Místopředseda KDU Jan Bartošek rozehrál velkou politickou bitvu s policisty v zádech

25. 08. 2023 | 12:21
Přečteno 2705 krát
Zásahy Šlachty s Ištvánem na Úřadu vlády, vstup policie do politiky, příprava nástupu Babiše... Doufali jsme, že tohle období je už za námi, ale místopředsedovi KDU-ČSL Janu Bartoškovi se asi po těchto časech začalo stýskat a rozhodl se, že nejrepresivnější českou část policie, Národní protidrogovou centrálu, bývalé šlachtovce, vtáhne do politiky a bude je používat jako výhrůžné beranidlo v rámci vnitrostranického souboje o předsedu strany, ale i vůči premiérovi či Pirátům.

Za svého hlavního "experta" na možnou regulaci konopí nebo kratomu prohlásil Babišem a Zemanem jmenovaného policejního generála Jakuba Frydrycha, organizuje s ním semináře ve Sněmovně a tahá ho na interní jednání strany. Bartošek v koordinovaném postupu s Frydrychem brojí proti shodě zbytku koalice na regulovaném trhu s konopím a CTRL+C - CTRL+V přebírá jeho argumentaci o tom, jak jedině tvrdá kriminalizace je řešením.

Vtahovat tu nejrepresivnější, fanaticky zdivočelou složku policie do koaličních jednání o tvorbě legislativy - která by změnila pohled na kriminalizaci a řešila mimojiné problém přehlceným kriminálů - je naprosto za hranou. Je to zahrávání si s ohněm, policejní a politické světy musí zůstat oddelěny. Policie se nemůže spolčit s jednou části (marginální) strany - která ale vlivem českého volebního systému drží klíčový počet koaličních poslanců - a spolu vyrazit do boje proti zbytku koalice.

Co přijde dál? Zas nějaký zásah, když si politici dovolí neposlouchat "expertní" názor policie, že distributoři kratomu a pěstitelé konopí se mají zavřít, až zčernají?

Reaguji na následující dva články:

A) Rozhovor generála Frydrycha, že vláda musí zakázat kratom, i když nechce na Rozhlase. Ten ukazuje, že Frydrych se nezastaví ani před vládním rozhodnutím:

- Nezaspali jsme někde? Jak dlouho už tento stav trvá?

- Je to záležitost posledních několika let. Národní protidrogová centrála už třikrát navrhla kratom na seznam zakázaných látek. Ne proto, že bychom měli obsedantní potřebu někoho trestně stíhat, ale proto, abychom připravili rozumný návrh, který by zreguloval dostupnost této látky tím, že by se zakázala.


Navzdory jasnému stanovisku vlády explicitně prosazuje zákaz:

- Jakkoliv rozumím tomu, že můžou být opravdu odlišnosti v nějaké individuální zdravotní škodlivosti mezi látkami, tak pokud hledáme nějaká řešení, která možná jsou někdy lepší rychlejší než správnější, tak jestli nám opravdu jde o to, abychom neměli naprosto v šedé zóně nějaké látky, u kterých opravdu nejsme přesvědčeni - a musím říci, že ty excesivní případy nějaké nějaké akutní intoxikace u dospělých těmito látkami jsou celkem veřejně známé byť třeba okrajově - tak musím říct, že já za naší za současné legislativní situace žádné jiné řešení nevidím.

- Čili zákaz?

- Čili zákaz.


Toto vměšování se do politiky odsoudil i Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil:

"Policie nemá nastavovat politickou agendu v demokratické zemi. Rád bych věřil, že to patří do minulosti!

Tento výstup považuji za překročení kompetencí policie. Podle mého to dokonce není poprvé, ale zde je to moc okaté. V demokratické zemi a právním státu mám zato, že:

1. Policista v aktivní službě nikdy nevyjadřuje pouze svůj názor, ale zastupuje policii také vždy v mediálním prostoru navenek. Tedy generál v aktivní službě je mylně označen článkem jako expert. Je prostě v tu chvíli vysoký důstojník policie a jedná ne svým expertním jménem, ale jménem policie.

2. Pro výše řečené má být tedy policie zdrženlivá v mediální kritice konkrétního rozhodnutí vlády a neovlivňovat aktivně hlasování ve sněmovně mediálními nesouhlasy, pokud nejde o prokazatelně nelegitimní zásahy do ústavy, lidských práv, demokracie...

3. Uniformované složky jsou natolik specifické součásti právního státu a mají takovou extrémní moc, že výstupy do veřejného prostoru by měly být velmi velmi moderované, pokud nechtějí narušovat svojí prokazatelnou mocí demokracii, jako takovou. Jakmile policie začne mít vliv na politiku přes média a začne aktivně prosazovat proti zvoleným politikům nesouhlasné oponentní názory, je již jen krůček k pokušení opět přenastavit právní stát ke státu policejnímu, ať už je to záměrné a cíleně, nebo pomaličku po krůčcích a nepozorovaně a podvědomě.

A tady je si třeba připomenout, že ne všichni v této zemi demokracii vlastně fandí. Mnozí dnes otevřeně fandí polodemokraticým, či zcela diktátorským systémům a toto riziko zde je. Jakýkoliv precedens v této věci považuji tudíž za riziko obecného ohrožení právního demokratického statu.

Nakonec ještě velmi konkrétně - ve chvíli, kdy se již vláda shodla po všech jednáních a připomínkách všech dotčených, včetně policie a tím pádem doputoval do sněmovny konkrétní návrh zákona a podepsali se pod tím nejen všechny koaliční strany, ale také lékaři v poslanecké sněmovně z opozice, tak si myslím, že by se policie (protože policista v aktivní službě vystupuje ne za sebe, ale za celek, jak jsem již říkal) už neměla veřejně k danému zákonodárnému návrhu volně vyjadřovat do médií a tím ovlivňovat konkrétní hlasování. Za sebe se proto pokusím sepsat nesouhlasný dopis panu policejnímu prezidentovi a pokud shledá moji argumentaci, jako pravdivou, tak bych se rád sešel ve formátu policejni prezident a zmíněný pan generál a požádal je, abychom si sladili způsob a kompetence v tomto. Normálně bych svůj konkrétní postup neměl potřebu vůbec psát takto do veřejných sociálních sítí a spíše bych to probral jen s aktéry kuloárně. Jenže ouha, ono to verejné vyjádření v rozhovoru níže “shodou okolností” vyšel několik dní před zasedáním vlády, kde se má zrovna projednat souhlasné, či nesouhlasné stanovisko vlády právě k této předložené novele zákona, která by měla řešit látky, jako je třeba kratom. Považuji tedy tento krok policie (protože předpokládám, že pan generál zde nemluví za sebe) za docela blbou situaci
."


B) Článek Práva o úzké spolupráci poslance Bartoška s Frydrychem:

"Podobně se vyjadřuje i místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek, který je expertem strany na drogovou politiku. Společně s Philippem 28. srpna pořádá v dolní komoře seminář „Marihuana a budoucnost této drogy“. Tam pozvali i protidrogového koordinátora Vobořila. Ten ale Právu ve středu řekl, že se semináře nakonec neúčastní, právě kvůli příliš represivnímu postoji lidovců ke konopí.

„Na seminář nepůjdu. Nechci tam mluvit dvacet minut a mít proti sobě pět oponentů. Musel bych se strašně vymezit a nechci, aby se celá koalice kvůli konopí rozhádala,“ řekl Právu Vobořil.

Dodal, že na nedávné koaliční jednání o regulaci konopí si lidovci pozvali také šéfa policejní Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha, což jej rozezlilo. „Měli jsme mít politické jednání na nejvyšší úrovni, kam si zástupci lidovců přivedli generála policie s tím, že by v debatě měl zaznít hlas represe,“ uvedl Vobořil.

„Dopředu jsem řekl, že s tím nesouhlasím, a i panu generálovi jsem řekl, že nepovažuji za správné, aby byl na politickém jednání. Místo abychom se bavili o politických argumentech, tak jsme si zopakovali úřední, obecné argumenty, jaké si s panem generálem vyměňujeme už léta,“ dodal.

Frydrych by se semináře ve Sněmovně měl zúčastnit. Bartošek na dotaz, proč na koaliční jednání přizvali šéfa protidrogové centrály, reagoval podrážděně. „Co je divného, že diskutujeme s odborníky na toto téma?“ napsal Právu.
"

Máme zaděláno na obrovský problém. Chápu touhu stát se šéfem strany, ale tohle je totální překročení hranic.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy