Jsme tím, co přenášíme

15. 10. 2022 | 16:43
Přečteno 1668 krát
Když se řekne mezigenerační přenos, tak se nám vybaví trauma, rodinná historie, útisk, zneužívání, škraloupy... Dá se však přenášet i láska, přátelství a bohatství?

Když se řekne mezigenerační přenos, tak se většině lidí pracujícím ve zdravotnictví vybaví trauma, rodinná historie, útisk, migrace, zneužívání, škraloupy. Dá se však přenášet i něco jiného? Jak si mezigeneračně přenášíme bohatství, domovinu, postoje, podnikání, víru, lásku?

Z hlediska přenosu faktorů prostředí napříč generacemi rozlišujeme rozdíl mezi přenosem chování a epigenetickou dědičností. Často v této souvislosti hovoříme o mezigeneračním přenosu, konkrétněji mezigenerační přenos traumatu (Transgenerational Transmission of Trauma - TTT). To, co ze své zkušenosti nemůžeme obsáhnout – to, co bylo traumaticky zdrcující, nesnesitelné, nemyslitelné – vypadne ze společenského diskurzu, ale velmi často se to vryje do další generace jako emoční citlivost nebo chaotická naléhavost. Přesně to přenášíme a nemusí se jednat o kolektivní traumata, holokaust, devátého září 2001 nebo současné dění na Ukrajině. Příznaky traumatu zahrnují: (a) vtíravé vzpomínky (znovu prožívání traumatické události, flash-backy, sny); (b) nadměrné vzrušení (potíže se soustředěním nebo spánkem, zvýšená úleková reakce); a (c) vyhýbání se (odpoutanost, nedostatek zájmu, neschopnost vybavit si trauma, disociace) (APA, 2000). Může se jednat i o křivdu prababičky na strýci nebo třeba sousedskou rivalitu. Síla přenášené zprávy graduje při kombinaci verbalizování, které doprovázejí činy.

Nemusíme přenášet vše, co zdědíme.

Rodinná historie je orální. Příběhy nesou zprávu. Přenáší se ze člena na člena, z generace na generaci. Rodinná historie je však také osobní až intimní a v tomto ohledu může být tělesná. Mezigenerační přenos je jako pramen. Nevíme, odkud teče, jaké je zřídlo. Víme však, že neutuchá. Až jako kdyby se jednalo o vnitřní pramen, který není náš, a my jsme byli ztraceni. Svůj pramen však můžeme nalézt, umístit jinam. Přetnout okovy. Osvobodit se od zátěže, která nám byla bez našeho přičinění vložena do batohu, s kterým kráčíme životem.
S biografickými a rodinnými příběhy a jejich vyprávění se setkáváme každodenně. Při snaze o uchopení nalézáme pavučinu s nepočetnými téměř nepostřehnutelnými vlákny, která jsou tvořeny letmými zmínkami ulpívající na našem prožitkovém světě. Ulpívající vzpomínky nás formují. Mohou nás posilovat v jemnosti, hrubosti, porozumění, uzavřenosti, otevřenosti, křehkosti nebo třeba odolnosti.

Přenos odolnosti

Podobně jak se přenáší trauma, tak přeživší traumatu, katastrofy mohou na další generaci přenést odolnost. Oslovení traumatu pomáhá. Když mezigenerační trauma uchováváme v tajnosti nebo je předáváme nepřímým, maladaptivním způsobem – náznaky, stažení, zahořklostí – tak si s nejbližšími zůstáváme vzdálení. Otevřené a láskyplné komunikační styly podporují mezi generacemi odolnost, propojení a sounáležitost. V případě otevřeného vyprávění příběhu přeživších a otevřenost k vypořádání se traumatickou minulostí předcházejících generací se otevírají nové linie uzdravující komunikace. Otevřený dialog hlásá i Mark Wolynn autor knihy It Didn´t Start with You.

Přenos jako výchova

Rodiče nejsou pouze pečovatelé či opatrovníci. Mají také významnou roli v sociálním, emocionálním, kognitivním a fyzickém vývoji svých dětí. V raných fázích života se děti snaží porozumět světu kolem sebe. Rodiče pak v tomto ohledu tvoří podporu a opěrnou zeď. Prostřednictvím těchto raných zkušeností s rodiči si děti také začínají vyvíjet přesvědčení a koncepty související s vlastní osobností, jimi samotnými, jinými lidmi a jinými předměty v životě. Tato přesvědčení a koncepty tvoří kognitivní struktury, které organizují naše myšlenky a vnímání, a jsou označovány jako schémata. Některá z těchto schémat mohou být maladaptivní a zahrnují dysfunkční přesvědčení, kognice a postoje k sobě samému nebo k druhým. Teorie schémat pracuje s ranými maladaptivními schématy, které vytvářejí kvůli neuspokojeným základním emočním potřebám v dětství.
Mezigenerační přenos může být zátěž. Může být také příležitost. Domnívám se, že mezigenerační přenos můžeme pojímat šířeji než pouze mezigenerační přenos traumatu. Mezigenerační přenos tedy může kopírovat výchovu. V takovém případě vyvstávají otázky, jaké komunikační styly v domácnosti volíme a zažíváme, jak jsme spolu v kontaktu, jak fungujeme, jaký je náš způsob života a způsob bytí jako rodičů, vychovávajících.
V takovém případě se můžeme nechat inspirovat francouzským letcem a spisovatelem Antoinem de Saint-Exupérym „Děti se mají vychovávat tak, aby se později nevlekly smutně životem a aby nenechaly všechny poklady a krásy světa shnít jen proto, že by k nim nenalezly klíč.“ Tehdejším první dámou USA Jackie Kenedyovou: „Myslím si, že pokud zpackáte výchovu svých dětí, tak už moc nezáleží na čemkoliv jiném, co uděláte.“ A Janem Ámosem Komenským: „Chyby první výchovy nás provázejí celým životem, proto nejpřednější stráž lidského pokolení je v kolébce.“

Přenos jako formování identity
Když hovoříme o mezigeneračním přenosu, tak hovoříme o naší identitě, o našem místě na světě, o naší bytnosti a bytostnosti. Když zavřu oči, tak si vybavím čtyřminutový monolog Jana Pavla III. z posledního dílu seriálu Nový papež. Třeba k vám také promluví. Dotkne se vás. Vašeho místa, do kterého přenášíme, odnášíme, přinášíme, vnášíme, vše a hlavně sebe.

„Dívky, které nás urazily. Chlapci, kteří nás opustili. Cizí lidé, kteří nás ignorovali. Rodiče, kteří nás nechápali. Zaměstnavatelé, kteří nás odmítli. Mentoři, kteří o nás pochybovali. Tyrani, kteří nás bili. Sourozenci, kteří se nám posmívali. Přátelé, kteří nás opustili. Konformisté, kteří nás vyloučili. Polibky, které nám byly upřeny, protože nás nikdo neviděl.“ Mnohdy se cítíme sami, i přes rozličnost důvodů se nám samota propisuje do paměti i těla.

V nastínění kontextu, podpoře uvědomění a rovnosti, tak hlavní hrdina pokračuje: „Ti všichni upírali svůj pohled jinam, zatímco já jsem ho upíral na vás. Pouze na vás. Protože já jsem jeden z vás. Žal nezná hierarchii. Utrpení není sport. Nemá konečnou tabulku. Trýznění akné a stydlivostí, striemi a nepohodlím, plešatostí a nejistotou, anorexií a bulimií, obezitou a diverzitou, vysmívaní kvůli barvě naší kůže, naší sexuální orientaci, našim prázdným peněženkám, našim fyzickým nedostatkům, našim hádkám se staršími, našemu neutišitelnému pláči, propast naší bezvýznamnosti, sluje našich ztrát, prázdnota uvnitř nás, navracející se myšlenka ukončit to všechno, není kde spočinout, není kde stanout, není k čemu patřit, není nic, nic, nic!“ Ve svém monologu se tak postava papeže, kterou hraje John Malkovich, dotýká útrap, s kterými souzníme, protože se během našeho života někdy týkali každého z nás. Zároveň můžeme cítit závan pominutelnosti, a sice naděje, že útrapy jednoho dne skončí, přemění se v úlevu.
Při troše zjednodušení můžeme říct, že se v psychoterapii snažíme přesunout centrum hodnocení z vnějšího světa, do svého nitra. V případě, že spoléháme na druhé, že se obracíme k souhlasu a validaci, tak jsme sešněrovaní. Nemůžeme se volně nadechnout. „Ano. Takto jsme se cítili. A stejně jako vy si na to všechno vzpomínám. Ale teď už nezáleží na tom, že svět šel s námi do sporu. Protože teď jsme to my, kdo půjdeme do sporu se světem. Už nebudeme snášet, že nás někdo označuje za problém. Protože ve skutečnosti jsou problémem oni a my jsme řešením. My, kteří jsme byli zrazováni, opouštěni, odmítáni a nepochopeni, odstrkováni a umenšováni. "Pro vás tady není místo," říkali nám svým mlčením. "Kde je tedy naše místo?" ptali jsme se jich svým mlčením. Tuto odpověď jsme nikdy nedostali.“ Víra (ať už v Boha nebo v sebe) nám může být právě nápomocna v ujištění, v odhodlání, v usebraní se podobně jako v načerpání sil, které se může změnit v čin.

Sounáležitost je záchranná síť, která nás zadrží před pádem do ztracena a do nicoty. „Ale teď už to víme, ano. Své místo známe. Naše místo je zde. Naším místem je církev. Kardinál Biffi to řekl jako první a řekl to úžasně prostým způsobem: "Všichni jsme ubohými nešťastníky, které Bůh svedl dohromady, aby tvořili slavnou církev." Ano, my všichni jsme ubohými nešťastníky. Ano, my všichni jsme stejní. A ano, my jsme ti zapomenutí, ale to už neplatí. Od tohoto dne už nebudeme zapomenutí, ujišťuji vás. Budou si nás pamatovat, protože my jsme církev.“ Sounáležitost, blízkost, ochota nám pomáhají ve zdolání nepřízně. Ať už je nepřízeň jakkoliv strašlivá a děsivá, tak nám sounáležitost pomáhá ji zdolat, ať už je bratrská, rodinná nebo třeba evropská.

Mezigenerační přenos nás mnohdy tlačí do kouta. Nechává nás nastražené, v nejistotě, co přijde. Vzhledem k tomu, že přenášíme neustále, tak pojďme vědomě přenášet přinejmenším to, co naše nejbližší nezatíží, ale spíše posílí.

Psáno pro Psychologii dnes

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy