Ještě nás na ně nepouštějte!

07. 11. 2017 | 08:44
Přečteno 2461 krát
Volební program Pirátů Černé na bílém s podtitulkem Pustťe nás na ně! Porveme se za vás by měl správně znít: Ještě nás na ně nepouštějte, musíme se spoustu věcí nejdříve doučit.

Piráti se rádi pasují do role odborníků na oblast informačních technologií a digitalizace, ale ten, kdo jejich volební program Černé na bílém s podtitulkem Pustťe nás na ně! Porveme se za vás psal, zjevně nepoužíval standardní kontrolu pravopisu. Ta by ho totiž upozornila, že v prvním slově podtitulku má přehozená písmenka. A žádný Pirát znalý českého jazyka Černé na bílém zřejmě nečetl. Je to samozřejmě prkotina, jež ovšem předznamenává velkou část věcného obsahu programu Pirátů v těch nejdůležitějších částech.

Doporučuji všem voličům i nevoličům Pirátů a hlavně Pirátům samotným, aby si Černé na bílém ve světle níže uvedených připomínek pozorně přečetli. Uvidí, že se budou muset v opozičních lavicích ještě hodně a hodně učit, než budou připraveni na to, aby se mohli podílet na vládě. Následující poznámky se týkají prvních čtyř z celkových 15 částí programu a části o vzdělání a vědě, která je mi blízká, připomínky ke všem částem pošlu rovnou Pirátům.

Doprava a logistika
Rozjezd volebního programu Pirátů, věnovaný dopravě, je až překvapivě poklidný, neobsahuje žádné vyslovené nesmysly či absurdity, jediné co mu lze vytknout je absence konkrétního věcného obsahu většiny ušlechtilých záměrů Pirátů.

Jak konkrétně chtějí Piráti „urychlit a zkvalitnit výstavbu dálniční sítě“, „zrychlit výstavbu nejdůležitějších dopravních tepen“, „zprůhlednit organizace jako je ŘSD“, „prosadit výstavbu vysokorychlostních tratí v co nejkratších termínech“ a pro to všechno „zajistit dlouhodobé zdroje a stabilní plánování“ nám Piráti raději nesdělují, asi vědí proč. A neříkají nám nic ani o tom, kde podle nich jsou „trafiky“, které chtějí zastavit či jak si představují „jednotný evropský výběr mýta pro kamiony“. Jediné, co by snad šlo kontrolovat, je slib vybudovat více odpočívadel, jinak jde o obecně formulované bohulibé záměry. Přitom by Piráti mohli být konkrétnější a slíbit např. novelu stavebního zákona, která by výrazně zkrátila proceduru schvalování staveb nejdůležitějších dopravních tepen a omezila možnost lobbistických skupin do nekonečna prodlužovat schvalování důležitých komunikací.

Poslední ušlechtilý záměr
Zastavíme politické trafiky v Českých drahách a prosadíme, aby zveřejňovaly smlouvy v registru smluv

je ovšem prvním příznakem nízké úrovně Pirátských znalostí našeho právního prostředí: ČD samozřejmě zveřejňují smlouvy v souladu s platným zněním zákona 340/2015 Sb. a Piráti se tedy mohou ušetřit práci s prosazováním toho, co již existuje. Takových případů bude ještě více.

Finance
Jestliže je část o dopravě v podstatě selanka, lze část o financích charakterizovat jediným slovem: hrůza. Nashromáždit na necelé jedné straně řídce psaného textu tolik nesmyslů a absurdit a zakončit to ukázkou, že Piráti neumí ani velkou násobilku je skutečně kumšt. Posuďte sami. Níže reprodukuji ležatým písmem celý text této části, aby bylo jasné, že nevytrhávám nic z kontextu, můj komentář je stojatě.

Zjednodušíme daňový systém a snížíme zdanění práce. Zlepšíme výběr daní zejména u subjektů, které z Česka vyvádějí stovky miliard v nezdaněných ziscích.

Tvrzením v poslední větě je naprostý nesmysl, ilustrující smutnou skutečnost, že Piráti nemají ani páru o tom, jakými pravidly se u nás řídí podnikání a že „vyvádět stovek miliard v nezdaněných ziscích“ podniky, ať jsou vlastněné kýmkoliv, nemohou, pokud dodržují naše zákony. Všechny podniky, které u nás podnikají, se řídí našimi zákony a platí daně z příjmu u nás, a teprve se ziskem po zdanění si mohou dělat, co chtějí. Jediný způsob jak „vyvádět ZDANĚNÝ zisk do zahraničí“ je prostřednictvím dividend, jinak to nelze. A tomu ani Piráti nemohou zabránit, pokud nechtějí návrat k socialismu.

Nižší zdanění práce a spravedlivé daně.
Daně: Jde to i jednoduše! Zavedeme skutečně rovnou daň – stejnou sazbu celkového zdanění práce (včetně odvodů) pro všechny příjmové skupiny. Slevu na dani ponecháme v současné výši.


Tak jednoduše, jako si to představují Piráti, to ovšem nepůjde. Piráti chtějí zavést jednu sazbu „zdanění práce“ zahrnující v dnešní terminologii daň z příjmu fyzických osob a odvody na sociální a zdravotní pojištění a to „pro všechny příjmové skupiny“. To by ovšem v praxi rozvrátilo náš finanční systém. Předně by bylo třeba sjednotit základy, jež jsou dnes různé (superhrubá mzda pro daň z příjmu, mzda pro solidární přípatek k dani a odvody na sociální a zdravotní pojištění). To lze jistě provést, ale Piráti ignorují zásadní rozdíl mezi posláním daně z příjmu a odvodů.

Daň z příjmu je příjmem státního rozpočtu, stejně jako odvody na sociální pojištění, ale zatímco v druhém případě jde do státního rozpočtu celý výnos, v případě daně z příjmu fyzických osob jde rozpočtovým určením daní cca třetina rovnou krajům a hlavně obcím. Odvody na zdravotní pojištění nejsou příjmem státního rozpočtu a jdou přímo zdravotním pojišťovnám. Sloučit tyto tři složky do jedné je proto nemožné.

Dále, pokud chtějí Piráti zavést skutečně jedinou sazbu celkové daně plus odvodů, znamená to, že chtějí u daně z příjmu zrušit solidární přirážku a také strop na odvody na sociální pojištění, který je v současném systému nastaven na čtyřnásobek průměrné mzdy a který má velmi rozumný důvod. V tom prvním jim zatleská ODS, v tom druhém ČSSD.

Snížíme sazbu zdanění práce o 1,6 procentního bodu: Zaměstnanec s průměrnou mzdou díky tomu ušetří přibližně 7 500 Kč ročně. Celkový dopad naší reformy na státní rozpočet bude cca 1 až 2 mld. Kč.

A teď ta násobilka. Zaměstnanců jsou podle údajů Českého statistického úřadu skoro přesně 4 miliony, pokud by měli všichni průměrnou mzdu, stálo by to státní rozpočet ročně navíc celkem 30 miliard Kč (4 krát 7,5 je 30 a tisíc krát milion je miliarda). Protože medián mezd je nižší než průměr a ne všichni pracují na plný úvazek, vyžadovala by tato úprava odhadem zhruba polovinu této částky, tedy asi 15 miliard Kč ročně, tedy DESETKRÁT VÍCE než tvrdí Piráti.

Dle možností budeme usilovat o další snižování zdanění práce o procentní bod každý rok.
Usnadníme placení daní: Daně a odvody živnostníků sjednotíme do jedné platby a zavedeme jednotné inkasní místo. Jednoduchý daňový formulář budete moci vyplnit online během 10 minut.
Zahájíme diskuzi o změnách daňových sazeb v souvislosti s robotizací. Stop vyvádění zisků nadnárodních firem.


A opět ta absurdita s vyváděním zisků nadnárodních firem. V doprovodném textu Pirátský e-book je na toto téma následující odstavec

Digitalizace státní správy nejen vnese pohodlí do našeho života a bude šetřit náš čas. Je to především klíč k tomu, jak vytvořit bohatou, digitálně propojenou ekonomiku, která bude motivovat chytré lidi k zakládání úspěšných firem. A také k tomu, že když už firmu v Česku založí, tak její sídlo potom nepřesunou do zahraničí a nebudou platit daně jinde. Proč například Kellnerova PPF sídlí v Nizozemsku?

Takže Kellnera a také dalšího našeho veleúspěšného podnikatele jakým je Zbyněk Frolík a jeho Linet, chtěji Piráti zastavit při vyvádění zisků jejich nadnárodních firem a přimět je, aby platili daně u nás. Rád Pirátům vysvětlím, proč oba pánové přemístili sídlo svých holdingů do Holandska, které není žádným daňovým rájem (sazba korporátní daně je tam v závislosti na výši základu mezi 20 a 25 %, u nás 19 %), ale zemí s kvalitním právním a podnikatelům přívětivým prostředím. Jde mimo jiné o to, že pro holdingy, jako je např. Kellnerova PPF Group N.V., které vlastní firmy v různých zemích, je důležité, zda jsou nebo nejsou v místě jejich sídla daněny dividendy pocházející ze zahraničních firem. U nás jsou, v Holandsku nikoliv. Všechny Kellnerovy firmy podnikající u nás, např. Česká telekomunikační infrastruktura a.s., či PPF banka a.s., samozřejmě platí daně u nás.

Zisk vytvořený v Česku bude u nás i daněn: Zlepšíme pravidla, dohled a sankce v případě vyvádění zisků. Posílíme motivaci firem, aby větší část zisku investovaly u nás či rozdělily zaměstnancům.

A potřetí stejný nesmysl. A tak znova volám: milí Piráti, zapište si za uši, že zisk vytvořený v Česku je i v Česku zdaněn.

Omezíme daňové ráje a odkryjeme vlastníky nejen v Karibiku: Podpoříme jednotný daňový základ firem v EU.

Odkrýt vlastníky kont v daňových rájích lze, ale daňové ráje omezit nelze, je to stejné, jako slibovat, že Piráti omezí prodej cigaret na Bahamských ostrovech. Jednotný daňový základ firem nemá smysl podporovat, protože ho nikdo nenavrhuje. To, co Evropská komise navrhuje a co se nazývá Společný konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob, představuje jednotný soubor pravidel pro výpočet zdanitelných zisků firem v rámci EU, který má za cíl vytvořit transparentnější, účinnější a spravedlivější systém pro výpočet základu daně velkých přeshraničních společností. Do tohoto společného konsolidovaného základu daně z příjmů právnických osob však nejsou zahrnuty sazby daně z příjmu právnických osob, neboť ty spadají do svrchovanosti jednotlivých členských států. Podstatní číst těch navrhovaných pravidel se týká právě dvojího zdanění.

Zabráníme vlastníkům firem schovávat se za anonymní struktury.
Podpoříme sektorovou daň pro banky, telekomunikace, vodárny a jiné trhy, kde je malá konkurence a vytvořený zisk jde zpravidla do zahraničí.

Skvělý nápad, takže Severočeské kanalizace a vodní toky, jimž platím za vodu v domku na Malé skále, budou platit sektorovou daň, protože si Piráti myslí, že jejich zisk jde do zahraničí.

Dosadíme silné vedení regulačních úřadů, které dohlédne, že daň nedopadne na spotřebitele.

Piráti zřejmě chtějí návrat k reálnému socialismu: stát zvýší daně a úřad nařídí podnikatelům, že toto zvýšení nesmějí promítnout do cen.

Zvýšíme poplatky za těžbu národního bohatství.

To jediné má smysl. Závěrečnou část A něco navíc nechám bez komentáře.

Kultura
Kromě obecných slibů, jak Piráti zajistí financování kultury je v textu následující návrh

Dáme vám slevu na dani až 2000 Kč, pokud darujete peníze na kulturu: Obdarovat budete moci libovolnou neziskovou instituci, která má průhledné financování a pěstuje kulturu nebo jinou veřejně prospěšnou činnost.

Jak si to Piráti představují udělat? To budou posílat ty dva tácy lidem složenkou? Nebo o ně zvýší slevu na dani? A bude to 2000 za rok, nebo jiné období? A bude to záviset na velikosti darované částky, jak naznačuje slovíčko "až", nebo ne? A který komisař bude rozhodovat o tom, zda má neziskovka "průhledné financování" nebo ne? A co všechno je "veřejně prospěšná činnost? S odpověďmi se Piráti netrápí, proč taky, to není jejich starost.

Podobně jako v případě zařizování občanek a daňového přiznání se přitom Piráti vlamují do otevřených dveří, protože v paragrafu 15 zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmu existuje vyčerpávající výčet všech činností, na které se vztahuje možnost odečíst si od základu daně darovanou částku a tím snížit svou daň o částku úměrnou darované hodnotě. Nic lepšího vymyslet nelze a Piráti je znova ukazují, jak žalostně málo toho o našem právním systému znají.

Informatika
Piráti jsou digitalizací posedlí a tak nám v této části slibují mimo jiné i tuto pozoruhodnou novotu

Digitalizace přinese pohodlí: Z domova si vyřídíte novou občanku, prodej auta či daňové přiznání.

Přitom si zjevně nevšimnuli, že novou občanku a daňové přiznání si občané již řadu let z domova pořídit mohou a nebude proto nutné, aby se touto věcí Piráti zdržovali. Samozřejmě občan musí mít elektronický podpis a kvalitní fotku, ale bez nich by to ani Piráti nezvládli.

Vzdělávání a věda
Kromě obecných floskulí typu

Podporujeme svobodnou volbu vzdělávací cesty. Prosazujeme rozmanitý vzdělávací systém, kde si každý může vybrat tu nejvhodnější školu i způsob výuky, a dosáhnout tak maxima svého potenciálu.

obsahuje tato část také jeden konkrétní slib

Zvýšíme výdaje na vzdělávání nad průměr EU, tj. 5 % HDP.

Dnes jdou podle ČSÚ ze státního rozpočtu na vzdělání ročně 4 % HDP, což představuje cca 200 miliard Kč. Zvýšit tento objem o 50 miliard na 5 % HDP by byl významný počin, ale pokud ho chtějí Piráti prosadit, měli by také říci, v jakém časovém horizontu to chtějí provést, do kterého sektoru vzdělávací soustavy by navýšení chtěli směrovat (základního, středního nebo vysokého školství, nebo do všech?), chtějí navýšit mzdy pedagogickým pracovníkům, nebo rozšířit pedagogický sbor, nebo chtějí použít navýšení také na investice atd. Bez jasné odpovědi na tyto otázky svůj záměr Piráti nikdy neprosadí.

Část o vědě a výzkumu přináší jen bezobsažné fráze, které nevadí, ale také nic neřeší, kromě jednoho pozoruhodného slibu

Učebnice a výsledky výzkumu vzniklé s veřejnou podporou učiníme zdarma veřejně dostupnými.

Piráti zřejmě chtějí dosáhnout toho, aby nikdo s veřejnou podporou nevydával učebnice a nikdo nebádal nad čímkoliv, co by mohlo mít třeba i budoucnosti praktické využití. Nějaké duševní vlastnictví a jeho ochrana, které jsou dnes v EU i u nás velkým tématem, Piráty nezajímá, výsledky výzkumu vzniklé z veřejných prostředků budou patřit lidu a ten si s nimi bude zadarmo dělat, co bude chtít. Známé heslo „Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb“ tak bude aspoň v této oblasti s pomocí Pirátů konečně naplněno.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy