Turecká hra

02. 08. 2016 | 11:36
Přečteno 17641 krát
Každá smlouva s Tureckem je platná jen tak dlouho, dokud je pro Turecko výhodná. Někdy je to na léta, jindy třeba jen na pár hodin. Všichni to ví, ale všichni se v březnu tvářili, že problém s ilegální migrací je vyřešen.

Turecký ministr zahraničí v interview pro Frankfurter Allgemeine Zeitung (31.7. 2016) sdělil evropské veřejnosti, že pokud EU nezruší letos v říjnu vízovou povinnost pro turecké občany, Turecko přestane plnit svou část dohody z 18. března 2016.

Byla to taková malá atomovka, vhozená mezi Evropany zjitřené nedávnou sérií teroristických útoků a čím dál silněji zneklidněné podivným „řešením“ krize vyvolané masivním přílivem uprchlíků z loňského roku. Politikové, zejména němečtí, reagovali podle očekávání. Turky asi nepřekvapilo, že se začalo mluvit o „tureckém bazaru“. Ani tam ale neplatí takovéto nátlakové metody, protože obě strany mají svou hrdost a nerady jsou okolnímu světu pro smích.

Turecký požadavek je políčkem do tváře německé kancléřce a nechce se mi věřit, že by beze slova jen nastavila druhou tvář. Zvlášť v situaci, kdy se turecký prezident a jeho vláda doma chovají jako cizí vojska v dobyté zemi.

Zahraniční politika Turecka se od mnoha jiných liší tím, že je aktivní, promyšlená a důsledná. Samozřejmě někdy dělá chyby nebo špatně odhadne důsledky, ale to se stává všem. Podstatné je, že ministr, zkušený a schopný diplomat, který mimochodem má mezi českými poslanci řadu známých a přátel ze svého dřívějšího působení v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, řekl do hodně sledovaného deníku to, co Turecko chtělo sdělit Evropě. Byl si nepochybně vědom, že vyvolá emocionální reakci, která rychle dospěje i do Turecka.

Pan Çavuşoğlu není naivní a tak silné prohlášení neposkytne jen ze svého rozmaru. Moc dobře ví, že v mezinárodním kontextu platí zásada pacta sunt servanda, čili že smlouvy se dodržují. Cílem jeho slov byla jednak veřejnost a politikové v zemích EU, jednak a asi především, veřejnost v Turecku. Reakci prvního cíle známe a nikoho nemohla překvapit. Reakci druhého cíle neznáme a sotva ji kdo někdy změří.

Standardní silná slova představitelů turecké vlády obyčejně nebývají následována adekvátní akcí. Turecká veřejnost už je dávno zvyklá, že vláda vydá mocným hlasem hrozivé prohlášení, ale „skutek utek“. Bylo to tak s výhružkami Asadovi, bylo to tak s výhružkami Islámskému státu, bylo to tak už mnohokrát. Jedině vůči PKK se vláda chová s důslednou tvrdostí, ale za kurdskými povstalci nestojí žádný stát, žádná velmoc.

Turecká veřejnost je rozdělená, emocí je spousta, ale nemůže to tak být do nekonečna. Společnost je třeba zklidnit, stabilizovat a destruktivní emoci odvést jiným směrem. Ideálním terčem je v takové chvíli vnější nepřítel. Turecko je země, kde víra v nějaké spiknutí patří k téměř každodenním tématům.

Zdá se, že nejen vláda, ale i významná část veřejnosti je přesvědčena, že do pokusu o převrat byly nějakou formou zapojeny cizí země. Které, o tom se veřejně nemluví, ale první „na ráně“ bývají USA (F. Gülen odtamtud údajně řídí podvratné akce), Izrael a EU (protože nevydává k potrestání „teroristy“), hned za nimi arabské státy.

Účast vojáků ze základny Incirlik jako kdyby ukazovala na USA. V zemi také působí malé jednotky armád NATO, které pomáhají střežit vzdušný prostor na jihu země. Byli nebo jsou mezi nimi například příslušníci Bundeswehru i naší armády. Čelní turečtí velitelé mají školení v zahraničí a samozřejmě i kontakty v zahraničí. To je vždycky podezřelé.

Vnitropolitická situace v Turecku nebyla klidná už před pokusem o převrat. Zhroutila se mírová jednání s PKK, především proto, že se prezident Erdoğan cítil dost silný. Navíc kurdské územní zisky v Sýrii začaly být vnímány jako přímá hrozba územní integritě Turecka. Ještě úplně nepohaslo napětí po událostech z roku 2013 (Taksim a premiérův korupční skandál), každodenní realitou bylo pronásledování médií a akademických představitelů. Pokus o převrat byl tedy pro prezidenta skutečně „darem od Alláha“ – umožnil mu přestat brát ohledy a vyřídit si účty se všemi a jednou provždy. Když mu do toho začali z Evropské unie radit, jak má a jak nemá zacházet s pučisty, dal pokyn svému ministrovi zahraničí, ten Evropanům předhodil nový míček a oni se na něj s povykem vrhli.

Ke zklidnění napětí mezi segmenty společnosti je vnější nepřítel skutečně darem z nebes. Například EU je na to jako dělaná. Nelze ji sice obvinit, že je vojenskou hrozbou, ale je stálým iritantem svými požadavky na změny, na reformy, svou neochotou ustoupit z požadavků a aby toho nebylo málo, vyžaduje od tureckých občanů víza, zatímco Evropané si do Turecka jezdí, jak se jim zamane. Z tohoto pohledu je prohlášení ministra zahraničí jen hravým pokusem zabavit veřejnost něčím jiným a obtížného partnera trochu poškádlit. Povedlo se obojí.

Co můžeme dělat? Především je třeba trvat na dodržování uzavřené dohody. Pokud z nějakého důvodu jedné straně nevyhovuje, lze otevřít nová jednání, nikoli partnera vydírat přes média.

Pokud i přesto Turecko poleví ze svých „závažných opatření“, je třeba začít se konečně opravdu starat o vnější hranici EU a silně podpořit státy, jež s Tureckem sousedí – Bulharsko a Řecko. Bulharsko sice v schengenském systému není, ale je členem EU. Je v našem i jeho zájmu vyhnout se dalšímu nekontrolovanému přílivu osob, o kterých nikdo nic neví. Hranice je střežená, je na ní v některých částech plot a není důvod nevěřit bulharské vládě, že je schopna hranici uhlídat. Musí ale cítit podporu ze zemí EU.

Řecko tvrdí, že není v jeho silách svou námořní hranici uhlídat. Je v NATO někdo, kdo se Řeků zeptal, jak je to možné? Desítky let vydával řecký stát gigantické částky na nákup letadel, lodí, ponorek a techniky ke střežení hranice s Tureckem. Kde jsou tyto prostředky? Jedna z největších a nejlépe vyzbrojených evropských armád opravdu není schopna zajistit nedotknutelnost hranic své země?

K dispozici máme i ekonomické nástroje. Evropská unie, jako organizace i členské státy jednotlivě, je hlavní partner Turecka, je největším investorem v zemi, největším poskytovatelem pomoci uprchlíkům.

V jakém prostředí turecká ekonomika funguje? Válka v Sýrii zničila podstatného obchodního partnera, jihovýchod země je paralyzovaný akcemi proti PKK, dlouhodobé problémy s Kyprem oslabují pozici ve Středomoří, v současnosti sílí politický tlak na soukromý sektor, aby se podrobil vůli hlavy státu, země má vysoký deficit běžného účtu, je extrémně závislá na krátkodobých investicích a velmi problematická je budoucnost ekonomických reforem. Turecko skutečně není v situaci, kdy by si mohlo vůči EU dovolit nějaká silácká gesta.

Turecko má ambice v mezinárodní politice. Jednostranné vypovězení dohody s EU a ostentativní ignorování faktu, že se přes turecké území dostává do Evropy velké množství osob, aniž by turecká vláda hnula prstem, by bylo silným negativním signálem pro jiné státy. Ty by si okamžitě přestaly být jisty dohodami, které s Tureckem mají. Pan Çavuşoğlu nepochybně moc dobře ví, že by to nebylo v zájmu Turecka.

Jeho cílem tedy asi není dosažení nějakých ústupků, i když by samozřejmě byly vítané. Ani on si nemůže myslet, že je Evropa tak slabá. Kdyby ale náhodou jeho hra vyšla, pak si nic jiného nezasloužíme.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy