Poslední blog - Cenzura na steroidech II

12. 11. 2021 | 08:31
Přečteno 37662 krát
Minule jsem se naivně ptal, co ještě může překonat přiznání bezprecedentní cenzury velkých agentur a korporací. Je to přiznání firmy úplně malé a z globálního hlediska zcela bezvýznamné, ale bohužel jde o české médium.

-------------------------------------------------------------------
Moje nové blogy najdete do budoucna na vlastním webu
-------------------------------------------------------------------

Včera mi přišel mail od šéfredaktora Aktuálně pana Pazderky - že porušuji jejich kodex blogera a mé blogy budou zmrazeny.
Je zbytečné zde jeho mail zveřejňovat, protože zcela identický dopis, ve stejný čas dorazil i Janě Zwyrtek Hamplové a Honzovi Hnízdilovi a ten ho již zveřejnil.

Texty se liší pouze v tom, jaké naše blogy dle pana Pazderky porušují kodex blogera Aktuálně.

Pro mě je na tom asi nejzábavnější to, že si cenzor nedal ani práci vybrat z těch mnoha desítek blogů, co jsem napsal, nějaký „peprnější” text, který by opravdu něco mohl porušovat, ale vybral můj poslední blog „Cenzura na steroidech”.

V tomto blogu jsou prezentována POUZE fakta BBC a Google s výčtem frází, které jsou dle jejich dohody TNI zakázané.

Zde je odpověď pana šéfredaktora Pazderky na můj dotaz, kde vidí ony dezinformace:

-----------------------------------------------
Pane Tománku,
díky za rychlou odpověď, jako příklad z vašeho blogu uvádím větu: Protože je zakázáno informovat o tom, že : „schválená vakcína proti onemocnění covid‑19 způsobí smrt”. Opakuji, nechci s vámi do nekonečna diskutovat o naprosto zjevných skutečnostech, o tom, že žádná tichá ani zjevná cenzura ve vámi zmíněných médiích neexistuje, že pouze upozorňují na důležitost držet se ověřitelných faktů, že i další vámi zmíněné konspirační teorie se nezakladají na pravdě... Pokud ani z tohoto není zřejmé, o čem mluvím, pak se skutečně pohybujeme na jiných planetách a nemám smysl dále diskutovat.

Přeji vše dobré!
Josef Pazderka

-----------------------------------------------

Vtipné jsou na tom hned dvě věci - první je, že se jedná o přesnou citaci společnosti Google o čem je zakázáno mluvit a druhá vtipná věc je ono „nechci s vámi do nekonečna diskutovat o naprosto zjevných skutečnostech…”

Nic jsme spolu ohledně mého blogu nikdy předtím neřešili.

No nic… rozkaz zněl jasně - prostě ty dva s Hnízdilem sundejte!
 Vlastně tři - Jana Zwyrtek Hamplová taky!
Já vše dobré rozhodně takto cynicky přát nebudu, protože pokud takto mlčí a cenzurují i malá česká média, tak nás skutečně nic dobrého v následují době nečeká.

Jan Tománek

Moje nové blogy najdete do budoucna na Echo24

-----------------------------------------------

EDIT: 12.11. 12:47:
Ještě dodatek k novému veřejnému vyjádření Aktuálně:

"e. v kritické situaci, ve které se nyní nacházíme, kdy během epidemie koronaviru reálně umírají lidé, nechceme jako soukromé a odpovědné médium zůstat neteční a veřejně propagovat názory typu „schválená vakcína proti onemocnění covid‑19 způsobí smrt” (viz jeden z posledních blogů p. Tománka) a podrývat tím autoritu zdravotních i státních institucí, které situaci usilovně řeší."

Už jsem psal a pan Pazderka, což je u novináře s podivem, má patrně problém s pochopením psaného textu - jedná se o citaci (proto uvozovky) - toho, co je na Google zakázáno!
Opět doložená citace Google.
Co dodat...

"f. připomínáme, že v případě pánů Hnízdila nebo Tománka jde o praxi dlouhodobou, soustavnou, se kterou jako soukromé médium nechceme být nadále spojováni."

Jen pro pořádek dodám, že mě nikdy pan Pazderka, ani kdokoli jiný z redakce nekontaktoval, že by s mými blogy bylo cokoli v nepořádku...

A v jednom mají pravdu - jedeme dál a ještě zde u nás pár svobodných médií zůstalo, tak tam nás v budoucnu všechny najdete!

-----------------------------------------------


Jeden z mailů od čtenáře, který mi ještě včera večer přišel v kopii:


Vážený pane šéfredaktore,

se smutkem a velkým znepokojením jsem si přečetl zprávu, že se chystáte cenzurovat blogy dr. Hnízdila a MgA. Jana Tománka. Vaše rozhodnutí je jednoznačně špatné a krátkozraké.

Pokud si myslíte, že tímto krokem omezíte dosah obou pánu k publiku, fatálně se mýlíte. V dnešní době nejste schopni technicky kontrolovat rozsah komunikace, i když si možná (přinejmenším neinformovaně) myslíte opak. Naopak oběma udělíte “svatozář” mučedníků. Cožpak jste si nevšimli, že právě diskuze a ostré protivýpady např. dr. Honzáka poskytují možnost vidět argumenty jedné i druhé strany a tak si formovat úsudek? I čtení názoru, se kterým nesouhlasím, mi pomáhá k formování vlastního názoru. Takto se pouze přesunou jinam, kde žádná diskuze už nebude. Možná bude ta koordinovaná akce (facebook, youtube, Vy) tak úspěšná, že se to přesune tak mimo dosah, že o tom stěží budete smysluplně moct informovat. Navíc to vždy už od Vás bude vypadat jak “hitpiece”. Nikoho, kdo by třeba byl otevřen uvažování o argumentech, které chcete jako médium prezentovat veřejnosti, už nepřesvědčíte. Nepředpokládám, že Vaším jediným cílem není pouze podkuřování již dávno přesvědčeným?
Podzemní řeka je k stále řekou, má sílu a teče. Ostatně i zatrubněný potok při povodni dokáže způsobit velmi nepříjemná překvapení. Zkuste zauvažovat, zda stav naší i globální společnosti právě připomíná krásné pohodové jarní odpoledne, či spíše velmi zamračené počasí se zdvihajícím se vichrem a fialově se barvícím obzorem. A zda není lepší vědět, kde jaký tok teče a kde se dá předpokládat záplava. Zda není na místě provést nějaká rozumná opatření, aby se zabránilo škodám či alespoň k jejich umenšení...

Nedovedu si představit, že by žurnalisté Vašeho formátu a jistě i Vašich kolegů v redakci, toto nevěděli a nepřemýšleli na tom. Zároveň si nedovedu představit, že po dvou vítězstvích prezidenta Zemana ve volbách opravdu na Vaší straně barikády neproběhla žádná sebereflexe… Nepodceňujte tzv. “obyčejné” lidi, té koordinované cenzury si všímají a jen tak nezapomenou. Všímají si i těch mnoha lží, jako je např. ta největší současná o “bezinfekčnosti” očkovaných proti SARS-CoV2, deklamovaných za poslední měsíce jak na běžícím páse právě tzv. seriózními médii, všímají si nechutné podlézavé žurnalistiky, která se snaží zalíbit nekritickým papouškováním politiků.

Druhou, mnohem smutnější, avšak vzhledem k Vašemu vzdělání a jistě vysoké inteligenci, která je k řízení redakce z definice nezbytná, bohužel, mnohem pravděpodobnější možností je, že jste si všech výše uvedených jevů vědomi a naopak to činíte se záměrem roztrhávající se společnost ještě více rozvrátit a vykopat nové a hlubší příkopy, protože to právě křivdy dělají. Takové jednání, je-li úmyslné, je ovšem zločinem vlastizrádným. Nezáleží Vám snad na naší zemi, pro kterou naši předci umírali, když bojovali za svobodnou republiku? Lze snad svoboda nejen naše osobní, ale i radost ze svobody VŠECH našich spoluobčanů něčím vyvážit? Penězi snad? “Slávou?” Pochvalnou SMS od ministra či přímo pana premiéra (“Vystrašiť mutáciou a napíchať!")?! Nebo se snad jen bojíte, že na Vás budou dělat politici či pan majitel bububu? Je již statečnost žurnalistická i občanská opravdu mrtvá?

Prosím, zvažte ještě jednou velmi dobře svoje rozhodnutí. Cožpak právě veřejná výměna názorů není tím nejlepším pro tvorbu veřejného mínění? Proč se tolik bojíte tzv. dezinformací? Proti pravdivým argumentům nemá lež šanci obstát. Proč poslední dobou dochází k takové personifikaci konfliktů? Proč není možné rozlišit, že občas řekne nesmysl Hnízdil, jindy vypustí šílenost Flégr a jindy naopak tentýž Hnízdil má pravdu a tentýž Flégr navrhuje dobré řešení zapeklitého problému. A i když to vše neustále velmi nevybíravým slovníkem glosuje dr. Honzák, tak je dobře, že tak činí, protože je prostě zajímavou osobností s velkým rozhledem, navzdory tomu, že se někdy ve svém hodnocení třeba mýlí? Nehrajme si proboha na nějakou špatnou verzi novodobé ostrakizace! Jak si vysvětlujete, že v USA bylo možno za druhé světové války poslouchat německý rozhlas? Vyhrál snad Hitler?! Pravdou neochvěje vůbec nic. Ano, někdy nějaký čas trvá, než se prosadí. Ten, kdo hájí pravdu, se však nemůže bát jiných názorů. Zvláště názory mylné musí přece milovat, vždyť na nich člověk nejlépe dokáže krásu pravdy a chatrnost omylu, nepravdy či cílené lži.

Vaším jednáním dáváte najevo, pane šéfredaktore, že si vůbec nejste jistí, že Vámi prezentované postoje, fakta, analýzy a názory jsou pravdivé. Že neobstojí ve svobodné diskuzi svobodných lidí. To je na pováženou. Dalším možným vysvětlením může být bohorovné přesvědčení, že většina občanů jsou idioti, které je nutno zahrnout tzv. správnými názory, samozřejmě pro jejich dobro… Nevím, odkud pocházíte. Já pocházím z vesnice, znal jsem a znám mnoho prostých lidí. I prostí lidé s formálně nízkým IQ a nízkým vzděláním velmi dobře poznají, když se s nimi jedná s despektem. I oni chtěji činit svá vlastní rozhodnutí na základě vlastního uvažování. Nepodceňujte občany naší vlasti, jinak se nám to všem velmi šeredně (opět) vymstí. Jako společnost naprosto kriticky potřebujeme otevřenou debatu. Prosím, kultivujte ji, analyzujte, přinášejte nové nápady, dávejte prostor a slovo zajímavým přemýšlejícím lidem mnoha různých názorů a přesvědčení. Ale neničte tu debatu, necenzurujte, nekádrujte, kdo je a není salonfaehig. Nechte lidi, ať sami rozhodnou. Poskytováním prostoru pro veřejnou debatu, zvlášť pro lidi velmi rozdílných názorů a přesvědčení, můžete společnosti prokazovat výbornou službu.

S úctou a prosbou o opravdu velmi důkladné zvážení všech důsledků Vašeho rozhodnutí o cenzuře a ideálně jeho přehodnocení zdraví

Stanislav Vinopal

P.S. Prosím neplýtvejte časem na nějaké obezličky typu: “náš kodex blogera atd. atd.” Vy víte, že já vím, že vy víte… Je to cenzura (i když si možná někteří členové redakce snad mohli myslet, že oprávněná…). Cenzura je vždy nepřípustná, nejen od státu, ale od všech.


---------------------

Moje nové blogy najdete do budoucna na vlastním webu

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy