Justiční omyly a překroucená práva

15. 05. 2023 | 01:03
Přečteno 1586 krát
Myslíte si, že znáte Norsko? Dobře si to rozmyslete! Následující článek vám totiž přinese několik pádných důvodů k tomu, abyste některé věci přehodnotili.

Norská policie i soudy mají národu co vysvětlovat. Kličkovaly desítky let a za tu dobu si pomyslných pomníčků nezdarů a průšvihů v tom nejzápornějším slova smyslu postavily hodně. Osudy byly odlišné, přesto se po dlouhých letech spojily ve společný jmenovatel: justiční omyly a překroucená práva.

Dnes patří mezi nejvíce skloňovaná jména v Norsku Birgitte Tengsová, Jan Helge Andersen, Viggo Kristiansen a Baneheia. Zavádějícím rozuzlením předcházelo tolik vměstnaných masmediálních zpráv. Norská policie má pošramocenou pověst a klesla na důvěře po potupných justičních omylech, na nichž se pochopitelně podíleli i žalobci a soudy, po nichž došlo ke konečným zproštěním viny údajných pachatelů starých, zvláště ohavných sexuálních útoků na dětech a jejich zavraždění. Ty se údajně řídily všemi poučkami, jež znaly, přesto se musely utkat s pachateli.

Místo toho, aby jim byla v patách policie a z nadržených pachatelů udělala zadržené pachatele, policie zmařila důkazy. V podivném duchu arogance, ignorantství a ledabylosti se odbývalo celé letité vynaložení pátracích prostředků a vyšetření a akorát podojilo, a ještě více vybílilo rozpočet státu.

Následně se dostavila potřeba policie vyvolávat dojem, že se s následky těchto justičních omylů a překroucených práv již vypořádala ve vlastních řadách a veřejně se kát. Společným jmenovatelem bylo klesnutí údajně až na historické dno, pokud jde o kvalitu vyšetřování, tvrdošíjné lpění na určitých osobách a hypotézách a ani špetka pokory. Tak účinně cílili na ty „své“ pachatele, že je nikdo nemohl navést na správnou stopu.

Dost musí být dost, píše v deníku Verdens Gang komentátor Øystein Milli. Jak dlouho má dovolovat právní stát, aby žil zjevně nevinný muž s křivými obviněními proti sobě, že vraždil? Jak může právní stát mít dva muže zodpovědné za zločin, o němž tvrdí tentýž právní stát, že spáchal pouze jeden z nich. Jak mohou ta příkoří pokračovat?

O znovuotevření svého případu musel Viggo Kristiansen, jenž pykal za vraždy dvou holčiček v oblasti Baneheia u jihonorského Kristiansandu, požádat dokonce sedmkrát. Johny Vassbakk, bratranec Birgitte Tengsové, bojoval o spravedlnost 26 let. Následkem žalob mu byl zkažen celý jeho dospělý život. Jeho rodina, jakožto i norský národ jsou v otázce viny rozdělené a někteří se kvůli tomu dokonce spolu nebaví. Ovšem mnohým je nejvíce lito rodičů holčiček, jejichž životy již nikdo nevrátí.

Norská policie má za sebou turbulentní rok. Není to dávno, co přišla zpráva Výboru pro porozumění rolím (Rolleforståelsesutvalget), jež konstatovala, že zájmová organizace NNPF /Norsk narkotikapolitiforening čili Norská asociace narkotické policie/ zneužila jméno a pověst policie a zacházela daleko za hranice svých pravomocí. V návaznosti na to byl opět kladen důraz na vystupování v stejnokroji a třeba na schůzích s rodiči žáků škol vyvolávání dojmu speciálního útvaru policie, dále nelegální vyšetřovací metody, zátahy a osobní prohlídky v drogových kauzách. Současně se špičkoví policisté ukázali v tom, co Erik Stephansen, komentátor zpravodajského webu Nettavisen označil za nejtrapnější proces roku, v rámci jehož se cítily špičky oné zájmové organizace /státní zástupce a policejní inspektor/ dvěma satirickými plakáty s politickým podtextem nalepenými ve vládní čtvrti v Oslu uraženy a žádaly odškodné. Na prvním z plakátů byl pod titulem „hledaný“ zobrazen státní zástupce Geir Evanger. Dále bylo napsáno, že je státní zástupce podezřelý z dovozu značného množství hašiše a drogy MDMA. Na tom druhém plakátu byl zobrazen policejní inspektor Jan Erik Bresil, podezřelý z nedovoleného užití donucovacích prostředků a nezákonných „trafik“, přitom se vydává za člena policejního sboru. Na obou plakátech bylo uvedeno telefonní číslo, prostřednictvím něhož bylo možné podat informace.

Z policie se přece střílet nemá! Respekt a autorita na prvním místě, nic jiného! Je ale znepokojivé, že policie sama nahlásila baviče vystupujícího pod uměleckým jménem Kliff Arne za nedovolené nošení stejnokroje a prohrála u soudu, ovšem sama policie „uniformováním“ odporuje vlastním stanovám. Pro kdejakého Nora je směsné, jak často je někdo v určitých zeměpisných šířkách Norska odsouzen nadávání policii oblíbenou norskou nadávkou označující úd hřebce anebo její varianty (případně v kombinaci se vztyčeným prostředníčkem, což podle Maxe Christiana Thomsena, jednoho příslušníka policie v komentáři v deníku Dagbladet není projevem násilí), zato jinde to prošlo s odůvodněním, že šlo o pro dané oblasti všední výraz, jež závisle od kontextu není nutně nadávkou. Na nářečích a hovorové norštině evidentně záleží. Dokonce se stalo, alespoň podle zmíněného deníku, že se soudce odvolávacího soudu a jistý profesor kvůli síle výrazu pohádali s tzv. Jazykovou radou (norsky Språkrådet - obdoba Ústavu pro jazyk český). Aneb některé nadávky jsou podle soudů ještě snesitelné, zato jiné ne.

Marius Dietrichson, profesor práv Univerzity v Bergenu, se prostřednictvím zmíněného deníku nechal slyšet, že Norové jsou odsouzení téměř výhradně na základě tvrzení policie. Může to vést k neuvěřitelně závažným justičním omylům a je šokující, nakolik je to běžné. Pomohly tomu i sdělovací prostředky, jež místo ověřování tvrzení policie a soudů od prvopočátků jen opakovaly presumpce viny a zakrývaly mocensky poskvrněný přezíravý státní aparát, zatímco konsolidovaly jeho moc. Opět: Kam zmizela investigativní žurnalistika? Všudypřítomný ochromující strach, aby se nedotkly nepříjemných pravd a k tomu předpojatost a suverenní pocit vlastní neomylnosti bezpráví jen prodlužovaly.

A nejvyšší státní zástupce bije na poplach: tisíce lidí si mohly odpykávat trest v rozporu se zákonem. Může se to týkat osob, jež nezaplatily pokutu, za což podle webu www.rett24.no pyká ročně zhruba osm set osob. Úřad nyní odhalil, že v mnoha případech rozhodovali policisté sami, aniž se na tom podílel orgán činný v trestním řízení, což je protizákonné a vedlo to k řadě propuštění.

Právo především není vytvořeno pro právníky. Naopak – je na světě pro zcela obyčejné lidi a ti by mu měli rozumět, proto je v Norsku hojně užíván pojem „den allmenne rettsoppfatningen“, čili „běžné vykládání si právních záležitostí“. Zběžně vysvětleno to znamená, abychom vy i já věděli, jak funguje právní stát, a tím pádem měli důvěru ve vynesená usnesení.

Jak hodně je Norsko humanitní velmocí? Jak norský stát šlape po vlastních občanech, to patří k těm tématům, jimž jsem se na svém blogu věnoval nejvíce. Taktika vlád a úřadů je ale taková, aby ty osoby, jež jsou oběťmi chyb policie a soudnictví, byly nuceny se samy se přihlásit, jinak se spravedlnost nekoná a bezpráví zůstane skryto. Týká se to navíc mimo jiné rovněž jak strašlivých omylů barnevernetu (čili sociálně-právní ochrany dětí), tak třeba rozsáhlého skandálu NAVu, tedy norského úřadu práce a sociálního úřadu v jednom, jemuž muselo mnoho lidí vrátit dávky a příspěvky a někteří byli neoprávněně potrestáni dokonce odnětím svobody, o nichž jsem před časem napsal samostatné články.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy