Kulinářské zážitky ze zdravotního pojištění
Když nastane chvíle, kdy musíme ulehnout do nemocnice, zpravidla nejprve neřešíme, jaké nám bude poskytováno stravování.
To ale samozřejmě není důvod, aby bylo pacientům našich nemocnic nabízeno nechutné a mnohdy až hnusné jídlo. Jistě, celodenní stravování v nemocnici nemá přímý vliv na léčbu, lze se ale shodnout na tom, že zdravé, chutné a pestré stravování poskytuje pacientům komfort, který může léčbu pozitivně ovlivnit.
Margit Slimáková (https://www.margit.cz/) a think-tank Globopolis dlouhodobě upozorňují na potřebu aktualizace dietního systému nemocnic a zvýšení kvality nemocniční stravy. V září loňského roku vydala pracovní skupina Ministrstva zdravotnictví Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/09/V%C4%9Bstn%C3%ADk-MZ-10-20.pdf) A nyní se konečně začala situace v nemocničním stravování měnit.
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala pilotním pracovištěm, kde se vaří jídla, která splňují aktuální požadavky Světové zdravotnické organizace (WHO), jsou moderní, chutná, zajímavá, zdravá a ekonomicky dostupná.
Nemocniční stravování v České republice dosud vycházelo z dietních předpisů z roku 1955. Současná doporučení formulovaná na základě vědeckých poznatků o výživě ve zdraví a při nemoci přináší po 66 letech konečně zásadní změnu. Vedle dlouholeté snahy dietologů zřejmě celou změnu uspíšil i nástup některých profesionálních kuchařů z lockdownem uzavřených restaurací do stále provozovaných nemocničních kuchyní. Jde tedy bezesporu o pozitivní vliv proti-pandemických opatření na modernizaci našeho zdravotnictví.
Proč to vše ale tak dlouho trvalo? Jistě, socialistické zdravotnictví, které se prezentovalo jako bezplatné, produkovalo také socialistické stravování. Komunistická strategie vycházela z předpokladu, že když se pacienti v nemocnicích stravují na účet státu, nemají si co vybírat a mají být vděční za bezplatnou péči. Socialismus u nás ale skončil už před více než třiceti lety. V našem zdravotnictví se od té doby mnohé změnilo, přesto však k modernizaci stravování dochází až nyní.
Jde v případě tradice bídného nemocničního stravování o socialistické nebo české specifikum? A jak se vlastně vařilo v nemocnicích za železnou oponou? Zde se mi vybavila osobní vzpomínka. V roce 1990 se nám konečně otevřela cesta na Západ a my jako studenti archeologie jsme příležitost bezezbytku využili. Jedním z prvních zahraničních terénních výzkumů, na který jsme s nadšením vyrazili, byl odkryv keltských a galo-římských památek v blízkosti šampaňského městečka Acy-Romance. S vedoucím výzkumu Bernardem Lambotem (jinak komisařem pařížské policie) byla domluvena naše práce za ubytování a stravu. Když nás náš přítel Raoul Chatillon vezl z nádraží v Rethelu na lokalitu, popisoval nám, jak je zajištěno zázemí výzkumu. Společně s francouzskými studenty jsme měli spát v bývalém zajateckém a později uprchlickém ubytovacím zařízení. To nás nijak nepohoršovalo, při cestování jsme tehdy většinou spali pod širákem, takže vojenské kavalce, studené sprchy a turecké záchody pro nás byly zcela přijatelné. Zhrozili jsme se ale, když nám Raoul nadšeně oznamoval, že jídlo se bude vozit z místní nemocnice. Představovali jsme si krmné dávky nemocničního UHO (univerzální hnědá omáčka) s kolínky a racionální polévku. Raul nám ale vysvětlil, že ve francouzské nemocnici se jí lépe než v mnohých restauracích a že se zdejší tým archeologů na nemocniční hody naopak těší. A skutečně, strava byla zdravá, čerstvá, pestrá a chuťově vynikající. Jak jsme se dověděli, polévky se neobjednávaly, protože by jídla bylo moc. Začínali jsme vždy čerstvým salátem, pak byl menší předkrm, třeba mušle nebo krevety a pak hlavní chod, kuře, roastbeef, rataouille, risotto nebo lassagne. Celou hostinu jsme završili výběrem několika druhů sýrů, ovocem a sladkými dezerty. Jídla bylo tolik, že jsme si často dávali zbytky od oběda jako druhou večeři, nebo třeba studené kuře k snídani, což byl šok pro Francouze, kteří jedli jen sladké kontinentální croissanty s kakaem. Lednice se ale stále plnila a tak jsme se časem museli přizpůsobit a některá jídla vyhazovat, aby se uvolnilo místo pro čerstvé přebytky. To bylo obzvlášť těžké pro profesora Ursulescu, který na výzkum přijel se svým studentem Lucretiem z rumunského Iași. V Rumunsku byl tehdy opravdový hlad a na panu profesorovi bylo vidět, že by vše nejraději zabalil a odeslal domů rodině.
Takové jsou vzpomínky, zatímco realita našich nemocničních kuchyní se snad konečně začíná měnit. Možná se dožijeme i chvíle, kdy na pobyt v nemocnici budeme vzpomínat jako na komfortní kulinářský zážitek.
To ale samozřejmě není důvod, aby bylo pacientům našich nemocnic nabízeno nechutné a mnohdy až hnusné jídlo. Jistě, celodenní stravování v nemocnici nemá přímý vliv na léčbu, lze se ale shodnout na tom, že zdravé, chutné a pestré stravování poskytuje pacientům komfort, který může léčbu pozitivně ovlivnit.
Margit Slimáková (https://www.margit.cz/) a think-tank Globopolis dlouhodobě upozorňují na potřebu aktualizace dietního systému nemocnic a zvýšení kvality nemocniční stravy. V září loňského roku vydala pracovní skupina Ministrstva zdravotnictví Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče (https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/09/V%C4%9Bstn%C3%ADk-MZ-10-20.pdf) A nyní se konečně začala situace v nemocničním stravování měnit.
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala pilotním pracovištěm, kde se vaří jídla, která splňují aktuální požadavky Světové zdravotnické organizace (WHO), jsou moderní, chutná, zajímavá, zdravá a ekonomicky dostupná.
Nemocniční stravování v České republice dosud vycházelo z dietních předpisů z roku 1955. Současná doporučení formulovaná na základě vědeckých poznatků o výživě ve zdraví a při nemoci přináší po 66 letech konečně zásadní změnu. Vedle dlouholeté snahy dietologů zřejmě celou změnu uspíšil i nástup některých profesionálních kuchařů z lockdownem uzavřených restaurací do stále provozovaných nemocničních kuchyní. Jde tedy bezesporu o pozitivní vliv proti-pandemických opatření na modernizaci našeho zdravotnictví.
Proč to vše ale tak dlouho trvalo? Jistě, socialistické zdravotnictví, které se prezentovalo jako bezplatné, produkovalo také socialistické stravování. Komunistická strategie vycházela z předpokladu, že když se pacienti v nemocnicích stravují na účet státu, nemají si co vybírat a mají být vděční za bezplatnou péči. Socialismus u nás ale skončil už před více než třiceti lety. V našem zdravotnictví se od té doby mnohé změnilo, přesto však k modernizaci stravování dochází až nyní.
Jde v případě tradice bídného nemocničního stravování o socialistické nebo české specifikum? A jak se vlastně vařilo v nemocnicích za železnou oponou? Zde se mi vybavila osobní vzpomínka. V roce 1990 se nám konečně otevřela cesta na Západ a my jako studenti archeologie jsme příležitost bezezbytku využili. Jedním z prvních zahraničních terénních výzkumů, na který jsme s nadšením vyrazili, byl odkryv keltských a galo-římských památek v blízkosti šampaňského městečka Acy-Romance. S vedoucím výzkumu Bernardem Lambotem (jinak komisařem pařížské policie) byla domluvena naše práce za ubytování a stravu. Když nás náš přítel Raoul Chatillon vezl z nádraží v Rethelu na lokalitu, popisoval nám, jak je zajištěno zázemí výzkumu. Společně s francouzskými studenty jsme měli spát v bývalém zajateckém a později uprchlickém ubytovacím zařízení. To nás nijak nepohoršovalo, při cestování jsme tehdy většinou spali pod širákem, takže vojenské kavalce, studené sprchy a turecké záchody pro nás byly zcela přijatelné. Zhrozili jsme se ale, když nám Raoul nadšeně oznamoval, že jídlo se bude vozit z místní nemocnice. Představovali jsme si krmné dávky nemocničního UHO (univerzální hnědá omáčka) s kolínky a racionální polévku. Raul nám ale vysvětlil, že ve francouzské nemocnici se jí lépe než v mnohých restauracích a že se zdejší tým archeologů na nemocniční hody naopak těší. A skutečně, strava byla zdravá, čerstvá, pestrá a chuťově vynikající. Jak jsme se dověděli, polévky se neobjednávaly, protože by jídla bylo moc. Začínali jsme vždy čerstvým salátem, pak byl menší předkrm, třeba mušle nebo krevety a pak hlavní chod, kuře, roastbeef, rataouille, risotto nebo lassagne. Celou hostinu jsme završili výběrem několika druhů sýrů, ovocem a sladkými dezerty. Jídla bylo tolik, že jsme si často dávali zbytky od oběda jako druhou večeři, nebo třeba studené kuře k snídani, což byl šok pro Francouze, kteří jedli jen sladké kontinentální croissanty s kakaem. Lednice se ale stále plnila a tak jsme se časem museli přizpůsobit a některá jídla vyhazovat, aby se uvolnilo místo pro čerstvé přebytky. To bylo obzvlášť těžké pro profesora Ursulescu, který na výzkum přijel se svým studentem Lucretiem z rumunského Iași. V Rumunsku byl tehdy opravdový hlad a na panu profesorovi bylo vidět, že by vše nejraději zabalil a odeslal domů rodině.
Takové jsou vzpomínky, zatímco realita našich nemocničních kuchyní se snad konečně začíná měnit. Možná se dožijeme i chvíle, kdy na pobyt v nemocnici budeme vzpomínat jako na komfortní kulinářský zážitek.