Obhajoba ministra Blažka

02. 03. 2023 | 11:56
Přečteno 4154 krát
Už jste si možná zvykli, že občas svým komentářem překvapím. Například když nastupoval “don Pablo” na ministerstvo spravedlnosti, tak namísto toho, abych stál na barikádách, hájil jsem ho. A zveřejnil, že jeho přezdívka pochází od mého bývalého kolegy Svatopluka Bartíka a vymyslel ji v jedné vteřině, když nám do auta volal nějaký novinář a ptal se, kdo je to ten Pavel Blažek, kterého dává Nečas na spravedlnost. To se psal rok 2012. Za jeho tehdejšího ročního působení v rezortu se nestalo špatného vůbec nic, ale to je už dávno a nikdo si to nepamatuje. Obdobné zděšení niceméně zavládlo, když se měl stát ministrem podruhé.


Protože přemýšlení Pavla Blažka o justici a o spravedlnosti sleduju dlouhodobě, neměl jsem z jeho nástupu žádné obavy, naopak byl jasně tou lepší volbou místo Marka Bendy, který na post aspiroval taky. Proč? Protože ultrakonzervativec Benda je možná odborník na ústavní právo, ale miluje svět 19. století a vše ostatní je progressivismus. Blažek je liberál, chce reformu vězeňství, chce upravovat trestní zákoník, aby se lidi za bagatelní drobotiny nezavírali do vězení. A krom toho taky, jak si hned ukážeme, hájí nezávislost justice, ale nemá současně problém jít se soudy do sporu nebo v případě soudního selhání intervenovat u prezidenta za milost, a taky hájí a prosazuje nezávislost státních zástupců, ale současně nemá problém využívat svého zákonného zmocnění, když je důvodné se domnívat, že se děje něco podivného.

Předem je potřeba si říct jednu věc: Státní zastupitelství je součástí moci výkonné! Nepatří do moci soudní. Státní zástupce je, jak slovní spojení napovídá, zástupcem veřejné moci. Jeho dřívější označení návladní je ještě víc popisné. V rámci trestního procesu je “návladní” ten, který jedná jménem státu, a to v gesci politicky reprezentované ministrem spravedlnosti. Ten má tak nejen právo, ale přímo politikou povinnost zabývat se tím, jestli tato složka moci výkonné funguje správně - jestli skutečně zaručuje nestrannost, nejde na ruku policii, k soudu podává jen to, co má šanci skutečně obstát a zbytečně po soudech někoho nevláčí a tak.

Tento úvod je nutný říci, protože pakliže má celý systém fungovat, nelze, aby státní zastupitelství trčelo někde ve vzduchoprázdnu a nikdo neměl možnost jeho činnost alespoň nazírat.

A teď konkrétně. ODS v Brně samozřejmě synonymem korupce je. O tom není vůbec sporu. Těch případů a důkazů ale i těch zkazek, o kterých si vypráví celé Brno, je nepočítaně. Korupční systém, který se rozjel zejména na Brně střed a který je i jednou z větví aktuálního případu, není žádná chiméra, ale realita. Stejně jako je realita Švachulova stoka. Privatizace je jedna velká špína, “obálková metoda” při přidělování bytů taky. A tento systém na Brně-střed vznikal v době, kdy zde jako radní současný ministr spravedlnosti působil. Tak to prostě je.

Tedy pokud se nyní ministr Blažek na základě svého nejen práva, ale v konkrétních případech vlastně i povinnosti táže na věci ohledně postupu státních zástupců (zejména státní zástupkyně Lastovecké), vypadá to rozhodně blbě, protože se kauza týká i jeho lidí. Bradáč u něj začínal atd. To všechno platí.

Ale vysoce nad tím je veřejný zájem na tom, aby u nás trestní proces probíhal spravedlivě. V této kauze zdaleka nejde jen o několik ODSáků. Jde o života mnoha lidí, kteří u těch prošetřovaných dějů možná byli, možná nebyli, a fakt je ten, že jen za poslední dobu NSZ zrušilo stíhání hned čtyře osob, které Lastovecká začala stíhat! Důležité je si číst si to odůvodnění zrušení stíhání. Z toho je zřejmé, že ze strany státní zástupkyně Lastovecké jde o šlendrián a že je v olomouckém státním zastupitelství něco hodně shnilého. Třeba toto:

Státní zástupce NSZ po přezkoumání předloženého spisového materiálu zjistil, že spis byl předložen neúplný (nebyly předloženy zejména příkazy k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu podle § 88 odst. 1 trestního řádu, příkazy ke zjištění údajů o telekomunikačním provozu podle § 88a odst. 1 trestního řádu, povolení ke sledování osob a věcí podle § 158d trestního řádu, povolení použití agenta podle § 158e trestního řádu, zvukové záznamy zajištěné pomocí těchto prostředků). Státní zástupce NSZ proto dne 13. 12. 2022 uložil státní zástupkyni VSZ v Olomouci předložení chybějícího spisového materiálu. Státní zástupkyně VSZ v Olomouci dne 23. 12. 2022 předložila státnímu zástupci NSZ další spisový materiál, avšak opět v neúplné podobě (nebyly předloženy rozhodnutí o povolení použití agenta podle § 158e trestního řádu, zvukové záznamy získané pomocí sledování osob a věcí podle § 158d trestního řádu, některé důkazní zvukové záznamy o odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu zajištěné podle § 88 trestního řádu). Státní zástupce NSZ proto dne 2. 1. 2023 opětovně uložil státní zástupkyni VSZ v Olomouci předložení chybějícího spisového materiálu. Ten byl předložen dne 16. 1. 2023, avšak opět v neúplné podobě [nebyly předloženy některé důkazní zvukové záznamy o odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu zajištěné podle § 88 trestního řádu, zejména zvukové záznamy z listopadu a prosince 2021 vztahující se zejména ke skutku 6) napadeného usnesení],

Tohle že je v pořádku? A abychom si rozuměli - s tímto nemá Blažek společného vůbec nic! Zděšení z postupu paní návladní Lastovecké je největší uvnitř soustavy. Akorát, když tohle jako ministr vidí, tak jako politický gestor státního zastupitelství logicky musí nad věcí přemýšlet a případně, pokud to tak vyhodnotí nebo má k tomu nějaký podnět, konat.

Ještě si ale řekněme pár jiných věcí. Když se Benešová snažila vystrnadit Pavla Zemana a stále hrozila jeho odvoláním, bylo to skutečné zastrašování, hledání malicherností a snahou o pomstu (už ani nevím za co). Zeman na to nakonec už nebyl zvědavej a sám bohužel rezignoval. Benešová nechala na jeho místo instalovat KOMUNISTU Stříže. Který jako vojenský prokurátor posílal do vězení lidi za to, že nešli na vojnu. Pak taky uteklo třeba těch dalších 30 let, ale koho to u nás zajímá :) Naše milá koalice SPOLU se mohla přetrhnout, kdo víc zahřmí, jak se Střížem po volbách zatočí. Pekarová se nekompromisně byla v prsa, že po volbách bude okamžitě odvolán! Stanjura jakbysmet. Blažek mlčel...

A po volbách na otázku, zdali navrhne jeho odvolání, odpověděl jen strohé “ne”. A od té doby, co je v úřadě, neudělal žádný krok, který by tomu jakkoliv nasvědčoval. Právě naopak. V lednu - po předchozích diskuzích, které byly určitě někdy vyostřené - oznámil, že upraví návrh zákona, který zásadním způsobem zvyšuje nezávislost Nejvyššího státního zástupce, protože doteď ho může vláda bezdůvodně odvolat. Pokud projde návrh ministra Blažka, bude to možné jen v případě zákonem poměrně dost tvrdě stanovených kritérií. Chová se takto ministr, který chce ovliňovat státní zastupitelství a zaštrašovat je?

Blažek se prostě ptá. Na otázky, které by měly zajímat náš všechny, protože zatím to vypadá, že velká kauza paní Lastovecké může skončit taky jednou velkou blamáží. Famózní práci státního zástupce Šarocha v případu Čapího hnízda máme všichni ještě určitě v živé paměti. (Mimochodem Blažek taky jako jeden z mála začal okamžitě hájit rozhodnutí soudce Šotta, i když nekorespondovalo s tím, jak si přál hodný lid. I před tím pečlivě vysvětloval, že Babiš má jako každý právo na spravedlivý proces, zatímco ministr vnitra už veřejně odpočítával čas do začátku procesu, který přece "musel" skončit Babišovým odsouzením…)

Musíme se pro komplexní dokreslení situace dostat ještě k jedné “drobnosti”, a tou jsou velmi účelové úniky informací. Vlastně nikdo další z médií nechápe, jak Valášek může mít ty materiály takřka v přímém přenosu. Začátek celé akce byl, když jedno krásné ráno policie sebrala zastupitele Brna-Střed Bradáče u něj doma. V pět ráno nebo tak. A Valáškova kolegyně Jelínková šla prostě zrovna náhodou kolem, tak to cvakla a bylo. Štěstí přeje prostě připraveným :) Valášek s Jelínkovou mají ta data vlastně online. To ale znamená, že někdo ze státního zastupitelství nebo policie s těmito novináře úzce spolupracuje a namísto samotné věci řeší její mediální stránku, jemně řečeno, tvrdším výrazem můžeme říci třeba veřejná poprava, bulvární skandalizace a tak. To ale asi úkolem OČTŘ úplně není ne?

Jedna z příbuzných linek celé věci je skandální poskytnutí soudních příkazů k domovním prohlídkám a teď pozor VYBRANÝM MÉDIÍM. A tak se třeba ve Frontě dočteme útržky ze spisu, které jsou bulvárně jistěže zajímavé, příslušný soudce Dufek se může přetrhnout obhajováním se, že na poskytnutí byl veřejný zájem a že nebylo co tajit, ale když žádost o již poskytnutou informaci podá nikoliv vybrané soukromé, nýbrž veřejnoprávní médium, soud více než měsíc v rozporu se zákonem nereaguje a výsledkem je zamítnutí žádosti! Ještě jednou a pomalu: soud prý ve veřejnému zájmu vybraným médiím exkluzivně pustil výbušný materiál, ale veřejnoprávnímu ho vydat odmítl? Come on! Kárná žaloba na takového soudce je více než potřebná.

Je asi málo lidí, kteří by si víc přáli, aby ti, co rozkradli půlku města a co způsobili Brnu velké problémy, šli do tepláků, než já. Kvůli těmto gaunerům jsem vstupoval do politiky. Ale ještě daleko víc mi záleží na právním státě a na tom, aby zde panovala vláda práva a jakási kontrola činnosti státních zástupců ze strany jejich politického nadřízeného ministra spravedlnosti k tomiu prostě nutně patří a pokud si dokáže udržet odstup a nebude se snažit libovolné řízení ovlinit, je to věc, za kterou naopak zasluhuje ocenění za nebojácnost, protože, což mi můžete věřit, Pavel Blažek si rozhodně uvědomuje, že tohle jednání mu fakt žádné politické body nepřinese.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy