Kam s oponenturou a korekturou „nové normality“?

09. 07. 2021 | 01:47
Přečteno 1446 krát
Kapříci si sami rybník nevypustí. Alespoň ne, dokud jsou doktrína a narativy pod taktovkou blahodárných opatrovníků takové, jaké jsou.

Všelijaké menšiny, vč. těch sexuálních, mají v Norsku rozšířený prostor, ovšem stále hlasitější projevy slovem i činem jsou vnímány jako společenská tlačenice na úkor těch, jež s tím bezpodmínečně nesouhlasí a pod tlakem a snahou o přenášení kolektivní hanby na skeptiky a odpůrce, což zužuje veřejný prostor a vyvolává mnoho svárů a prodlužuje to tuto „zákopovou válku“.

Na facebookových stránkách norské premiérky rozděluje Nory zápal, posedlost a nadbíhání věcem okolo Pride festivalu . Mnohým vadí, že prý tojediné, oč premiérce prý jde, jsou Ramadán a Pride. O kritiky se otírají ti, jež se slastí kladou rovnítko mezi jakýmikoliv projevy vyhrazování se proti tomu či onomu aspektu vyznavačů sexuálních menšin a „zločinů z nenávisti“, jež údajně mohou dohnat příslušníky oněch menšin k sebevraždě. Někteří by tak rádi kriminalizovali jakékoliv názory, postoje a přesvědčení, jež neslaďují jejich vlastním. Jako třeba mezi těmi, jež se cítí být provokováni rádoby liberálními lidmi, jež hystericky předvádějí svůj „soucit“, aby se cítili být těmidobrými, správnými a tolerantními. Anebo u těch, jež si vyhrazují právo myslet, že akce typu Pride mají s bojem sexuálních menšin málo společného, a naopak potvrzují stereotypy, jež nemají a s nimiž se ani nebudou moci ztotožnit.

Jak ukázala řada studií, je Norsko jednou ze zemí na světě, kde platí nejrozsáhlejší a nejabsolutnější sociální kontrola, až nepřiměřený společenský nátlak na jednotlivce a specifické normy toho, co je přijatelné a co není, a to jak v soukromí, tak ve veřejném prostoru. Tolik vyslovované a opěvované svobodě je v reálním životě v této zemi do velké míry přistřižená křídla. Přestože bývá v lecčemž za takové vydáváno, není Norsko ani v tomhle vzorem. I tak prý je na místě připomínat „Buďte rádi, že nežijeme v Saúdské Arábii“.

Jak mohou Oslo a Norsko čekat, že bude přijat Pride festival a jemu podobné veřejné manifestace otevřenýma rukama, dokud bude rychlým tempem přibývat lidí z kultur, kde je homosexualita zakázána a trestá se smrtí? Tak vznikají i v Norsku čtvrtě, kde stejnopohlavní páry např. podle deníku Dagbladet nemohou veřejně ukazovat své city k sobě třeba držením se za ruce. Pohledy, jež by mohly zabíjet, přepadající poznámky či rovnou napadení mohou zbytek dne zvrhnout v cokoliv jiného než poklidnou procházku. Z nenápadného romantického gesta jako polibky či hlavy opírající se o rameno partnera/ky je i v Norsku politickým stanoviskem. V této zemi je důležitější řešit to, cořeknou ostatní a jak budou reagovat než přidávat životu kvalitu. Norové se krajně namáhají a přitěžují a pohybují se daleko mimo svou komforní zónu jen, aby zapadli, ať již ve třídě, mezi vrstevníky, kolegy, či do širší společnosti a měří svou hodnotu mnohdy podle projevů ostatních na sociálních sítích a vše co je zajímá je to, co si myslí ostatní. Schovávají své nitro skrze filtry třeba na Instagramu, Facebooku ad., přitom žádný filtr ani apka není, která by skrývala, jací doopravdy jsou.

Rozpouštění norem a povyšování obětní mentality na jediné politicky korektní a povinně dobrovolné pěstování všech, ať již protagonistů, či antagonistů, v čele se známými politiky-fundamentalisty v mnoha sporných společenských otázkách, mainstreamovými masmédii, celebritami ze sportu a kultury, šéfem obrany atd. se děje rovnoběžně s tím, že tytéž osoby, skupiny a instituce podporují Norsku a Norům naprosto cizí, násilnou a práva potlačující ideologii, jejíž vliv nabývá na síle a postupně získává navrch. Jakoby se šlo po padesáti letech boje za sexuální menšiny pozpátku: žádná muslimská obec v Norsku nepodporuje homosexualitu, stejnopohlavní svazky, ženy ve svém vedení atd. Ačkoliv je homosexualita trestná v 75 zemích, z nichž je 33 křesťanských, nepopíratelně jsou to muslimské země a jen ony, jež prosluly trestem smrtí kvůli sexuální orientaci, mj. jejich shazováním z budov, či ukamenováním, o němž se ale v politicky korektním Norsku nikdo příliš nešíří.

Církev má jakoby posvětit sexuální život homosexuálů. Ti se mohou domluvit s knězem na požehnání jejich soužití, jenže postavit jejich sňatek na roveň uzavření heterosexuálního manželství je podle kritiků jiná věc a mnozí kněží se proto vyhradilo proti oddávání stejnopohlavních párů v kostelech, resp. vystoupilo z Církve. Takové sňatky umožnilo až usnesení synody r. 2016. Předtím, v r. 2008, byla zavedena novelizace zákona o manželských sňatcích, a ještě předtím mohly stejnopohlavní páry uzavírat partnerství, nikoliv manželství.

V některých norských křesťanských komunitách panuje např. podle deníku Verdens Gang i dalších masmédií přesvědčení, že homosexualita se dá léčit. Terapií se snaží, aby se u jednotlivců změnila sexuální orientace. Tolik pozornosti se problematice dostávalo, že norský parlament po mnoha peripetiích měl hlasovat o zákazu i přesto, že se namítalo, že by zákaz porušoval svobodu vyznání a svobodu volby jednotlivců samých rozhodujících o tom, komu a čemu se chtějí vystavovat. Momentálně to vypadá tak, že zákaz nebude, jen bude zapotřebí dodržovat věkovou hranici 16 let a od dospělých získat výslovný souhlas. V závislosti na přístupu a metodách mohou být následky znatelné. Ovšem jsou tyto pokusy o „obrácení sexuální orientace“ škodlivější než „budování identit“ dětí již od předškolního věku, či mentální problémy po operaci kvůli změně pohlaví?

Dokonce se stalo, že zaměstnanci bergenské univerzity dali výpověď poté, co univerzita zapůjčila prostory na přednášku o zmíněné terapii. Na druhou stranu vězeňskému knězi, jenž prohlašoval, že Bůh nemá v oblibě homosexualitu, hrozil odborový svaz vyhazovem.

Co s těmi, jež se identifikují jako strom, delfín, či jako starší než to, čemu odpovídá jejich biologické stáří? Popř. lesbičtí muži, eventuelně ti, jež se ztotožňují jako bezpohlavní? To, že heterosexualita je součástí normy, je tím, že ostatní podoby sexuality jsou širšími vrstvami společnosti považovány za odchylky, ne nutně na pováženou, nýbrž tak jako tak odchylky rovné křivorukosti, či barvosleposti, aniž by se společnost přizpůsobovala, aby tyto skupiny uspokojila. Proto se např. návrh městské rady v Oslu na oslovování příjemců písemností, dokumentů, zpráv atd. pohlavně neutrálním „hen“ ve snaze nediskriminovat a „uznávat rozmanitost“ a krýt případy, kdy se někdo necítí ani jako muž, ani žena a „inkluzivnější“ jazyk, nesetkalo s větším pochopením. Politici se veřejnosti opět podbízeli. Něčí pocity není ničím měřitelným a mnozí lidé jsou výjimeční jen proto, že se za takové sami považují.

Být Norem a souhlasit s hrotící se rádoby liberálními stanovisky je v dnešní společnosti bráno jako samozřejmost. Vyzývat daná dost striktní očekávání a populární mínění je nesmírně náročné cvičení a mnozí se bez toho obejdou a nezúčastňují se. Jiní se zase zúčastňují nekriticky pod chybnými argumenty, jež vlastně nejsou argumenty, typu „Protože žijeme v r. 2021“. Aniž by věděli co či koho vlastně podporují.

Věcně odůvodněná kritika, dokonce odkazy na vědu, odstupují radikální ideologii, jejíž samozvaná „názorová policie“ definující a lovící “urážky“ vylučují podstatné, vyrovnávající a konstruktivní příspěvky do diskuse. Jménem falešné tolerance na ni dojedeme tím, že všichni, jež se nebojí promluvit, či napsat, míní přesně totéž. Jenže tolerance si vyžaduje nejednotnost názorů. Pakliže se lidé názorově neliší, není co tolerovat. Na cestě za ničením názorové nesvornosti a utvrzováním studu roste intolerance, ztichnou hlasy těch, jež si nejsou zajedno a získáte dojmu, že si všichni myslí totéž.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy