V těchto volbách existuje varianta ještě horší než nejhorší

10. 01. 2023 | 00:21
Přečteno 31387 krát
Mnoho z nás se shoduje na nejhorší možné volbě. Nejhorší varianta je vítězství lháře a manipulátora Andreje Babiše. Asi málo z Vás bude se mnou sdílet názor, že existuje možná ještě horší varianta než ta nejhorší. Je jí Danuše Nerudová. Proč?

Pozice prezidenta České republiky by v této kritické době měla díky svému vlivu (nikoliv moci) obrovský pozitivní potenciál. Proto jsem kandidoval. Obávám se, že tento potenciál je ve stávající prezidentské volbě zmařen. Přesto je tato volba důležitá. Bohužel. Hrozí totiž i extrémně špatné scénáře pro budoucnost.

Prezident České republiky by měl být morálním vzorem, symbolem pravdivosti a čestnosti. Vím, nebylo tomu tak v historii poslední doby. Přesto, nechceme a nesmíme si zvolit prezidenta, který je již předem usvědčený lhář nebo podvodník.

Mnoho z nás se shoduje na nejhorší možné volbě. Nejhorší varianta je vítězství lháře a manipulátora Andreje Babiše. Asi málo z Vás bude se mnou sdílet názor, že existuje možná ještě horší varianta než ta nejhorší. Je jí Danuše Nerudová. Proč?

S paní Nerudovou souhlasím v jednom důležitém bodě, kterým je problematika Číny. Již dlouhodobě mluvím o tom, že totalitní režim v Číně je, kvůli hrozbě absolutního zneužití technologií, největším nebezpečím pro naši civilizaci. Paní Nerudová ovšem přijala styl Číny v tématu covidismu. Navrhovala povinné očkování proti Covidu pro určité věkové skupiny s argumentem minimalizace společenských a ekonomických škod. Její postoje ke covidu ovšem nejsou zdaleka tím největším problémem. Shrňme si zde ty nejzásadnější průšvihy paní Nerudové (v příloze najdete odkazy a důkazy):



1) Paní Nerudová podváděla při testu prezidentských kandidátů a poté se sama usvědčila ze lži v pořadu DVTV. Považuji za absolutně trapné, že před odhalením se paní Nerudová dokonce kasala, že byla v testu nejlepší.

2) Podezření na prodávání titulů na Mendelově univerzitě (MU), kde byla rektorkou. U jedné z takových doktorandek byla paní Nerudová dokonce vedoucí disertační práce.

3) Plagiátorství disertačních prací a odebrání akreditace na doktorské ekonomické studium.

4) Paní Nerudová je vedena jako spoluautorka odborné publikace, do které fakticky nemohla nijak přispět. To je akademický podvod.

5) Zakázky MU pro kancelář Roberta Nerudy (AK Havel & Partners).

6) Sběr podpisů pro prezidentskou kandidaturu: Tým paní Nerudové dle jejích slov vyřadil necelých 20 tisíc podpisů. Je proto absolutní (matematická) jistota, že tým paní Nerudové musel použít nějaký druh databáze občanů, což mluvčí Nerudové Filip Vích popřel.

Je pro mě alarmující, že paní Nerudová byla schopna zmanipulovat i mladé a inteligentní lidi. Manipulace inteligentních lidí je mimochodem ještě více nebezpečná, protože tací lidé mají obvykle větší sebedůvěru ve svoji “neomylnost” a mohou tedy zapříčinit ještě více škody. Chápu, že mnoho lidí si přeje v paní Nerudové vidět silnou a čestnou ženu, která bude protiváhou současného příliš mužského, egem a touhou po moci ovlivněného světa politiky. Osobně bych si silnou a čestnou prezidentku přál také. Paní Nerudová ale taková bohužel není, a to i přes svou úpornou snahu tuto roli hrát.

Asi čtvrtá nejhorší možná volba je podle mého názoru generál Petr Pavel. Z pohledu symboliky a historie je tato volba nejhorší, podobně jako v případě Babiše. Kdo by chtěl mít za prezidenta svobodné země proponenta minulého totalitního režimu? Navzdory tomu, volba Petra Pavla není z hlediska aktuálního dopadu vyloženě špatná. Vím, kdo je na pozadí výběru "generála" a jsem proto přesvědčen, že tato figura by byla z hlediska výkonu funkce prezidenta přijatelná.

Jak je vůbec možné, že ze tří reálných kandidátů dva jsou morální katastrofa a třetí proponent bývalého režimu? Volba možná v jistém smyslu zrcadlí naši společnost. Nevím. Koneckonců je vtipné a možná jistým zrcadlem, že v těchto volbách byly pošlapány základní principy čestnosti a spravedlivosti a z velmi podivných důvodů se nemohu ucházet o Váš hlas.

Kdybych se rozhodl volit z pohledu exekutivy malé zlo v porovnání s hodně velkými zly, vím, koho bych volil. Zdůrazňuji, že pouhé "o trochu menší zlo" bych nevolil nikdy. Upřímná volba má velkou hodnotu a "volit menší zlo" může mít smysl pouze v situaci, kdy to velké zlo (v našem případě dokonce dvě velká zla) je extrémní. Mimochodem, kdyby měl nastat katastrofický scénář těchto dvou zel ve druhém kole, Babiš versus Nerudová, odevzdal bych prázdný volební lístek. Morální deziluze, kterou by paní Nerudová mohla pro mnoho lidí způsobit, může mít celkově horší dopady, než zlo již známé.

Pokud bych se rozhodl volit srdcem, dal bych svůj hlas Karlu Divišovi, a to především díky mé osobní zkušenosti s ním, a to i přestože jsem nesouznil s jeho pojetím nedělní superdebaty na České televizi.




Příloha: Detaily ohledně problémů paní Nerudové - odkazy a důkazy.

1) Podvádění při testu prezidentských kandidátů
Lze snad pochopit, že děti ve škole opisují nebo používají taháky. Je to samozřejmě špatně. Nelze ovšem tolerovat, že při testu podvádí rektorka university. Považuji to za naprostou degradaci vědy. Něco takového je dle mého přesvědčení přímo alarmující u někoho, kdo se uchází o pozici prezidenta. Viz zde.
Je nebetyčně trapné, jak paní Nerudová lhala a sama se usvědčila v přímém přenosu v DVTV. Podívejte se na tříminutový záznam.

2) Podezření na prodávání titulů na Mendelově univerzitě (MU):
Rakouská zprostředkovatelská agentura Institut für Management propaguje studium na MU jako nenáročné (slibuje, že stačí do Brna za tři roky zajet všeho všudy šestkrát, a závěrečná disertační práce také nemusí být příliš obsáhlá). Cena 25 tisíc EUR, poplatek MU je pětkrát nižší. Kam putoval zbytek peněz se neví, škola ale trvá na tom, že si brala jen svůj díl. Doktoráty byly získávány ve zkrácené době (zpravidla 2 roky). U jedné z takových doktorandek byla paní Nerudová vedoucí disertační práce. Byla tedy přímo součástí procesu a o jeho charakteru věděla. Přes informace k tomuto problému začala MU pod vedením paní Nerudové tuto situaci prověřovat a řešit se značným odstupem (asi čtvrt roku po podaném podnětu). Viz zde.

3) Plagiátorství dizertačních prací a odebrání akreditace na doktorské ekonomické studium:
Mezinárodní antiplagiátorská platforma VroniPlag odhalila shody v textech disertačních prací několika rakouských komunálních politiků, kteří úspěšně ukončili doktorské studium na Provozně ekonomické fakultě (PEF) Mendelovy univerzity, následná kontrola ze strany úřadů chyby v doktorském studiu potvrdila. Několika absolventům byly odebrány jejich doktorské tituly. Národní akreditační úřad rozhodl o odebrání akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů - univerzita si v doktorském typu studia pro ekonomické obory už nebude moct schvalovat nové studijní programy sama, ale bude se muset s žádostí o jejich povolení obrátit na akreditační úřad.

4) Paní Nerudová je vedena jako spoluautorka odborné publikace, do které fakticky nemohla nijak přispět. To je akademický podvod. Detaily na Twitteru Jakuba Steinera. Příslušná publikace zde.
Dalším spoluautorem publikace výše je prof. Adam, který byl zvolen za rektora MU po Nerudové a musel rezignovat po prokázání “hrubé nedbalosti při kontrole kvality” až po “jasné známky manipulace s daty”. Více zde.

5) Zakázky MU pro kancelář Roberta Nerudy (AK Havel & Partners). Více zde.


6) Sběr podpisů pro prezidentskou kandidaturu: Tým paní Nerudové dle jejích slov vyřadil necelých 20 tisíc podpisů, tedy cca jednu pětinu z jí nasbíraných záznamů. Pokud je toto prohlášení pravdivé, tak máme dokonce matematickou (absolutní) jistotu, že její tým nějaké databáze občanů využil. Z rozhodnutí ministerstva je dohledatelné, že paní Nerudová měla škrtnutých pouze 3 373 podpisů. Musela teda identifikovat velké množství archů s celkem cca 16 000 podvodnými podpisy. Ty ovšem nelze identifikovat jinak, než ověřením údajů o občanech, protože podvodníci používají ve velké většině existující adresy. (Vzhledem k tomu, že je statisticky nemožné, aby jasně identifikovatelné chyby typu nečitelnost se koncentrovaly vždy na stejných arších, dojdeme stejného závěru i bez informace o škrtnutých pouze 3373 podpisech.)
Použití databáze občanů mluvčí Nerudové Filip Vích popřel v tištěném Právu 15.12.2022.

7) Postoj paní Nerudové k povinnému očkování proti Covidu - Twitter Danuše Nerudové z června 2021.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy