Džihád jako fascinace násilím

02. 12. 2014 | 09:31
Přečteno 4095 krát
Mladé džihádisty z Evropy a Středního východu nežene do řad bojovníků Islámského státu v Iráku a Levantě neboli Da´iš (ad-Dawlatu ´l-Islámíja fi ´l-´Iráq wa ´š-Šám) náboženství či představa spravedlivé společnosti. Není to poprvé v dějinách, kdy je mládež uhranuta násilím.


Da´iš se vydává za islámskou entitu reprezentující muslimy celého světa. Je to evidentně nesmysl, i když na svých černých praporech mává názvem „islámský stát“. Za prvořadý cíl Da´iš nepokládá bojovat s USA a Západem. Usiluje o islámský emírát na území arabského Blízkého východu. V tom je rozdíl od staršího výrazu islámského radikalismu al-Káidy. Zatímco „Základna“ snila o džihádu globalizovaném, Daiš vede džihád regionální.

Také organizačně se Da´iš liší od al-Káidy. Namísto káidské mlhoviny víceméně osamocených buněk a jednotlivců horizontálně se šířících po celém světě, má Da´iš vůdce, hierarchii velení a vystupuje jako celek organizačně strukturovaný. Radikální a islamisticko-militantní ráz organizace bude zřejmě povzbuzovat frakční soupeření o vliv a vnitřní třenice ohledně strategie a taktiky. Prozatím převládá dojem, že velení je jednotné.

Da´iš má kořeny v severozápadním Iráku, v oblasti obývané arabskými sunnity, kteří podporovali Saddáma Husajna. Tvořili jádro bývalé irácké armády a baasistické strany. Byli poraženi americkou operací. Kádr těchto profesionálních vojáků, kteří byli spíše baasisty, tedy iráckými arabskými nacionalisty, než islamisty, nepřestal toužit po pomstě. Anebo mu nové irácké vedení tvořené šíity nedalo šanci na pomstu zapomenout. Průlom Da´iš ze Sýrie na irácké území nabídl těmto lidem příležitost k tomu, aby uskutečnili svou odvetu. Začali se mstít svým šíitským a kurdským nepřátelům.

Leč pomsta se převrátila v barbarství. Jeho původci nejsou místní lidé. Barbarské činy se odehrávají v režii cizích dobrovolníků. A tady se objevuje něco nového. Elitní oddíly organizace Da´iš jsou tvořeny mládeží, polovinou přicházející z Evropy, polovinou z Blízkého a Středního východu. Právě oni řežou hlavy a páchají masakry. Na velení organizace Da´iš se nepodílejí. Slouží jako avantgarda, jako pěšáci, jako bojová elita. Barbarské činy jsou tedy dílem nikoliv domácích, nýbrž těch, kteří přišli odjinud.

Jde jednak o muslimy, kteří hledají příležitost podílet se na džihádu řekněme z náboženských důvodů, jednak jde o mladé lidí, kteří hledají v prvé řadě vzrušení a dobrodružství. Případně se takto snaží vyjádřit radikálně a s provokativní ostentantivností odpor k vlastní minulosti či stávajícím pořádkům.

Statistik uvádějí, že v řadách této mládeže je až 25% muslimských konvertitů. Nepřicházejí proto, že mají nějakou náboženskou zkušenost, nemají náboženské vzdělání a nenavštěvovali předtím dlouhodobě a pravidelně žádnou mešitu. Obrátili se více méně náhle. Existuje o tom již řada svědectví, která jsou podávána často s bezprostřední naivitou: „Náš synek byl přece tak hodný, spořádány, laskavý ke každému, nikdo o něm nemohl říci nic zlého .... atd.“

Leč asi se pozapomnělo na zkušenost s radikalizací mládeže před padesáti lety. Tehdy v 60. letech 20. století to byl maoismus, trockismus, Che Guevara, co mobilizovalo mládež Západu. Mladí lidé odcházeli do partyzánských válek s heslem „revoluce po celé Zemi“. O jakou revoluci šlo, to nerozhodovalo. Vietnam, Fidel Castro, čínská kulturní revoluce. Dnes představuje planetární revoluci džihád s velkým Dž. Jsou to velice podobné fascinace pro čisté násilí, vnímané romanticky, i když v praxi velmi krvavé a brutální.
Srovnávání extrémní levice s prodžihádistickým nadšením dneška nepřijmou patrně všichni. Ozvou se hlasy, že vzdor násilnickému pokušení byl před půl stoletím za takovou fascinací alespoň nějaký humanistický ideál, nějaká utopie lepší, spravedlivější společnosti, tedy něco, co se těžko hledá u těch, kteří se angažují pro Da´iš.

Leč i tehdy se dal humanismus těžko spojovat s Rudými Khmery nebo čínskou kulturní revolucí. Také se příliš romatizovaly figury typu Che Guevara. Jejich vojenské praktiky byly možná jen o něco méně brutální než jaké předvádějí džihádisté. Není také zcela pravdou, že západní mládež doby před padesáti lety byla fascinována představou utopické společnosti. Tak se jen navenek prezentovala oficiální motivace. Skutečná fascinace platila pro revoluci samotnou.

Současní mladí džihádisté se chovají ve své fascinaci násilím zřejmě jen více sebevražedně nebo milenaristicky (ergo konec světa se blíží, je třeba mu vyjít v ústrety). Nikdo nemluví o utopické představě islámské společnosti, kde vše bude dobře fungovat, o ráji na zemi a podobných věcech. Snaze pochopit nadšení pro džihádistické násilí u mládeže může pomoci i jeho porovnání s jinými formami nihilismu, které se dnes objevují mezi mládeží a které se mnohdy bráníme vidět jaksi přímo a bez vytáček.

Kupříkladu fenomén Columbine, případ prvního velkého masakru v americké škole spáchaného jedním ze studentů (duben 1999). Jak se ukazuje, nebyl to případ ojedinělý. Co předchází takovému násilnému aktu se opakuje. Pachatel nahraje předem video, na němž se odvolává pokud nikoliv přímo na ideologii, pak třeba na ideje kupříkladu satanistické, které směřují k oslavě sebevraždy. Násilníci zpravidla při své morbidní akci umírají, nezřídka vlastní rukou. Máme tu fascinaci stejného druhu, jakou lze sledovat u mladých džihádistů - násilí pod maskou. Radikalizace ve prospěch džihádu je generační projev, jehož jedním ze silných motivů, byť nikoliv jediným, je nihilismus.

Psychologové se shodují v názoru, že nelze jednoznačně vymezit profil mladého džihádisty. Jedná se o širší fenomén mládí, které se v daný moment ocitá v nějaké osobní roztržce s dosavadním životem, s rodinou, s okolním prostředím. Sebevražedné atentáty Palestinců v Izraeli jsou z jiného rodu. Palestinské rodiny jsou na své „mustašhidy“ – sebevražedné mučedníky, hrdé. Kontinuita s rodinou a okolím není těmito akty narušena. Mládež, která odchází bojovat za „islámský stát“, to je jiný případ. Bez ohledu nato, zda se jedná o rodilé muslimy nebo konvertity. Rodiny jsou zdrceny, nechápou jednání svých potomků, obracejí se na policii, hledají pomoc, vyčítají vládě, že nepodniká nic k ochraně jejich dětí. Nejde tedy o revoltu vycházející přímo a výhradně z muslimské populace, jedná se o jev širší, o výraz konfliktu u části mládeže, o radikální reakci na nespokojenost se sebou a svým okolím.

Co dělat s takovým mladistvým džihádismem? Má se mladým bránit, aby odcházeli lákáni džihádem? V Kanadě odebrali podezřelým pasy, aby nemohli cestovat. A oni pak spáchali atentát v Montrealu. Kdyby jim pasy zůstaly, odešli by bojovat do pouště. Ti, kteří o něco takového stojí, jsou snáze odhalitelní a když se vrátí, mohou být sledováni. Většinou se vracejí nikoliv proto, aby páchali atentáty. Vracejí se domů k mamince a tatínkovi, protože to tam s nimi špatně dopadlo. Z takových případů má vycházet kontrapropaganda vůči Da´iš. Propagační mašina „islámského státu“, která je velice rafinovaná a účinná, si žádá neméně obratnou protizbraň.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy