Korupci máme v sobě

08. 09. 2010 | 19:57
Přečteno 11305 krát
Jednou z hlavních priorit vlády je boj proti korupci. Je možné změnami v našem právním řádu korupci snížit, resp. vytvořit takové právní prostředí, které by korupci znemožnilo či alespoň výrazně snížilo? Jaké by tyto změny měly, dle Vašeho názoru, být?"
(Publikováno 2.9.2010 v časopise Parlamentní magazín s redakčním titulkem)

Právní prostředí může mít vliv na chování společnosti, ale v tomto případě určitě ne okamžitý. Pokusy o likvidaci korupce u nás už tradičně začínají v předvolební kampani, při níž se kandidáti předhánějí v líčení štvanice, jakou na korupci uspořádají, jen co budou zvolení. Ti, kterým to s volbou vyšlo se pak, po čtyřech letech vracejí bez viditelného úlovku. Ale s odhodláním, že budou-li zvoleni… V nemalé části veřejnosti tak vzniká přesvědčení, že stávající politici jsou všichni lotři, kteří si korupční chlívek udržují ku svému užitku.

V rámci úvahy o relaci právního prostředí a korupce budiž připomenuto, že podplácení rozhodně není úkaz typický pro posledních dvacet let dějin tohoto státu. Zcela prokazatelně se uplácelo v nemalé míře za prvé republiky, zdá se, že i za okupace, dokonce jsem četl o případech korumpování úředníků gestapa. A mimo veškerou pochybnost se korupce utěšeně rozvíjela po tzv. Vítězném únoru 1948. Pravda, její rozměry, zejména pokud jde o jednotlivé platby, byly z pochopitelných důvodů a v porovnání s dnešní dobou malé. Zato se bokem se platilo hodně. Za byt, přednostní příděl auta, v nemocnici, za přijetí na vysokou a v podstatě za cokoliv, co bylo nedostatkové, což bylo prakticky všechno. I tvrdé Sparty stály pod pultem deset korun, ač úřední cena byla osm. Troufám si tvrdit, že tehdejší korupce zasahovala společnost ve větším záběru než je tomu nyní.

Pokud bych k charakteristice korupce u nás užil medicínského příměru, jde o dlouhodobou společenskou chorobu, která aktuálně hostitele nezahubí, ale úporně ho sužuje a neméně úporně přežívá. Což je tím, že pevně vězí v systému i myšlení lidí. Po krátkém intermezzu v roce 1990, které ale nebylo způsobeno nějakým, byť jen časově limitovaným, nárůstem mravnosti, ale tím, že došlo k poměrně hlubokým společenským změnám, včetně změn na rozhodujících pozicích, takže na chvíli bylo nejasné za co a komu dávat, se zdejší korupční prostředí začalo znovu utěšené formovat. A rozhodně není důvod přičítat to novým poměrům či nějaké fatální politické chybě. Pro začátek by tedy bylo dobré si přiznat, že tato společnost má korupci geneticky či chcete-li historicky v sobě. A s tímhle vědomím je k problému třeba přistupovat.

Nikde na světě, a zcela jistě ne ve svobodných zemích, nefunguje právo jako výhradní a absolutní korektiv chování a ani tak ze své podstaty fungovat nemůže. Principiálně nás mají právní normy informovat (dávat nám pokyn), jak se chovat co nejvhodněji v celospolečenském zájmu. Mohou či musí obsahovat sankci za porušení zmíněného pokynu, ale základním předpokladem jejich fungování je alespoň většinová ochota tyto normy akceptovat. Naordinovat právní normou zásadní změnu chování proti vůli dotčených je velmi obtížné, ne-li nemožné.

Jedinou cestou je trvalý systematický tlak, který bude korupci postupně vytlačovat. Jeho velmi důležitou součástí jistě jsou právní normy, ale představa nějakých zásadních jednorázových opatření, které něco změní, je představa mírně řečeno infantilní. Celospolečenský problém charakteru korupce nelze řešit v duchu hesla „Poručíme větru a dešti. Mimo jiné to znamená, že jde o proces, jehož délka přesáhne jedno volební období, čímž se všechno dost komplikuje. Možná, že jedním z důvodů neblahé současné situace, kdy se prakticky nic neděje, je nechuť politiků předstoupit před publikum a říct, že teď začneme a uvidíte, za deset, patnáct let to bude výrazně lepší. Slibovat cokoliv zásadního v kratším horizontu není reálné ani seriosní, ale pro politika dost lákavé.

Zatím vítězil přístup, stavící na přesvědčení, že stačí několik přímých úderů a korupce se poražena odplazí do propadliště dějin. Všichni, kteří se vůči korupci veřejně vymezují, tedy především politici a různá občanské spolky, se v tomto směru chovali naprosto diletantsky. Je běžnou praxí i při řešení menších problémů, že na začátku je analýza. Tu dodnes neudělal nikdo. O korupci se mluví horem dolem, ale zkuste najít popis korupčních schémat a alespoň odhad oblastí, kde k ní dochází buď nejčastěji, nebo kde je z hlediska zájmů státu nejnebezpečnější. Lze samozřejmě určit i jiná kritéria, např. objem korupce atd. Vrcholem našich informací jsou ale výsledky průzkumů, v nichž jsou občané tázáni, zda se setkali s korupcí, zda byli korumpování anebo zda korumpovali. Validita jejich odpovědí je sama o sobě nejasná, navíc nelze zjistit, jestli v případě tvrzeného setkání s korupcí šlo o tisícovku strážníkovi, aby nehlásil dvoubodový řidičský přestupek anebo milióny ve výběrovém řízení o veřejnou zakázku.

O korupci v téhle oblasti se hodně hovoří, ale co víme dál? Dávají se peníze dopředu, nebo se jen něco dohodne a později vyplácí podíl z plnění, případně je to jinak? A kam se peníze poukazují. Jak je vykazují plátci a jak perou podplacení? O tom, jsem doposud nečetl ani spekulaci, natož pokus o seriózní studii. Je jasné, že zcela ověřená fakta nelze očekávat. Naproti tomu bezpečnostní složky, zejména policie a pravděpodobně i BIS, musí mít řadu informací, které z nějakého důvodu nebyly použitelné pro další opatření včetně případného trestního stíhání, ale mají reálný základ a relativně slušnou míru věrohodnosti. Na tohle základě by bylo možno zpracovat modely korupčního jednání i podrobnější analýzu korupčního prostředí. Jako výchozí bod pro tvorbu opatření proti korupci by to mělo zcela určitě zásadní význam.

Teprve po téhle analýze má smysl začít uvažovat o systémových opatřeních, přičemž výslovně hovořím o systémových opatřeních, nikoliv o ad hoc akcích, jako bylo např. zřízení linek, na které je možno hlásit korupční jednání, anebo hledání spásy v agentech provokatérech. Ostatně jakékoliv systémové opatření by mělo zahrnovat i odhad, jaký efekt může přinést. To aby byla zpětná kontrola funkčnosti. Zmíněný agent-provokatér, resp. obecněji trestní represe, má efekt naprosto minimální. Hrozba represe viditelně nefunguje protože všichni si zúčastnění věří že „je nedostanou“ a agent provokatér je jen pastva pro oko. I kdyby prošel Ústavním soudem, v což nevěřím, k ničemu podstatnému se nedostane.

Změny právního řádu mohou situaci ovlivnit, ale nutně musí jít o součást řady dalších opatření. Stát by měl především začít u sebe. Svých zakázek, svých činností. Kupříkladu si kladu otázku, zda by soutěže o státní zakázky, případně veřejné soutěže jako takové, neměla organizovat centrálně jedna instituce, například Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který by také na základě dodaných kriterií určoval vítěze. A na toto řešení právní by muselo navazovat personální řešení, pečlivá selekce těch, kteří by měli rozhodovat, a jejich zařazení do speciálního režimu, jehož součástí by byly prověrky majetku či jakási obdoba bezpečnostních prověrek. Relativně omezený počet lidí lze lépe vybrat a najít ty slušné, a pak i sledovat a případně dokazovat nezákonné aktivity těm, co neodolají. Nadto by tihle lidé ani neměli vazby do obchodního prostředí. Uznávám, že by to něco stálo, ale pokud by to fungovalo, nejspíš by se to bohatě vyplatilo. Ostatně i Programové prohlášení Vlády jde podobným směrem.

A soukromý sektor? Jestliže vedení obchodní společnosti organizuje výběrové řízení na generálního dodavatele tak, aby vyhrál jejich favorit, protože jim pak něco „dá“, co chcete měnit na právním prostředí? To je jednoznačně věc vlastníků, aby si vybrali lidi, kteří jim budou jejich podnik řádně spravovat a neparazitovat na něm. Stát může pomoci, ale jen ve výjimečných případech.

Některé legislativní záměry naznačuje zmíněné Programové prohlášení Vlády ČR. Líbí se mi záměr provádět u zákonů hodnocení korupčních rizik ale na cokoliv dalšího je brzo. Další kolo honu na korupci teprve začíná.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy