Štědrý večer bez hub?
...aneb toho bohdá nebude...
O vánočních zvyklostech naší rodiny v souvislosti s houbami jsem toho již napsal dost. Každý rok se snažím(e) pozměňovat a upravovat sortiment houbových pokrmů a možnosti využití hub. Kombinujeme ovšem při zachování tradičních prvků, tak jak jsem je zažíval už coby malý chlapec zásluhou mé maminky, původem z Jilemnice. Jako já a biatlonistky Veronika Vítková a Eva Puskarčíková...
Štědrovečerní stůl jsem si letos půjčil (bez poplatku a EET...) ze svého rozsáhlého archivu, ale vše, co na něm je, reálně aktuálně existuje. Vrstva sněhu je ovšem vzdor oblevě zatím dost vysoká a dosažitelné jsou jen houby na kmenech. Jako novinku prezentujeme paštiku s houbami, kterou choť vyrobila v několika verzích. Skutečnost, že už není, vypovídá o její kvalitě (tedy té paštiky), že...Choť je a pochybovat by určitě nebylo moudré ani státnické...Jako bych slyšel: a recept by nebyl? Ale jistě že ano, tady je...
Houby a játra jsou základ, jater 150g, hub (čerstvých nebo naložených v octu) 300g, 60g rýže, 80g špeku, 2 vejce, cibule, pepř, sůl, tymián, anýz, zázvor, bobkový list, citronová kůra. Čerstvé houby povaříme a umeleme s nakrájenými játry, kořením a rozmixovanými vejci s rýží, přidáme usmaženou cibuli. Hmotu dobře promísíme a plníme do skleniček nebo misek s plátkem špeku navrch. Vaříme hodinu ve vodě...Výsledek je velmi jedlý, ingredience lze upravovat, kyselé houby dodají paštice velmi zajímavé aroma...
Dalším želízkem pro štědrovečerní tabuli budiž sladký hubník, alias houbanec po našom, podkerkonošsku...Recept nedám, laskavý čtenář si jistě hravě poradí po poradě se strýčkem Googlem, variací je též neúrekom. Jen lakonicky podotknu, že ten strouhaný perník je vskutku skvělou třešničkou na dortu (ostatně, hledal jsem ho v nekonečných regálech chrámů spotřeby dobře půl hodiny...).
Někteří už během komentářů bystře pochopili, že postupně popisuji obsah galerie. Následuje klasika v podobě polévky s penízovkou sametonohou, jedinou to vánoční houbou, která se tak skutečně nazývá...
Pak už jen autorské rodinné přání a další vánoční ozdoby v laskavém provedení Matky Přírody, s mou pokornou účastí...Datum vzniku? Letošní červen...
Mějte hezké období, najděte si čas na procházku přírodou, mnohdy stačí blízké okolí...Vnímaví lidé jsou zpravidla tak nějak vyrovnanější, skromnější, optimističtější a šťastnější...Není to snad dost?
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0760 kop 1 akt 1.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0725 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-3729 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-3818 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-3719 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0777 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0781 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0891 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0898 kop akt.jpg)
O vánočních zvyklostech naší rodiny v souvislosti s houbami jsem toho již napsal dost. Každý rok se snažím(e) pozměňovat a upravovat sortiment houbových pokrmů a možnosti využití hub. Kombinujeme ovšem při zachování tradičních prvků, tak jak jsem je zažíval už coby malý chlapec zásluhou mé maminky, původem z Jilemnice. Jako já a biatlonistky Veronika Vítková a Eva Puskarčíková...
Štědrovečerní stůl jsem si letos půjčil (bez poplatku a EET...) ze svého rozsáhlého archivu, ale vše, co na něm je, reálně aktuálně existuje. Vrstva sněhu je ovšem vzdor oblevě zatím dost vysoká a dosažitelné jsou jen houby na kmenech. Jako novinku prezentujeme paštiku s houbami, kterou choť vyrobila v několika verzích. Skutečnost, že už není, vypovídá o její kvalitě (tedy té paštiky), že...Choť je a pochybovat by určitě nebylo moudré ani státnické...Jako bych slyšel: a recept by nebyl? Ale jistě že ano, tady je...
Houby a játra jsou základ, jater 150g, hub (čerstvých nebo naložených v octu) 300g, 60g rýže, 80g špeku, 2 vejce, cibule, pepř, sůl, tymián, anýz, zázvor, bobkový list, citronová kůra. Čerstvé houby povaříme a umeleme s nakrájenými játry, kořením a rozmixovanými vejci s rýží, přidáme usmaženou cibuli. Hmotu dobře promísíme a plníme do skleniček nebo misek s plátkem špeku navrch. Vaříme hodinu ve vodě...Výsledek je velmi jedlý, ingredience lze upravovat, kyselé houby dodají paštice velmi zajímavé aroma...
Dalším želízkem pro štědrovečerní tabuli budiž sladký hubník, alias houbanec po našom, podkerkonošsku...Recept nedám, laskavý čtenář si jistě hravě poradí po poradě se strýčkem Googlem, variací je též neúrekom. Jen lakonicky podotknu, že ten strouhaný perník je vskutku skvělou třešničkou na dortu (ostatně, hledal jsem ho v nekonečných regálech chrámů spotřeby dobře půl hodiny...).
Někteří už během komentářů bystře pochopili, že postupně popisuji obsah galerie. Následuje klasika v podobě polévky s penízovkou sametonohou, jedinou to vánoční houbou, která se tak skutečně nazývá...
Pak už jen autorské rodinné přání a další vánoční ozdoby v laskavém provedení Matky Přírody, s mou pokornou účastí...Datum vzniku? Letošní červen...
Mějte hezké období, najděte si čas na procházku přírodou, mnohdy stačí blízké okolí...Vnímaví lidé jsou zpravidla tak nějak vyrovnanější, skromnější, optimističtější a šťastnější...Není to snad dost?
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0760 kop 1 akt 1.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0725 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-3729 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-3818 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-3719 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0777 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0781 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0891 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0898 kop akt.jpg)
![](https://blog.aktualne.cz/media/420/20171221-0916 kop akt.jpg)