Jak je to s „dýšky“?

02. 07. 2019 | 08:38
Přečteno 3107 krát
Nechat jim něco či nenechat? Anebo raději oškubat tak hodně, jak to jen půjde?

Slyšel jsem mimo Norsko o „dýškách“ jako o aktu laskavosti leccos. Pro lidi neznalé tohoto zvyku je někde mívají výslovně uvedené na jídelním lístku nebo na účtence. Odejdete-li bez složení spropitného tak na vás mohou volat a dožadovat se jej. Příliš malé „dýško“ může zapříčinit rozzlobení a rozhození drobných po podniku tak, že ty mince dokutálejí do všech koutů a ještě nějaký ten čas poté se prý najdou na těch nejméně uvěřitelných místech. Pokud si nevyberete víno dne může mít za následek potrestání v podobě požadavku na vyšší spropitné atd. atd.

Ani v Norsku, kde si prý potrpí na kvalitu, samozřejmě nemáte záruku, že budou vaše představy splněny. Jedním z důvodů, proč chodit do restaurací nebo jiných podniků, kde se podávají jídla, je snad ten, že se tam vaří lépe, než tak, jak dokážete vy sami. Jenže často to bývá z levných surovin a přitom předražené, studen, když to donesou, či to trvá moc dlouho, než si vás vůbec všimnou. Někteří si proto raději dají pravý italský pokrm za zlomek ceny v Itálii než předraženou napodobeninu z rádoby italské či jakékoliv jiné restaurace.

Když jsem tu vyrůstal, nebylo to pro mě přirozené a bylo mi vysvětlováno, že při norské cenové hladině by připočítání spropitného připadalo absurdní. Lidé v Norsku zřídkakdy dávají spropitné, občas jistě, třeba v těch dražších restauracích, ale je to věc kultury, zatímco se v některých zemích očekává, že „dýško“ budete skládat pokaždé, v Norsku vůbec ne a ani náhodou, že by existovala zavedená procentuální míra „dýšek“. Zaplatím ze stálého menu nebo za služby jako taxi či hotel něco za stanovenou cenu a hotovo.

Pocházím tedy z kultury, kde se spropitného nikdy neočekává, byť to ještě neznamená, že by to nebylo vítané. V některých barech, hospodách, kavárnách apod. mívají sklenici či krabičku na dobrovolné peněžité projevy spokojenosti a úcty. Takový průvodce v cestovním ruchu může zažít, že mu zahraniční turisté mohou začít štědře skládat spropitné, a ještě je rozčiluje to, že další zahraniční turisté nedělají to samé, zato pro skandinávské turisty jde o naprosto cizorodý prvek, dokud nevycestují do zahraničí.

Jsou tací, jež se domnívají, že spropitné dělá z účastníků závislost na objektivním uznání zákazníka a v krajním případě se může dokonce podobat žebrání. Povinné skládání „dýška“ může být ponižujícím jak pro klienta, tak pro zaměstnance.

Někteří uvádějí, že by spropitné rozhodně poskytovali v malé firmě, kde by mohly jejich peníze pomoci té osobě, které by spropitné složili, potažmo celému podnikání, ovšem samozřejmě jen tehdy, pokud se jim bude líbit služba, vystupování, jednání atd.

Ovšem najdou se zavedené podniky, kde pocítíte de facto závazek skládat spropitné v tom smyslu, že je to na vás, jestli ho budete poskytovat, avšak pokud to neuděláte, zamračí se na vás, budou vám dělat naschvály a zavítáte-li znovu a zapamatují-li si vás, tak vám oplatou poskytnou mizernou službu.

Letuškám ani zdravotníkům ani učitelům se spropitné neskládá a ani v obchodě to není zvykem, zato na číšníky/číšnice a barmany/barmanky by se skládat mělo, byť odvádějí práci stejně jako každý druhý, včetně kadeřnic a holičů. Lidé tedy rádi dělají rozdíl, zatímco se řídí zásadou, že udělá-li se jim něco nad rámec toho, co se dalo čekat, či je nějak dojmou, tak je odmění navíc za práci, za kterou již jsou placeni. Pakliže je jejich služba pomalá, neochotná/nevstřícná a celkově nestojí za vzpomínku, tak nebudou. Nezasloužili si to.

Možná by měli dostávat spropitné zdravotníci a učitelé spíše než poskytovatelé služeb zejména cestovního ruchu a personál stravovacích zařízení a lokály na uhašení žízně.

Co takhle kdyby podniky platily svým zaměstnancům tak, že hosté a uživatelé nemusí? Anebo jste si mysleli, že je to jen v zemích jako je Česká republika, že „dýška“ tvoří významný podíl platu? Poté, co v Norsku spustilo zpřísnění zdaňování spropitného, prý nastala mezi zaměstnanci pohostinství krize a někteří se rozhodli odejít nehledě na počet let strávených v branži.

Přišli o čtvrtinu až polovinu příjmu, jenž mají k dispozici. Již dlouho jsou povinni ze spropitného odvádět daň, jenže to dělal málokdo a od letošního roku musí kromě toho zaměstnavatelé hlásit příjmy každého zaměstnance zvlášť a specificky uvádět výši „dýšek“, strhávat mu daň srážkou předem a odvádět zaměstnavatelskou daň z „dýšek“. A tak zaměstnancům pohostinských zařízení po uhrazení daní a poplatků zůstává z každé stovky třicet až čtyřicet norských korun.

Údajné přitvrzení daňové zátěže ovlivňuje kromě osobních financí i motivaci zaměstnanců. Zato motivací Ministerstva financí a Ministerstva práce a sociálních věcí je dosáhnout v branži „spořádaných poměrů“, vylepšení práv a umožňovat zaměstnancům pohostinských zařízení vyšší základ na vyměřování dávek během pracovní neschopnosti, na rodičovský příspěvek, podporu v nezaměstnanosti a důchod, nehledě na to, jestli dostávají zaplaceno v podobě spropitného či řádné mzdy.

Velkou část zaměstnanců pohostinských zařízení tvořili v posledních pár desetiletích Švédové. Řada jich se kvůli navýšení daní ohlíží po jiné práci, či odstěhovala zpět do Švédska, jelikož si v Norsku již nemohou dovolit nadále žít. Kvůli odlivů švédských pracujících pohostinských zařízení, jež byli u části Norů známí za svůj ochotný přístup, pokud jde o poskytování servisu zákazníkům, se někteří obávají zhoršení úrovně jak v branži, tak co se týče servisu obecně a prý bude těžké je nahradit.

Uvědomělí a informovaní zákazníci se snaží i po zavedení zpřísněné evidence podstrkovat zaměstnancům pohostinských zařízení třeba alespoň norskou padesátikorunu, ovšem řada zákonů poslušných barmanů/barmanek, resp. čísníků/čísnic děkuje a nepřijímá ji, jelikož by to byla zpronevěra a nechtějí ze sebe dělat zloděje. Každá koruna má být evidována v pokladně.

Na některých pracovištích zaměstnavatel hostům znemožnil připlácet za spropitné prostřednictvím terminálu na kreditní karty a zakázal svým zaměstnancům přijímat spropitné v hotovosti.

Jakákoliv zátěž navíc je vnímána jako nepřiměřená. Mzdy v branži pohostinství jsou údajně již dlouho podprůměrné a novinka ministerstva je údajně jen přesun nákladů za zaměstnavatelskou daň a administraci na zaměstnance a porušení důvěry vůči těm z hostů, jež si přejí jim spropitné dávat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy