Demokracie

26. 02. 2010 | 06:42
Přečteno 11771 krát
Kdysi jsem o demokracii snil. Dnes ji tu máme nějakých dvacet let a já už vím, že zdaleka ne všechno je tak jednoduché, jak jsem si představoval; ale přesto si stále myslím, že demokracie je nutným základem všeho dobrého. O to víc mě znepokojuje, že čím dál víc lidí se při výkladu o tom, jak se nám dnes v Česku žije, bez tohoto termínu, jak se zdá, docela dobře obejde.

Když se v roce 1989 komunistický režim otřásl v základech, nebylo pro mne slova, které by mi znělo liběji než slovo demokracie. Bylo to něco z říše snů, neboť jsem si nedovedl představit, že byt to u nás skutečně mohlo nastat; a zároveň to v mých očích s sebou neslo všechno ostatní, po čem, zdálo se mi, mohl každý rozumný člověk toužit: svobodu, spravedlnost, prosperitu a taky možnost převzít odpovědnost za svůj život skutečně do svých vlastních rukou. Dnes tu máme demokracii nějakých dvacet let a já jsem si vědom, že zdaleka ne všechno je tak jednoduché, jak jsem si představoval, ale přesto si stále myslím, že demokracie je nutným základem všeho dobrého. O to víc mě znepokojuje, že čím dál víc lidí se při výkladu o tom, jak se nám dnes v Česku žije, případně v porovnávání toho, jak to bylo dříve a jak je to nyní, bez tohoto termínu, jak se zdá, docela dobře obejde. Například z hlediska rozdílů mezi naší zemí před třiceti lety a naší zemí dnes (případně absence hlubokých rozdílů), se mnohým lidem zdá být fakt, že dnes tu máme demokracii, nejenom nepodstatný, ale dokonce i něčím jako nebezpečnou kouřovou clonou.

Narazil jsem na to, když jsem do tohoto blogu napsal svůj první článek, ve kterém jsem varoval, že přese všechny deprimující nedostatky, které dnes náš stát má, bychom si měli být vědomi, že pokusit se je napravovat za cenu obětování demokracie by byla cesta do pekel. Měl jsem na mysli to, že proti vyhlazovacím táborům nacistického Německa či gulagům komunistického Ruska je naše země stále rájem na zemi. Tolik lidí, jako pod tímto článkem, mi asi ještě nikdy v životě nespílalo. To by mi ale samo o sobě tolik nevadilo; co mě skutečně znepokojilo bylo to, že pro většinu lidí jako by v rámci popisu našeho dnešního stavu vůbec nebylo pro pojem demokracie místo. Ti lidé si vystačili s tím, že tu jsou 'ti nahoře' (ti, kdo se mají dobře) a 'my dole' (my, co se máme špatně). Z tohoto hlediska se jim rozdíl mezi totalitním a demokratickým Českem nezdál příliš podstatný - prostě jenom jsou teď 'nahoře' jiní než dříve, a ti nejsou o nic lepší než ti předtím. (Co mě taky zaujalo, bylo to, že jsem se v očích těchto lidí, v důsledku toho, že jsem náš současný demokratický stát prohlásil za ne zas tak zavrženíhodný, automaticky ocitl mezi těmi 'nahoře' - protože jak bych mohl něco chválit, kdybych sám nebyl 'za vodou'? Což o to, já skutečně mám pocit, že se mám dobře; faktem ale je, že mnoho z těch, kdo mají pocit, že se mají špatně, se zjevně má lépe než já ... ).

Kdyby šlo jenom o internetové diskutéry, z nichž většina se ani pořádně nepodepíše, asi bych nad tím mávnul rukou (jak říká okřídlený vtip "Na internetu nikdo nepozná, že jsi pes"). Ale podobná optika čím dál více proniká i do žurnalistiky na místa, kde bych ji nebyl čekal. Samozřejmě by mě to nemělo překvapovat u autorů, kteří se nedokázali zbavit marxisticko-leninského vidění světa, kterým se nakazili v mládí a podle něhož vyplývá jediná skutečně podstatná společenská struktura ze vztahu mezi vlastníky výrobních prostředků a námezdními dělníky. (Zjistil jsem ale, že ti, kdo jsou příliš mladí na to, aby s touto nákazou v mládí přišli do styku a získali tak potřebné protilátky, jsou k ní už zase náchylní, i když teď na sebe většinou bere méně otřepané podoby, jako třeba vizi jakéhokoli státu jako ničeho než represivního zařízení, populární zejména mezi některými francouzskými intelektuály.) Na podobnou optiku ale narážím i tam, kde bych ji vůbec nečekal. Tak například v Respektu jsem se v článku Jana Němce před časem dočetl:

Dříve se na chaty „utíkalo“, dnes tam jezdíme „odpočívat“. Dříve se s režimem pasivně „kolaborovalo“, dnes se o politiku prostě „nezajímáme“. Ty rozdíly jsou čistě rétorické. Privatizace života nebyla výlučnou záležitostí komunistické společnosti. Ta obklopila jednání nepřirozeným kontextem a tento kontext do značné míry dezinterpretoval i mlčení tzv. mlčící většiny.

Ano, na první pohledu tu jistá podobnost skutečně je, ale jak hluboká je skutečně paralela mezi kolaborací s totalitním režimem a nezájem o politiku v demokratickém státě? V tom prvním případě pomáhám držet u moci někoho, kdo si tuto moc usurpoval a kdo může lidi nekontrolovaně terorizovat (i když to zrovna třeba tak moc nedělá); v tom druhém rezignuji na své právo se podílet na výběru těch, kteří o nás budou rozhodovat a prostě to ponechávám na ostatních.

I v nedemokratickému státě se člověku může žít dobře - pokud je v jeho čele nějaký osvícený vládce (či naopak vládce, který je příliš bezradný na to, aby lidi příliš utlačoval). Problém je v tom, že nežijete-li v demokracii, nemáte na to, kdo vám vládně žádný vliv, a nemít se špatně tedy můžete mít jedině tehdy, když máte opravdu štěstí. Když štěstí nemáte, je nad vámi nějaký Hitler nebo Stalin, a vy se jenom klepete, aby se ve svém neustálém rituálním boji proti nepřátelům režimu nezaměřil právě na nějakou ze skupin, do které patříte vy. Jak tomuhle zabránit? Zdá se mi, že tu je jenom jeden prostředek, a sice získat kontrolu nad tím, kdo se tam nahoru ubírá. (Samozřejmě že nějací 'ti nahoře' tu vždycky budou - něco tak složitého, jako je stát, musí někdo řídit, takže tu vždy bude nějaká nevelká skupina lidí, kteří budou mít velkou moc, a tím i vliv a předpoklady získávat kromě výhod, které jim právem náleží, i různé další - což je pokušení, kterému ne každý odolá.)

Po zkušenostech z reakci na můj blog vím, že někteří lidé namítnou, že ve skutečnosti nás neovládají ti, koho si zvolíme, ale že za provázky tahá někdo jiný (kapitalisti, židi, ilumináti, ...). Je ale nade všechnu pochybnost, že všechna skutečně důležitá rozhodnutí jsou - rozhodně minimálně formálně - v rukou našich volených zástupců. Samozřejmě, pokud jsou politici - tak či onak - zkorumpovaní (a já nepochybuji o tom, že korupce je v naší současné politice nechutně všudypřítomný element), pak může zůstat u té formálnosti a fakticky může o podstatných věcech skutečně rozhodovat někdo, kdo se za ně schovává. Pak ale máme možnost ty zkorumpované politiky příště nezvolit a na jejich místa vyzvednout někoho, kdo se zkorumpovat nedá. (To samozřejmě předpokládá, že se budeme politikům trpělivě dívat na prsty, abychom viděli, jak to z tou jejich zkorumpovaností v jednotlivých případech je, což je dost únavná práce; jednodušší je samozřejmě hodit všechny politiky do jednoho pytle a nadávat.) Že tu nikdo nezkorumpovatelný není? Pak si nemáme na co stěžovat - máme-li máslo na hlavě všichni, těžko můžeme nadávat, že ho tam má ten či onen. Napsal-li jsem výše, že i v nedemokratickému státě se člověku, má-li štěstí, může žít dobře, musím teď dodat, že naopak i v demokratickém státě nám mohou vládnout blbci. Jenomže nedokážeme-li si nikoho jiného než blbce zvolit, či není-li dokonce vůbec nikdo lepší k mání, tak co můžeme chtít?

Já osobně si ale myslím, nebo alespoň doufám, že skutečnost je prostší. Politici a politická kultura v naší zemi jsou skutečně špatní, a mnozí z nich asi i skutečně zkorumpovaní. Přesto i mezi politiky jsou, tak jako všude jinde, lepší a horší. Úlohou nás voličů by mělo být trpělivě podporovat ty alespoň částečně lepší na úkor těch horších a tak naši demokracii alespoň pomalu a částečně kultivovat. Jinudy, zdá se mi, cesta nevede, nechceme-li tu mít zase nějakého toho Mesiáše, který nám bude zařizovat ráj na zemi pomocí toho, že bude vybíjet ty, kterým se ten jeho ráj nebude líbit.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy