Brněnská ODS privatizuje péči o seniory. Kvůli hokeji na ni nemá peníze

18. 09. 2023 | 18:39
Přečteno 1761 krát
Fialova ODS kvůli stavbě hokejové haly nemá na péči o seniory, židenický domov pro seniory na Nopové prodá klidně Pentě.

Minulý týden jsem se zúčastnil veřejné diskuze v židenickém Dělňáku, kde náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl z ODS (znáte z kauzy odkloňování bytů a koksu) spolu s ústeckým podnikatelem v sektoru sociálních služeb Jiřím Duškem, představili svou vizi budoucnosti brněnské péče o seniory. Oproti zničení kina Scala, kde jde jen o nějakou film a kulturu, tady jde o životy a osudy stovek lidí a jako bývalý brněnský náměstek pro sociální péči musím konstatovat, že projekt je tak strašně rizikový a tak šíleným způsobem hazarduje se životy stovek seniorů, že mi přijde již zcela mimo chápání, že by i na tohle zbytek koalice (TOP09, ANO, ČSSD, KDU-ČSL a STAN) mohl kývnout.

Firma, které chce Kerndl budoucnost brněnské péče o seniory, nemá totiž s provozem velkých domovů pro seniory patrně žádné vlastní zkušenosti a i vzhledem k důchodovému věku majitele kolotoče firem podnikajících se seniory, je to obrovský hazard.

V případu jde o několik propojených věcí. Začněme tím, že ne není nijak vyřešeno, co se bude dít s klienty a personálem po dobu výstavby. Cíl je totiž prozatím bez náhrady zbořit stávající dům pro seniory a na jeho místě pak možná vystavit nový. Bude se postupovat tak, že se domov nechá vymřít, zbytek se někam popřesouvá, personál se vyhodí. Ano, vyhodí, Řeči o tom, jak mohou zaměstnanci přejít do jiných brněnských příspěvkovek, jsou jen mazání medu kolem huby. Není to možné, protože ostatní domovy mají svůj personál, který odpovídá počtu klientů a obsazenost lůžek je víceméně absolutní. Žádné další zaměstnance přijímat nemohou. Takže nechat vymřít a zaměstnance vyhodit.

Pokud město nechce tento dům - čemuž rozumím, dožívala tam prateta, je to obrovská králíkárna, takto dnes už provozovat péči o seniory nechceme - bylo by jediné normální postavit jinde jiná a menší zařízení a pak tam péči přesunout a případně tento objekt přestavět nebo použít na jiné účely. Je ostatně architektonicky cenný a je i součástí Brněnského architektonického manuálu.

Ale jak oficiálně Kerndl uvádí, město na nemá peníze, protože staví hokej. Toto je přesný přepis z jednání zastupitelstva:

Samozřejmě je to vždycky na nějakém kolektivním rozhodnutí politické reprezentace, jakým velkým strategickým projektům se dá to prvenství, jestli to bude multifunkční hala, nebo jestli to bude Janáčkovo kulturní centrum, nebo jestli to bude, já nevím, protipovodňová opatření, nebo jestli to bude investice v rámci nákupů tramvají, autobusů, trolejbusů, nebo jestli to bude investice masivnější v rámci rekonstrukce kanalizací, nebo jestli to bude masivnější investice v rámci domovů pro seniory. Je potřeba si uvědomit, že opravdu finanční možnosti z úrovně města na to nejsou dneska připraveny, abysme takovouto rozsáhlou, ne rekonstrukci, ale výstavbu nového zařízení provedli z našich zdrojů.

Město prostě na seniory nemá, protože staví hokejovou halu. Tečka.

Ale pojďme k tomu horšímu. Na prezentaci zazněla pro mě šokující informace. Jiří Dušek, majitel firmy, která mé nový obrovský dům pro seniory na Nopové vystavět, říkal, že neprovozuje žádný jiný domov pro seniory. Pouze zkouší už delší dobu vystavět jeden v nedalekých Ivančičích. V minulosti jeho předchozí firma Anavita měla nějaké domovy pro seniory, ale péči v nich zajišťovala původně rakouská, posledních pár let již francouzská firma SeneCura. Ta od něj před pár lety i několik domovů koupila. Když jsem to jméno slyšel, zbystřil jsem.

Francouzská matka této SeneCury, která pro pana Duška zajišťovala samotnou sociální službu, se ve své domovině aktuálně potýká s obřími problémy, protože se díky tamní investigativě ukázala, že péči o seniory dost zanedbává. Akce firmy meziročně klesly o 93 %,tedy jde o kolaps. Má to i velké dopady do českého podnikání SeneCura, momentálně se to usilovně řeší třeba na Vysočině v Humpolci. Český jednatel SeneCura, Francouz Pantelis Larcou, který mimo to dělá i v segmentu luxusního developmentu, má navíc momentálně velké opletačky, protože se přišlo na to, že peníze dost možná i z byznysu se seniory vyváděl pryč a opravoval si za to středověkou Dolní tvrz v píseckých Kestřanech. Tam je nyní nedobytná insolvence za vysoké desítky milionů. A tahle povedená firma je dle vlastních slov pana Duška jeho JEDINOU “referencí” na provoz sociální služby.

Ke klidu by neměla vést Brno ani informace, že to, co neprodal jako rozjetý byznys se seniory tomuto Larcouovi, střelil loni Pentě: “Nejvýznamnější tuzemský poskytovatel sociálních služeb získal do svého portfolia společnost Domovy seniorů BeneVita. V rámci akvizice Penta Hospitals převezme čtyři zařízení, která plánuje do začátku roku 2023 integrovat do svých struktur. Výši transakce po vzájemné dohodě ani jedna ze stran nezveřejnila.

Opravdu je na tom Brno tak špatně, že potřebuje do Brna tahat toto? Ano je. Protože všechny existující peníze narve do černé díry na hokej a sociální služby zprivatizuje.

Klienti budoucího obřího soukromého domova pro seniory, který má vzniknout na místě toho dnešního menšího, se mají evidentně na co těšit:

Jan Vítek z Liberce umístil svoji matku do domova pro seniory BeneVita v Radimovicích a se zařízením zařazeným do krajské sítě podepsal standardní smlouvu. Později ho však domov vyzval k podpisu další smlouvy. O péči o zdraví.

Případem nedostatku financí v domovech pro seniory se začalo zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí. „Objednatel má zájem na tom, aby uživateli byla poskytovatelem vedle péče hrazené ze systému veřejného zdravotního pojištění poskytována i zdravotní péče nehrazená ze systému veřejného zdravotního pojištění, která bude důvodně poskytována s ohledem na zdravotní stav uživatele,“ stojí ve smlouvě, kterou dali v domově Vítkovi podepsat a kterou má MF DNES k dispozici.

Za blíže nespecifikované úkony měl platit 4 600 korun měsíčně. Vítek to odmítl. Podle zákona totiž registrované zařízení musí poskytovat ošetřovatelskou péči v rámci základní služby nepřetržitě. Navíc nebylo jasné, jak bude částka vyúčtována. Když se Vítek snažil zjistit, co je předmětem smlouvy, ředitel zařízení Jiří Dušek mu v e-mailové komunikaci, kterou má MF DNES k dispozici, vyjmenoval položky, které však s péčí o zdraví nesouvisejí.

„V tuto chvíli čerpá vaše maminka nad rozsah uzavřené smlouvy veškeré hygienické potřeby, kávu, možnost náhradní stravy, nákupy, doprovody, kompenzační pomůcky, administrativní úkony, vybavení kuchyňky pro návštěvy (myšleno káva, čaj, cukr, mléko atd.),“ popsal Dušek, za co chtěl peníze doplatit. Ten včera zopakoval MF DNES, že nevidí nic nelegálního na poplatku, který od Vítka vyžadoval. „Myslím si, že jsme si nenaúčtovali nic neoprávněně. Když něco dodám, tak za to chci logicky peníze. Ale uvidíme, jaký bude závěr policie, která to už asi dva roky vyšetřuje,“ řekl Dušek.

Vítek naopak tvrdí, že na výlohy, které uvádí Dušek, měla jeho maminka zřízenu v domově takzvanou virtuální peněženku, kam jí posílal peníze.

„Když chtěla ke kadeřníkovi, na manikúru nebo si dát kávu, to vše se platilo z toho a vždy mi přišlo na konci měsíce vyúčtování. Nebyla to fixní částka. Proto jsem se pozastavoval, co by chtěli dále zaplatit. Jak můžete dávat stejnou částku za lékařské ošetření, když nevíte, jak často ho bude senior potřebovat?“ vysvětluje své rozhodnutí Vítek, který na Domov Sychrov podal stížnost.


A tohle samozřejmě bude i v Brně. Protože co když se prodraží stavba? Co když ekonomika nebude tak zářivá, jak se to dnes tváří? Což je skoro stoprocentní, protože ekonomiku této šarádě dělala firma NEWTON Business Development, ta stejná, která vymyslela, že v nové hokejové hale bude každou chvíli koncert pro 10.000 lidí a za rok tak bude 300.000 kulturních návštěvníků. Ta stejná firma, který vymyslela, že nový koncertní sál si na sebe sám vydělá, stačí, když se muzikanti nebudou tam flákat a vstupné bude dvakrát dražší než na operu.

K tomu ještě přičtěme, že sám pan Dušek je už dnes důchodového věku. Než klienti domova vymřou a někam se přesunou, máme tu rok 2026, výstavba dalších 4 - 5 let… v té době už bude pan Dušek spíš ve věku klienta domova, ne provozovatele. Kde je jakákoliv jistota že to všechno bude fungovat.

Musím říct, že je to opravdu daleko horší než nějaká Scala. Tady jde reálně o životy a osudy stovek lidí a takhle s nima vyjebávat jen proto, že jediná priorita města je mít monstrózní halu na hokej, je mimo možnosti slušného komentování.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy