Všechno na elektřinu, snahy o poroučení počasí a cena za tu nádheru

09. 02. 2023 | 00:52
Přečteno 1373 krát
Krize! Krize! Svět brzy zanikne! Brzy. Za nějakou dobu, klidně o něco později. Anebo možná nikdy.

Jak mohou titíž, kteří ani nejsou schopni, aby snížili ceny elektřiny, snížit teplotu ovzduší? Jejich slovy a činy pohybující se v bludném kruhu jsou prý na úrovni toho, kdyby někdo náhodou prosadil zákaz lovu ryb s tím, že jich je přeci v obchodech více než dost. Jistý norský politik jménem Espen Barth Eide tvrdí, že nejlevnější elektřina je ta, kterou nepoužijeme. Na to říkají norští kritici, že nejlepší politici jsou ti, kteří se nenarodí.

Podpora „zeleného přerodu“ se drolí. A kdy se národ naplno probudí v přesvědčení, že počasí nemůže být řízeno dalšími a dalšími důmyslnými poplatky, daněmi a zákazy? Že tím, jak jen zaplatíme dost, tak se ustálí sluneční aktivita a dráhy zeměkoule a sousedních planet budou tytéž? Kolik z předpovědí výzkumníků za posledních třiceti čtyřiceti let se de facto naplnilo?

Nejen Norové ještě mají k dobru, aby uslyšeli omluvu od těch tří stovek badatelů, jež v r. 2008 dospěli k závěru, že Arktida bude do r. 2015 bez ledu. Kdepak, ti naopak na strašení přidávali. Podnebí se za pomoci Slunce a jeho cyklů a dráhy sluneční soustavy galaxií vždy řídilo samo nehledě na lidské úplatky, vždyť nemáme ani špetku záruku, že prostředky daňových poplatníků pomůžou jinak, než plnit účty nenasytných. Rychlé a neodvratitelné změny podnebí během holocénu před 9500 lety, kdy bylo třeba podle zamlčovaného a přehlíženého švédského výzkumníka Leifa Kullmanna na základě rozborů fosilních zbytků dřeva po stažení ledovců v severní Skandinávii tři až pět stupňů tepleji než je dnes, nebyly způsobeny lidmi, takže proč by tomu mělo být dnes jinak a proč to sdělovací prostředky vesměs nešíří dále?

Proto také zaznělo, že lid má politiky usadit před velkou obrazovku, aby shlédli dokumentář BBC zvaný „Zelená planeta“, jenž dokládá, čeho všeho je schopná Zeměkoule a květena. Planeta Tellus si bezesporu nejlépe poradí sama, na člověka je jen, aby zachovávat přírodu a podle svých schopností udržovat životní prostředí čisté.

Většina zemí kromě např. Norska do svého účetnictví kysličníku uhličitého zahrnují dramatické přírůstky lesů, kde jsou zalesňována stále výše položená místa. Zahrnovat lesní příbytky by totiž podrývalo tažení norské vlády zaměřené proti kysličníku uhličitému. Vstřebávání kysličníku uhličitého, jež sebou obnáší rozmáhající se lesy pravděpodobně více než vyrovnávají emise plynu mimo množství, jež do ovzduší vypouští samá příroda.

Jenže jaké klima je cílem většiny badatelů, jimž je poskytován prostor v masmédiích? Je to větší zima v nej nejsevernějších částech, stejné klima na místech podobných zeměpisných šířek, leč daleko od sebe, či něco jiného?

Pokud tehdejší norská vláda věřila klimatickému panelu OSN, proč byla postavena opera na břehu fjordu? Nebo možná ji, až bude třeba, předělají na ponorku? Ovšem i takový Al Gore, bývalý zástupce amerického prezidenta, jeden z největších hlasatelů toho, že hladiny moří budou stoupat, má volnočasový dům na moři ošlehaném místě. Teče-li někomu do bot, to očividně nikoho nevyleká.

S předem ohlášeným varováním před ironií a sarkasmem se na Nory obrací nejeden jeho občan s následující výzvou: pomozte německým dětem ven z chladu a temnot: zaparkujte dnes nadobro svůj elektromobil! Právě německé děti mají před sebou další zimy s vypínáním elektřiny, chladnými byty a domy a vypracovávání domácích úkolů za svitu svíček. Norsko mohlo solidárně přispívat více elektřinou, ovšem snížilo hladinu ve svých přehradních nádržích na minimum. je tu ovšem jiskřička naděje! Při průměrném norském najetém počtu km za rok spotřebuje tamní elektromobil cca. šestinu elektřiny jako menší obytný dům. Odstavením norských elektromobilů se během nadcházející zimy může pomoci až půl milionu německých rodin v tísni. Proto se svolává elektromobilová charita.

Že by se u elektromobilu jednalo jen o vůz navíc, jež si rodina pořídila, aby se obešla bez mýtného (dosud to byla jedna ze stěžejních výhod vlastnictví elektromobilu)? Třeba máte tu kliku, že se můžete svézt se sousedem vlastnícím vůz na fosilní palivo? Anebo se tu snad bavíme o úplné trefě do černého: jste šťastným majitelem kola, jež můžete na vybavit zimním pneu? To jste v pozici, abyste v průběhu zimy pomáhal energeticky zbídačené německé rodině.

Norský premiér Jonas Gahr Støre odmítá zastavit vývoz elektřiny s tím, že „v takovém Norsku premiérem být nehodlá.“ Mezitím se Norové vysmívají elektrickým nákladním vozům na pluh odhrnující sníh ze silnic, jež se musí po hodině práce čtyři hodiny nabíjet. Či elektrickým autobusům, jež se musí v chladném počasí odstavit. Drahý špás. Elektrifikace plošin na těžbu ropy a plynu je mnohými vnímána jako stejně zbytečnou, jako kdyby bývaly byly elektrifikovány větrné elektrárny proto, aby se otáčely i tehdy, když zrovna nefouká.

Zato Norsko má přehršle ropy, plynu, uhlí, dříví, thoria i vodní elektřiny. Nedostatek je vytvářen pouze psychopaty, jež jsou plné sebe samých v přesvědčení, že mohou poroučet podnebí.

Loni zmíněný premiér vší vervou prohlásil, že „gigafactory na baterie mohou nahradit ropný průmysl“. On a další politici míní, že „zelená dohoda“ je rentabilnější, než tuzemská ropa a plyn. Proč tedy do ní neinvestují vlastní peníze a pouze prostředky daňových poplatníků? To jste se snad zbláznili! Investovat do hloupostí vlastní peníze? Na co jsou peníze daňových poplatníků, pokud se s nimi nedá šaškovat? Letos, a to nový rok sotva začal, podle deníku Finansavisen zbankrotovala firma Britishvolt dříve, než postavila největší fabriku na baterie. Plánů na takové továrny je i v Norsku celá řada a politici stojí fronty, aby do nich vrazili peníze daňových poplatníků i výdělky z ropy a plynu. Očividně inteligence má, na rozdíl od hlouposti vzdušných zámků, svá omezení. Proti norské výrobě baterií se staví mj. i Øystein Stray Spetalen, jeden z nejznámějších norských investorů, pro nějž nejde o nic jiného, než šílenství nekompetentních: „je to jako kdyby Norové letěli do Etiopie, aby Etiopany přemluvili, aby přestali závodně běhat 5000 a 10 000 m a místo toho sázeli na běžky na lyžích. Spetalenova slova se již v minulosti osvědčila, jak předbíhala svou dobu. V r. 2014 vyšel do útoku proti proroctví odborníků, že kabely na vývoz elektřiny do Velké Británie a Německa přidají norským spotřebitelům jen pár haléřů k ceně. Proklínané kabely přinášející nekonečnou řadu nových problémů jsou od doby, kdy byly nataženy jedním z nejdiskutovanějších témat a s nimi se protrhla nádrž zadržované frustrace.

Avšak norské sebemrskačství nezná hranic. Země se rychle deindustrializuje. Někteří se neustále ptají, zda sklízí více, než zvládá sázet. Je snad plamen hořícího plynu na těžebních plošinách naší novou betlémskou hvězdou? A tak je kvůli několika kWh většina politiků více než připravená znehodnocovat mnoho z naší vzácné přírody, za níž přijíždí stále více lidí i ze zahraničí. Kam se podělila veškerá ta elektřina, již jsme ušetřili od doby, co nám zakázali jiné žárovky než úsporné?

Společnost Havila provozující plavidla Hurtigruten na pobřežní lince z Bergenu do Kirkenesu zakázala elektromobily kvůli zvýšenému nebezpečí požáru. Těch baterií, jichž se mnozí obávají, že se vznítí bez cizího přičinění, těch bude v pohodě mít několik tun v letadle? Nemluvě o zásazích bleskem. Dojezd elektromobilů je při -15 °C poloviční a ve výši 10-11 000 m bývá -40 až -60 °C. Až budou létat elektrická letadla, třeba i ti nejblouznivější poznají, že vždy zvítězí zákony gravitace. Při požáru v baterii v letadle je dopad jasný... přistání pak bude silně uspíšeno. Aby si splnili své vize se přece nějaký ten krajan musí obětovat. Proto to volání kritiků po tom, aby národ na první let vyslal své politiky. Testování tohoto druhu letadel přímo na bojovnících za klima musí přeci být nejzazší symbol toho, že se chtějí obětovat tomu, v co tolik věří.

Novodobý fanatismus ukazuje nepoučitelnost z fanatismu a dogmatismu minulosti. Existuje i jeden vtip, kdy se jeden mimozemšťan ptá druhého: „už můžeme přistát? Kdepak, je příliš brzo. Momentálně se pokoušejí ovládat počasí pojídáním brouků.“ Na tento vtip zlí jazykové zas reagují tímhle: budou to nakonec elektrické židle, jež zastaví všechny ty, jež vymýšlí všechny tyto zrůdné a zcestné rádoby vymoženosti a mermomocí je tlačí dopředu?

Strach je zbraní těch, jež střídají jednu krizi druhou. Nemáte-li jinak co nabídnout, je nejlepším tématem pro volební kampaň strach. Mocenský monopol je třeba udržovat všemi prostředky. Jenže jakou krizí vystřídají tu klimatickou, až je dostihne trapnost, je-li pravdou, že ledové vrstvy přeci jen posilují, hladina moří nestoupá a teplota vzduchu dokonce nepatrně klesá?

Přesně jako ve feudalismu ohniska pozornosti vrchnosti nemohla být vzdálenější od starostí spodiny. Že by se rýsovaly časy, kdy se lid rozhodne, že ze sebe dělat voly a blbce již nenechá a odvrátí se od manipulátorů? Někteří jsou třeba nenápadnými hybately norských dějin, aniž by si toho byli sami vědomí. Na druhou stranu se někteří, zatímco čtete tyto řádky kvůli prý málo ambiciózní politice klimatu nechávají sterilizovat, další páchají sebevraždu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy