Archiv článků: duben 2007

23. 04.

Váha informací

Filip Kadlec Přečteno 5011 krát

Moje dnešní zamyšlení souvisí s vědou na první pohled spíše okrajově. Jak se k ní vztahuje na druhý pohled, posuďte sami.

O tom, že v dnešním světě jsme zahlceni informacemi, bude asi pochybovat málokdo. Platí to jak ve vědeckém výzkumu tak i v běžném životě; kdo se chce udržovat takříkajíc "v obraze", musí informace nejen vyhledávat, ale i třídit zrno od plev a navíc rozlišovat co je ještě zrno a co už plevy. Zatímco vědecký přístup by měl být vždy kritický, být kritický není až tak velká věda. Připadá mi ale, že mnozí lidé informace konzumují jako sladkosti - ve velkém množství, stačí jim rychle je strávit a opatřit si další. Řada tzv. sdělovacích prostředků jim účinně pomáhá pestrou nabídkou zpráv, rádobyzpráv nebo směsi obojího. Občas se mi vybaví jeden příklad, který to dobře vystihuje.

Indiana zdolala Minneapolis, Annaheim pokořil Ottawu, Buffalo Rangers vydřeli výhru nad Tampa Bay, a tak dále, a tak dál. Mnozí z vás určitě vědí, že i takové "zprávy" přináší pravidelně náš veřejnoprávní rozhlas. Občas díky rádiovým vlnám dolehnou až k mým uším; to pak vždy obdivuji květnatost češtiny která snese srovnání s Karlem Čapkem - mám pochopitelně na mysli pestrost používaných sloves, nikoliv názvy amerických sportovních klubů, o jejichž existenci bych neměl, nebýt Radiožurnálu, nejspíš ani potuchy. Přemýšlel jsem nad tím, kolik posluchačů o sportovní výsledky tohoto druhu má opravdu zájem a pro jakou část je to jenom informační šum a prázdná výplň vysílání tak jako pro mne. Nechci snižovat úroveň amerického sportu, ale zdá se mi, že kdyby režie na tomto místě zařadila třeba výsledky přeboru v kriketu v Jihoafrické republice, byla by informační hodnota podobná.

Vzpomínám si, že ještě za dob Československého rozhlasu se ve vysílání objevovala aktuální meteorologická hlášení údajů získaných pomocí balónů. Uvádělo je vždy zaklínadlo: výška - tlak - teplota - rosný bod... a následovaly dlouhé řady čísel, která obyčejnému smrtelníkovi byla užitečná zhruba stejně jako výše zmíněné sportovní výsledky. Na rozdíl od současnosti byly tyto série čísel vysílány aspoň v době, kdy rozhlas poslouchal spíše málokdo.

V této souvislosti mne napadlo, jestli by Český rozhlas nemohl vysílat namísto výsledků pro fanoušky severoamerického sportu nějaké užitečnější údaje. Jako první se mi vybavily úrovně znečištění ovzduší ve velkých městech. Ty se samozřejmě už dávno měří a ten, kdo se o ně zajímá, si je s trochou úsilí může vyhledat. Kdyby však tyto údaje byly pravidelně vysílány, jednak bychom se snadno dozvěděli jak čistý vzduch zrovna dýcháme a jestli procházka na čerstvém vzduchu právě dnes bude také zdraví prospěšná; jednak je pravděpodobné, že by se alespoň malá část posluchačů občas zamyslela třeba nad tím, jestli zrovna dnes musí jet do práce autem a znečištění tak ještě o trochu zvýšit. - Našly by se ale možná i jiné možnosti, jako třeba informace o aktuální výši státního dluhu na jednoho obyvatele, nebo průměrný počet pracujících připadajících na jednoho důchodce... ale zanechme fantazie. Obávám se, že mlčící většina dá spíše přednost zprávám které sice nejsou k ničemu užitečné, zato jejich výhodou je, že přemýšlet o nich ani nelze. Je tedy pouze na menšině aby se pokusila prosadit svůj pohled; a řekl bych, že to platí dosti obecně.

12. 04.

Nanotechnologie na vašem stole

Filip Kadlec Přečteno 3620 krát

Společnost Intel počátkem letošního roku oznámila, že se jí podařilo vyvinout novou technologii sloužící pro výrobu mikroprocesorů další generace které by mohly přijít na trh již koncem letošního roku. V tomto případě je jistě namístě použít módní označení "nanotechnologie", neboť podle oficiální zprávy tato nová generace mikroprocesorů bude založena na tranzistorech jejichž základní rozměr činí pouze 45 nanometrů (tj. milióntin milimetru). Výsledkem bude pochopitelně další zvýšení výkonu počítačů neboť na stejnou plochu mikroprocesoru se vejde více základních logických jednotek.

Podle oznámení firmy tyto nově vyvinuté součástky navíc produkují menší množství "odpadního tepla". Podobně jako žárovky nejen svítí ale i hřejí, i křemíkové procesory totiž kromě toho že počítají působí jako "topení". To se vývojoví inženýři ale snaží co nejvíce potlačit - jednak z důvodu úspory energie, jednak proto, že vysoké teploty procesoru nesvědčí. Jak se rozměry základních jednotek zmenšují, blíží se totiž více a více vzdálenostem mezi atomy (ty se měří v desetinách nanometrů). Začíná být proto rozumné nikoli uvažovat v nanometrech ale počítat atomy které jednotlivé části struktur vytváří. Zatím se jedná ještě o desítky až stovky atomů, ale tak jak jde vývoj kupředu, tyto počty se snižují.

Atomy tedy vytvářejí v součástkách jakési nanokrystaly které musí mít co nejpřesněji požadovaný tvar a chemické složení - při tak nepatrných rozměrech začíná záležet skoro na každém atomu. Pak už není jediný problém jakým způsobem atomy správně "srovnat" do tvaru mikroprocesoru (mohli bychom možná začít říkat "nanoprocesoru"), ale začíná být i obtížné zajistit to, aby vydržely poslušně na svých místech.

V krystalech totiž probíhá takzvaná difúze kdy atomy povětšinou spořádaně kmitají okolo svých rovnovážných poloh, čas od času ale mohou přeskočit někam jinam, kde by je vývojoví inženýři ani spotřebitelé nejraději neviděli, protože příslušná nanosoučástka pak může buď pracovat nespolehlivě nebo přestane fungovat úplně. Difúze přitom roste se zvyšující se teplotou; to je jeden z důvodů proč je elektronické součástky nutno udržovat pokud možno co nejchladnější.

Podobné nebezpečí představuje pro mikroprocesory kosmické záření. I když si to neuvědomujeme, ve dne v noci nás bombardují částice přicházející z vesmíru které mají značnou energii. Není jich nikterak závratné množství - asi jako velice slabý déšť. Na rozdíl od dešťových kapek však tyto částice pronikají skrze hmotu a tak se mohou srazit víceméně s jakýmkoliv atomem a vyrazit jej ze svého místa. Čím méně atomů pak tvoří elektronické součásti, tím závažnější důsledky podobná porucha může mít. Pravděpodobnost takového nešťastného zásahu je sice dost malá, ale pokud k němu dojde, zbude vám v lepším případě doklad o koupi pro reklamaci, v horším případě oči pro pláč.

Již někdy v roce 1965 si americký inženýr A. Moore, shodou okolností právě jeden ze spoluzakladatelů firmy Intel, povšiml, že výkonnost elektronických součástí neroste zcela náhodně: v průměru každých 18 měsíců se zdvojnásobí počet tranzistorů které průmysl dokáže vměstnat na stejnou plochu. Asi tenkrát netušil, že tato zákonitost (spíše než zákon, jak se běžně označuje) bude platit ještě po několik desetiletí - vývoj jeho křivku sleduje dodnes. Nebylo by však velké překvapení, kdyby někdy v průběhu příštího desetiletí došlo ke zpomalení vývoje: jakkoliv byl pan Moore předvídavý, jeho "zákon" má určitě menší váhu než omezení daná přírodními zákony, jak jsem se pokusil nastínit výše. Proto je zřejmé, že má-li zvyšování výkonu počítačů pokračovat dosavadním tempem, bude elektronický průmysl muset v budoucnosti opustit dosavadní křemíkovou technologii a založit elektroniku na zcela nových principech. Myslím, že doba kdy uvidíme zda se to podaří není příliš vzdálená.

02. 04.

O sklenících a lidech

Filip Kadlec Přečteno 4544 krát

Moderní doba si žádá moderní činy. Ještě nedávno jsem slovo "blog" téměř neznal, až teprve počátkem letošního roku jsem dostal nabídku od redakce Aktuálně.cz jeden takový blog vést na jejich stránkách na témata související s vědou. Přijal jsem bez dlouhého váhání. A protože každý blog musí nějak začínat, pokusím se krátkou úvahou vysvětlit, co mně k tomu rozhodnutí vedlo. Dovolím si vám předložit malou úvahu o roli vědy v dnešním světě a začít ji oklikou.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy