To není žádná sranda!

15. 02. 2011 | 09:25
Přečteno 6247 krát
Nedávno navštívila delegace z Kanady Českou republiku, aby zkoumala, jestli je možno zrušit víza do jejich země pro české občany. Předmětem jejich zkoumání bylo zjistit, zda se změnilo něco podstatného od zavedení víz v přístupu českého státu vůči největší mase stěžovatelů a žadatelů o azyl z České republiky, která svého času dosti zatížila kanadskou administrativu, takže příliv utečenců bylo nutno omezit. Těmi přestupníky a žadateli byli Romové z Česka.

Proto i zájem členů kanadské mise směřoval tam, kde by se mohli o případné diskriminaci Romů dovědět nejvíce. V Brně to bylo Muzeum romské kultury a úřad ombudsmana.

Diskuse se šesti zástupci Kanaďanů v Muzeu romské kultury jsem měl možnost se účastnit osobně a informace poskytnuté Kanaďanům ombudsmanem nezůstaly veřejnosti utajeny. Takže si o tom popovídejme!

Pan Varvařovský, který je nyní nástupcem Otakara Motejla, ale již dosti času strávil v nové funkci, nás nenechal na pochybách o svých vlastních pocitech, s nimiž se setkává při ochraně lidských práv a se kterými se netajil ani před kanadskou delegací.

Přiznám se, že jsem dosti na rozpacích, když mám přijít na kloub tomu, jak rozdílná stanoviska lze zaujmout k problematice diskriminace při debatě s Kanaďany a to dokonce u institucí, pracujících v jednom městě, které se mohou pyšnit dlouhodobou dobrou spoluprací a vzájemnou tolerancí, v níž je oceňován společný, dosti shodný přístup k problematice rovných práv a příležitostí. Tedy až dosud, jak se zdá.

V Muzeu romské kultury jsme jasně řekli, že se do značné míry cítíme být loajální vůči vládě, protože vláda přece jen má programy, směřující k integraci Romů do společnosti a že jen neradi se dostáváme do role stěžovatelů. Avšak, při naléhavých, docela konkrétních dotazech ze strany kanadské jsme byli nuceni přiznat, že situace Romů se zřetelně zhoršuje a že přístup samospráv je vůči Romům více než macešský. Ač nerozlišování, při jednání na radnici je rozlišení jednoznačné a má téměř vždy negativní dopad.

Bylo nutno na dotaz přiznat, že vláda by v případě odstranění víz nijak nemohla regulovat případný exodus Romů. Na druhé straně jsme ubezpečovali, že tento exodus ani nehrozí, protože se můžeme právem domnívat, že čeští Romové jsou do značné míry dobře integrovaní ve společnosti a už daleko lépe na rozdíl od jiných zemí, jako je Slovensko, Maďarsko a balkánské země. Zrušení víz by nepochybně přispělo i k lepšímu vnímání Romů ve společnosti.

Připustili jsme také, že ČR je bezpečnou zemí a nebyl by tedy žádný důvod hledat bezpečí někde jinde. V každém případě trváme na řešení problémů na vlastní půdě, jsou-li jaké v naší zemi a vybízíme k tomu i své Romy.

Ombudsman si s Kanaďany pohovořil „po našem i po anglicku“. Držel se svých statistik a z nich mu vychází jen 2% z toho, co by mohlo být diskriminací, o Romech ani nemluvě. Ty v kanceláři ombudsmana nerozlišují a ani neevidují. Pan ombudsman se nemůže zbavit pochyb, je-li skutečně diskriminací tolik, kolik je různých podvýborů, komisí, sdružení ochránců a specielních zákonů a bůhví čeho všeho ještě, co nás má před diskriminací chránit.

Ani se nedivím, že se Kanaďani zdáli být trochu zaskočeni. Jinak byli ale fajn a dobře jsme si popovídali, dověděli jsme se od pana ombudsmana.

Přiznám se bez mučení, že já jsem byl zaskočen docela dost. Pokusím se na vše podívat bez emocí a dle svých každodenních zkušeností, o kterých se právem mohu domnívat, že jsou častější a bezprostřednější než je zažívá pan Varvařovský. Mezi těmi lidmi, o nichž je řeč a o jejich bolestech, strastech, vztecích a bezmoci mohu už dnes vyprávět romány.

Už v tom je dosti závažný rozdíl. K ombudsmanovi se příliš mnoho lidí z kruhů, o nichž já vím neskonale víc než pan ombudsman, dostane jen málo a už vůbec budou mít tolik problémů vše sepsat a ujasnit, jak postupovat, že se nakonec ani k ombudsmanovi jít neodhodlají. Malý počet Romů u ombudsmana nemusí být žádné měřítko při posuzování skutečné diskriminace. Také se nevede statistika o etnicitě, takže se neví, kolik Romů vlastně přišlo – i když mezi řádky pan ombudsman připouští, že jich vlastně ani moc nebylo, a docela se z toho raduje. Chápu ho, ale já vím zcela jistě, že tohle důvod k radosti rozhodně není.

Není přece jen zarážející zjištění i pro úřad ombudsmana, že se v různých, bohužel zatím jen „kvalifikovaných“ odhadech zjišťuje, že nezaměstnaných Romů je i 90 %, někde, kde je nezaměstnanost jen 9 %, že na sociálním dně se nachází více než 60 % romské populace, že už dnes jsou Romové mezi lidmi negativně vnímáni v 84 % a že už tu máme školy přísně segregované jen na čistě romské žáky a na čistě české žáky a že středoškoláka nebo vysokoškoláka Roma abys jen se svíčkou hledal a nenašel? Rozhodně netvrdím, že tato fakta, jsou sama o sobě diskriminační. Ale co tvrdím je, že jejich příčiny jsou totálně diskriminační a s mnohými si společnost neví rady. Sám pan ombudsman, se zdá být docela spokojen s tím, co zažívá. Nerad mu beru tu radost, je to uspokojení liché, ale ještě se dočká!

Jestliže se jen tyhle věci, a to jsem vyjmenoval ty nejvíce křičící, nedostávají na stůl ombudsmanovi, nemusí to znamenat, že tu nejsou a že nejsou závažné natolik, aby jim byla věnována náležitá pozornost. Jsou to příčiny diskriminace nepřímé a já nechci soudit, jestli patří do pravomoci ombudsmana se jimi zabývat či nikoliv.

Nevím, jestli skutečně v naší zemi je plno výborů, komisí, sdružení, ochránců a zákonů. Podle výsledů bych řekl, že málo, nebo že neumí pracovat efektivně nebo prostě jen mají těžkou pozici se prosadit ve prospěch poškozených. Na takové tvrzení je dost brzy a navíc – není nijak podpořeno fakty.

Chci se v této souvislosti dotknout antidiskriminačního zákona, o kterém prohlašuje pan Varvařovský, že není nutný. Já si myslím pravý opak.

Je nutný právě z toho, byť i jediného důvodu, který nebyl postřehnut, jak se zdá ani panem ombudsmanem. Existuje tu diskriminace, závažná a naprosto devastující celou společnost i ekonomicky, jejíž příčiny se jen těžko odhalují a ještě hůře dokazují. I kdyby k ničemu jinému, je antidiskriminační zákon cestou, která tohle může objevovat. A to není málo. S jistou satisfakcí bych se rád dočkal toho, aby ombudsman, v nějakém dalším případu, tuto dobrou vlastnost tohoto zákona objevil.

Nerad to zmiňuji a dost jsem si to rozmýšlel, zda o tom mám hovořit. V době.kdy nastoupila nová vlády Petra Nečase, kdy se objevila spousta chytrých poradců vedle něho a v době, kdy skončil ve své funkci ministr pro lidská práva a po dosti těžkých a úporných bojích i zmocněnec pro lidská práva toho jména Michael Kocáb se říkalo,.v kruzích kolem premiéra, že v této zemi není třeba žádného zmocněnce pro lidská práva, stačí prý Ústava a v ní Listina lidských práv ( i tohle nám pan Varvařovský potvrzuje) a dokonce ani ombudsman tu není třeba. Nu, nakonec tu ombudsman zůstal, díky bohu, zrušit ho stejně nešlo.

Co víc si přát, není-liž pravda? Vždyť nový ombudsman má stejné názory, jako poradcové pana premiéra. Snad to přispěje i k většímu prosazení rovných práv a příležitostí.

Zatím však musím konstatovat, že toto vše se děje v zemi, kde existují senátoři a senátorky, kteří mohou hlasitě a beztrestně vyjadřovat vyloženě rasistické názory, dokonce je uplatňovat v praxi (viz hanebný případ vystěhovaných vsetínských Romů, ke kterému se vyjádřil bývalý ombudsman zcela jednoznačně jako k případu diskriminačnímu) a kde starostové a starostky v samosprávách nám úspěšně vytváří gheta a s nimi pak nezadržitelně se rozvíjející segregaci v českém školství a to takovou, že už vlastně nikdo neví, co si s ní počít a tak je raději pokládána za normální.

Myslím, že je tu dost práce i pro úřad ombudsmana a nemusí při tom ani Romy rozlišovat a vnímat.

Stačí, když si povšimne nepochybného fenomenu, proč právě s Romy je tolik potíží, nebo spíše, řeknu-li provokativně, proč mají právě Romové tolik potíží se společností, v níž žijí.

Ale ani úřad ombudsmana problém diskriminace neodstraní. Měl by však napomoci, jak si počínat v boji proti ní.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy