Češi a Němci v EU – „Waffenbrüder“ či „Feinde“ ?

03. 12. 2011 | 11:12
Přečteno 6638 krát
Nástrojem odsuzování snah po prohlubování evropského integračního procesu se v České republice stává německá hrozba. Naše sousedské soužití má samozřejmě rozpornou tisíciletou historii. Přes stinné momenty této historie ale musíme mít zájem na dobrých sousedských vztazích i na společné evropské budoucnosti.

null
null

Europeizace Německa je trend, který je zřejmý ale nemusí být nevratný. Klíčovou otázkou je trvalost výsledků demokratizace a denacifikace Německa po II. světové válce. Aby bolavá místa naší vzájemné minulosti patřila už jen historikům, o to se usilovala už česko-německá deklarace z roku 1997. A nové generace na obou stranách hranice chtějí žít jinak.
Protiněmecká rétorika euroskeptiků přitom často jen maskuje snahy otočit směr evropského vývoje k neregulovanému kapitalismu bez „plevele“ lidských práv. Typickým představitelem této politiky spojující úzce národní a konzervativní pohled s odporem vůči evropskému sociálnímu státu je prezident Václav Klaus. Dnešní Německo přeci není Erika Steinbach (Bund der Vertriebenen) oprašující staré frustrace a viny ani Bernd Posselt provokující absurdními požadavky (viz historická „Charta der deutschen Heimatvertriebenen“ z 5. srpna 1950).
. Kalkulování s historicky zakotvenými stereotypy v česko- německých vztazích zavání populistickou manipulací. Na druhou stranu se často mluví o fatálním propojení české a německé ekonomiky, kdy jsme jakoby odsouzení plnit společně roli jakýchsi ekonomických „Waffenbrüder“. Buďme zkrátka svoji. A když v česko-německých vztazích konečně zvítězí nad duchem pomsty duch smíření, otevře se tak cesta k lepší společné evropské budoucnosti.
Německé ambice sehrát aktivní roli v EU netřeba chápat jako nějaké poněmčení EU a výroky jako že vznik EU je realizace Čtvrté říše už mám za ukázku iracionálního populismu. Je třeba ale přiznat že vedoucí úlohu v eurozóně objektivně Německo má. Jakýkoliv náznak německého vůdcovství v EU je přitom rychle v globálních i českých mediích rozbíjen narážkami, že připomíná Třetí říši. A tak Nové Evropě mohou spíše vládnout nadnárodní soukromé banky. Toto opravdu chceme ?
Osu Berlín – Paříž nelze vnímat jako nějaké zlo, ale realisticky jako spojenectví velkých zemí v EU, které je třeba vyvažovat spoluprací malých zemí (např. a la Visegrád). Při naplňování své klíčové úlohy v EU samozřejmě sleduje Německo své specifické strategické zájmy, které nemusí být vždy v souladu s těmi českými. Ale např. zachování eurozóny je v zájmu Německa i Česka. Dětinská radost euroodpůrců, že se konečně zbaví tohoto „německého“ jha neumí odpovědět na otázku, v čem vy byla současná krize mírnější, kdyby měnová unie nevznikla. Větší problém je, že EU je integrovaná jenom polovičatě
Aby Německo nedoplácelo na evropskou nestabilitu, má zájem na příslušné úpravě integračních mechanismů – počínaje smluvním základem EU, přes fungování Paktu stability, pakt Euro Plus až po schválení mechanismu EFSF (eurofond finanční stability). ČR musí zajímat zda náklady záchrany eurozóny nejsou přenášeny na slabší země a jejich daňové poplatníky, zda není dále oslabována sociální koheze a ekologická dimenze evropské integrace. To je v našem strategickém zájmu
Německo sehraje významnou roli v dluhové krizi EU a tudíž je předmětem různých tlaků. Nedávno oběhla svět financí zpráva, že Německo neuspělo v aukci německých státních dluhopisů, ve které nedokázalo prodat 35% nabízeného objemu 10letých dluhopisů. Podivné, že. Itálie, největší země EU, která potřebuje nouzově vyplatit své dluhy, může stále své dluhopisy prodávat, ale Německo, od kterého se očekává, že disproporcionálně ponese náklady na nouzové vyplacení Itálie, Řecka a Španělska, své dluhopisy prodat nedokázalo.
Možná byl neúspěch aukce německých dluhopisů zorganizován americkým ministerstvem financí a soukromými bankami, které vlastní problémové státní dluhy. Asi nikoliv náhodou německý ministr financí, Wolfgang Schäuble, nyní prohlašuje, že Německo může ustoupit od svých požadavků, že soukromé banky, vlastnící problematické dluhy se musí podílet na oddlužení tím, že odepíšou část dluhů. Copak ale není i našim cílem aby mezinárodní bankovní kapitál se více podílel na řešení evropské krize ?
K evropské politice SRN bohužel současná česká politická scéna není zrovna schopná přistupovat dostatečně komplexně. Nebál bych se mluvit doslova o rozbíhavosti domácích přístupů – od diferenciace parlamentní scény, kde dominuje snaha získávat těmito tématy taktické body, přes rozpory v koalici mezi spíše liberálně transatlantickou ODS a konzervativně evropskou TOP09 až po napětí mezi Černínem a Hradem .Chybí tu snaha hledat širší a stabilnější shodu na vymezení strategických českých národních zájmů ve vztahu k EU i k Německu. Ale k ochraně českých zájmů je třeba lépe používat evropských pravidel, ne útočit na evropskou integraci a dokonce věštit její návrat o půl století zpět v jakémsi konspirativním plánu B či C.
Co tedy pozitivního za ČR dodat k tématu kvality evropských pravidel ? Německý akcent na posilování „aquis“ je sice logickým vyjádřením nutnosti upevnění autority EU v globálním měřítku, ale může bez dalšího vést k problémům :
a) demokratický deficit znamená nízkou legitimitu evropských rozhodnutí,
b) napětí mezi chudšími a bohatšími zeměmi může vést k vícerychlostní integraci.
Konvergence perspektivně řadí ČR k silnému jádru EU, odstup od jádra EU nemá proto smysl, ale s ohledem na naše spojence v EU (spíše menší a chudší země) nechceme jádro jako „Festung Europa“. V tomto ohledu buďme zdrženliví, v při vytváření „koalic malých“ pak aktivní.
Německá snaha posílit nejen jednotný vnitřní trh EU, ale i hospodářskou vládu EU nemůže být úspěšná bez snah o multilaterálně fungující politickou unii (nikdo jiný není schopen evropský trh regulovat) – Lisabonská smlouva jako smluvní základ EU je i z tohoto pohledu nevyhovující. Tím má na mysli především odstranění asymetrie mezi evropskou exekutivou a zastupitelskými orgány. Posílení EP a výhledově zvážit „federální“ dvoukomorový model EP. Zdrženlivost ČR při aktivní formulaci těchto otázek není pro ČR jako malou zemi (s malým podílem na sdílené suverenitě) výhodná.
Strategický význam v této souvislosti má energetická budoucnost EU i ČR. České a německé pohledy na energetický mix se liší (my jsme výrazně za jaderný komponent v tomto mixu, němci po Fukušimě momentálně míří od jádra). Pokud jde o omezené zdroje a snahu posilovat obnovitelnou (duhovou) energetiku jsme rovněž pro posilování této složky v mixu, ale na racionálních ekonomických základech (viz problém s fotovoltaikou či o chybný obchod s emisními povolenkami). Na participování na německém ekologickém a technologickém rozvoji chytré energetiky samozřejmě máme zájem.
Strategicky významná je v této oblasti především zjevná spolupráce SRN a Ruska v oblasti energetiky - Německo je napojené na ruský plyn, pro ruské produktovody je ČR jak transitní, tak cílovou zemí. V ČR se prosazují v distribuci plynu často právě německé firmy. Německé i ruské firmy mají zájem podílet se na dalším rozvoji české energetiky včetně té jaderné. ČR má zase zájem podílet se na transitu energetických médií ze vzdálených nalezišť (Northstream, Southstream, ale i Nabucco a pod).
ČR má zájem jak o německé trhy (stále největší podíl exportu, zůstanou klíčové i když se váha SRN na českém exportu sníží), tak i o ruské trhy. Proto vazba těchto zemí nemůže zůstat stranou našeho zájmu. Vyvažovat sílu německo-ruského tandemu samozřejmě lze alternativními vazbami uvnitř EU (Holandsko, Irsko, Pobaltí, Visegrád…) ale i mimo ni, zejm. k zemím, kde jsme měli tradiční vazby. To je realistický přístup.
Pro levici jsou česko-německé vztahy důležité také pro to, že reformní SPD i radikální Die Linke mají nemalou váhu v evropské levici. V SRN mají nemalou sílu i odborové svazy Nezanedbatelná je i zkušenost německých alterglobalistů a pacifistů. V Německu je propracovanější i komunikace komunistické a nekomunistické levice, zkušenosti jak čelit inklinacím k sociální demagogii a vzestupu různých nacionálních a fašistických uskupení. Kvas v politické levici u našich sousedů nám může přinést různé inspirace a nebo alespoň důvod k zamyšlení. A proto iracionální protiněmecké bubáky opravdu, ale opravu nebrat. V zájmu Evropy.

Vyšlo na www.vasevec.cz dne 1.12.2011

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy