Syndromy v koši.

20. 05. 2015 | 12:24
Přečteno 88042 krát
K diskusi o celostní medicíně otevřené serverem aktualne.cz


Příběh paní Marty by se dal nazvat „jak udělat z komára velblouda“ aneb „nejhorší je nemoc z vyplašení“. Vzdělaná, štíhlá, vysoká, pětatřicetiletá žena. Žila zdravě, sportovala. Doktory nikdy nepotřebovala. Až do léta 2013. To jí začaly bolet levá kyčel a pravé koleno. Strašně ji to vyděsilo. Odstartoval kolotoč vyšetření, diagnóz a léků. Následuje stručný výpis dokumentace:

Martyrium odstartovala návštěva praktického lékaře, ten udělal rentgeny obou kyčlí, kde shledal jen náznak degenerativních změn, jinak běžný nález. Martu poslal na ortopedii.
Sportovní ortopedie, 5 návštěv, opakovaně sono vyšetření kyčlí v normě, diagnostikována zánětlivá kloubní reakce - synovialitida, provedena punkce kolene, aplikace kortikoidů – anestetika, ordinováno antirevmatikum Surgam, kloubní výživa Hylan do kyčlí, magnetoterapie kyčlí, antirevmatikum Artrodar. Potíže trvají.
Ordinace pohybové medicíny, 4 návštěvy, opakovaně sono, nukleární magnetická rezonance (NMR) kyčlí - vše v normě, diagnostikován zánět kolene, při nestabilitě a svalové nerovnováze, ordinovány 3x týdně mikroproudy, 3x punkce kolene, odeslána na odběry, doporučeno nebrat prášky. Potíže trvají.
Ortopedie, jedna návštěva, diagnostikován nález pokročilých degenerativních změn kyčlí, vrozená vada kloubní jamky (dysplazie). Doporučena kloubní výživa, fyzikální léčba, antirevmatika, výhledově operace stříšky kyčle podle Boswortha. Potíže trvají.
Neurologie, 3 návštěvy, znovu RTG kyčlí v normě, pro brnění prstu ruky provedena elektromyografie a rentgen krční páteře - v normě, sdělena diagnóza kořenového syndromu krční páteře, doporučena rehabilitace, ordinován Neuromultivit a Magnosolv, pro pálení očí doporučeno oční vyšetření. Potíže trvají.
Oční klinika, 2 návštěvy, diagnostikován chronický zánět spojivek, ordinováno antibiotikum Maxitrol kapky, Optive kapky, Vit. A. Potíže trvají.
Revmatologie, dvě návštěvy, laboratorní vyšetření nesvědčí pro revmatické onemocnění, diagnostikována artróza kyčlí a kolen, zánětlivá kloubní reakce, ordinovány kortikoidy: Metylpred a antirevmatikum Surgam. Potíže trvají.
Rehabilitace, jedna návštěva, diagnóza: kombinace degenerativních a zánětlivých změn kloubů, vrozená deformita kyčle. Ordinován 5x vysokofrekvenční laser kyčlí, 6x cviky zad a kyčlí, 10x aplikace GUNA v injekcích, následně GUNa Artro a Guna Flam 2x18 kapek po dobu 3 měsíců (cena značná). Potíže trvají.
Psychosomatická ordinace, jedna návštěva, diagnóza: bolesti kolen a kyčlí, ploché nohy, úzkost. Vystaven poukaz na rehabilitaci a vložky do bot, doporučena psychoterapie. Pro hučení v uších, podezření na tinitus, doporučeno vyšetření ORL. Potíže trvají.
ORL, jedna návštěva, provedena audiometrie a tympanometrie, též po profuku - vše v normě, ordinován Betaserc, kontrola za 3 měsíce s dodatkem „budou-li léky bez efektu, pak vhodné v nich nepokračovat“. Potíže trvají.
V průběhu vyšetřování byly provedeny desítky odběrů krve, kompletní biochemie, revmatologie, imunologie, štítná žláza, borrelio, hodnoceno 152 parametrů…v normě, 2x vyšetření kloubní tekutiny pravého kolene - v normě…

Navzdory úsilí několika specialistů a soustředěnému nasazení vyšetřovací techniky nejenže se nepodařilo objasnit příčinu Martiných potíží, ale naopak, její stav se dál zhoršoval. Všichni přitom postupovali profesionálně správně, lege artis, v souladu s nejnovějšími poznatky lékařské vědy. Jen se někam ztratil selský rozum. Do mojí ordinace dorazila Marta v obrovské napětí a úzkosti, vyčerpaná. Nález na kyčlích i kolenou přitom byl překvapivě dobrý. Potvrzuje se mi, že čím tlustší složka vyšetření, tím banálnější příčina potíží, tím prostší vysvětlení. Příběh paní Marty je natolik obtížně uvěřitelný, že jsem ji poprosil, aby jej převyprávěla vlastními slovy a doplnil glosami. Není nad to, když si pacient příběh nemoci napíše sám.

„Moje potíže začaly v době, kdy jsem si měla po pěti náročných letech s třemi malými dětmi na mateřské trochu odpočinout a nabrat síly před návratem do zaměstnání. Jako formu relaxace a sportovního vyžití jsem si zvolila běh, který pro mě byl nejjednodušší, nejflexibilnější a nejpříjemnější sportovní aktivitou. Místo obvyklých 5ti kilometrů jsem si ale dala jako cíl 10km s frekvencí 2-3x týdně. Za 4 měsíce jsem naběhala přes 400 km, zničehonic se mi ale na podzim ozvala kyčel. Týden jsem kulhala, po týdnu opět zkusila běhat, ale nešlo to. Další týden jsem vyzkoušela běhací pás, kde měly být menší otřesy, ale za dva dny mi nateklo koleno na druhé noze a musela jsem na punkci. Od té doby mi pak koleno oteklo během půl roku ještě dvakrát, bez výraznějšího zatížení, to jsem už vůbec neběhala, sotva chodila, mnoho týdnů kulhala kvůli bolesti v kyčli a cítila se úplně paralyzovaná. V tu samou dobu mi začaly potíže s očima. Jako dlouholetý nositel kontaktních čoček jsem nikdy větší problémy neměla, tehdy se mi ale objevila suchost očí a opakované záněty spojivek“.

Lidově řečeno, Marta si běhu naložila víc, než bylo zdrávo. Šla z toho do kolen. Místo odpočinku začala obíhat lékaře, místo vysvětlení a uklidnění řada vyšetření, diagnóz a léků.

„Navštívila jsem tři různá ortopedická zařízení, revmatologii, neurologii, dvě rehabilitační pracoviště, vyzkoušela psychosomatickou kliniku, kraniosakrální biodynamiku, psychologa, nasbírala jsem spoustu zápisů o vyšetřeních a krevních testech. Jednou jsem měla punktovanou kyčel, třikrát koleno, do kyčle jsem si nechala vpichovat kyselinu hylauronovou. Těch několik hodin v týdnu, které jsem měla možnost mít pro sebe, jsem strávila běháním po doktorech. Někam mě posílali, někam jsem se pro druhý názor objednávala sama. Za rok jsem využívala více prášků a lékárenských výrobků než za celý svůj dosavadní život – antibiotické kapky a gely na suché oči, prášky na bolesti kloubů, na snížení zánětu v kloubech, kortikoidy na revma, homeopatika na revma, o vitamínech a doplňcích stravy na klouby nemluvě. Po různých vyšetřeních na rentgenu i magnetické rezonanci dospěli různí lékaři k různým výsledkům – artróza kyčelního kloubu 1. stupně, artróza kyčelního kloubu 2. - 3. stupně, ne artróza ale dysplasie kyčlí, nejhorší pro mě ale bylo znejistění doktora, že se může jednat o nějaké systémové onemocnění“.

Neprůkazné výsledky vyšetření a rozporuplné názory lékařů dál zvyšovaly Martinu úzkost. A strach má velké oči. Zasedla k internetu a studovala nejtěžší revmatické nemoci. Z vyděšení, studia internetu a běhání po lékařích ji začaly pálit oči, vysychat v ústech. A to jsou příznaky těžkého Sjögrenova syndromu, dočetla se. Kromě kloubů si začala léčit oči, přibylo hučení v uších. Rozjetý vlak vyšetření a léků už nebyla schopná zastavit. Začala naplno žít nemocí.

„Čas u internetu, stráveny četbou o různých systémových onemocněních mi moc nepřidal…Podezření na Sjögrenův syndrom, revmatoidní artritidu, případná operace stříšky kyčelního kloubu… K doktoru. Hnízdilovi jsem přišla v době, kdy jsem byla objednána na další krevní testy, punkci kolene, magnetickou rezonanci kyčle a rentgen kolene. Pan doktor mě při prvním vyšetření uklidnil. Už jen tím, že mě nechal zacvičit pár dřepů, mávl rukou a řekl, že to nic není. Důkladně mě prohlédl, vyzpovídal, a když jsem mu nabídla štos svých pečlivě nashromážděných vyšetření, tak mě vyzval, ať je hodím do koše. Nejdřív mě to zaskočilo, ale pak jsem je s úlevou do koše hodila. Byl to pro mě signál, ze to tedy zřejmě nebude tak hrozné.“.

Ve Švédsku kdysi publikovali studii, ve které se píše, jak moc diagnóza a způsob léčení závisejí na tom, k jakému specialistovi se pacient se svým problémem dostane nejdřív, kde mají momentálně volno. Paní Martě jsem řekl, že si může vybrat, jestli chce být léčena ortopedy a operována, nebo být pacientem neurologie, revmatologie, rehabilitace, psychosomatiky…Ale že nemusí. K tomu je ale potřeba, aby se uklidnila, odpočinula si a začala žít životem zdravého člověka. Aby se z chyby, kterou udělala nadmírou běhu, poučila. Když jsem ji požádal, ať celou složku vyšetření hodí do koše, asi minutu váhala. Pak to udělala. Symbolicky se vzdala diagnóz a vykročila na cestu uzdravení. Na kontrolu za necelé tři měsíce přišla jako vyměněná. Prakticky bez potíží, bez léků, usměvavá, dokonce v botách na vysokém podpatku.

„Má rodina to viděla asi stejně, říkali, že to chce čas, nikdy nepropadli mým nejčernějším obavám. Pro mě ale byl významný až signál od doktora, který mi řekl, že to bude dobré, a s pochybnostmi mě neposílal na další vyšetření. Všechny domluvené testy a termíny jsem s úlevou zrušila. Místo běhání teď chodím na rychlé procházky, aerobik jsem vyměnila za jógu a pilates a chodím si zaplavat. Vím, že si musím dávat pozor a některé sporty omezit nebo úplně vypustit. Už ale nekulhám, nebo jen po větší zátěži, a vím ze to druhý den zase bude dobré. Nedokáži říct, co přesně přispělo k výraznému zlepšení. Pan doktor mi ale určitě dodal víru v to, že to bude zase dobré a zastavil kolotoč dalších vyšetření, punkci kolene i nepříjemných myšlenek.“.

Žádné šarlatánství, žádná magie. Martu jsem nijak neočaroval. To, co zafungovalo lze shrnout třemi slovy: vysvětlení, uklidnění, povzbuzení. Marta je potřebovala slyšet od lékařské autority. Pak už se uzdravila sama. Jen jsem ji k tomu trochu postrčil. Celostní medicína s tou školní nebojuje ani ji nepopírá. Naopak ji rozvíjí - právě o celostní pohled - zasazení zdravotních potíží do souvislostí pacientova života.


Text publikován a sepsán se souhlasem a ve spolupráci s pacientkou. Přímá řeč pacientky je zcela autentická. Text zařazen do zahraniční mutace sestavené z knih Mým marodům a Zaříkávač nemoci.
MUDr. Jan Hnízdil, věnuje se komplexní psychosomatické medicíně, www.hnizdo-zdravi.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy