To nepsal náš doktor Jarolímek

15. 02. 2013 | 16:45
Přečteno 6739 krát
Reakce čtenářů na minulý příspěvek k nedobrovolným hospitalizacím byly bouřlivé, jako bych chtěl každého pacienta sbalit a zavřít do blázince.

Přes třicet let se snažím (a je to také filosofie Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov), předcházet hospitalizaci psychotických pacientů, ať dobrovolné nebo nedobrovolné. Nedobrovolná hospitalizace by jednoznačně měla být ultimum refugium – poslední útočiště, opravdu to úplně poslední řešení.

V minulém příspěvku jsem psal o Ditě. Jméno je fiktivní a také popsaný příběh se v jednom bodě liší od reality. Šlo mi o to ukázat typickou situaci při nedobrovolné hospitalizaci pacienta, který zdánlivě nikoho neohrožuje, ale stále hlouběji se propadá do své nemoci a postupně si ničí život. Dita žila v bludné představě, že objevila kosmickou částici, která zachrání celé lidstvo a přinese jí hromadu peněz. Ničím jiným se nezabývala, ztratila všechny kamarády, stala se zcela závislou na péči své matky a babičky.

Popsal jsem marnou snahu přesvědčit Ditu o nutnosti léčby (viz předchozí blog Kdy je pacient nebezpečný sobě nebo svému okolí?) a nakonec i přivolání záchranky a její nedobrovolnou hospitalizaci v bohnické léčebně. V diskusi vyjádřila řada čtenářů nesouhlas s mým postupem. Tady jsou příklady: „Nikoho neohrožovala, ani sebe, jen žije ve svých snech, které jak přijdou, tak odejdou. Vy jste ji násilím nechal převézt do Bohnic, protože vaše myšlení je jiné a chcete ho násilím natlouci do cizí osoby. Ona za vámi taky nechodí a nepřesvědčuje vás, že nerozumíte vesmíru,“ napsal jeden autor. „Nedobrovolná hospitalizace je delikátní nástroj, neboť náležitě zneužitelný. (…) Hypotetické škody způsobené předpokládaným jednáním jedince (…) nejsou a ani nemohou být dostatečným důvodem k nedobrovolné hospitalizaci,“ napsal další.

V diskusi zareagoval i jeden z mých bývalých pacientů: „Tohle bych od pana doktora nečekal. Myslel jsem si, že je zastánce normálního slušného přístupu k nemocnému. (…) To není náš oblíbený doktor Jarolímek. On není násilník, který někoho podvede a sbalí ho do léčebny. To on by nikdy neudělal. Ke mně se v sanatoriu nikdy takhle ošklivě nechoval.“ Další z reagujících se ptá, proč jsem Ditě nenabídl jiné možnosti než psychofarmaka a hospitalizaci – například prý mohla chodit do denního stacionáře a vyzkoušet nějakou vhodnou terapii. „Myslím, že možnosti existují, ale to by se jí prostě někdo musel věnovat, což stojí víc úsilí a času, než ji prostě zavřít,“ napsal tento autor.

Po celou dobu existence ondřejovského sanatoria se mermomocí snažíme hospitalizacím předcházet a děláme všechno možné, abychom pacienty získali pro jinou formu léčby. Založil jsem mobilní krizový tým, který operuje v terénu, a který ve stovkách případů předešel hospitalizaci pacientů. Krizový mobilní tým jezdí za ohroženým člověkem, spolupracuje s jeho rodinou, rodiči, sourozenci, nabízí služby denního sanatoria, hledá možnosti, jak nemocnému ušít potřebnou terapii na míru.

Někdy se samozřejmě stane, poté co byly vyčerpány všechny ostatní možnosti, že situace vyžaduje nedobrovolnou hospitalizaci. Tak to bylo i v případě mladé ženy, kterou jsem nazval Dita. Posuďte sami, zda je, nebo není její život v ohrožení, zda jsme se snažili, nebo nesnažili udělat všechno možné, nakonec včetně nedobrovolné hospitalizace, abychom jí pomohli.

Mohlo by se zdát, že mladá krásná holka, která se upnula ke své vizi, nepracuje a jen tak si hloubá o své vesmírné částici, patří mezi neškodné podivíny, jakých je spousta. Pár jich znám, například jednoho inženýra, který věří v Matrix, ale byl schopen si nově zrekonstruovat byt a teď si nachází zaměstnání. Neberu mu jeho představy a nikam ho neodesílám. Řada jiných „podivínských“ lidí je na úřadu práce, třeba pobírají dávky, ale jsou schopni nějak fungovat. Dita nemá nic, stala se naprosto závislou na mámě, na babičce, nemá žádný příjem. Kdyby její otec byl milionář a nebyl by žádný problém, aby se nadosmrti zabývala svou vesmírnou částicí, byla by to možná jiná situace. Ale rodiče jsou rozvedeni a Ditin táta mi telefonoval každý týden. Měl o ní strach a prosil o pomoc.

V prvopočátku onemocnění jsem se snažil navázat s Ditou terapeutický vztah a ušetřit ji hospitalizace na psychiatrii. Podařilo se mi ji přesvědčit, aby dvakrát přijela do ambulance, ale léky a jakoukoliv pomoc odmítala. Potom si začala vyskakovat, že přes týden vůbec nemá čas, že může jenom v sobotu v osm večer. Tak jsem ji napsal do mailu, že v osm jsem doma, jestli chcete, může za mnou přijet.

Přijela, mluvili jsme spolu asi dvě hodiny. Snažil jsem se ji nasměrovat k tomu, co bylo v jejím životě pozitivní, co se jí dařilo a současně jsem se snažil propojit to nějak s psychiatrickým světem. Bývala velmi úspěšná v modelingu a v navrhování a šití šatů pro celebrity, tak jsme spolu vymysleli módní přehlídku šatů pro dívky trpící schizofrenií, že by navrhovala šaty, někdo jiný by je šil, já bych vytipoval pacientky a na nějakém noblesním místě bychom udělali módní přehlídku, kde by se šaty zároveň prodávaly. A zisk by šel částečně Ditě a částečně na nějaké bohulibé účely.

Vymýšleli jsme k tomu kalendář, kde by pacientky předváděly modely, které Dita navrhla. Podporoval jsem ji také v tom, aby dokončila svoje starší realizovatelné plány. Měla například zpracovaný projekt na šití kalhot a šál z ohebných skleněných vláken, která by různě odrážela světlo. Zkoušela sehnat skláře v Preciose, ale už to nedotáhla do konce. Nabízel jsem jí pomoc, projevoval jsem o ni zájem a Dita se do mě v téhle situaci zamilovala. Když jsem jemně, ale jasně vymezil naše role, sebe jako terapeuta a ji jako děvče, které je mi sympatické, ale má nějaký psychický problém, vzala to jako odmítnutí a přerušila se mnou kontakt. Znovu se plně pohroužila do svého psychotického světa a všechny plány hodila za hlavu.

Několik dalších týdnů, možná dva tři měsíce, udržoval náš krizový tým kontakt s její mámou, babičkou, tátou a zkoušeli jsme Ditě nabízet různá řešení. Jenže když je někdo v psychotické bublině, je přesvědčen, že je naprosto zdráv a navrch, že je geniální vynálezce, tak nepřistoupí na to, že by měl docházet i do nějakého zdravotnického zařízení.a podstupovat nějakou terapii, povídat si s psychiatrem nebo jiným odborníkem. Vyvinuli jsme skutečně maximální úsilí jí pomoci, ale nakonec jsme zjistili, že prostě na nic nepřistoupí.

Čím dál víc se nořila do svého virtuálního světa, žila v představě, že bude dělat nějakou
přednášku o svém objevu, což byla naprostá chiméra. Přerušila jakékoliv sociální kontakty. Ocitla se v naprosté závislosti na svých nejbližších, ale přitom to vědomě nepřijímala Konzumovala jejich péči, ale nemluvila o ničem jiném než o vesmírné částici a dostávala se tak s nimi do neustálých konfliktů. Sice ji podporovali, ale byli z toho nešťastní, protože viděli, jak se během těch dvou let propadá hlouběji a hlouběji. Obávali se, že kdyby přestali fungovat, ocitla by se na ulici, kde by byl její život ohrožený.

V poslední době odcházela v noci z domu a obávám se, že se i prodávala, aby měla peníze a mohla si koupit například glóbus nebo jiné věci související s její bludnou vizí. Máma i babička se z toho hroutily a opakovaně nás prosily o pomoc.To znamená, že její nejbližší okolí bylo ohroženo a začalo selhávat. U mámy se objevily psychické problémy a dodnes chodí do krizového oddělení na terapii. Dita naopak s krizovým oddělením přerušila styky, odmítala všechny nabídky, třeba i jen na setkání v kavárně. Rozesílala jenom maily s přednáškou o vesmírné částici. Nakonec jsme se rozhodli, že musíme něco udělat. Jeli jsme k ní a já jsem jí řekl: „Máma má o vás strach, ostatní mají o vás strach, já mám o vás strach, je potřeba hold něco změnit. Máte tři možnosti. Tablety, injekce anebo hospitalizace.“

Dita se psychiatrické léčebny vrátila po třech týdnech (nebyla propuštěna hned druhý den, jak jsem psal v předchozím pozměněném příběhu). Výsledek byl ale stejný – nebrala léky a dál jela ve svém bludu. V léčebně ji doporučili ambulantního psychiatra, ale nikdy k němu nedorazila. V současnosti nebydlí doma s mámou a babičkou, bydlení ji poskytlo jakési sdružení, které se zabývá paranormálními jevy. Rodina neví, kde bydlí. Obávám se, že Ditin život je ohrožen víc než kdy před tím.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy