Lu je Bůh a Adriana z Love Islandu ztratila charakter: Účast v reality show jako novodobá smlouva s ďáblem

31. 10. 2023 | 09:06
Přečteno 2880 krát
Třetí řada show Love Island skončila v pondělí 30.10. večer, kdy televize odvysílala finálový díl a vyhlásila vítězný pár – zvláštní duo Majku a Chrise. Pokud pořad náhodou neznáte - je založen na tom, že štáb na dva měsíce zavře skupinu mladých lidí do kamerami prošpikované vily na Kanárských ostrovech a divák pak účastníky sleduje při „hledání pravé lásky“.

Pravidla „soutěže“ o 2 miliony korun, nutí soutěžící se vzájemně párovat, produkce vylučuje na základě velmi podivných a dost flexibilních pravidel (z části i za pomoci hlasování diváků) neúspěšné hledače vztahu. Posílá do vily nové rádoby přitažlivé mužské i ženské posily. Nazývá je nehezkým slovem „bombshells“ – v češtině to zní ještě hůř „bombšeláci a bombšelky“ a ti mají za úkol stávající páry rozdělit nebo prověřit pevnost jejich vznikajícího vztahu před kamerami. Zkrátka další z řady reality show, které pohodlně vyplňují hromady vysílacího času na obrazovkách různých televizních stanic a placených streamovacích kanálů. A ještě si rozsáhlý štáb zajede točit na krásná místa do teplých krajin.

Já se dívala, aby vy jste nemuseli

Když v posledních dvou měsících můj muž dorazil z práce domů a zjistil, že u nás doma běží reality show s názvem Love Island a že to s dcerou sleduji i já, lomil rukama nad strmým poklesem naší inteligence, soudnosti a nevážení si času.
Snažila jsem se mu vysvětlit, že to zkoumám z poněkud jiných důvodů a problematičnost toho pořadu vnímám.

Kdykoliv slyšel onu otravnou znělku, vydával nesouhlasné zvuky a mohl si hlavu ukroutit nad prazvláštními bytostmi na vysokých podpatcích v miniplavkách (většinou s umělými ňadry a přifouknutými rty) a nabušenými svalovci odhazujícími trika s vyrýsovaným pekáčem buchet, kteří mezi sebou 2 měsíce vedou nekonečné a naprosto banální konverzace o ničem, tedy promiňte – „o lásce“, nechají si produkcí říkat hromadně „srdíčka“ (a to i chlapi) a hrají infantilní soutěže, často se sexuálním a velmi trapným podtextem.

Neustále si vyznávají vznikající a zanikající city, otevírají a uzavírají se sobě. Slova jako „citově se otevřel(a) či uzavřel(a) a pak zase otevřel(a)“ padla za 8 týdnů natáčení milionkrát. Až by si z toho jeden raději otevřel flašku nebo raději rovnou sud. Kromě otevírání se taky často „buduje vztah“, „vystupuje se z komfortní zóny“, odhaluje se, kdo je „fejk“ a jaký má kdo „vibe“. A protože letos byl navíc sponzorem pořadu obchod s erotickými pomůckami, show se v mnoha směrech vymykala normálu. Což ovšem opět produkci dělalo spíše radost než vrásky na čele. A soutěžící se chtě-nechtě museli přizpůsobit. Podepsali totiž smlouvu. A stali se majetkem produkce.

V dnešní době, ve společnosti, která se tváří, že si zakládá na rovnosti pohlaví a odmítá stereotypy a přehnanou sexualizaci žen, zde máme reality show, kdy se účastnice, které jsou najímány především kvůli vzhledu a rekrutují se hlavně z řad modelek či bývalých missek, smluvně zavazují celé dny chodit na vysokých podpatcích, v titěrných bikinách, prý aby to bylo pro diváka dost atraktivní. Muži jsou sice často „nahoře bez“, ale mají na sobě kraťasy a na podpatcích si nohy huntovat nemusí. Jaká nespravedlnost. Ovšem ano, jsou tam všichni dobrovolně a já se na to nemusím dívat. Ovladač mám.

Co stojí za oprášeným zájmem o podobné pořady?

Od roku 2005, kdy do Česka poprvé dorazila reality show Big Brother a konkurenční pořad Vyvolení, se změnilo mnohé. Po kostrbatých začátcích to dokonce vypadalo, že o podobné pořady Česko zájem příliš nemá a budou fungovat spíše pro menšinové publikum mimo hlavní vysílací časy. Přesto se po určitém útlumu nyní podobné show znovu začínají vyhřívat na výsluní divácké pozornosti. Zčásti za to může i covidová pauza, kdy lidé zavření doma ze zoufalství sledovali v rámci „vypnutí mozku a odreagování od reality“ právě různé zahraniční pořady tohoto typu například na Netflixu. A velmi si je oblíbili. Důkazem oživeného zájmu o tento typ pořadů je i velká popularita zahraničních reality show, které natáčejí jednu řadu za druhou, ať už je to „Love is Blind“, „The Circle“ nebo „Perfect Match“, „Bachelor“ a další. A Česko nemohlo zůstat pozadu - i proto přímo na Love Island navazuje již v listopadu další série Velkého bratra, stejně tak se pravidelně opakuje nábor do Survivora.

Produkce není kamarád

Vždy mě fascinovala odvaha a určitá naivita lidí účastnit se podobných pořadů a upsat se produkci, která si s jejich osudy, nedokonalostmi, slabými místy a charaktery pohrává jako s kostkami ve Vegas a působí různá nečekaná dramata, ve kterých se jednotlivci nešťastně zmítají a odhalují víc, než kdy sami chtěli.

I když chápu, že touha být známý, vydělat si peníze a objevit se v televizi je pro některé lidi neuvěřitelně lákavá a už je zřejmě příliš nezajímá, čím přesně se proslaví. Protože ve společnosti velmi rezonuje heslo „negativní reklama, taky reklama.“ Jenže…

Na to doplatila v této řadě nejvíc účastnice jistá Adriana Brabencová, bývalá miss AGRO, která se v soutěži chovala poněkud nekonzistentně a produkce si na každém jejím protichůdném jednání či chybě s radostí smlsla a pěkně to v pořadu rozmázla.

Po vypadnutí byla tato slečna celá zaskočena vlnou nevole a nenávistnými komentáři hodnotícími její působení ve „vile lásky“. Nejprve totiž tvořila pár se začínajícím zpěvákem Lacem Jamborem zvaným (LU), kterého si diváci (i produkce) oblíbili natolik, že ho za pomocí petic a demonstrací, po brzkém vypadnutí do vily vrátili. Když se však Adriana (po mnoha vyjádřeních o morálních zásadách a sexuální zdrženlivosti před kamerami) nakonec namísto miláčka publika Lua podlým způsobem rozhodla pro erotické hrátky s modelem Oliverem (Ach ta jména, je to úplná argentinská telenovela live). Nastalo na jejím instagramu hotové peklo, které trvá doposud. Zaskočená účastnice se teď téměř obává vyjít na ulici a přemýšlí, zda se bude řídit komentáři, které „zdobí“ denně její profil: „Choď raději kanálem, ty couro! Tohle si Lu nezasloužil!“

V dřevních dobách reality show byla na prvním místě především touha mihnout se v televizi. Sláva těchto hvězdiček, které neměly žádné reálné dovednosti, většinou zhasla pár týdnů po skončení pořadu a už jsme o nich neslyšeli. Sociální sítě a nyní tak populární influencerství však dodalo účasti v podobných pořadech obludný rozměr. A účastí bohužel nekončí.
Nejeden manažer či agentura nabádá své svěřence (modelky, modely, fitnessky a jiné wannabe), aby se do reality show hlásili.

„Běž se zviditelnit a nebudeš už muset nikdy normálně pracovat. Stačí se tam udržet pár dní a udělat rozruch. Narostou ti čísla (rozuměj počet sledujících na instagramu a tik toku) a budeš žít už jen pohodlný život na volné noze a vydělávat si příspěvky, podcasty a spoluprací se zavedenými značkami, které ti zaplatí desetitisíce za jeden příspěvek, ve kterém zmíníš jejich zboží na sítích.“ To je současná motivace. A pak taky najít si v televizi tu lásku, že ano… Tak určitě…
Abych nebyla tak úplně zlá, musím přiznat, že jeden pár vzniklý z této reality show měl nedávno svatbu a několik dalších spolu dosud chodí. Na tento „úspěch“ pak produkce láká další slávychtivé oběti.

Účast v reality show lze přirovnat s trochou nadsázky k Faustově smlouvě s Mephistophelem. Protože se jedná o prodej osudu i duše produkci pořadu za krátkodobý požitek a zviditelnění. Za „čísla“. Produkce, ač se tváří, že pomáhá mladým lidem ke slávě a k nalezení lásky, dobře ví, že nemůže vytvářet pořady o krasavcích a modelkách, kteří vedou nudné řeči. Je potřeba drama. Na jedné straně soutěžící oprašuje a slibuje jim snadnou slávu, na druhé straně využije jakoukoliv jejich slabost, výrok, dvojznačnost, nesoulad, pomluvu, problém z minulosti.

Vždy se snaží najít a vytvořit „zloducha šou“ v angličtině „villan of the show“ a když ho/ji najde, má vyhráno, chytí se příležitosti, protože ví, že se jí to ve sledovanosti vrátí. Jaký to bude mít následně dopad na psychiku jednotlivých účastníků, už je každému jedno.

Soutěžící v reality show jsou jen ubohé naivní figurky v rukou profesionálů, kteří dobře vědí, jak podobné sociální experimenty vyhranit a zařídit dramatickou podívanou. Jen opravdu malá část z nich si uvědomuje, co bude muset podstoupit a skutečně z toho po skončení něco vytěží. Pokud člověk reálně nic neumí a nemá v dlouhodobém horizontu nic zajímavého, co by sledujícím nabídl, čeká ho většinou jen mírný nárůst sledovanosti, několik pozvánek na béčkové večírky či premiéry, pár tisíc za několik instagramových příspěvků a pokud si nezařídí nějaké další drama či skandál, přichází následný pozvolný pokles zájmu a zapomnění. Závisláci na pozornosti, kterých podobné show budou produkovat stále více a více, pak končí zklamaní, neúspěšní a psychicky poznamenaní.

Tereza Boehmová

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy