Do Osla doplula loď…

03. 06. 2023 | 11:49
Přečteno 1541 krát
Představit, co Nory v posledních dnech nejvíce zaujalo, není nic složitého. Letadlová loď USS Gerald R. Ford ze země svobodných a domova statečných přiměla Nory putující zeširoka a zdaleka, aby vystoupili ze své komfortní zóny a nechali se vystavit úžasu z nejrůznějších parametrů plavidla, které k nim doplulo.

Panenská plavba největší a nejvyspělejší válečné lodi světa zamířila do Osla, kde se Norům protočily panenky jako kdyby byli všichni opět děti: no tedy, to je prestiže, parády a lesku!

Někteří z těch méně oslněných zažili nevábné překvapení: Masmédia o Američanech píšou a mluví, jako kdyby byli v Norsku na dovolené. Jako by se jednalo o prominentní šlechtu. Pro další je „propustka“ posádky na návštěvu Osla tou nejlepší turistickou reklamu na Norsko nejen pro příbuzné oněch vojáků.

Jenže po „přehlídce“ vyplavaly na světlo další okolnosti, jež celou problematiku staví opět do drobet jiného světla. A tak si každý tuto událost v kalendáři jako šťastnou a úspěšnou zřejmě nezakroužkuje. Zůstala po něm kupa tíživých a znepokojivých otázek.

Bylo plavidlo promítající tolik moci a síly vysláno ke utužení hranic a demokracie, anebo z jiných pohnutek? Přivolali si tím Norové skutečnou bezpečnost a odstrašování a uklidňování nepřátel, anebo jen a pouze její iluzi a povrchní okamžité ohromení?

Podle několika masmédií někteří Norové rozvěsili po Oslu plakáty, jež jasně hovořily o tom, že posádka plavidla není vítána, zatímco další se nedostali do práce včas kvůli zástupům těch, jež si mermomocí dali za úkol plavidlo spatřit. Kvůli rozvěšeným plakátům se na sociálních sítích rozjela diskuse o manýrech a o tom, kdo se má od koho více co učit, zda Norové od Američanů, či obráceně. Někteří podotkli, že připlujete-li do Ameriky jako námořník, tak se k vám zachovají jako kdybyste byli zločinci. Tedy se dočkáte opačného zacházení, než jakým Američanům dostalo teď v Norsku.

Pro některé je plavidlo jednak symbolem pohybování se do propasti zkázy, jednak všech invazních válek USA, jednak symbolem ochrany globalismu a toho, že Norsko již je bez odporu obsazené bořiteli společenského řádu. Před cca. 83 lety to byl křižník Blücher, Hitlerova chlouba, jež proplul fjordem po téže trase, díky naivitě málem doplul, ovšem po ostřelování z norských děl skončil na dně fjordu.

Bezzubými, neochotnými a neodhodlanými bránit sami sebe jsme se stali vlastní vinou, naši politici nám vydávali všanc a nepostavili nám jediný kryt. Vzdušní obranu má Norsko podle mezinárodního poradce Einara Sørensena odvolávající se na odborníky na norskou obranu na diskusním serveru www.nordnorskdebatt.no slabší než má Ukrajina a žádná část Norska na tom není hůře než její severní část. S výjimkou dvou stíhaček na vytlačení ruských, k čemuž se Norsko zavázalo NATO, jsou nad Norskem málokdy vidět norské stíhačky. Z nových stíhaček typu F-35 je jich v provozu deset až patnáct. Norští politici to rušili a rušili, až v současnosti nemá dost technického personálu a musí si najímat americké mechaniky, zatímco posílá těch málo dostupných pilotů, aby nalétali potřebný počet hodin na to, aby mohli sedět za pákami F-35 v Norsku. Deset kusů stíhaček F-35 totiž má zůstávat v USA, aby se s nimi cvičilo. Politici ostřihávali letectvu křídla, pokud jde o schopnost reagovat, operovat a přežívat.

Po sítích kolují odhalené důvěrné materiály údajně dokládající, že letadlová loď USS Gerald R. Ford byla v celé výši zafinancována Norskem. Ještě se to nepotvrdilo, ovšem občas se silnější než svědomí a loajalita ukáže být touha po pravdě a nic než pravdě, takže ještě se uvidí, zda vyplave na povrch jako olej na vodu. Při nenasytné chuti norských vlád rozdávat cokoliv (i to, co Norsko samo potřebuje a na úkor toho s opakovaným trapným litováním) by to dávalo smysl dokonale.

Ještě máme k dobru vidět, jak zbraně sjednají mír. Norsko jako válečný štváč se potvrdilo v Libyi, ovšem i jinde, kde se zúčastňovalo misí NATO, o nichž jsem již psal v dalších článcích na svém blogu, přesto ho nikdo nenazývá válečným zločincem. Reakce na agresi jsou závislé na tom, jakým spojenectvím patří vaše země, a ne na špičkami NATO a Západu prohlašovaných společných hodnotách. Při „humanitárních zásazích“ v Libyi, Iráku, Afghánistánu, Srbsku a jinde bylo málo společného odsuzování zabíjení, činů porušujících mezinárodní zákony a vyvolávání uprchlických krizí. Dokud mírotvorná spojenectví reálně jen prosazuje zájmy některých zemí nikdy nemůže být na světě mír.

Místo utrácení na obranu doma se utrácelo čím dále více za operace především vedené USA. Asle Toje, místopředseda Nobelova výboru, napsal na sociálních sítích, že Norsko je v otázkách týkajících naších národních zájmů oslabováno a norská politika vůči Rusku je určována ve Washingtonu. Norsko se tolik bojí Ruska, že postupuje suverenitu Spojeným státům, proti čemuž je mnoho Norů. Spojené státy zesměšňují Norsko přepravou jaderných zbraní do země bez optání, zatímco premiér a ministr obrany dělají jakoby nic, ačkoli ví, že jsou v Norsku v době míru zakázány.

Tor Ivar Strømmen, kapitán norského námořnictva, tvrdil v diskusním pořadu Debatten norské veřejnoprávní televize NRK, že plavidlo USS Gerald R. Ford jaderné zbraně vozí, po jehož „nezodpovědném“ výroku podle zpravodajského webu www.nettavisen.no zuřila celá komunita badatelů. Nezodpovědné by podle Strømmena bylo slepě „adoptovat“ oficiální poselství USA, poněvadž bude vždy ve znamení toho, co chtějí, abychom věděli a co chtějí, aby si svět myslel, tzn. toho, co jejich zájmy nejlépe prosazuje. Brát kohokoliv s reservou, a to bez přihlédnutí k jejich úmyslům nikdy není nezodpovědné. Na co už k diskuzi nedošlo, jsou americké ponorky, jež stejně jako ponorky dalších spojenců podle některých kritiků nosí na palubě jaderné zbraně v nejvyšší pohotovosti.

Na čtyřech místech s americkými základnami Norsko přišlo o jurisdikci na vlastním území a to přesto, že je norská ústava založena na principu suverenity lidu. Dodatkem k dohodě s USA se Norsko zřeklo práva kontrolovat území základen a přepravu na ně i v opačném směru. V oné Dohodě se totiž píše, že „norské zákony a pravidla mohou jít stranou, neslučuje-li se to s americkými služebními potřebami.

A tak je to v praxi spolu s právem EU (Norsko je členem Evropského hospodářského prostoru) právo USA (skrze norské členství v NATO), jež v zemi platí na dobou neurčitou, což je mnohými považováno za demokratickou katastrofu. Bitte Vatvedtová z organizace Aksjonen mot baseavtale med USA (Akce proti dohodě s USA o základnách) se prostřednictvím listu Klassekampen ptá: Jak může mít Norsko jakožto malá země sousedící s Ruskem shodné zájmy s velmocí USA?

Podle tvrzení Mezinárodní komise právníků, zprostředkovaných zmíněným listem Klassekampen, riskuje Norsko tím, že zajatci „války proti teroru“ mohou být na norském území mučení, aniž by mohl zakročit norský „právní stát“ tak, jak se to mělo dít mj. v Polsku, jež odsoudil Evropský tribunál pro lidská práva pro spolupachatelství na mučení a neoprávněné zadržování. Dále hrozí, že USA budou v Norsku skladovat zbraně hromadného ničení, kazetovou munici a pozemské miny, jež jsou podle norského práva zakázány.

Jeden z těch mála Norů, jež ukázali, že Spojeným státům nelze věřit, je právník Fredrik S. Heffermehl. V jeho knize Medaljens bakside, či Rub mince předhazuje NATO, že to není pakt o obraně, nýbrž „modelem podnikání“. Chraňbůh, nejste-li profilovaným roztleskávačem americké politiky, neotevíráte svou zemi dostatečně americkým investicím či nepatříte k nadšeným odběratelům amerických zbraní či si prostě zvolíte „špatné“ lídry. Svobodná a svrchovaná země by podle Heffermehla žádnou smlouvu o základnách nepodepsal.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy