Následoval příval urážek a nadávek. Podle jejích slov zažívala křeče v nohou a nedalo se to vydržet. Pan šéf jí přes tlumočníka poradil, ať si zajde k lékaři pro potvrzení. Stalo se tak. Doktorka ve zprávě napsala „Artróza a bolesti nohou“ . Bez znalosti jazyka předala zprávu vedoucímu směny. Ta jí ubezpečila že si to ofotí a o práci nepřijde.

Co se stalo druhý den asi dokážete vytušit. Ráno zjistila, že jí pracovní karta nevpustí do budovy. Až po hodině jí tlumočník oznámil, že je bez práce. Šla s vedoucím směny na personální , kde doložila zprávu od lékaře. Na to jí paní na personálním odvětila, že takové pracovníky nesmí továrna přijímat, jinak hrozí pokuta od příslušných orgánů. Lékařskou zprávu sama roztrhala a demonstrativně hodila do koše. Phuong nezbylo, než jít s pláčem domů.

Trao – starší paní, má 4 pracující děti. Ve Vietnamu se od příbuzné nechala namluvit, aby jela na svá stará kolena do Německa . Prý na revitalizaci a omlazení v lázních. Vše nešlo přesně podle plánů, neboť ji nevpustili do Německa. Musela tedy zůstat v Čechách. Do Teleplanu nastoupila začátkem roku. Její pracovní náplní bylo čistit elektroniku a čuchat aceton. Ráj pro fetky, ale pro padesátiletou paní hotové peklo. Jednoho dne musela otevřít ovázanou krabici, sundala si rukavice, aby mohla rozmotat provázek. Přišel k ní supervizor, zapsal si její jméno a do večera dostala výpověď. Její chyba, neuposlechla zákaz sundávání rukavic v objektu továrny. Ted pracuje v Německu jako chůva. Samozřejmě odcestovala až po té, co splatila dluh zprostředkovatelům.

Jak vidíte Český sen se nekoná. Naopak, životní úroveň jim tady klesla ještě níž, než jakou měli ve Vietnamu. Povýšili z chudého na chudého s dluhy. Život je zkrátka nespravedlivý.


*************************************************************************************************

Multikulturní centrum Praha Vás zve na pátý ročník festivalu věnovaného střetávání a prolínání rozličných kultur, jazyků a náboženství v České republice.

Festival se koná v rámci Evropského roku mezikulturního dialogu 2008 od 30. září do 4. října 2008 v prostorách Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí, Komunitním centru Kampa a v pasáži Paláce Lucerna a kavárně Kávovarna ve Vodičkově ulici 36 v Praze.

Kompletní program na webovém portálu Evropské město

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy