Kdo má koule, vítězí aneb Hormonem k finančnímu úspěchu

03. 07. 2008 | 20:26
Přečteno 13735 krát
Když do sportovců napumpujete steroidy, zvýšíte jim hladinu testosteronu a tím i jejich výkon. Uděláte-li totéž finančním makléřům, pomůžete jim i sobě vydělat miliony. Či tak nějak jednoduše by to mělo logicky a teoreticky vypadat podle anglické vědecké studie nazvané „Endogenní steroidy a finanční riskování na londýnském makléřském trhu“. Vydala ji National Academy of Sciences a autorem je cambridgeský fyziolog a neurolog John Coates, který sám byl kdysi makléřem na Wall Streetu, takže ví, o čem povídá.

Základní premisou jeho výzkumu (a zřejmě i vzpomínek na vlastní zkušenosti) je poznání, že finanční úspěch na burzách se neřídí nějakými ekonomickými cykly růstů, poklesů, recesí a krizí, nýbrž iracionálnem dvou chemikálií proudících v tělech makléřů při obchodování.

Jednou je už výše zmíněný testosteron, což je chemikálie mužské macho-kultury, rajcu, sebejistoty, furiantství, výdrže, neúnavnosti a agresivity. A s tím spojeného optimismu, vášně riskovat, dobývat a pokoušet osud krkolomnými činy zaměřenými na fantastické výsledky. Hladina testosteronu stoupá o to výš, čím víc fantastických výsledků se nám daří dosahovat již předtím zvýšenou hladinou testosteronu. Tomu se říká spirála úspěchu. Ta je silně opojná a testosteron v ní působí jako stimulant, ale zároveň i jako analgetikum tlumící únavu a bolest, rozptylující pochybnosti, posilující sebejistotu, zaslepující před překážkami a nebezpečími. Jestliže se tento spirálovitý růst testosteronu nezastaví, mohl by nás zabít.

Naštěstí nás před smrtelnou otravou nadměrnými dávkami testosteronu vytvářenými ve vlastním těle naším spirálovitě rostoucím furiantstvím chrání psychologický, neurologický a vlastně už teologický zákon, kterému staří Řekové říkali hubris. Ten zní, že bohové zničí každého, kdo si na boha začne hrát. Hubris znamená stav iracionální nekritické sebejistoty a falešné víry v neomezenost vlastní moci. Na hubris skončili všichni velcí dobyvatelé a diktátoři. Zabili se svým vlastním testosteronem, dalo by se dnes říct vědecky. K makléřům jsou bohové shovívavější tím, že je občas nechají padnout na hubu a hodně peněz na burze prohrát. Naneštěstí to ale bývají peníze někoho jiného, takže ani na hubu spadlý makléř nedostane pořádně za vyučenou a jen co se otřepe, začne znovu řádit.

Ta doba pádu na hubu a otřepávání podléhá opačné chemické reakci, jakou dlouhodobě trpí lidé bojácní, neúspěšní a pesimističtí. Tato hormonální chemikálie se jmenuje cortisol a působí útlum, nejistotu, ztrátu sebedůvěry, pesimismus, v pokročilém stádiu depresi, v extrémních případech může být sebevražedná. Fyzicky může působit poruchy metabolismu, ochablou imunitu, bolesti kloubů a svalů. Psychologický účinek má ten, že vyvolává krátkodobé vzpomínky na negativní události, pesimistické vnímání reality a strach ze života.

No, a z toho všeho vědecky vyplývá, že růsty a poklesy cen obchodovaných akcií – tedy i hodnoty vašich úspor, investic, akcií a penzijních fondů – jsou do značné míry závislé na tom či onom hormonálním stavu těch či oněch makléřů, kteří v ten či onen den s vašimi investicemi tak či onak zacházejí.
Studie své výsledky odvodila z několikatýdenního sledování a měření hormonálních stavů sedmnácti namátkou vybraných makléřů v plné mužské síle, většinou dvacátníků až čtyřicátníků. Těch je teď na všech světových burzách statisticky nejvíc (až 90 procent) a jsou našponovaní na ta nejkrkolomnější rizika. Z makléřských bojišť čili „trading floors“ v rozhalenkách, s vyhrnutými rukávy a neholenými tvářemi již dávno svou energií a agresivitou vytlačili někdejší gentlemany v tmavým proužkovaných oblecích a buřinkách. Mnozí z nich běžně ve svých pětadvaceti vydělávají pět či deset milionů liber ročně.

Výsledkem vědeckého měření je přesně to, co by nám v tomto kontextu dávalo smysl: v úspěšné dny stoupajících akcií mají testosteron vysoký, v neúspěšné dny klesajících akcií nízký a jsou naopak zaplaveni cortisolem. V cortisolovém stavu jsou opatrní, pesimističtí až deprimovaní, smíření s prohrou a tudíž prohrávající. V testosteronovém dni jsou naopak nebojácní, troufalí, bažící po vítězství a riskující.

Je-li toto pravda, pak je celá ekonomická a finančnická věda, se všemi propočty trendů, zákonů, pravidel, pouček, taktik a strategií jedna velká snůška nesmyslů. Že to tak asi opravdu bude, už kdysi naznačil George Soros, když vysvětloval, že burzovní hodnoty akcií a jednotlivých podniků a korporací nemají žádnou korelaci s jejich ekonomickou realitou, nýbrž že jsou výsledkem psychického aspektu, kterému se říká anglicky perception. To znamená subjektivní vnímání, čili realita profiltrovávaná osobním pohledem, představami, domněnkami a dogmaty. A že tudíž veškerá burzovní hodnota není „real value“ nýbrž „perceived value“. No a že, dohnáno do důsledků této cambridgeské studie, jsou všechny světové finance na pospas několika tisíc nadržených – a pravděpodobně navíc sexuálně nevyřáděných – samců, kteří nemají kontrolu sami nad sebou, tím méně nad stavem financí. A že tím se celá světová ekonomika ocitá ve velmi prekérní situaci.

Není divu, že některé ekonomické komentátory z toho popadá hrůza a hledají různá řešení, která by do finančního světa vnesla trochu stability. Někteří si všímají toho, že například na londýnském „trading floor“ jsou z 260 makléřů jen čtyři ženy. Je to prý proto, že ženy v sobě nemají tolik touhy a rajcu po furiantství, penězích a ekonomickém úspěchu, jsou od přírody rozvážnější, opatrnější a méně riskují, takže se do makléřství nehrnou. Zda je to konstituce jen psychická nebo i biochemická, by si zasloužilo další vědecký výzkum. Čili podobné měření hormonů u makléřek by studovalo, jaké chemické procesy probíhají v nich a jaké to má výsledky ekonomické. Zatím se teoreticky předpovídá, že takový výzkum by potvrdil, že ženy nepodléhají tak silným výkyvům mezi furiantstvím a depresí z té jednoduché biochemické příčiny, že jejich těla neprodukují testosteron a cortisol, nýbrž estrogen, který má účinek zklidňující. Ten sice muži produkují také, ale v nepatrném množství, jen tak aby v sobě měli dostatek ženských hormonů na to, aby cítili k ženám přirozenou sexuální přitažlivost. (Či tak nějak to hormonální věda vysvětluje).

Zkusme si tedy vyjmenovat možná řešení finančních výkyvů takto:

Připumpovávat makléřům estrogen a makléřkám testosteron, aby se makléři uklidnili a makléřky vyrajcovaly. To ale nese nebezpečí, že neopatrným předávkováním by se z makléřů mohly stát makléřky a z makléřek makléři a mohlo by to končit operacemi změny sexu, po nichž by se nějaké makléřce předělané na makléře najednou začalo rodit dítě. To by způsobilo ve světových financích takový chaos, že o tom raději ani neuvažujme.

Druhé řešení, které už navrhl jeden komentátor Financial Times, je makléře vykleštit, neboť testosteron sídlí ve varlatech, podle nichž (testes) se taky jmenuje. A mimochodem se podle nich jmenuje i test, testament a atestace, a to proto, že středověké sliby a přísahy (přisáhnutí) se skládaly sáhnutím na varlata, čili tím, že se svědčící či přísahající muž zaručuje svým samotným mužstvím. To by ale mohlo způsobit, že by se noví muži do makléřského povolání přestali hrnout.

Další možné řešení je všechny muže z makléřského povolání vykázat a vyhradit je jen ženám. To by ale neprošlo zákony o rovnosti pohlaví a navíc zatím nebyl proveden dostatečný průzkum makléřek, aby se vědělo, jakým jinými rizikům mohou podléhat finanční transakce v ženských rukách.
Nejhumánnější, nejdemokratičtější, pohlavně nejférovější a politicky nejkorektnější by bylo vedle čistě mužských burz zavést burzy čistě ženské, aby si vzájemně konkurovaly, takže bychom mohli sledovat jejich odlišné výsledky a pak si každý svobodně zvolili, které z nich svoje úspory svěřit.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy