Koronasituace v Norsku - 2. část

01. 12. 2020 | 03:55
Přečteno 1808 krát
Tak hlavně žádné rozvolňování. Jinak prý schází otevřená diskuse. Kritika je iloajální. A co tedy čekat od vakcíny?

Bent Høie, ministr zdravotnictví, nesnesl, že ho Fredrik Solvang, novinář NRK, čili norské veřejnoprávní televize, konfrontoval s vědeckou nejistotou. Má pan ministr tentýž požadavek na loajalitu vůči vědě, jaký má vůči tisku? Takhle se v listu Verdens Gang ptá Einar Øverenget, profesor filozofie univerzity v kraji Innlandet. Podle něj je to, co vědu pohání totéž, co pohání demokracii: kritika, zpochybňování, odpor, nesouhlas a opozice. Ministrovi chybí pro tuto zcela základní zásadu pochopení. Moderátor Solvang zdůraznil v pořadu Debatten, že doporučení roušek je věděcky slabě podloženo a odkazoval na Folkehelseinstituttet – Ústav národního zdraví. Takový dotaz ministrovi s velkými pravomocemi je zcela na místě a usnesou-li se o zrušení, tak je třeba očekávat věcná odůvodnění. Místo toho, aby ministr vysvětlil proč se volí natolik svazující opatření jako přikázané nošení roušek, též hanlivě označovaných plenkami na ústa, odvetil následujícím způsobem: Fredriku, nemůžeš o tomhle vytvářet nejistotu. Toto jsou závažné věci. Ústav národního zdraví stojí za všemi pravidly o rouškách v Oslu. Tečka. Mají se masmédia podvolit nátlaku někoho, kdo hodlá bránit volné debatě a svobodnému zprostředkování informací? Ministr si dovolil tvrdit, že by onen novinář neměl klást otázku - požadavek na komentář proč se volí takováto pravidla i přesto, že je odborná instance považuje za slabě vědecky podložená. Člen vlády de facto míní, že úkolem masmédií není tím, co je jejich společenským mandátem, nýbrž, že nemá vytvářet nejistotu ohledně rozhodnutí usnesených vládou. Ministr si zvykl na vykonávání moci způsobem, jež není svolná ke kritice, zpochybňování, odporu, nesouhlasu a opozici.

Zdravotní ředitel Espen Rostrup Nakstad napadává spornou výzvu ke zrušení protinákazových opatření. Velká barringtonská deklarace vyzývá k budování davové imunity volným šířením se viru, zatímco zranitelné osoby z rizikových skupin budou chráněny, v některých případech i izolovány. K signatářům patří i několik známých vedoucích lékařů v Norsku. Jsou znepokojení tím, kolika lidem se za současné situace nedostává od zdravotnictví pomoci – jako operace a léčba, tím, že omezení jsou na úkor dalších zdravotních problémů jako deprese, úzkosti a samoty a tím, jak zasahují zejména chudší vrstvy odbouráváním pracovních míst i bankroty.

Zároveň je většina denních ambulancí pro lidi trpící psychickými (vč. chronických) chorobami nyní uzavřena anebo má silně omezenou otevírací dobu. Nic se nedělá, aby se o tyto lidi staralo, proto s rozrůstajícími hospodářskými potížemi stoupá počet sebevražd a pokusů o ně.

Norský Červený kříž vyjádřil prostřednictvím zpravodajského serveru www.abcnyheter.no obavy z toho, že lockdownem a opatřeními přišly mladí lidé o místa, kde se mohou bezpečně scházet. Dvě třetiny dotázaných mladých se bojí samoty. Lidé pracující s dětmi a mládeží sdělili premiérce Solbergové, že se o jejich psychické zdraví nikdy tolik nebáli jako nyní. Rodiče se více než dříve hádají, sahají po omamných látkách i násilí a děti a mládež ubližují sobě, či pomýšlejí na sebevraždu. Někteří rodiče ze silné úzkosti a pod záminkou ochrany před nákazou své děti takřka zabarikádovali doma. Deník Aftenposten hlásí, že roste počet týraných a zneužívaných dětí.

Mnozí osamělí a izolovaní senioři nedokážou myslet na nic jiného, než na strach z nákazy koronavirem. Sotva dokážou jíst, pít a spát. Někteří se bojí natolik, že ačkoliv v karanténě nejsou, se neodváží otevřít dveře, když někdo zazvoní. Neziskové organizace evidují velký nápor po telefonu, ovšem nejhůře se mají ti, jež špatně slyší po telefonu a které se lidé kvůli nebezpečí nákazy bojí navštěvovat. Osamělí, chronicky nemocní, lidé bez vlastní rodiny, traumatizovaní lidé atd. - mnohým se pomoci nedostává. Kdo žije v pečovatelských domovech nesmí do společných pokojů, což je zneklidňuje a udržuje v nich strach. Najednou nastal konec aktivit.

Růst vystřídala krize. Lidé se budou muset ohlížet po jiném zaměstnání a okresy příjdou o příjmy z daní, což znamená škrty a propouštění. Kvůli koronaviru přicházejí o zisky nejen třeba maloobchodní síť, nýbrž i rybáři a firmy zpracovávající ryby a mořské plody. Míní, že jsou sliby premiérky o pomoc lži. V protáhlém Norsku důležité, byť těžce zadlužené letectví, jež do mnoha obcí funguje jako v ČR autobus, či vlak, je sraženo na kolenou a stát mu odmítá pomoci. Co bude s národním dopravcem Norwegian, to nikdo neví.

Někteří lidé mají pocit, že je branže pohostinství zbytečně oskrakizována, a to navzdory tomu, že již velmi dlouho vykazuje nízká čísla nákazy. Vláda jí uštědřila „polibek smrti“, neboť žádná branže nebyla zatížena patovějšími restrikcemi. Provozovnám bylo přikázáno, aby je uzavřeli, a to navzdory tomu, že neproběhla kontrola všech zařízení. Říjnovým zpřísněním požadavku vlády na metrovou vzdálenost mezi hosty byl mezi restauratéry vražen klín, zoufají a bojují s tím, aby pochopili, jak mají s novým pravidlem přežívat. Pokud se to má dodržovat, tak to pro ně prý znamená zavřené dveře, neboť by přišli o tolik míst k sezení, respektive by potřebovali namísto jednoho stolu dva, a tak by další provoz postrádal smysl. Byly jim nařízeny natolik veliké ztráty, že jich to řada neustojí. Chcete-li, aby branže dopadla špatně, tak je toto ta správná cesta míní Christer Rødseth, jeden z nejznámějších norských kuchařů prostřednictvím několika norských masmédií. V rozhovoru naráží mimo jiné na doporučení Raymonda Johansena, předsedy městské rady, letos neuspořádat předvánoční rauty pro zaměstnance firem a institucí, jež bývají pro mnoho provozoven některé z nejvýnosnějších akcí roku. I další kuchaři se odvolávají na bezpečnost díky trasování nákazy, častému mytí kontaktních ploch a omezené kapacitě a naléhají: raut u nás nerušte. Přitom si můžete zajít do jakéhokoliv obchodu, aniž byste si musel postříkat ruce lihem ani mít na sobě roušku, držet k ostatním metrovou vzdálenost, a můžete se všeho dotýkat, pokud chcete.

Někteří žáci jsou v karanténě a další si zvolili zůstat doma. Učitelé musí některé žáky budit, vyučovat ve škole a zároveň mít vyučování přes počítače pro ty, jež jsou doma. Pak musí opravovat úkoly a posílat zpětnou vazbu. Zpráv může být za jeden večer až několik desítek. Je velmi těžké mít přehled o abscenci a rozlišovat mezi nemocí, karanténou, či záškoláctvím. Politici a byrokraté nemají o tom, čím procházejí učitelé ani ponětí.

Masmédia nekriticky pojednávají o očkování jako o něčem samospasitelném. Jestli bude k dispozici, tak bude očkování pro všechny zdarma. Ovšem není to jedině na místě, když Norsko na vývoj vakcíny věnovalo tolik peněz? A když ho nebude dost pro všechny, kdo má mít při očkování přednost a jaké bude pořadí? Mnozí Norové mají v internetových debatách jasno: politici, popř. zdravotní personál. Odpůrců je mnoho. Mnohým se po pokusech v letech 1988 až 1991 s očkováním na zánět mozkových blan, či v důsledku unáhlených rozhodnutí úřadů o očkování proti prasečí chřipce v r. 2009 netestovaném na dětech zkazily životy např. kvůli narkolepsii, a nejen kvůli této zkušenosti budou očkování odmítat. Na úřad pro vyplácení odškodného pacientům podalo žádost 801 osob a bylo jim vyplaceno 350 milionů norských korun. Lze si představit, že se na další bezpočet poškozených nedostalo. A jak to, že v Číně, údajně zemi původu, virus záhadně zmizel, a to bez očkování?

Zatím se neví, která očkování budou schválena a kdy, také se neví nic o jejich vlastnostech, především ochranném účinku a jeho trvání, výskytu vedlejších účinků a schopnost očkování bránit, či omezovat šíření nákazy. Rovněž nejsou známy oblast a rozsah používání, tedy pro jaké věkové skupiny bude opatření platit, intervaly dávkování a stálost a trvalost očkování. Nikdo netuší ani množství ani čas dodávek, jaká bude epidemiologická situace ve společnosti v době zpřístupnění očkování.

Zároveň norský parlament stále křečovitě odmítá předat dokumenty tzv. Výboru pro Covid-19 na přezkum připravenosti na epidemii a interních úvah parlamentu. Tone W. Trøenová, předsedkyně parlamentu, odmítavé stanovisko odůvodňuje tím, že výbor zřízen vládou nemá pravomoci zkoumat úlohu a činnost parlamentu. Z důvodu národní bezpečnosti se plány přípravy a interní úvahy zveřejňovat nebudou. Připomínám, že onen výbor má šedesátiletou povinnost mlčenlivosti, kvůli níž napadl vládu Hans Petter Graver, profesor práv, za nezvládání epidemie podle demokratických zásad, jež v tomto případě musely ustoupit. Veřejnost zapojována nebyla, pokud jde o odborné podložení vládních opatření.

Ve víru sílící kritické nálady se přestávají rozumět ti poslušní, jež se podřídili, a ti, jež té první skupině představují políček všem slušným, zodpovědným, solidárním a snaženlivým lidem. Ti první ty druhé, jež systému nedůvěřují, nenávidí proto, že myslí nahlas a mají je za bezmyšlenkovité lidi, jež by podle některých poslušných v případě nákazy neměli být ani hospitalizováni, ani léčeni. Mezitím si politici a byrokraté uzurpují moc a vliv, ovšem nejsou vždy stejně chytří jako jsou lačniví po moci. Myšlení, názory a přesvědčení společenské většiny o situaci mohou mít pevně v rukou, to se ale může déle trvajícím nevyrovnaným stavem změnit.

Bent Høie, ministr zdravotnictví, se ve zmíněném pořadu Debatten nechal slyšet, že alternativou k očkování je žít s velmi omezenou svobodou, což je vnímáno jako výhrůžka a návod k rozpolcení obyvatelstva na "sobce bránící svobodu" a ty ostatní. Co ministr ani další politici a byrokraté zřejmě nepochopili a podle všeho nikdy nepochopí je to, že nejsou od toho, aby darovali nebo aby někomu brali svobody. Všichni jsme se narodili svobodnými s neporušitelnými právy a jejich úkol/úděl je, aby tato práva chránili.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy