Rozděl a panuj

13. 05. 2021 | 02:50
Přečteno 1578 krát
Norsko a velká část světa jsou již nějakou dobu rozděleny na ty, jež hledají bezpečí a ty, jež hledají pravdu: Ten pocit bezpečí spočívající v tom, že se věří masmédiím, vládě a úřadům, je pro řadu lidí důležitější a pohodlnější než klást (byť nepříjemné) dotazy ohledně toho, co se děje.

Je tak snadné být politikem a rozhodovat o osudech lidí. Zaměstnanci nesoukromého sektoru požívají platů v plné výši, banky a velké firmy, které nejsou ani norské, dostávají dotace, zatímco základní živobytí malých firem se drolí a mizí do ztracena. Zato soukromé i nesoukromé monopoly na vrcholu pyramidy na situaci vydělávají. V okresech, kde není žádná nákaza Covid-19, připravuje lidi o práci a příjem zcela bez důvodu.

Nikdy více lidí nepodporovalo, že ostatním nemá být dovoleno žít si své životy, aniž by si mysleli, že tak či onak je zasáhne to, co dělají tito ostatní. Podle diskusí ve všech masmédiích Norsko nikdy nemělo více samozvané policie a udavačů. Je mnoho těch, jež ostatním namlouvalí to, co mají myslet a věřit, aniž by žili podle toho, jak sami kážou. I tak obměkčili většinu lidí, mezi nimiž je mnoho těch, jež jsou připravení dělat téměř cokoliv, aby se jim vrátil každodenní život. Je třeba si hájit to své, a proto ty neustálé tiskové konference a ta masáž masmédií. Ta již rok úřady a politiky zprošťují veškeré zodpovědnosti.

Ať se každý rozhoduje, jak chce, tak se mnozí Norové pohybují v šedé zóně, kde ač ví, že něco není správné, nestojí o dodatečné info z alternativních zdrojů, jelikož by je to donutilo si vybrat, na čí straně budou stát, což může být pro ně jak nepříjemné, tak nebezpečné.

Kdo má právo rozhodovat o tom, co je nutnou nebo nežádoucí cestou, jak se to nyní dělá? Policie? Vždyť samotný vir mezi nezbytností a zbytečností nerozlišuje. Je smyslem „karanténních hotelů“ snad trest, a ne ochrana před nákazou, jelikož v takovém hotelu je větší potenciál nákazy než doma u někoho, kdo bydlí sám? Několika lidem, jež byli vybraní a internováni v „karanténních hotelech“, jenž si musí platit sami, byla odmítnuta vlastní žádost strávit karanténu doma. Kdyby šlo o ochranu před virem, museli by do takových hotelů všichni bez rozdílu. Několik osob dokonce uteklo z těchto hotelů a museli zaplatit pokuty ve výši 20000 norských korun. Hans Petter Graver, profesor práv, si myslí, že jelikož není možné odvolání proti rozhodnutí policie, je praxe v rozporu se základními právními principy. Policie není povinna zdůvodňovat rozhodnutí, že musíte do karanténního hotelu. Vymahatelnost práv se tak rovná nule.

Dobrá vůle je zraňována, zejména mladí lidé se cítí zhrzení a začínají ve větší míře porušovat nařízení jako třeba zákaz shlukování se a zákaz tradičních akcí spojených s maturitou a to kvůli tomu, že obětovali práva a svobody a nyní, aby „se postavili do fronty upřednostňovaných a méně upřednostňovaných /čekajících/ znovu“ a to kvůli úvahám o certifikaci na očkování a výhody pro jejich držitele vs. omezením i nadále pro všechny ostatní. Aby certifikaci obdrželi a mohli si tak dovolit větší svobodu tak někteří mladíci dokonce platí, aby se nakazili koronavirem. K tomu nutno uvést, že jim politici, vč. premiérky, nešli zrovna příkladem a pořádali mejdany o více lidech, než je povoleno. Bez reakcí anebo „jen, aby něco“ skončilo několik těchto případů, stejně jako mnoho ostatních případů porušení. A tak podpora myšlenky, že „mohou-li elity, tak může i spodina“ stoupá rychle.

Řadě lidí vrtá hlavou toto: Od té doby, co přišli na tento svět, byla očkování vždy dobrovolná, a to i tehdy, když šlo o očkování proti závažným chorobám. Proč je tak důležité nechat si píchnout toto očkování za situace, kdy se výrobci zříkávají odpovědnosti a někteří naočkovaní onemocní skončí s vážnějšími projevy, než by měli od viru? Aneb lidé, jež rok nebyli nemocní, jsou svolní k tomu, aby onemocněli skrze píchnutí něčeho, aby se cítili chránění před něčím, čím za rok neonemocněli.

Povinné týdenní (na některých školách dvakrát týdně) testování všech dětí v mateřských školách a žáků vylučuje odmítače testování ze školní docházky a ty rodiče žáků, jež kvůli scházejícím testům do škol nechodí, jsou nuceni snášet pokuty za každý den absence. Ředitelé škol rozesílali rodičům zprávu o tom, že děti mají zůstávat doma nejen tehdy, jsou-li nemocné samotné děti, nýbrž i tehdy, jsou-li nemocní členové jejich domácností. Žáci jsou vítáni zpět ve školách až poté, co se člen domácnosti prokázal negativním koronatestem. V deníku Dagbladet říká odborník na testování Peter Kamp Busk, že hromadné testování vytváří úzkost, jelikož se děti strachují z pozitivního výsledku testu, např. že si odnesou osobně, že bude třída poslána domů anebo škola uzavřena. Na testované je vyvíjen velký tlak.

Paralelní diskuse se točí kolem toho, zda je důležitější být napřed diplomatičtí, chápaví, hodní, sympatičtí, morálně a eticky lepší a řadu dalších věcí, proto se nejdříve rozdalo spoustu dávek očkování Africe, pak nezbývá čekat, až bude příště něco nabídnuto. A nepohnuli jsme se dál navzdory těm miliardám, jež Norsko zaplatilo za vliv v EU. Není důvodu, aby mělo Norsko, s jedním z největších bohatství na hlavu (jehož populace je přitom srovnatelná se čtvrtěmi v největších městech světa), politiku, která je „na hlavu“. Koneckonců naše schopnost i nadále udělovat štědré dary všem záleží na vlastní udržitelnosti. Drolí-li se tento základ, nezbudou už na nic finance

Vše to, co se dělá vevnitř země, je marné, dokud se neuhlídají hranice od řidičů z povolání co odmítají testování až po ty, pro něž je nutná cesta do Pákistánu na svatbu. I kdyby se každý Nor zasazoval za hašení požárů, tak je stále dost těch, jež přilévají do ohně benzín. Z reakcí je vidět Norsko stále více rozdělené na dva tábory: na ty, jež jsou pro stále drakoničtější sankce a na ty ostatní.

Neustále se mezi migranty zvyšuje podíl hospitalizovaných oproti etnickým Norům. Nyní se jedná o více než 60 % všech hospitalizovaných. Je patrné, že Norsko je rozdělené na různé kultury, jež k situacím ve společnosti postupují jinak i přesto, že jsou tyto znamenají stejné všem a znamenají totéž všem. Tzn. není mezi lidmi napříč původem společné chápání, vyhodnocování a řešení situací. Proč se tak stalo? Na genech záleží, avšak někteří to vysvětlují strukturním rasismem většinového obyvatelstva, kde jsou nově příchozí vytlačováni ven do chladu, jakmile se sem dostanou, zatímco aby vydrželi v příšerném Norsku ti, kteří tu již jsou delší dobu jsou na delší časová období nucení odjíždět do zemí, odkud uprchli. Takže do jisté míry můžou za více než rok uzavřené Norsko.

Pro Nory je důležité, aby se dozvídali, jaké následky má extrémně liberální přistěhovalecká politika. Proto požadují zveřejňování toho druhu informací, stejně jako etnický původ v kauzách týkajících se zločinu v masmédiích. Politici a odborníci se dosud pokoušeli etnické rozdíly neuvádět. Uzavřít Norsko by se mohlo vymknout, kdyby opatření cíleně mířila na tyto skupiny. Bohužel je zdravý rozum marginalizován ve prospěch politické korektnosti s ochromenou a zranitelnou společností. Jde o zářný příklad toho, jak norská společnost, migranti i jejich zdraví padají za oběť následkům strachu z doteku a z rasismu a tím pádem raději omezují svobodu vyjadřování.

Ať mají k opatřením a omezením jakýkoliv přístup, tak nikdo nemá žádnou jistotu v tom, že jim někdo dovolí si alespoň užít dovolené v létě bez omezení. A když už, tak pojišťovny říkají ne očkovaným, kteří doufají v zahraniční dovolenou: Pojištění nepokryje události spojená s koronavirem v zemích, před nimiž norské úřady varovaly, a to i přesto, že jste naočkovaní a máte na to potvrzení. Když se výrobci zbavili zodpovědnosti, proč by ji mělo krýt pojištění…

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy