Shakespeare a reality shows

26. 09. 2007 | 09:00
Přečteno 27708 krát
Jak obohacující je se dívat v televizi na hokej nebo fotbal? Ale nikdo netiskne články protestující proti tomuto druhu dekadentní zábavy. Sport, stejně jako reality shows, oslovuje u diváků základní pudy.

Komerční televizní stanice vysílají běžně televizní pořady, které absolutně nemají žádný jiný účel než bavit diváka. Kritizovat, že reality shows nemají inteligentní obsah, je čistý předsudek, protože nikdo totéž neočekává od většiny typických televizních pořadů. A tak se pořady Big Brother a Vyvolení stávají pro mnoho "intelektuálů" obětním beránkem.

A poukazovat na to, že reality shows se vyžívají ze sexuálních pudů, to je puritánství, které neodpovídá místní kultuře. Český národ je sexuálně snad jedním z nejliberálnějších národů na této planetě. Nahota není tabu. Kde jinde na světě může muž močit na veřejném záchodku a při tom hned vedle něho myje podlahu uklízečka?

To, co činí reality shows špatnými, není to, že "hvězdy", vystupující v těchto pořadech užívají vulgárního jazyka (to děláme v každodenním životě všichni a děti znají vulgární jazyk ze školy od velmi útlého věku). Reklama využívá a zneužívá sexuálních narážek. Jen se podívejte do kiosku s časopisy a uvidíte, kolik časopisů prodává na titulní straně ženy v sexuálních pózách. Nejprodávanější deník v České republice, Blesk, a jeho nopodobeniny Šíp a Aha, tisknou každý den fotografie téměř nahých anebo nahých žen. A to jsou noviny, které si může koupit každé malé dítě, jsou levné a prodávají se na každém rohu. A samozřejmě si to děti ani kupovat nemusejí - každý český kluk či holka najdou ty nahé ženy ve vulgárních pozicích v bulvárních novinách, které si kupují jejich rodiče.

Nikdy nezapomenu na onen večer před mnoha lety, kdy jsem byl v obývacím pokoji s matkou mého partnera a s naším tehdy osmiletým synovcem Filipem a na televizní obrazovce začalo Počasíčko. V tomto "meteorologickém" pořadu televize Nova se vysílaly záběry úplně nahé ženy či muže, kteří se oblékali, podle toho, jaké mělo být následujícího dne počasí. První záběr kamery, poté, co "model" či "modelka" vstoupili na scénu, byl záběr na jejich genitálie. Byl jsem mlčky velmi nervózní, že to chlapec uvidí. Ale jak Počasíčko pokračovalo, má tchýně prostě jen řekla: "Zase bude zima!" a vůbec se nijak neznepokojovala tím, že malý chlapec vidí nahé dospělé. Absolutně jí nenapadlo, že by to nějak mohlo poškodit psychiku dítěte.

Jindy mě tchyně s manželem, se svým druhým synem, jeho manželkou, její starou matkou a Filipem pozvali na pláž. Já jsem měl na sobě dlouhé kraťasy, v typickém brazilském surfařském stylu, většina z nich však byla nahá. Bylo pro mě tak nepříjemné sedět hned vedle pětasedmdesátileté paní s odhaleným rozkrokem a prsy! A ona si chtěla se mnou povídat, takže jsem se na ni musel pořád dívat. U téže říční pláže bylo mnoho takových výletníků, někteří byli nazí a jiní ne.

Podobnou sexuální uvolněnost jsem pak viděl v českém prostředí ještě mnohokrát.

Takže proč se lidé rozčilují nad televizí Nova a Prima, že ukazují své krátkodobé "hvězdy" ve chvílích sexuálního vzrušení?

Páté brazilské vydání pořadu Big Brother, na které jsem se díval předloni, neobsahovalo vůbec žádný sex. Když se dva účastníci pokusili schovat se pod stůl, pokrytý ubrusem až na zem, televizní produkční tým ten pokus přerušil tím, že jim začal vyhrožoval megafony vyhoštěním ze studia. Místní kultura to nedovolila - Big Brother je v Brazílii rodinné show.

Účastníkům ani nebylo dovoleno, aby ve "vile" kouřili, protože brazilská televize nechtěla mít záporný vliv na mládež.

Toto není součástí licenčních podmínek. Podobně jako restaurace McDonalds, Big Brother a Vyvolení jsou zahraniční licence, které se prodávají a pozměňují se v různých částech světa, podle místních podmínek. Češi mají takové verze těchto pořadů, které odpovídají jejich místním morálním podmínkám.

Samozřejmě, že všechno, co slyšíme a vidíme, nás může ovlivnit. Až na to, že lidské bytosti mají svůj vlastní filtr, a ani malé dítě si nemyslí, že dokáže létat, protože to umí Superman. Chlapci neskáčou z budov jen proto, že Bruce Willis to dělá v různých akčních filmech. Ano, dvě americké děti skončily s vážnými popáleninami, protože napodobovaly kreslený film Beavis and Butthead, ale další miliony amerických dětí nic takového neudělaly. V případě morálních hodnot si lidé tvoří vlastní morální hodnoty z různých zdrojů a je samozřejmě pravda, že i reklamy ovliňují hodnotový systém lidí.

Big Brother a Vyvolení jsou tak špatné pořady, jako jsou telenovely - špatné zápletky, špatné herecké výkony, bezobsažný pořad. Ale je to otázka vkusu: dívat se na pohádku nebo na kreslený film může být úplně stejně pitomé.

Představa, že se děti nedívají na televizi po 22. hodině, je naivní. Samozřejmě, že se mnohé děti na televizi v tu dobu dívají.

"Reality shows" jsou jen rozšířením televizních game shows. Soutěžící, namísto aby se hodnotily jejich triviální, "encyklopedické" znalosti, aplikují jiné, sociální, možná machiaveliánské - schopnosti a soupeří spolu silou vůle. Všechno zde je uměle nastaveno pro kameru a pro vysokou sledovanost.

K těmto pořadům nás také přitahuje určitá míra napětí. Konec není předem napsaný, i když situace jsou zjevně vytvořeny tak, aby spěly k určitému, předem předpokládanému cíli. A protože v těchto pořadech vystupují "skuteční" lidé, jsme schopni se s nimi více identifikovat.

Reality shows jsou populární proto, že se lidem líbí, že mohou vstoupit do soukromí jiných lidí. Jste svědky světa průměrných lidí, kteří jsou hozeni do obtížných situací.

Tak jaký je rozdíl mezi tím, co vidíme v "reality show" a ve filmu, který je fikcí? Jen to, že v "reality show" vidíme na obrazovce neprofesionály. I když si přečtu hru od Shakespeara, co z toho budu mít? Složitý jazyk? Hamletovy existenční otázky, které mají velmi málo co společného s dnešní realitou? Proč je vysokou kulturou sledovat operu? Lidi, kteří zpívají italsky o lásce, nenávisti, vraždění, zradě a dalších rysech, které jsou součástí "reality show"?

Když se kritizuje, že některé ty "reality shows" nabízely odměnou za splněný úkol alkohol, kritikové nemohou mínit vážně, že to povede k špatnému příkladu pro malé Čechy! Konec konců, skutečným nebezpečím je pro ně, když vidí své otce nebo starší bratry, jak přicházejí domů opilí - a to je trvalou součástí místní skutečnosti. Češi se často vytahují, kolik že to vypili piv či tvrdého alkoholu. Českým matkám moc nevadí, že se jejich děti opíjejí. Je docela běžné slyšet místní lidi, jak se vychloubají, jak se o předchozím víkendu opili, smějí se tomu, vzpomínají na kocovinu z předchozího dne.

Z pozornějšího úhlu pohledu nám reality shows mohou nabídnout i určitý vzdělávací obsah. Reality shows ukazují mikrokosmus lidských interakcí. Poskytují exemplární příklady základních lidských pudů a vzorců chování. Reality shows umisťují mnoho lidí do situací, v nichž si musejí vybrat mezi tím, co je správné a co je špatné. Můžeme se poučit ze svého úspěchu, když zvolí správnou věc, a z jejich selhání, když ne. Protože to jsou průměrní lidé a ne celebrity či milionáři, pro diváky je lehké se s nimi ztotožnit.

Reality shows existují i proto, aby ukázaly nejhorší lidské vlastnosti. No a co? Neměly by to děti vidět? Mají si myslet, že je svět férový a krásný? A co videohry? Téměř každé moderní dítě, nemluvě o dospělých, má až drogovou závislost na videohrách. A v nich se většinou vraždí nepřátelé. Znamená to snad, že děti pak budou vraždit i ve skutečném životě?

Reality shows jsou jen levnou zábavou. Není na nic nic zločinného. Nejsou "nebezpečím pro naše děti".

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy