O parlamentní demokracii a probuzeném vědomí svobody v české společnosti

04. 05. 2015 | 20:24
Přečteno 2211 krát
Debata v parlamentě (30. 4. 2015) o monitorovacím systému evropských fondů ukázala, jak jsme na tom s demokracií.

Místopředseda vlády a ministr financí Babiš odmítl převzít jakoukoli odpovědnost za audit, který přitom vypracovalo jeho ministerstvo, a to přesto, že ministryně pro místní rozvoj, která byla nominovaná za Babišovo hnutí ANO, podrobila tento audit kritice. Nakonec i ona ustoupila ve své argumentaci všeobjímající tézi o nutnosti systému pro získání peněz z evropských fondů, kterou chtěl pan Babiš odvést pozornost nejen od svého ministerstva, ale také přenést vlastní politickou odpovědnost na kritiky z řad vládní opozice. Mezi nimi jako vždy nesmlouvavě drtili Babišovo ministerstvo a jeho hnutí argumenty bývalí ministři financí a dopravy pánové Kalousek a Stanjura.

Odkryli přitom i vlastní řady, když na příkladu několika vysokých státních úředníků, kteří předtím „sloužili“ jim“, „slouží“ nyní novým pánům u moci, ať to stojí co to stojí daňové poplatníky. Ukázalo se také, ne samozřejmě poprvé ani naposledy, jakou váhu ne váhu a staronový vliv ve státní správě má již a bude mít zákon o státní službě. A kolik nových bílých koňů ve státní správě se stane chtěnými či nechtěnými oběťmi politické neodpovědnosti. S ní se v minulosti vládní politici a výkonní ministři vylhávali a vylhávají z „přehmatů“, za nimiž se skrývá pěkná řádka pomníků a pomníčků zfalšovaných výběrových řízení, „připravených“ veřejných zakázek, předražených projektů, fiktivního fakturování, jejichž cílem nezřídka bylo financování politických stran a pochopitelně také „malé české domů“.

Na tomto hřbitově ulitých a nakradených peněz z veřejných rozpočtů vládní politiky nenajdete. Také orgány justice a policie často stojí před jeho branami v uctivém odstupu, čekajíce co z parlamentu (rozuměj rovněž ze sekretariátů politických stran) vypadne. Zdali to bude zákon respektující pravomoci jednotlivých pilířů moci a jejich dělbu zaručenou ústavou, nebo parlamentní vyšetřovací komise za komisí, jejichž často jediným nevyřčeným ale splněným cílem je zametení stop po politické odpovědnosti toho či onoho vládního politika.

Patří nezměrný dík veřejnoprávním médiím, zejména pak reportérům z České televize, kteří pod vedením Marka Wollnera přinesli a přinášejí již řadu let mnoho průkazných dokumentů (mimochodem vydalo to již na dvě DVD) o úplatnosti a pseudodemokratických metodách a fíglů politiků prakticky ve všech patrech české politiky a exekutivy. Tyto jevy, bohužel, nejsou ojedinělé, staly se obecným jevem v české společnosti.

Zmiňovaná poslední parlamentní diskuse stvrzovala de facto bezzubost postavení státních úředníků v zákoně o státní službě a pokračování politického protekcionismu ve státní správě. O tom mimochodem vypovídalo ve sněmovní rozpravě nad monitorovacím systémem evropských fondů i hrobové ticho ze strany ČSSD. Není se ale čemu divit. Své pomníky a pomníčky zmrhaných projektových peněz s nastrčenými bílými koňmi (a postavených osobních sídel a rezidencí) má ČSSD na mapě České republiky rozeseto jako hub po dešti.

A nutno říci nejsou to ledajaké houby. Dnes silně infiltrované proputinovskou orientací, pragmatismem ve staronovém hávu národního zájmu se tu uvnitř ČSSD nad nimi motají v nerovném zápase premiér Sobotka, ministři Zaorálek a Dienstbier ne s přízraky, ale pozůstatky normalizačního myšlení, kdy platil nepsaný zákon něco jiného si myslet a něco jiného říkat a činit.

Ten má, bohužel, stále silnou oporu v občanech, kteří volí nejen je, ale další taková rezidua jako je v oligarchickém vydání pan Babiš. Jeho neuvěřitelná, „boží“ naivita, není však tak upřímná, jak ji s propagandisticky hodným mistrovstvím rozšiřuje po sociálních sítích. Svými daněmi chce vykoupit před širokou veřejností neuplatitelnou vlastní minulost s jejím know-how a kontakty jemu podobným a očůrat demokracii. Pravda, nebyl v ní vychován stejně jako celá řada jeho vrstevníků, mezi které patřím samozřejmě také s tím rozdílem, že jsem jeho oligarchický projekt nevolil.

Demokracie je panu Babišovi cizí také proto, že ji i z podstaty gründerských počátků svého podnikání v České a Slovenské republice ani náhodou nemohl respektovat. A daňovou povinnost, kterou přináší do veřejných rozpočtů a vydává ji jako svou nezanedbatelnou přednost, lze stejně nezanedbatelně ve světle jeho rostoucího majetkového a finančního bohatství, které cíleně promítá a rozšiřuje v politické a mediální impérium, považovat spíše za odpustky.

Dalším reziduem předlistopadové minulosti, provázející českou demokracii, je prezident Miloš Zeman. Podpořený mandátem téměř tří miliónů voličů (2,7 mil.), je jeho politika pro ty, co ho nevolili v druhém kole prezidentských voleb (2,4 mil.), ale dnes už i pro mnoho těch, kteří mu dali svůj hlas, ránou do hlavy. A ne jednou.

Prezident Zeman nevynechá prakticky žádný týden, aby mnohé z nás svými výroky a politickým vystupováním doma i navenek nevyvedl z míry, hraničící se zděšením a úžasem. Připomněl mi tak doby normalizace, kdy jsem si často kladl otázku (ne tak ovšem zděšeně a užasle jako nyní) nad zhovadilostmi reálného socialismu: Jsem blázen já, nebo oni (tehdy soudruzi z politbyra). Při nesporné inteligenci prezidenta Zemana připouštím, že blázen jsem asi já, a ne ti, kteří ho volili.

Svůj díl odpovědnosti za tento stav nese každý z nás běžných občanů. Leží v našem vědomí, respektive v tom, jak silné je naše vědomí svobody, jak dalece vnímáme, že je ohrožené doma i za našimi hranicemi. A jak se vypořádáme v pokračujícím dlouhém procesu s předlistopadovou minulostí komunistické totality a teroru, socialismu pražského jara pohřbeného z Kremlu invazními vojsky Varšavské smlouvy, a normalizací, která nás represivně podrobovala a smiřovala s realitou na věčné (v našem případě také rozkrádané) časy.

Je velkým příslibem, že po více než 25 letech se toto vědomí svobody ukázalo daleko silnější u většiny občanů, než u lavírujících vládních a parlamentních politiků. Jak ukazují poslední měsíce, týdny a současné výročí sedmdesáti let od konce II. světové války a staronového začátku té studené, nabírající dnes znovu na intenzitě, česká veřejnost o sobě dala vědět, kam chce patřit a kam nás naše polistopadové závazky České republiky smluvně zařazují.

To, že jsou slyšet hlasy, které její dnešní místo v Evropě zpochybňují a volají po staronové orientaci (bohužel, se staronovými ahistorickými bezpečnostními a ideologickými dogmaty a hrozbami) jen potvrzují demokracii. Zároveň nás nepřímo vyzývají, abychom nepřehlíželi tato dogmata a hrozby přicházející z nedávné minulosti, která není zdaleka tak mrtvou, jako spíše stále její živnou půdou; stejně jako za nimi nelze udělat tlustou čáru, jak si to přejí její oponenti (často i z řad bývalých disidentů, od kterých by to nikdo nečekal).

Zapomínat na to v této souvislosti znamená ve světle české a slovenské předlistopadové minulosti, že o ní přestaneme přemýšlet. Vystavili bychom tím naši přítomnost, dnešek ohrožení, že se budeme v iluzorní dobré víře dopouštět krok za krokem stejných chyb jako dříve; víry a chyb postupně vedoucích k nesvobodě a strachu, průvodních znaků z doby vládnutí komunistické společnosti a jejích mantinelů myšlení, kterými byly zadrátované hranice, STB, silový monopol jedné strany.

Zároveň to neznamená, že Západ a západní demokracie nepochopí, že se musí vyrovnat s obrovským sociálním a mravním deficitem, který se odkryl po pádu železné opony, po jejíž dlouhá desetiletí existence „budovala“ západní demokracie svůj tržní ráj také na bezohledné expanzionistické kapitálové a surovinové politice v zemích takzvaného třetího světa, maskované když se to hodilo „bojem za základní svobody a práva“ utlačovaných lidí.

Tím spíše, že bývalé mocnosti komunistického světa Sovětský svaz, dnešní Ruská federace a Čína po pádu železné opony, dříve nesmiřitelní nepřátelé kapitalismu a jeho spotřební ideologie, ho přijaly za svůj. Včetně hospodářského a územního imperialismu, aniž by opustily politiku jedné strany, jednoho vládce, autokracii s represivním policejním režimem, v případě Číny politiku levné otrocké pracovní síly v řádu pravděpodobně několika stovek miliónů lidí, přesná čísla nejsou dostupná.

Vědomí svobody je pro lidi v těchto zemích, až na velmi řídké výjimky skupin a lidí, kteří jsou represivně potlačovaní, věznění nebo dokonce likvidovaní, neznámým pojmem. Nebo, jak se to například daří v putinovském Rusku každodenní masivní propagandě ovládající drtivou část médií, symbolem nebezpečí ohrožující jejich národ ze Západu. Stejně tak jako tomu bylo v lidově demokratickém Československu po únoru 1948.

Je tedy moc dobře a těší, že přes všechna zklamání, selhání a zoufalství, která sebou nese polistopadová doba, česká společnost, její větší část dala a dává vědět i v těchto květnových dnech, co pro ni znamená těžce nabývané vědomí svobody. Vědomí svobody (diskutované a rozvíjené), bez něhož demokracie a svoboda nemohou pravdivě existovat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy