Co nám vláda tají???

30. 10. 2020 | 12:11
Přečteno 201501 krát
Názory skutečných odborníků a lékařů

„Společnost jsme šíleně vystrašili...Testujeme tisíce lidí denně, stojí to tři čtvrtě miliardy měsíčně a výsledkem je 71 pacientů v těžkém stavu. U nás je jich šest, mají spoustu rizikových faktorů, říkám tomu intenzivní obezitologie… Chřipka dokáže být destruktivnější než koronavirus.“ Doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D., vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze, ( DVTV, 17. 9. 2020)

„Podle našich dosavadních epidemiologických údajů se koronavirus chová v podstatě stejně jako chřipka, dokonce možná mírněji.“ Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., přednosta, Klinika infekčních nemocí 3. LF, Nemocnice Na Bulovce, (Reflex, 11. 9. 2020)

Na otázku, že někteří lidé promořování odmítají s tím, že po prodělání koronaviru protilátky nezůstanou dlouho v těle, takže by nám promořování nepomohlo, odpověděl: „To může říci jen nezasvěcený hlupák. Protilátky samozřejmě nezůstanou, když už člověk nemá infekci. Máme ale imunitu krátkodobou látkovou a buněčnou, která je dlouhodobá. Látková se objeví v okamžiku, kdy proděláváte infekci, nějakou dobu přetrvává, a pak vymizí. Proč by ji člověk dál produkoval, když mu nic není? T-lymfocyty už ale mají obtisknutou RNA viru či bakterie a když se znovu objeví, opět zprostředkují výrobu protilátek. Nechápu, proč tohle nikdo neřekne (?!).“ Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., přednosta, kardiocentrum IKEM, (eXtra, 18. 9. 2020)

„V tuto chvíli máme 520 volných lůžek, z toho je 480 volných na kyslíku a 40 volných na JIP, a máme v tuto chvíli hospitalizováno 187 lidí, ze kterých je šest na umělé plicní ventilaci a asi 140 lehkých nebo bezpříznakových případů. Máme rezervu hodně přes 500 lůžek… No ty zákroky se neruší, protože by na ně nebyla kapacita, ale protože to bylo nařízení centrálně řídícího týmu… Většinou umírají lidé, kteří jsou v terminálním stadiu života na LDN a byl jim také zjištěn covid… Podle mého názoru je klíčové, aby nám ta lůžka v nemocnicích nezabírali právě ti lehcí a bezpříznakoví pacienti…. Milan Kubek vždycky říká, ať se lékaři starají o medicínu, a on teď vyzývá k ekonomickému lockdownu, to podle mě úplně rozumné není. On si musí každý uvědomit, kolik stojí jeden den zavření ekonomiky, a už teď jsme spoustu ztratili. Zdraví národa a zdraví ekonomiky je tak úzce propojené, že kvůli jednomu nemůžete ničit druhé...Já když si přečtu ty headliny, tak si taky říkám, jak je to hrozné, a pak, když přijdu do nemocnice, tak relativně všichni zvládáme. Spousta lidí prostě využívá současnou krizi, aby se zviditelnili, a pochopili, že čím strašnější zpráva, tím větší zviditelnění. České zdravotnictví to zatím zvládá.“ JUDr., Ing. Miloslav Ludvík, MBA, ředitel, Fakultní nemocnice Motol, (Radio Z, 31. 10. 2020)

„Obtíže pociťuje asi 10 % nakažených. Úmrtnost je stále stejně nízká (max 1 %, v reálu asi i méně). To má k nemoci, která údajně ohrožuje existenci lidstva, daleko.…“ MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice Na Bulovce, (iDNES, 17. 9. 2020)

„Jsem znepokojený, jak vlády vzaly boj s covidem jako příležitost ukázat svoji důležitost a to, že mohou komandýrovat lidi a my se jim musíme podrobit… Brojím hlavně proti zbytečnému strachu. Říkáte, že přibyl počet pacientů nakažených covidem. Co přibylo, je ale počet pozitivně testovaných lidí, z nichž většina nebude mít téměř žádné příznaky. Jsou tedy nemocní? Z mého hlediska nikoli….Hospitalizovaných máme stále málo a ze statistik dobře víme, že s mladými lidmi vir nic zásadního nedělá…. Roli tu ale nyní sehrávají i média, která potřebují šokující zprávy. Počet mrtvých je nyní nízký, tak vyzdvihují počty nově nakažených. Zrovna nedávno jsem mluvil s několika lékaři z Ostravy a ptal se jich na osud nakažených horníků, co se s nimi stalo, kolik jich zemřelo. Říkali mi: Co by se jim stalo, vyleželi to a šli zase fárat…. Jsem kritik nošení roušek paušálně přikázaných za každých okolností a všude. Sám jsem byl na jaře několikrát zastaven městskou policií s tím, že nemám roušku anebo že ji mám špatně nasazenou. A bylo to v ulici, kde nikdo nebyl! To je příklad nařízení, které nedává ani vědecký, ani racionální smysl. Ve školách bych roušky nepřikazoval vůbec. Pokud se ve třídě náhodou objeví superpřenašeč, rouška stejně nepomůže… Mám tendenci vidět věci v širším kontextu. Nedávno jsem například slyšel vládního epidemiologa doktora Maďara říkat, že on věci posuzuje z epidemiologického hlediska a ekonomika ho nezajímá, tu on řešit nebude. Nebude řešit? Když uděláte nějaké epidemiologické opatření a zavřete tím ekonomiku a ta se propadne, pak nebudeme mít třeba ani na ty vakcíny, které určitě nebudou levné.“ RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc., šéf Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. (Reportér, 20. 9. 2020)

„Myslím ,že musíme odlišit zrno od plev. Zjistit kdo, jak, co a proč hlásá a nastavit si normální medicínská kritéria na to, proč testujeme pozitivitu u zdravých lidí?! Co testujeme? Přítomnost aktivního viru, neaktivního viru, kusu RNA? A všude stejně? PCR kvantitativně s hodnocením i nálože viru? Neboť košík jablek a vagón jablek jsou významně různá množství jablek, byť stejných.“ Prof. MUDr. Jan Žaloudík, DrSc., senátor, místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR, (facebook, 7. 8. 2020)

„Nechci to bagatelizovat, ale je vlastně jedno, jestli máme každý den pozitivně diagnostikovaných 200, 500, nebo 600 lidí. A to proto, že drtivá většina nyní nově diagnostikovaných jsou lidé, kteří nemají žádné příznaky nebo mají jen velmi lehký průběh nemoci. Vlastně se o nich dá říct, že nejsou nemocní.“ Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a vedoucí Institutu biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita, Brno, (aktualne.cz, 26. 8. 2020)


„Vadí mi neustálé koronavirové strašení...Hlavně nepanikařit a vrátit život do normálních kolejí. Vir tu zkrátka je a my se s ním musíme naučit žít. Veřejnost by se měla zklidnit, nikoli být vystavena strašení.... Druhá vlna samozřejmě přijít může a určitě si řekněme, že přijdou onemocnění, jež budou mít stejné příznaky jako infekce SARS-CoV-2 nebo nemoc covid-19. Budete smrkat, kýchat, budete mít mírnou teplotu. To s podzimními měsíci prostě nastává a většinou se na tom také podílejí koronaviry, i když jiného typu. Vypukne panika?!“ Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., rektor Karlovy univerzity v Praze, (Interview, 24. 8. 2020)

„Údaje o vyléčených jsou chybné, čísla nehrají.... Když je někdo vyléčený, tak předpokládáme, že byl nemocný..... Většina pozitivně testovaných ale žádnou nemoc neměla. Pozitivní test navíc neznamená, že jste nakažený nebo infekční. Koronavirus se teď chová jako kterýkoliv jiný respirační virus.... Očkovat bych se nenechala, nejsem přesvědčená o bezpečnosti vakcíny, je vyvíjena pod velkým tlakem.“ MUDr. Hana Zelená, Ph.D., viroložka, vedoucí oddělení mikrobiologie, Národní referenční laboratoř pro arboviry, SZÚ, Ostrava, (DVTV, 24. 8. 2020)

„Vláda situaci nezvládá, ale média neustálým rozdmýcháváním hysterie nesou stejnou vinu. To média stvořila popírače covidu-19 i zavírače všeho. Vadí mi neustálá manipulace s čísly a jejich dezinterpretace. Počet testovaných, počet nakažených, počet zemřelých, počet na JIP, počet volných ventilátorů atd. Pořád dokola. Společnost nemluví o ničem jiném, ale přitom ani většina zdravotníků není schopna z těchto čísel vyvodit relevantní závěry. Natož laická veřejnost…Jinak mnohokrát denně všemi zdůrazňované číslo, kolik lidí s covidem-19 zemřelo, je příkladem určité manipulace. To číslo děsí, ale přitom nic neříká. Když si srovnáme týdenní úmrtnost za poslední roky, letošní rok zatím nijak nevybočuje. Denně zemře v ČR asi 300 lidí, polovina z nich na kardiovaskulární onemocnění a čtvrtina na onkologická. Měli bychom se tedy ptát: kolik z těch, kteří zemřeli s covidem-19, mělo současně závažné onemocnění srdce či zhoubný nádor? Pokud tři čtvrtiny, tak při zatím stejné týdenní úmrtnosti jako v minulých letech není covid-19 nejspíš to nejhorší, co lidstvo kdy potkalo a potká...Hlavní problém českého zdravotnictví je, že celá ta diskuse o tom, jestli sem mají přijet doktoři z Ameriky nebo se mají koupit ventilátory, je absolutní nesmysl. Kapacita lůžková, monitorová a ventilátorová je v Čechách dostatečná. Háček je v tom, že není personál, konkrétně zkušené sestry. Chybí jich dlouhodobě stovky a nyní další stovky, protože jsou samy nemocné nebo jsou s dětmi, co nechodí do školy, doma… Je asi podstatné říci, že u nás nezemřel nikdo jinak úplně zdravý pouze na covid-19. Všichni měli nějaké významné základní onemocnění nebo patřili do nejrizikovější skupiny, tj. obézní diabetici s hypertenzí. Tato skupina dobře nedopadá a řekl bych, že všichni bychom si z toho měli včas vzít jasné varování, že dbát o životosprávu a svou tělesnou kondici není rozhodně ztráta času.“ Doc. MUDr. Jan Bláha, Ph.D., MHA., přednosta, Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM), VFN Praha, (seznam.cz, 30. 10. 2020)

(sestaveno ve spolupráci s panem Janem Cidrychem)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy