Presidentem ČSR se stal 1935 duševně chorý slaboch Edvard Beneš

05. 11. 2014 | 18:26
Přečteno 5243 krát
Duševní zdraví druhého presidenta ČSR bylo v předmnichovské republice utajováno ještě více než v SSSR pozdější sovětské atomové zbrojení. O psychických záchvatech Edvarda Beneše se nesmělo nic publikovat. Vše bylo přísně cenzurováno a chorobopisy z větší části ničeny. O to se pečlivě a doslova puntičkářsky staral šéf výzvědné služby a kontrarozvědky ČSR generál Šimon Drgač. Později převzal tuto agendu plukovník František Moravec.

Mimořádné zpravodajské schopnosti tohoto předchůdce plukovníka Františka Moravce, byly žádány ve všech režimech. Věrně a diskrétně sloužil Benešovi, kterého přímo a pravidelně informoval. Prý měl 1920 - 1926 dokonce intimní poměr s Hanou Benešovou. Po něm se ona geniální “mezinárodní samice“ rozhodla pro ministra civilního letectví Ing. Jana Bervidu.

V době protektorátu sloužil Drgač oddaně presidentovi Emilu Háchovi - ten ho v březnu 1939 jmenoval generálním tajemníkem Národního souručenství (obdoba pozdější komunistické Národní fronty).

Korunu tomu všemu nasadila KSČ! V roce 1949 povýšil Klement Gottwald Drgače do hodnosti armádního generála a jmenoval ho náčelníkem Hlavního štábu čs. branné moci. Protože zmíněná transakce by bez souhlasu Vjačeslava Molotova (předseda vlády SSSR) nebyla možná, lze vycházet z toho, že tradiční zpravodajský důstojník, armádní generál a náčelník Hlavního štábu Šimon Drgač, byl v té době nejmocnějším mužem na území bývalé ČSR...

Zarputilé autory kritických komentářů, napadající mé rešerše, bych chtěl při této příležitosti upozornit na následující maličkost: Ve školních učebnicích dějepisu to samozřejmě neodhalíte! Od vaší třídní paní učitelky se to patrně také nedozvíte...

Ostatně raketová kariéra mazaného zpravodajce netrvala příliš dlouho. Armádní generál Drgač byl 1952 zatčen a odsouzen na 24 let žaláře. Dalo by se říci, že šlo o tzv. „fešácký kriminál“ spíš připomínající domácí vězení. Legendární zpravodajský důstojník Beneše-Háchy-Gottwalda a později i Novotného si v žádném případě nemohl stěžovat. V roce 1958 byl na příkaz Antonína Novotného z výkonu trestu propuštěn (během věznění přibral i na váze) a vedl s ním několik konzultací.

V roce 1963 byl Drgač plně rehabilitován. Byla mu vrácena hodnost armádního generála a pobíral starobní důchod ve výši platu vládního ministra bez portfeje (podobný důchod byl vyplácen i Haně Benešové). Koupil si vládní Tatru 603 a většinu svého času potom trávil na zámku v Dobříši při diskuzích se spisovatelem Janem Drdou.

Sem tam navštívil i Hanu Benešovou, ovšem nikoli za účelem intimního styku. I přes svůj vysoký věk udržovala bývalá “první dáma republiky“ diskrétní přátelství s ministrem školství Františkem Kahudou.

Zpravodajský důstojník Šimon Drgač, dalo by se říci, obdoba československého „Jamese Bonda 007 “, zemřel v Praze v roce 1980 a tím se v pohodě dožil “skromných“ 88 roků.

Vraťme se však k duševním poruchám presidenta Beneše.

Jeho zdravotní stav je prakticky dodneška považován za „veřejnosti nepřístupný“. Dokumenty mohou být tedy k dispozici pouze badatelům a to ještě na základě předchozího povolení. Má to svojí logiku. Kdyby se široká veřejnost dozvěděla, že druhý president ČSR byl ve skutečnosti nesvéprávným bláznem, znamenalo by to zrušení všech vládních aktů, které tento pacient podepsal a odvolání jejich právoplatnosti... Ostatně, přečteme-li si už jenom tzv. „Benešovy dekrety“, lze s úspěchem pochybovat o tom, že něco takového vyhotovil soudný státník!

On sám, krátce před abdikací T.G. Masaryka, nestydatě prohlásil: „Demokratické politiky se mají účastnit lidé s dobrým zdravím, a onemocní-li vážněji, mají z politického vedení včas odejít. “ Jde o pokrytectví a zcela zřetelný cynismus! Sám, jako Masarykův následovník, věděl, že je od mládí postižen tzv. “Meunierovou chorobou“, což ho činí v případě sociálního stresu nepříčetným...

Tato zákeřná nemoc je z hlediska duševního onemocnění nevyzpytatelná. Jedná se totiž o onemocnění mozkového kmene a mozkových nervů. Symptomy se projevují vznikem akutních záchvatů. Pacient vlivem silných závratí není schopen reálného uvažování. Tuto chorobu vyléčit nelze. Stále se opakující záchvaty mají silný dopad na psychický stav. Oběť se stává nepříčetnou. Stavy se dají léčit - pouze mírnit, tzv. „psychoterapií“.

Benešův tajemník, Prokop Drtina, o tom píše ve svých memoárech “Československo můj osud“ (Kanada, Toronto 1982):

Dr. Beneš byl nucen ulehnout. Bylo to doprovázeno akutním záchvatem jeho starého neduhu, kterým trpíval již od svých mladých let, totiž Meunierovou nemocí. Myslím, že dr. Maixner vykonal návštěvu u pacienta v Sezimově Ústí...ještě dvakrát nebo třikrát.

Jeden z těchto podivných záchvatů popisuje Drtina takto:

Pan president se vrátil ke stolu a vzal si ode mne celkem krátkou jakousi zprávu, kterou jsem vyňal z obálky. Když si zprávu přečetl, stál chvíli bez hnutí a díval se upřeně do ní. Bylo patrno, že těch několik řádek, které byly napsány na lístku, čte znovu... Pak položil lístek na stůl, řekl: “Ano.“ a začal přecházet po pokoji. Pak se vrátil opět ke stolu, opět se zadíval na lístek, znovu řekl několikrát “ano“, “ano“ a zas přecházel. Pozoroval jsem na něm vzrušení, jakého jsem u něho ještě nepoznal. Pak se zastavil znovu u stolu, podíval se upřeně na mě, pak opět do lístku a znovu opakoval své nepřítomné “ano“ a znovu přešel k zrcadlu vedle zadního vchodu do pracovny, odtud se vrátil opět ke stolu prudkými kroky a vše co dělal, dělal velmi vzrušenými, energickými pohyby. Pak uchopil lístek do pravé ruky a levou si pohrával s nožem...“

Jinými slovy: tajemník Drtina pozoroval nepříčetného blázna.

Jeden z našich nejlepších psychiatrů MUDr. Miloš Vojtěchovský, CSc měl tu odvahu a v roce 2011 uspořádal jakési důvěrné fórum lékařských odborníků pod názvem “Nemoci naších mocných ve 20. století“. Toto fórum bylo laické veřejnosti nepřístupné. O Benešovi prohlásil: I po pěti cévních mozkových příhodách, provázených interiktální afektivní poruchou - trpěl i její organickou formou – objevovaly se u něj jak stavy deprese, tak elevace, odmítl abdikovat.

Jinými slovy: i když mu domlouvali, že je blázen, držel se svého prezidentství “zuby - nehty“. Erudovaný psychiatr pokračuje dál:

Edvard Beneš trpěl od mládí Ménierovým syndromem. Jako exponovaný ministr zahraničí byl vyšetřován konciliem univerzitních lékařů – internistou Syllabou, kardiologem Weberem, neurologem Hennerem, okulistou Kunzem, otorinolaryngologem Přecechtělem a radiology Bašteckým a Polandem – se závěrem: nemoc: Ménierovým syndromem a spasmofilní diatéza, zvláště CNS... První nervové zhroucení v roce 1926, dnes klasifikované jako psychosomatická dekompenzace s neschopností vykonávat náročné úkoly, vyžadovalo u tehdy 42letého Beneše půlroční odpočinek.

Jinými slovy: Beneš byl v psychiatrickém léčení. Prakticky jsme byli půl roků bez ministra zahraničí a Drgač dbal na to, aby se to nikde neobjevilo ani v tisku ani na veřejnosti. Lékařskou dokumentaci z této doby zničil...

Chápu, že za Benešem stály francouzské vládní kruhy. Vyhovoval jim. Byl lehko zneužitelným lokajem. Naprosto labilní intelektuál, bez pevné vůle, psychicky neschopen jakéhokoliv odporu a tím lehko vydíratelný. Takovýto psychicky dezorientovaný člověk v návalu záchvatu byl schopen podepsat všechno. Těchto transparentních slabostí nakonec velmi snadno zneužili i komunisté v letech 1945 - 1948.

Co mne však zaráží je okolnost, že nikdo z tehdejších politiků ČSR se veřejně proti citovaným faktům rezolutně nepostavil, řka: “Máme v Praze na hradě nevypočitatelného, labilního psychopata. Není přece možné, aby tuto zemi řídil člověk, který je sice intelektuálně na výši, ale jinak je duševně nevyléčitelně nemocný...“

Existovala sice šuškárna, ale všichni raději ze zbabělosti nic nepodnikali. Strach každého z nich ovládl atmosféru Benešova okolí.

Jedinou výjimkou byl (ale až v Londýně) ministr JUDr. Štefan Osuský. Zůstal však nakonec sám a ode všech izolován. Beneš ho v roce 1942 z funkce ministra odvolal. Ostatní pojala hrůza, aby to s nimi nedopadlo také tak.

Osuského manželka Pavla (rozená Vachková) v žádném případě totiž nedržela “jazyk za zuby“. Byla tehdy návštěvou u Benešů, právě když president 1938 dostal zprávu o částečné mobilizaci armády ČSR. Zde je její svědectví: “Sedl si do kouta na židli. Naprosto zdrcený nepříčetně hleděl před sebe, třásl se na celém těle a opakoval 'Bude válka, bude se střílet, bude to bouchat!' Byl absolutně bezradný a měl nepříčetný strach.“

Bude to bouchat? Patrně se bál zápachu střelného prachu. Jak jsme s takovýmto „vojevůdcem“ chtěli odolávat po zuby ozbrojenému hitlerovskému Německu?

Erudovaný psychiatr MUDr. Vojtěchovský, CSc. pokračuje dál:

Po zvolení prezidentem v 51 letech, pozorovalo jeho okolí změny psychiky definované jako „zdravotní indispozice“. Ošetřujícím lékařem byl opět doktor Maixner. Druhé nervové zhroucení se objevilo brzy po jeho vynucené abdikaci po mnichovském diktátu v říjnu 1938.

Osucký - s odvoláním na generála Lva Prchalu - deklaruje ono nervové zhroucení takto: „Svezl se z gauče na koberec a pokoušel se postavit na nohy. Když se mu to nedařilo, začal lézt po čtyřech. Chvíli si něco mumlal a pak začal štěkat jako pes. Přestal až když jsme ho s paní Hanou posadili do křesla.“

Šíření zpráv tohoto druhu nemohl Beneš v žádném případě potřebovat. Osuského z vlády propustil a generála Prchalu v říjnu 1940 postavil mimo službu. Žádný kritik se u psychopata ani minutu neohřál...

Dále MUDr. Vojtěchovský,CSc.:
V londýnské emigraci se stal jeho osobním lékařem Oskar Klinger, dřívější internista Borůvkova sanatoria v Praze. Ten již v květnu 1943 konstatoval u svého pacienta mírnou kolísavou arteriální hypertenzi a pseudoneurastenický syndrom při mozkové arterioskleróze.

Podle Benešova tajemníka Prokopa Drtiny (viz memoáry „Československo můj osud“) se onemocnění projevovalo při odletu z Londýna do Moskvy, např. takto:

K odletu na letišti přijel i Churchill i Eden a někteří další členové britského kabinetu, naši britští přátelé Wickham Steed, prof. Seton-Watson, Sir Robert Bruce Lockhardt a mnoho žurnalistů.. S presidenten se rozloučil Winston Churchill a jeho projev vysílal britský rozhlas. Stejně tak měla být vysílána Benešova odpověď, ale k tomu již nedošlo, neboť když dr. Beneš začal mluvit, nemohl správně vyslovit ani připravený a čtený text. Bylo to zlé a trapné, museli jsme vypnout mikrofon... Dojem přítomných z celého incidentu byl však skličující a na presidentově rozloučení s Anglií zůstal tak ležet stín smutku i obav z budoucnosti... jim reprezentovaného demokratického Československa... Bylo jasné, že se onemocnění projevilo novou organickou poruchou, tentokrát poruchou řeči.

Zde se nejednalo o “organickou poruchu“, nýbrž o poruchu duševní - viz vyjádření psychiatrů. Co se týkalo budoucnosti Československa, nebylo divu, jak Drtina uvádí, že se britské vládní kruhy obávaly o osud naší země, neboť jim nebylo jasné, jak se takováto duševní troska a labilní psychiatrický případ vypořádává se Stalinem a neústupnou komunistickou linií.

Summa summarum je nutné dospět k tomuto závěru: Duševní psychopat Beneš vedl Československo přímou cestou k únoru 1948. Lepšího slabocha si KSČ a moskevští stalinisté ani nemohli přát!

(Příští pokračování: „Jak by to dopadlo, kdyby se stal 1935 presidentem Jan Baťa? “).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy